Yhteiskunnasta Muutama sana

Erosen hihamerkeistä erottamisen moraaliin

Helena Erosen satiirinen pakina herätti verenjanoiset vasemmistoliberaalishenkiset jahtiin Turun Sanomien johdolla. Pian yhtä vaatimatonta kirjoitusta kuvailtiin naapurimaissa niin idässä kuin lännessäkin siinä mielessä, että joku olisi tosissaan ehdottanut tai jopa vaatinut hihamerkkejä ulkomaalaisille. Tulee mieleen satu pojasta (vrt. TS), joka varoitti turhaan susista vain saadakseen huomiota.

 

Runsain mitoin Suomesta löytyviä ajattelevia lukijoita ei kohu harhauta. Käsiin etsitään alkuperäinen kirjoitus ja arvioidaan se sekä kirjoittajan tarkoitusperät objektiivisella mielellä. Nämä samat lukijat sitten seuraavat kohua, jossa taivastellaan ja päitä pyöritellään, kunnes vaaditaan jo kirjoittajankin erottamista. Maailma on jännä paikka ja siinä ei voi koskaan kaikkia miellyttää. Joku valittaa aina, oli sitten kyseessä asemakaava tai aivastus netissä.

 

Erosen kirjoitus oli kyllä lähestymistavaltaan rohkea ja epäoikeudenmukaisuuden tunteesta kummunnut, mutta fiksusti aggressio oli huumoriksi jalostettu. Silti hän ei takuulla juttua enää kirjoittaisi. Huumori kelpasi kyllä minulle, enkä näköjään ollut ainoa saati yksi harvoista. Suosittelen kuitenkin lämpimästi arkaluontoisempien vitsailujen jälkeen lisäämään lauseen "tämä oli vitsi" ihan siitä syystä, etteivät kaikki todellakaan muuten sitä ymmärtäisi. Eli ns. disclaimer. Toiset eivät halua ymmärtää ja jotkut jopa näkevät tilaisuuden käyttää kirjoitusta hyväkseen, kuten nyt havaitsimme.

 

Koska Suomen pöyristyjäin liitto on näinä päivinä hyvinkin aktiivinen leimakirveensä varressa, lienee siis syytä olla myös aktiivinen "disklaimaaja". Turun Sanomien nimetön toimittaja osoitti pahantahtoisuutta johdattamalla selvän tarkoitushakuisesti lukijan ensin harhapoluille, kunnes miedosti mainitsee "makaaberista ajatusleikistä". Tämä on nettikirjoittelijan hyvä ottaa huomioon. Kun siis kirjoituksessa on rautalangasta väännetty sen olevan vitsi, on toimittajan vaikea väittää sitä muuksi. Toki disklaimerin ei tulisi olla aivan irrallinen itse kirjoitukseen nähden.

 

Perussuomalaiset taitavat todellakin tyydyttää samaa viettiä politiikassa kuin ns. seiskalehtien tähdet viihteen puolella. Puolueen olemassaolo on luonut "ihan oikeillekin sanomalehdille" omat hyväksytyt juorumarkkinansa.

 

Koska on siis olemassa ilmaista tarjontaa ja sille kysyntää, on olemassa kauppoja eli kohuja. Myyjä (ps) on markkinoilla tunnettu, joten asiakkaita on ja heistä jokainen haluaa osansa. Näilläkin hulluilla päivillä rukkaset revitään vaikka kädestä. On syytä huomata tilanteen kehittyminen. Median jahti-ilmapiiri ajaa perussuomalaisia nurkkaa kohti. Pienikin harha-askel saa miinan räjähtämään. Tiukkapipoisuuden aika on nyt, vaikka Erosen kirjoituksen lisäksi monia ulkomaalaisia taitaa naurattaa myös kohu. Nauru pidentääkin ikää.

 

On esitetty, että Eronen tulisi erottaa kirjoituksen takia ja koska hän on vielä koeajalla. Onko se oikein? Erosen katsotaan tehneen virheen ja sen johtuneen huonosta harkinnasta. Elämässä ei aina ole mahdollista korjata virheitään, kuten ei nytkään. Monen ihmisen mieli on pahoittunut ja Turun Sanomien toimittaja ei taida olla ihan osaton sekään, mutta jatkaa takuulla työssään. Pahansuopa toimittaja toimi katalyyttinä, jota ilman mitään paloa ei olisi syttynyt. Sitä pahansuopuutta ja väärinymmärtämisen halua Eronen ei osannut odottaa. Ehkäpä hänen huono harkintansa oli osin juuri siinä ja kohu itsessään rangaistus sekä opetus.

 

Erottaminen toimena tarkoittaisi mielestäni sitä, että erotetun ei katsottaisi kykenevän tehtäväänsä. Eli, että tapahtuneen virheen uskottaisiin toistuvan, koska hän ei oppisi siitä. Tällöin tulisi tietysti osata perustella väite Erosen oppimattomuudesta.

 

Jos erottamisella halutaan uhrata lammas ulkopuolisten tyynnyttelemiseksi, kerrotaan samalla, että omia ollaan valmiita uhraamaan, jotta paha maailma ei kiusaisi. Jos erottamisrangaistuksilla halutaan johtaa ihmisiä organisaatiossa, täytyy kysyä millaista ilmapiiriä silloin luodaan? Se ei ainakaan kuulu moderniin ihmisten kohteluun työpaikoilla, se on selvä. Ensin yritetään yhdessä ja jos se tie ei vain toimi, on lopulta ero edessä.

 

Walehteleva ministeri sai jatkaa, koska se on maan tapa, vaikka juuri aseman takia tulisi olla päinvastoin. Toivottavasti oikeus ja kohtuus saavat kaivatun aikansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tuskin tässä tapauksessa erottamisella kovin hyvää ilmapiiriä luodaan. Eduskuntaryhmä oli äänestyksessä jakautunut, siis kaikki eivät tykänneet tästä ehdotetusta menettelystä.

Dari-anne Suomalainen

Teillä on nyt hyvä tilaisuus kysyä, miksi yksityisiä ihmisiä tuomitaan rasismista, kun kirkko samaan aikaan saa harrastaa antisemitismin kylvoä valtion tuella ympäri maata.

Te ette kuitenkaan uskalla ottaa asiaa esille.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Hyvä kirjoitus, en tosiaan halua elää sellaisessa ilmapiirissä jossa saa pelätä pientäkin virhettä ja elää kuin yli-ihminen.

Sakari Behm

Oliko se keskiviikko kun hän sen kirjoitti? No, aamusta joskus kun sen luin, niin ajattelin Hellun todella kääntäneen takkinsa tai kirjoittavat sellaista, joka ei ole hänen tapaistaan. Itselläni ei ollut silloin aikaa tarkempaan perehtymiseen, mutta minulle tuli pikkaisen sellainen olo, että hän olisi sen tehnyt vähän osista, vähän sieltä vähän tuolta. Kummalista, kuinka suomesta rahdataan rahaa muihin valtioihin mutta täällä määitään kuin lampaat, kun niitä ollaan viemässä teuraalle. Kukaan ei oikeasti halua puuttua oikeisiin asioihin vaan täällä hääritään samassa paskalätäkössä ja uskotaan mitä hyenat meille valehtelevat.

Ari Lotvonen

Viimeisen viikon aikana olen ollut kuin klapilla päähän kopistettu. Se alkoi new-zealand vitsistä, ... siis voi että tämä on sairasta.

Sitten tämä viimeinen, sairaasta sairaampaa.

Sitä kun muistelee omaa kouluaikaa 35+ vuoden takaa, niin ne luokan heikoimmat ovat nyt vallassa ja miettivät mm. pakollista GPS kyttäyssysteemiä autoilijoille jotta saa lisää rahaa bisneksiin jotka ei mene kovin hyvin.

En nuorena poikana RUK-162 TAPIO kursilla Jorma Ollilan kanssa kun samaan aikaan oltiin, en uskonut että näin tulee käymään ja tämmöinen on mieli nyky päättäjillä. Jos olisin tiennyt, olisin jättänyt yhden ojan hyppäämättä ja yhden ahkion vetämättä.

Hävettää.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Minä en ainakaan ymmärtänyt mitään siitä Erosen tekstistä, enkä siten voi hyväksyä sen perusteella langetettavan rangaistuksiakaan.

Toivon, että myös muilla persuilla on munaa myöntää tämä asia. Paitsi Pirkko Ruohonen-Lehrnherillä(vai miten se nyt kirjoitetaan) jolta ei voi odottaa edes sitä. Enkä haluakaan.

Dari-anne Suomalainen

Suhteessa menneisyyteen, ihmisten merkitsemisellä on raskas tuhatvuotinen historia, joka idea on kirkon. Siitä ei siis kukaan järkitolikka laske leikkiä, se ei ole osoitus ihmisyydestä.
Se on osoitus joko tietämättömyydestä, välinpitämöttömyydestä tai tyhmyydestä.

Mutta niin kauan kun kirkko saa julistaa antisemitimiin kasvattavaa saarnaamistaan, ei ole oikeudenmukaista vetää tuomiolle yksityisiä ihmisiä, jotka eivät edes tietäisi mitään ihmisten merkitsemisestä ilman kirkon ja natsijatkumon historiaa.

Simon Wahlroos

Uskonnot ovat kaikki samanlaisia natsittamisen suhteen ajateltuna. Kaikista niistä löytyy tuomiot ja hihamerkit niille "harhaoppisille", jotka eivät ajattele saman dogman mukaan.

Olen samaa mieltä ettei yksityisiä ihmisiä pidä tuomita sen takia että toisilla ihmisillä on traumoja uskontojen ja valtioiden harjoittamasta terrorista ja siihen liittyvistä merkintätavoista.

Mielestäni Helena Eronen on toiminut kuin kuka tahansa terve maalaisemäntä, jolle on päivänselvä asia että vastaan kävelevä naapuri on hyvä tuntea pienellä ja suuremmallakin tuppukylällä (joka Suomi on. Historiallisiin kokemuksiin pohjautuvista turvallisuussyistä maalla vieraisiin suhtaudutaan aina kaikkiin ennakkoluuloisesti jos eivät kerro avoimesti itsestään ja aikeistaan vaikkapa jopa hihamerkillä, jos ei muuten. Siitähän voisi lukea lisätietoja joka auttaisi tutustumaan vieraisiin, kun ei muuten tieto kulje varsinkin siksi ettei vähemmistövastuutettu tykkää poliisin järjestyksenvalvonnasta, joka ottaisi asiasta selkoa kyselemällä henkilötietoja.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Ei muuten kannata unohtaa, että ennen Erosta vähemmistövaltuutettu Bidee möläytti jotain tyyliin; Suomessa poliisi ratsaa ihmisiä kuten KGP aikanaan.

Sitten tuli tämä Erosgate, Suomen Turusta.

Dari-anne Suomalainen

Sanoin tuon saman aikoinaan Hirvisaarelle, vaikka vastenmielisempää tyyppiä en tiedä. Hän haukkui minut trolliksi.

Vaikka haukkui, niin oikeudenmukaisuuden nimissä olen edelleen samaa mieltä.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Siis tarkoitatko nyt tuota .. Turku-connectionia?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Minusta huonosta huumorintajusta täytyisi olla vähintään kuolemanrangaistus!

J. Gagarin
Dari-anne Suomalainen

Media on toiminut aivan kuten pitääkin, minun mielestäni. Ei täällä kiroten lasketeltuja evankeliumin julistuksiakaan enää sallita, mikä on valtavan hieno asia.

Tutkintapyyntöjen ja mahdollisten oikeudellisten tuomioiden osoite nyt kuitenkin olisi jossain muualla...ensin.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Meinaatko, että Demla on nyt tässä kohtaa se taho, jolla on parhaat edellytykset tehdä objektiiviset päätelmät?

Vähän niinkuin nettivihakirjoittelulaki -tyyliin?

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

"Tutkintapyyntöjen ja mahdollisten oikeudellisten tuomioiden osoite nyt kuitenkin olisi jossain muualla...ensin".

Perussuomalaislta kansanedustajilta on tullut pitkin matkaa pieniä lipsahduksia joihin puudelimedia on hanakasti tarttunut. Jos Helena Eronen nyt joutuu eroamaan, niin se on vain varoitus muillekin, myös James Hirvisaarelle. Pirkko Ruohonen- Lerner hoitaa vain epäkiitollista ryhmyrin virkaansa.

Ketkä ovat sitten ne EU- Bobrikovin juoksupojat ja kleptokratian palvelijat, joiden toimia pitäisi tutkia.

1. Stefan Wallin. Teki ilmeisesti satojen tuhansien tilin ensin ostettuaan asunnon alihintaan ja sitten myytyään sen ylihintaan. Toisena osapuolena verovapaa säätiö.

2. Stefan Wallin. Puolustusministerinä ei välittänyt pa*kaakaan Suomen tasavallan puolustustarpeesta vaan piti tärkeämpänä säilyttää oman kieliryhmänsä etuoikeudet ja taloudelliset edut länsirajalla.

3. Antti Kaikkonen. Heiluu jokaisessa talousohjelmassa asiantuntijana, vaikka omat lahjussyytteet ovat vielä kesken. Järjesti vaimonsa Satu Taiveahon asunnottomien Sininauhasäätiön johtajaksi, missä tämä päätti välittömästi kaksinkertaistaa henkilökunnan määrän. Käytetäänkö tuon tärkeän säätiön kaikki rahat nyt sukulaisten ja kavereiden palkkaamiseen ja onko siellä töissä "kuolleita sieluja", joiden palkka menee Antin tilille.

4.5.6.etc Jutta Urpilainen vetää yli kymppitonnin hallituspalkkiot edes käymättä kokouksissa. Mauri Pekkarinen arvostelee kovaan ääneen puhujan tissejä. Ilkka Kanerva oli ministeri- erotomaani ja mitä kaikkea sieltä olisi löytynytkään paremmalla tutkimisella.Ilkka Kanervan syntymäpäivillä oli koko Suomen nomenklatuura ja rikollinen prätkäjengi Cannonball. (Kattos kuvista Hakkarainen, miten kokoomuslainen ulkoministeri voi seurustella liivijengin kanssa, mutta perussuomalainen ei!)
http://www.iltalehti.fi/turku/200801297167836_tu.s...
Rikolliset liikemiehet ne juhlat tosin maksoivatkin.

Zyskowicz puhui sukurutsasta: Vanhanen ja Niinistö ja ketkä muut lie seurustelivat Tanja Karpelan kanssa ja tämä nousi vaaka- asennosta ministeriksi. Suomen kuvalehden Pekka Ervasti sanoi Karpelan kuplan vielä puhkeavan, mutta nyt täytyy ensin odotella presidentin vaihtumista.

Heti eduskuntaan päästyään Maria Guzenina liikkui muutaman viikon Hjallis Harkimon kanssa, jolla oli jo kaksi entistä vaimoa eduskunnassa. Ja Hackmanin suvun rahat, tietysti. Nyt Maria hoitaa ministerinä köyhien asioita ja suosittelee näille "välipulloja". Nälkään ja janoon.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Näistä asioista venäläinen lehdistö ei innostu, koska heillä on samanlainen rosvolauma vallassa.

Henri Kangas

Eikun ehdottomasti kannattaa perussuomalaisten hirttäytyä jonkun lieksalaisen harjoittelijan huonoon huumoriin.

Se on sanan vapaus asija!

Dari-anne Suomalainen

Minun yksi kommentti on poistettu.

Persut ja kristityt rajoittavat sananvapautta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Dari-anne, itse en ole poistanut kenenkään viestejä. Itseasiassa kerran olen niin tehnyt 3,5 vuoden aikana.

Dari-anne Suomalainen

No anteeksi, ihmettelinkin, koska ei siinä mitään poistettavaa ollut.

Kirjoitin sen aika myöhään, ja yöllisillä on taipumus kadota.

Kaikki hyvin. :)

Dari-anne Suomalainen

Jos persut, tai kristityt pääsisivät päättämään luulen että sananvapauden rajoitukset menisivät täysin mielivaltaisiksi.

Joku linja pitää asioissa olla.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kataisen tekopyhä asenne sisältää motiivin iskeä poliittisiin vihollisiin. TS:n toimittaja taas sai olla rauhassa. Aina kun vastaleiri on polvillaan, ilmestyy Katainen vihervasemmistolaisine hurskasteluineen iskemään uudelleen. Ymmärtääkseni kansalaisten enemmistön oikeudentunto ei ole samanlainen.

Elias Määttänen

Niin kuin Jaakko Teppo sanoi: viimeiset 12 v saatiin halosta ja seuraavat 6 v saadaan salosta.

Dari-anne Suomalainen

Miksi fariseus, eikö hän ole ihan suomalainen ?

Fariseukset olivat ulkomaalaisia .

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Eikös ne olleet pilkun tarkkoja ja tekopyhiä? Eivät nähneet metsää puilta.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Ihmettelen kyllä suuresti, että päämisnisteriä myöten hyökätään yhden avustajan kimppuun vaikka media on harrastanut suuren mitan vääryyttä.

Luulisi pääministerin ja muiden vaikuttajien olevan siitä huolissaan ja jopa kauhuissaan. Pääministeri kokee yhden Erosen yhteiskunnan uhkana, mutta voimaansa täynnä oleva massiivinen media ei vääryyksillään näköjään uhkaa mitään.

Suhteellisuuden taju menetetään aina silloin, jos vaikka oletetaankin ulkomaalaisia loukatun.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jep, Katainen ei ole suuri filosofi, härski taktikko kylläkin. Kertoo todellakin miehestä, jos toimittajan virhe ei herätä kommentoimaan.

Dari-anne Suomalainen

Fariseuksilla viitataan yleensä juutalaisiin, onko mielestänne vihapuhetta tai kiihotusta kansanryhmää/kansaa vastaan se, että kaikki itselle epämiellyttävä on farisealaisuutta, kuin juutalaiset sitä ja tätä.

Meillä on ikäviä tottumuksia.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kyllä. Artikkelin ideahan oli ensin luoda lukijalle mielikuva vakavissaan esitetystä hihamerkkiehdotuksesta. Kun se on herättänyt lukijassa tunnereaktion, hänen huomio- ja arviointikykynsä on laskenut. Siinä vaiheessa toimittaja "disklaimaa" juttunsa minimaalisimmalla mahdollisella tavalla eli varsin epämääräisellä "makaaberilla ajatusleikillä".

Kyse oli tietoisesta halusta harhauttaa omia asiakkaita toimittajan omien pyrkimysten edesajamiseksi. Ei tainnut toimittaja tosin sekään tarkoittaa ihan tätä mittasuhdetta kohulle. Moraalitonta lukijoiden hyväksikäyttöä joka tapauksessa.

Dari-anne Suomalainen

Vertaus.

Jos kaikkia esim. perhemurhaajia maailmalla sanottaisiin 'valtakunnan finneiksi tai valtakunnan finlandeeseiksi', loukkaisiko se meitä ?

Olemme aika tunnettuja perheväkivallasta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tuossa artikkelissa fariseukset esitetään puolueena:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Farisealaiset

Pointtini oli tosiaankin tekopyhyys, kuten yllä mainitsin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset