Yhteiskunnasta Muutama sana

Tapaus Hyvinkää - tyhmyydestä ja väkivallasta

Taas räiskittiin vastuuttomasti ja nyt Hyvinkäällä. Tekijän motiivit ovat vielä epäselvät, mutta teon suorat seuraukset eivät. Näitä on tottunut jo odottamaan. Nämä kaverit oppivat toisiltaan, eikä vastapainona ole mitään, mikä hillitsee. Onneksi suurin osa uhreista vain loukkaantui.

 

Nyt mietitään, miksi taas. Mielestäni suurin syy on, etteivät perheitään saati tuntemattomia surmaavat ymmärrä mitä oman pään sisällä liikkuu ja miksi. Jokin rassaa, mutta sen syytä ei osata korjata. Kun tuon ymmärtämättömyyden tummassa pilvessä kauan vaeltaa, saastuttavat rassaavat ajatukset mieltä yhä enemmän. Maailma alkaa pikkuhiljaa näkyä perin toisenlaisena, mitä muut sen näkevät. Siinä on jokaiselle tärkeä vinkki, pidä huolta siitä, mitä ajattelet ja tunnet.

 

Kukaan muu ei voi, eikä huolehdi toistensa pään sisäisestä trafiikista. Se on tehtävä itse. Siihen auttaa usein maalaisjärki. Jos jokin rassaa, tulisi miettiä miksi. Jos vastaus on, että jonkun naama v*tuttaa, niin taas tulee kysyä miksi? Jos vastaus on, että se on m*lkku, niin kysymys edelleen on, että miksi? Tätä pitäisi opettaa ihmisille. Tarpeeksi kun kysymysketjua jauhaa syvemmälle, saattaa huomata, että koko stressaaminen on turhanpäiväistä. Aina ei ole helppoa saati edes mielenkiintoista tätä työtä tehdä. Seuraukset ovat sitten mitä ovat. Tällä kertaa kuoli ihmisiä.

 

Tyhmyydestä

Yleisiä syitä ärtymykselle ovat mm. epäoikeudenmukaisuudet. Niistä on hyvä ymmärtää, että  epäreiluja juttuja tehdään pääsääntöisesti ajattelemattomuuden takia. Tekijöitä ei ehkä vain kiinnosta, mitä seurauksia teoilla on, tai he eivät tule ajatelleeksi silkkaa tietämättömyyttään ja tyhmyyttään. Tyhmyyskin on ärsyttävää, jos sen uhriksi joutuu. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että tyhmyys on luonnollista. Se vain on, eikä sille teon hetkellä voi mitään. Koska kukaan ei ole täydellinen, kaikki tekevät virheitä. Joskus ne ymmärretään, tai halutaan ymmärtää, pahantahtoisuutena ja joskus ne sitä ovatkin. Pahantahtoisuus taas usein on seurausta näistä edellisistä. Jos kasvatetaan kotona kieroon, kasvaa lapsi parhaan kyvyn mukaan sietäen ja kestäen. Joskus lapsi reagoi haukkumista ja alentamista vastaan kehumalla väkisin itse itseään sekä torjumalla kaiken kritiikin, jotta kestäisi kovassa käsittelyssä. Tämä ei välttämättä lapselta onnistu vaan tuloksena voi olla huteralle pohjalle väkisin rakennettu teennäinen ja pinnallinen itsetunto. Seurauksena on hankalaa suhtautumista asioihin ja ihmisiin.

 

Ärtymystä voi aiheuttaa sekin, että elämä ei kohtele, kuten haluaisi. (Ei taida yllättää ketään.) Elämä voi siis tuntua epäreilulta ja reaktio siihen voi olla kapina, kiukuttelu, lekkeriksi lyönti. Se ehkä auttaa hetkeksi, mutta pienenä vinkkinä voi sanoa, että elämää ei voi kiukuttelemalla voittaa. Elämäkin vain on mitä on, eikä sille voi mitään - teon hetkellä. Nykyhetkestä sen sijaan voi ja kannattaa ottaa oppia tulevaan, mutta jos tökkään sormellani silmään, niin se on siinä sitten ja sillä selvä. Elämä ärsyttää, koska siltä saattaa odottaa sellaista, mikä lopulta oikeasti ei ollut realistista ja siitä seuraa pettymys. Siitä epärealisimista ei odottaessa tiennyt, josko myöhemminkään. Jos olisi tiennyt, ei ärsyttäisi, koska näkisi asioiden menneen niin kuin kuuluukin.

 

Tiivistetysti ärsytystä aiheuttavat oma ja muiden tyhmyys. Tapahtuneet tyhmyydet ovat vain merkki tyhmyydestä. Se taas kertoo kokemuksen, tiedon ja, niistä seuraten, ymmärryksen puutteesta. Yksinkertaista. Jos haluaa toisen ymmärtävän, hänen pitää saada tietoa. Nämä ovat yksinkertaisia asioita, mutta totta puhuen, niissä riittää opettelemista.

 

Väkivallasta Suomessa

Ylen blogeissa Journalisti-lehden toimittaja, Meri Valkama, kritisoi suomalaisten väkivaltaisuutta tämänkin teon takana. Hän viittasi mm. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvitykseen, missä suomalaisten kerrotaan olevan EU:n kuudenneksi väkivaltaisimpia henkirikoksissa. Merin mielestä siihen vaikuttaa mm. se, että päiväkodeissa poikien annetaan tapella ja, että poikien väkivaltaisuutta pidetään luonnollisena.

 

En tiedä missä Suomessa Meri naisena on elänyt, mutta tappelemista ei ole minun Suomessa koskaan pidetty hyvänä tapana, ellei sitten urheilulajina tai eräät kännissä. Tottahan keskenkasvuiset pojat saattavat arvostaa kovia tappelijoita, mutta ei heitä siihen ole kukaan aikuinen opettanut saati sitä sallinut. Ymmärtääkseni päiväkodeissa estetään liiankin herkästi poikien rajuja leikkejä. Auttaisi ehkä, jos olisi aikuisia miehiä paikalla.

 

Meri Valkama päätyy tällaiseen päätelmään:

"Kuudes sija Euroopan laajuisissa henkirikostilastoissa ei kuitenkaan kerro yksittäistapausten maasta. Se kielii syvälle kulttuuriin juurtuneesta väkivaltaisuudesta."

 

Merin viittaaman selvityksen etusivulla, heti hänen lainaaman lauseen jälkeen, sanotaan kylläkin näin:

"Rikollisuustason korkeus selittyy suurelta osin keski-ikäisten työttömien miesalkoholistien poikkeuksellisen korkealla rikollisuustasolla. Muiden sosioekonomisten ryhmien henkirikollisuus ei Suomessa tasoltaan juurikaan eroa muiden läntisen Euroopan maiden tilanteesta."

Siteeraus ei viittaa "syvälle kulttuuriin juurtuneeseen väkivaltaisuuteen", ellei koko ihmiskunta sitten sellainen ole. Valkama väittää myös tällaista:

"Väkilukuun suhteutettuna meillä tapetaan ihmisiä yhtä paljon kuin Itä-Balkanilla, Baltian maissa ja Itä-Euroopassa."

Tämä ei pidä paikkansa kuin Itä-Balkanin osalta. Niin Baltiassa kuin Itä-Euroopassa (Valko-Venäjä ja Ukraina) henkirikoksia on moninkertaisesti enemmän. Itä-Balkanilla tappamista ei taasen tapahdu merkittävästi enempää kuin maailman rauhallisimmalla alueella lännempänä Euroopassa. Esim. Bulgariassa 2,10 tapettua per 100 000, kun Latviassa 6,63 ja Venäjällä yli 16. Ruotsissa sama luku on 0,93.

 

Koko kansan leimaaminen johtaa siis harhaan, jos olemme a) kokonaisuutenakin varsin rauhallinen kansa ja b) surmat ovat enimmäkseen rappioalkoholistien alakulttuuria.

 

Aseet eivät tapa, ihmiset tappavat. Korjatkaa ihmiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/50807-tutkinnanjoh...

Veikkaus näiden vaivaisten tietojen pohjalta tässä vaiheessa olisi, että kaveri on sotafriikki ja meni päissään tosi ja leikki sekaisin. Seuraillaanpa tilannetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset