Yhteiskunnasta Muutama sana

Perussuomalaisten kannatuksen taustoja

Tuore HS:n teettämä gallup kertoo vastanneista 14,5% kannattavan perusuomalaisia. Tämä on suoraviivaista pudotusta aiemmasta kyselystä. Miksi näin on käynyt?

 

Kyselyn historia näyttää, että varsinkin suurten puolueiden kannatus on aaltoillut vuoden aikana melko voimakkaasti: Keskusta 13-17%, Perussuomalaiset 14-23%, SDP 16-20% ja Kokoomus 20-24%. Eli Perussuomalaisilla on ollut noin 8%-yksikön huojuntaa ja muilla puolet siitä. Lisäksi usein muutokset ovat olleet varsin jyrkkiä. "Kannatusmarkkinat" ovat olleet epävakaat viime joulukuusta lähtien. Silloin myös jyrkkeni Perussuomalaisten alamäki.

 

Näyttäisi siltä, että Keskusta onnistui profiloitumaan kuntauudistuksen päävastustajana, eikä siihen ristiretkeen muita kaveriksi halunnutkaan. Vaalien tappio kirvelsi mielessä ja nyt haluttiin kaikki irti tarjotusta syötistä. Se ei ehkä ole auttanut itse ristiretkessä, mutta koko kampanja vaikuttaa nostaneen kannatusta. Tuleekohan sille kuitenkaan antaa suurta painoa, sillä samaan aikaan Väyrynen kampanjoi melko menestyksekkäästi presidentiksi ja juuri silloin kannatuskin pyrähti ylös. Pelastiko yksi mies puolueen? No, entiseen loistoon ei siltikään päästy.

 

Niinikään mielenkiintoisella tavalla presidentinvaalien aikaan demarien kannatus romahti. Lipposen kannatus jäi heikoksi ja monien demarien äänet vyöryivät virheiden Haavistolle. Kas kummaa, Vihreiden eduskuntavaalikannatus nousi vastavuoroisesti. Edelleen, Kokoomuksen kannatus nousi jatkuvasti Niinistön valintaan saakka. Siitä lähtien puolueen kannatus on ollut jatkuvassa ja Perussuomalaisten kanssa yhtä jyrkässä alamäessä.

 

Kun sitten katsoo kahta viimeisintä gallupia, ovat demarit saaneet kaksikertaisesti lisää kannatusta kuin mitä Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat kumpikin menettäneet. Vaikuttaisi siltä, että presidentinvaalien notkahdus korjaantui. SDP onkin hiukan eduskuntavaalien kannatuksensa yläpuolella.

 

Spekulaationa voisi arvella, että perussuomalaisten kannatusta söivät suoraan Väyrynen ja Niinistö ja suhteellisesti Haavisto, mutta kannatusta auttoivat, vähemmän tosin, Soinin ja Lipposen ehdokkuudet. Väyrynen sai maakuntia kiertämällä kannattajia pysyvämmin myös puolueen taakse. Soini ja Niinistö taas vaikuttavat saaneen taakseen demariäänestäjiä, jotka palasivat toukokuussa SDP:n kannattajiksi.

 

Presidentinvaalit näyttävät siis reivanneen äänestäjien kantoja paljon, osin hetkellisesti. Kun Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat saaneet samaisten vaalien myötä noin 3%-yksikköä lisää kannattajia, otaksun näiden olleen uusia (mahdollisia) äänestäjiä "äänisiirtolaisten" sijaan. Tuli siis innostuksen hyöky, kuten tuli perussuomalaisilekin vuosi sitten.

 

Perussuomalaisten ja Keskustan kannatuskäyrät ovat pitkälti toistensa peilikuvat. Lopulta Keskusta on kerännyt vuoden aikana noin prosenttiyksikön verran kannattajia lisää. Miltei saman on saanut SDP. Hiukan vaikeampi on arvioida Kokoomuksen/Niinistön vaikutusta, mutta ehkei prosenttiyksikkö tällöinkään ole kaukaa haettua. Oletan kannattajien tulleen juuri Perussuomalaisista. Nämä muutokset yhteenlaskettuna päästään Perussuomalaisten eduskuntavaalien 19:sta 16 prosenttiin. Rakoa jää täten vielä 1,5 prosenttia nykyiseen nähden. Kun perussuomalaisten kannatus vanhastaan on tupannut laimenemaan vaalien välillä ja vihervasemmisto on pyrähdyksellään tainnut aikaansaada juuri päinvastaisen ilmiön, voisi ehkä tuloksena olla juuri tuo nykyinen 14,5%.

 

Voiko tästä ennustaa tulevaa? Jotain veikatakseni arvelen Kokoomuksen laskun jatkuvan vuoden takaista kohden. En taasen usko demareiden kannatuksen nousuun korjausliikkeen jälkeen. Mikäli Keskustan puheenjohtajakisa ei saa aikaan presidentinvaaleista tuttua ilmiötä, uskon Perussuomalaisten eduskuntavaalikannatuksen vähintään tasaantuvan tai hiukan nousevan. Oman sotkunsa tähänkin muodostavat syksyn kuntavaalit, mutta näillä näkymin nekin vievät projektia eteenpäin. Tilanne voi muuttua merkittävästi, kunhan ne oikeat eduskuntavaalit tulevat vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Galluppeja ja kalluppeja...mitäs me näistä, uskoo ken tahtoo. Odotellaan vaan rauhassa seuraavaa vaalitulosta ja arvotaan sitten mikä meni pieleen tai ehkä hyvin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jep, gallupit ovat leikkiä vaalien rinnalla. ;)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Gallupit voivat antaa [kunnallisvaalien osalta] viitteitä tulevasta vasta sitten kun yleisesti kussakin kunnassa yleisesti tiedetään ehdokkaiden nimet.

Otetaan vaikkapa kaksi kuntaa tähän tarkasteltavaksi:

Vaihe 1
Kunta 1 - Tilanne jossa ei tiedetä onko X-puolueella ylipäätänsä ehdokkaita = Gallupin tulos tämän X-puolueen osalta lähes nollaa.

Vaihe 2
Myöhemmin kansalaiset saavat yleisesti tietoonsa, että on kolme melko tuntematonta ehdokasta. Vaalitulos voisi olla joitakin prosentteja alle X-puolueen keskimääräisen tuloksen. [Koko maa]

Vaihe 1
Kunta 2 - Tilanne jossa tiedetään ja tunnetaan X-puolueen ehdokas = Gallupin tulos tämän X-puolueen osalta lähes sama kuin viime vaaleissa, jos puolueelle ei ole valtakunnallisesti suurempaa "imua".

Vaihe 2
Myöhemmin kansalaiset saavat yleisesti tietoonsa, että mukaan on tullut/loikannut melko kovaa nimeä. Vaalitulos voisi olla kaksi- tai kolminkertainen X-puolueen keskimääräisen tuloksen. [Koko maa]

Olemme nyt Vaihessa 1 ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.
- Esim. Vihreillä voi vaikuttaa sellainen, jos heidän Haavistonsa on vaikkapa kuukauden lomilla, eikä ole ollut antamssa haastatteluja. (Tämä on vain esimerkki, en minä oikeesti tiedä missä hän luuraa.)
- Tai jos tänne minun kuntaani soittaa Gallup-kyselijä, niin täällä tuskin tiedetään onko täällä yhtään PS-ehdokasta jne. [Viimeeksi oli tasan yksi.]

_______________________

Jos jatkan PerusSuomalaisista:
- tiedotus on luvattoman heikkoa. PS tietää, että media on heti hakkaamassa jos jonkun Kuusiniemen kunnan ps-ehdokkaan serkku on kaivanut nenäänsä bussipysäkillä. Siitä huolimatta ei tunnuta käsittävän, että tiedotus on otettava omiin käsiinsä. [Tosin nyt on joku nettilehti tulossa - vai?]
- ps-kansanedustajat ovat melko hiljaista porukkaa. Ainakin asiakirjoittajista näyttää olevan pulaa. Hyviä kirjoittajia ovat Helena Eronen (James Hirvisaaren avustaja) ja Saarakkala. Tosi tiivistä ja selkeää asiaa. Henri Myllyniemi on helkkarin hyvä ja siirtynee lehden kirjoittajaksi. Juha Väätäinenkin kirjoittaa hyvin, mutta harvoin.
Jos jokaisella kansanedustajalla on avustaja, niin missä helvetissä ne muut yli kolmekymmentä kuppaa?

En ole puolueen jäsen ja minulla ei oikeastaan ole oikeutta näin kirjoittaa, mutta kun tässä myydään isänmaata, niin kyllä pientä kritiikkiä pitää kestää, eikö niin?

Mikä tässä maksaa?
- Mediasuunnitelman tekee parissa päivässä. (Jos asioista päättävät ovat paikalla.)
- Mediajoukot (kasvava), ydinjoukon kasaus noin kuukausi ja opetus/joukon kasvattaminen ja kansalaisjournalistien värvääminen ja opetus ei lopu koskaan.
- Nettimedian pystytys, testaus jne. max. 2-3 kuukautta

Ja vaaleista on jo vuosi...

Henry

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Olet oikeassa, hyviä pointteja, viestintästrategiaa on syytä hieroa ja sitä on varmaan jo nyt hierottukin viimeaikaisten takia. Ja olisi ollut hyvä olla jo aiemmin, mutta näinpä ne asiat usein kehittyvät. Aiemmin ei ollut suurta tarvetta. Nyt on, joten jatkossa viisaammin. Uskon, että nettisivuista tulee tasokkaat.

Perussuomalaisia kansanedustajia löytyy kyllä mielestäni mukavasti Puheenvuorostakin bloggaamasta:
Olli Immonen
James Hirvisaari
Hanna Mäntylä
Reijo Tossavainen
Anssi Joutsenlahti
Mika Niikko
Jari Lindström
Vesa-Matti Saarakkala
Tom Packalén
Jussi Niinistö
Pertti Virtanen
Kaj Turunen
Ville Vähämäki
Juha Väätäinen
Timo Soini
... tässä kohtaa en enää jatkanut selaamista. Oli näes melkein neljäsataa perussuomalaista bloggaajaa palvelussa (mm. Sampo Terho). Eduskunnassakin kuulemma varsinkin miehet ovat olleet aktiivisesti äänessä. Aloitteita ja avauksia on tehty, joten porukka ajautuu sisään kokoajan. Olen luottavainen, ovat fiksuja tyyppejä. Valitettavasti aloitteilla ei pääse Iltalehden etusivulle, ellei tee sitä ilman housuja tai ympäri päissään. ;)

Sitten on tietysti Jussi Halla-aho omalla saitillaan.

Ongelmana taitaa olla, että Puheenvuoroonkin hukkuu. Kun itse julkaisen kirjoituksen "prime time"-aikaan eli keskipäivällä-iltapäivällä, niin lukijoita saa selvästi vähemmän kuin muina aikoina. Kirjoituksia taitaa vyöryä niin vuolaasti, että on vaikea erottua.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, on mielipidekirjoittajia ja sitten on asiakirjoittajia.

Yleensä seuraan myös kaikki eduskunnan täysistunnot.
Sanotaan nyt kohteliaasti näin: Pystyisin pitämään/kirjoittamaan puheita, terävämpiä puheita ja sellaisia puheita, jotka ei tunnu sellaiselta "politikon puheelta".
Monella tuntuu tuo poliittinen koulutus rajottuvan 5 - 10 vuoteen.

Tärkeimpiä asioita, joita tämän eduskuntakauden aikana käsitellään ovat:
- tukipaketit, tukipaketit, tukipaketit...
- ja niiden johdannaiset; EVM, Eurobondit jne.
- perustuslakikysymykset, perustuslain kiertäminen jne.

Jos katsot uudelleen, ketkä näistä oikeesti kirjoittavat ja ketkä eduskunnassa antaa puheissaan todella faktillista tietoa, voit/voin suoralta kädeltä sanoa, että tietoa näistä asioista ei ole mitenkään koottu kansanedustajille ja heidän avustajilleen yksiin kansiin.

Kuitenkin puolueessanne riittää asiantuntemusta eduskunnan ulkopuolelta aivan riittämin kootakseen tämän kaiken yhteen. Ja samalla asiasta voisi tehdä "oppaan" kansantajuiseen muotoon.
Mahdotontahan on, että jokainen kansanedustaja opiskelee nämä asiat erikseen kaiken muun työn ohella.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Perussuomalaisten Henri Myllyniemi, asiantunteva kirjoittaja kirjoitti uuden blogin ja siinä tulee esiin ne huolet, joita yritän saada tässä läpi. (Lihavointi minun):

"Pidempään palstaa seuranneet taas ovat laittaneet kalentereihin jo Espanjan virallisen avunpyyntöpäivän, jonka Huopainen kirjoitti: ensi tiistai, 5.6. Tukea ei olla siis vielä virallisesti pyydetty. Eräs yhteinen teemakysymys koko härdellin ympärillä pyörii: käytiinkö asiasta keskusteluja?

Ovatko kansanedustajamme jalkautuneet kansan pariin ja kertoneet, missä mennään? Ovatko kansalaiset samalla saaneet esittää kysymyksiään ja näkemyksiään?
Ja kuten linkattu uutinen antaa ymmärtää: onko Espanjan tilasta keskusteltu mitenkään riittävästi eurojohtajien tasolla, koska nyt todetaan, ettei aika riitä esimerkiksi sopimuksien tekemiseen. Onko tässä tieten tahtoen kuviteltu kaiken olevan ok, ja ettei mihinkään ole syytä varautua - ollaan vain kuin huolettomat halot liiterissä?
Tämän vuoksi minä kirjoitan: ihan tavallisille suomalaisille, jotta heidän ei tarvitse olla uutispimennossa; kuin myös poliittisessa hierarkiassa korkeammille portaille, että nämä asiat kiinnostavat, ja että toimia seurataan."

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107468-...

__________________________

Jos joskus liityn PerusSuomalaisiin, johtuu se juuri Henri Myllyniemestä. Hän on uupumaton taistelija ja tiedottaja.
10 pistettä hänelle!

Ajattele jos jollakin eduskuntaryhmällä olisi joku Henri Myllyniemi, joka olisi jo kuukauden ajan suoltanut kansanedustajille tietoa Espanjasta (jonka kaatuminen on ollut selvää jo kuukausia) ja nämä olisivat kirjoittaneet tästä, selittäneet kansalle...
Mikä haloo siitä olisikaan syntynyt, kun verkkosukka plus Jykä nyt tulee ulos koloistaan ja selittää: "Nyt tuli näin kiire..."
____________________

EVM on seuraava, joka on liian harvan perussuomalaisen tapetilla. Helena Eronen (sit. Hirvisaaren tiedottaja), kirjoitti siitä toki hienon blogin:
http://ohohupsis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106390-e...

Pyydän tietoa sinulta, jotta voin itse alkaa tiedottamaan:
Minä päivänä EVM käsitellään seuraavan kerran eduskunnassa?

Henry.Finland@gmail.com
044-259 1859

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset