Yhteiskunnasta Muutama sana

EU:n pankkivalvonta - hölmö idea

Uskottavuutensa raunioilla horjuvat eurokraatit ovat keksineet taas ”hyvän” idean. On keksitty, että pankkeja pitää valvoa EU:n toimesta.

 

Ikävä kyllä idea ei ole uusi, sillä EU keksi sen itse vuonna 2004 (CEBS). Valvontaa ehostettiin vuonna 2011 (EBA). Uusi virasto teki kuuluisat pankkien stressitestit, joista – kiusoitellakseni – kaikki pääsivät läpi. Kaikki tiesivät, ettei olisi pitänyt. Näiden lisäksi jokaisessa EU-maassa on oma pankkivalvonta. Yhdysvalloissakin oli yhteinen pankkivalvonta. Kaikki epäonnistuivat. Nyt EU on keksinyt perustaa uuden pankkivalvonnan. Jostain syystä sitä pidetään hyvänä ideana. Sen oletettaneen olevan jollakin ilmeisen jännällä tavalla parempi. Neuvottomuutta vai liittovaltioagendaa? Tosiasiassa ketään ei taida oikeasti kiinnostaa pankkien valvonta.

 

Uusi valvonta lienee hyvin syin arveltuna jotakuinkin yhtä huonoa kuin olemassaoleva. Aina tulee jostain jokin idea, johon toivo ja optimismi kohdistetaan. Epäilyjä ei oteta todesta, koska vain (katteettomalla) optimismilla toivottomassa tilanteessa jaksaa tarpoa, kun suuntaa ei haluta vaihtaa.

 

Valvonta ei tule toimimaan. Etelän pankit tulevat kiertämään valvontaa kilpaa, kun tähtäimessä ovat nurkan takana häämöttävät voitot. Valvojia tullaan lahjomaan, kuten keitä tahansa muitakin. Valvojat myöskin väsähtävät valvomiseen, kuten aina käy. Kaikenlaisilla ihmisten luomilla organisaatiojärjestelmillä on luontainen taipumus rapautua ja ne vaativat ehostamista aika ajoin. Valvonta ei estänyt USA:nkaan romahdusta. Valvonta toimii parhaiten siellä, missä asiat muutenkin toimivat. Valvonta ei toimi sen paremmin kuin mikään muukaan, ellei sitten jopa huonommin. Paradoksaalisesti ja kärjistäen valvonta siis tulee toimimaan siellä, missä sitä ei tarvita. (Huomautus: en kyseenalaista valvontaa kokonaisuudessaan vaan kyseenalaistan sen kaikkivoipaisuuden.)

 

Tulisikin sen sijaan tehdä se ilmeisin: pistää lainoja myöntävät pankkiirit henkilökohtaisesti kustantamaan aiheuttamansa tappiot. Vallan ja vastuun tulee olla samoilla hartioilla. Monenlaisen liiketoiminnan riskejä kantavat jopa tavalliset työntekijät joutuessaan irtisanotuiksi. Vastuu on monessakin paikassa, muttei pankkiirien tonteilla. Sitä satoa nyt korjaamme. Islanti sentään otti moraalisen voiton ja tempaisi samalla sen kuuluisan niskalenkin markkinoista. Pienet ovat ketterämpiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Veikko Vitikainen

Ei valvontaa ole ollut eikä tule olemaan. Täysin selväähän on, että äänivalta-suhteessa EMU-tarkastajat valitaan huijarimaiden ylivoimisella äänienemmistöllä. Eli pukki tulee kaalimaan vartijaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset