Yhteiskunnasta Muutama sana

Kuka epäilee teollisuutta?

Kuulimme iloisia uutisia, Uusikaupunki alkaa valmistaa Mersuja. Tämä maa ei autioidukaan teollisuudesta? Ei nyt ihan vielä... 

 

Uutisissa korostuvat muutamat ja jäävät varjoon monet menestyjätkin. Tiedätkö paljonko ja mitä meillä tehdään?

 

Teollisuutemme tuotti toissa vuonna 105 miljardin edestä tavaraa. Tukijalkana oli paperin, massan, kartongin ja pahvin valmistus 13,7 miljardin tuotannolla. Toiseksi eniten tuotettiin Tilastokeskuksen mukaan joitain mystisiä "viestintälaitteita", yli 13 miljardin edestä. Molemmat juuri Suomelle tärkeät alat ovat olleet meillä alakierteessä.

 

Niiden lisäksi tehtiin siis muutakin. Ruokaa kansalle "kokattiin" miltei saman verran kuin paperia (9 mrd), lienee maistunut paremmalta. ;) Niillä eväillä on jaksettu tehdä sitä paperia kaiken alla seuraavan lisäksi. Tuhti lista odottaa.

 

Maasta louhittiin metalleja 1,5 miljardilla. Niitä jalostettiin käyttökelpoiseksi 8,6 miljardilla. Siitä kahden miljardin euron verran työstettiin alihankkijoilla (näin otaksun). Puolellatoista miljardilla kasattiin metallirakenteita. Valetusta ja muutoinkin jalostetusta metallista tehtiin kaiken muun ohella generaattoreita, sähkömoottoreita ja muuntajia parilla miljardilla. Samoin värkättiin moottoreita ja turbiineja (ei kulkuneuvoihin). Lisää tulee: kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneita 1,5 miljardilla, paperikoneita 1,4 miljardilla. Nostureita ja siirtolaitteita saatiin aikaan 2,4 miljardilla. Traktoreita, metsäkoneita ja puimureita väsättiin miljardilla. Sama koskee moottoriajoneuvoja (henkilöautot, rekat, bussit), kuten myös laivoja sekä veneitä. Metallista tehtiin kaikenlaista siis 23 miljardin edestä. Yhteensä metalliteollisuuden tuotannon arvo oli 51 miljardia, eli puolet teollisuutemme tuotannosta.

 

Raakaöljystä tehtiin hyödyntämiseen kelvollista kahdeksalla miljardilla. Sen ansiosta siitä saatiin tehtyä kaikenlaisia muovilevyjä, -putkia, -kalvoja, -profiileja ja pakkauksia sekä ties mitä reilulla kahdella miljardilla. Iso osa öljystä paloi tietysti autojen moottoreissa, kun kuljetettiin kaikkea muuta paikasta toiseen. Sementtiä, kalkkia ja kipsiä valmistettiin 1,4 miljardilla. Kemikaaleista muutoinkin tehtiin vaikka mitä: kaasuja, värejä, maaleja, lannoitteita, muoveja, auton renkaita ja lääkkeitäkin 1,3 miljardilla. Öljy mukaan lukien kemikaaleja jalostettiin jopa miltei 18 miljardilla.

 

Puuta sahattiin, höylättiin ja kyllästettiin melkein kolmella miljardilla. Yhteensä sahatavaraa ja puutuotteita valmistettiin 5,5 miljardin edestä. Puutaloja tehtiin muuten 720 miljoonalla.

 

Kaikenlaista muuta koruista ja lääkintäinstrumenteista vaatteisiin, huonekaluihin ja harjoihin tuotettiin 2,6 miljardin edestä. Lopuksi: tietokoneohjelmistoja myytiin kolmella miljardilla.

 

Eli Nokian ja paperiteollisuuden tuotanto on yhteensä ollut yli 26 miljardia, ollen neljänneksen kaikesta teollisuuden tuotannosta. ("Viestintälaitteiden" myynnin arvo oli 29 miljardia tuotannon arvon ollessa vain sen 13 miljardia. Yleensä arvot vastaavat likimain toisiaan.) Paperiteollisuus ei Suomesta katoa, joten meille kyllä jää yllin kyllin teollisuutta.

 

Sadat tuhannet käsiparit ovat puuhanneet ja päät miettineet joka päivä. Paljon tulosta on tullut. Kaikki kiteytyy meidän jokaisen työpisteeseen sekä siihen mitä siinä teemme ja miten. Jokainen päivä ratkaisee jotain.

 

Suomalaiset yritykset panostavat yhtä paljon tuotekehitykseen kuin italialaiset. Tehtaat ja työpaikat ehkä tuntuvat tavallisilta ja arkipäiväisiltä, mutta ei niitä samassa määrin monissakaan maissa ole. Poliitikot miettivät veroja sekä valuuttoja, mutta ne ovat minimaalinen työ siihen verrattuna, mitä työpaikoilla tehdään. Kyllä tästä voi olla terveesti ylpeä. Hyvin tehty.

 

Luvut kuvaavat tuotannon arvoa, josta on vähennetty mm. ostot.

 

Tietolähde: Tilastokeskus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Tuota Uudenkaupungin nousua osasi oikeastaan odottaakkin jopa silloin kun tilanne näytti kaikkein vaikeimmalta. Joku vaan tiesi, että uudenkaupungin autotehdas osaa hoitaa "ajolähdössä kaikki kotipesälle".
Muiltakin osin mielialaa nostattava kirjoitus. kiitokset blogistille siitä!!!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Kai Haavisto

Silti pienyrittäjät ovat unohdettuja. Nuo luvut ovat loppujen lopuksi pienia, kun verrataan mitä se voisi olla.

Arvo Koiso

http://www.zerohedge.com/news/gms-channel-stuffing...

Näinköhän niille aakkomersuille on oikeaa kysyntää, ettei ole pelkkää kuplaa vaan mersutkin nykyään?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

No olipahan mielenkiintoista tilastoa. Muuta en nyt sano. Kiitokset.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Muistan lukeneeni jonkun toisen perus-sellaisesti suuntautuneen kolumnin yhteydessä (mainosti euron vaihtoa markkaan) kommentin, että ei kai Suomessa devalvaatiosta voisi enää etua olla teollisuudelle, kun sitä ei enää täällä ole...

Touko Apajalahti

Samalla ei pidä unohtaa, että myös palveluiden osuus viennistä on merkittävä ja kasvava - palvelut eivät siis ole vain sitä, että pesisimme toistemme selkiä. Eihän autojen valmistuskaan ole vain sitä, että valmistaisimme kaikki toisillemme autoja. Harmi vain, kun näitä tilastoidaan hankalasti erillään.

Omasta mielestäni tärkeää olisi, että eri talouden aloja pidettäisiin valtion taholta samalla viivalla, eikä kilpailuasetelmia turhaan vääristettäisi kaikenlaisilla suorilla ja epäsuorilla tuilla.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Investoinnit suomalaiseen teollisuuteen ovat olleet jo pidemmän aikaan laskussa. Tällä hetkellä investointeja suosivia pääomia verotetaan rankasti.
http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1123...

Samaan aikaan väestön ikääntymisen johdosta 150 000 ihmistä häviää työmarkkinoilta vuoteen 2030 mennessä. Tähän liittyen työperäiseen maahanmuuttoon suhtaudutaan kielteisesti.
http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1108...

Muuten: Verotustaan keventäneellä Ruotsilla menee hyvin!
http://www.hs.fi/talous/Ruotsin+talouskasvu+odotet...

Tapio Vehmaskoski

Tarvitsemme Uudenkaupungin autotehtaan tapaisia uutisia lisää. Ne ovat tuotantoamme nostavia ja mielialojamme kohottavia uutisia.

Kiitokset Mikko Kangasojalle aiheen nostamisesta US-blogipalstalle.

Matti Jalagin

Kaikki muu meni jakeluuni, mutta mitä tuo "tietokoneohjelmat 3 mrd" pitää sisällään, jos niiden tuotanto- ja vientimaa on nimenomaan Suomi?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Suuri osa ohjelmistotuotannosta suuntautui julkiselle sektorille. Ohjelmistot kuuluvat isolta osin tavallaan samaan sarjaan kuin tuotantokoneiden valmistaminen, joilla tehdään sitten niitä muita tuotteita tai ainakin tehostetaan niiden tuottamista.

Matti Jalagin

Eli kyse ei ollut vientiin tehdyistä ohjelmistoista vaan tuo kattaa myös kotimaahan tuotetun softan?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Uudenkaupungin tapaan yritykset ja niitten työpaikat sijaitsevat aina jossakin kunnassa. Eikö nyt olisi jokaisen valtuustoehdokkaan syytä perehtyä ylenpänä esilletuotujen valtakunnallisten tilastojen lisäksi oman alueen tilastoihin ja ennusteisiin. Ja ennenkaikkea aloittaa pohtiminen "mitä minä voisin tehdä elinvoimaisuuden kehittämiseksi?"

http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97659-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset