Yhteiskunnasta Muutama sana

Ville Niinistö ...ja kuinka valtiota johdetaan?

Vihreiden Ville Niinistö otti kantaa kuuluisaan Eerikan kuolemantapaukseen. Hän myös toteaa kunnista näin: "On kurja sanoa, mutta jotenkin ihmetyttää, miksi [lastensuojelu]lain soveltaminen kunnissa on niin vaikeaa."

 

Kun maassa on ongelma, poliitikon keinovalikoiman ykkösnyrkki on pakottaminen, käsky, laki. Kun käskynantajan on valinnut tehtäväänsä kansa, sanotaan järjestelyä demokratiaksi, mutta itse keino on aivan sama kuin kaikissa maissa. Ajatuksena on, että kun pakotan lailla tekemään, kuten minä/me halutaan, ongelma korjaantuu. Niin se usein jossain mitassa tekeekin. Vaikka ylinopeuksia ajetaan laista huolimatta, ovat nopeudet lain ansiosta laskeneet. Lain ominaispiireitä on myös ohjeistavuus. Eli kansalainen tajuaa, että ylinopeuden ajamisessa on jotain haitallista mahdollisen rangaistuksen lisäksi.

 

Monimutkaisemmissa ilmiöissä kuvio ei olekaan niin yksinkertainen. Niin vanhustenhoidon ohjeiden kuin lastensuojelulainkin noudattaminen on hyvä esimerkki. Lain soveltamista eivät valvo poliisit, eikä monista havaituista laiminlyönneistäkään käytännössä rangaista. Lain vastaisista asioista ovat kaiken lisäksi päättäneet vaaleilla valitut kansalaiset. Kun päättäjiä ja kuntia on suurin määrin, on päätöksiäkin monenlaisia.

 

Kaiken jälkeen ministeri kysyy, miksi lain soveltaminen on niin vaikeaa.

 

Siihen tiivistyy koko ilmiö. Käskyn antanut taho ihmettelee, miksei ymmärretä mikä on oikein. Laki on ohituskaista tietämyksen ohi, moni jää jälkeen. Sen seuraus on, etteivät soveltamisalan kohteena olevat välttämättä ymmärrä tarkoitusta vaan ainostaan rangaistuksen, jota taasen ei aina ole.

 

Niin tähän kuin lukemattomiin muihinkin tilanteisiin pätee yksi hyvä neuvo: tieto edellä eteenpäin. Jos hallituksessa ei tiedetä mikä tökkii, kannattaa kysyä suoraan kunnilta. Jos kunnat eivät ymmärrä mikä on oikein, heitä on koulutettava ymmärtämään. On ihan inhimillistä, että jos ei tiedä kunnolla, niin ei ymmärräkään kunnolla. Taannoinen Reijo Tossavaisen esimerkki Valtimon kunnasta on mallitapaus koulutuksen voimasta.

 

Koska on helpompaa vain käskeä kuin kouluttaa, pitäydytään usein käskemisessä. Olennaista on kuitenkin ymmärtää, että ohjeidenkin vapaaehtoinen noudattaminen on usein tiedosta ja sen suomasta ymmärryksestä kiinni. Tietoyhteiskunnan ainoa uskottava tie on tieto itse.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset