Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomalainen johtaja - aasi vai nero?

Kyllä suomalainen osaa. Ainakin johtaja. Ainakin osa heistä. Metso jakaa lisäosinkoja ja potkii porukkaa samaan hengenvetoon. Jos vaikka olisikin taitava teknokraatti tai rahan pyörittäjä, niin sivistystä ja laaja-alaisuutta ei ole. Liekö golf-tasoitus ollut sitä tärkeämpää.

 

Muutamia esimerkkejä: Valviran johtajan selittelyt valvonnan laiminlyönneistä aiheuttivat taannoin kohun. Finnairin johto on onnistunut keräämään jo useammankin tämän pelin kortin: ensin piiloteltuja bonuksia säästökampanjan velloessa ja sitten veivataan erotetun tilalle tulleelle johtajalle kämppäkauppoja ilmeisestikin motivaattoreiden puutteessa. Väkisin tulee mieleen, että näillä johtajilla se sosialismi vasta toisistaan huolehtiikin. Muiden rahoilla tietenkin. Kun sitten Sitran johtaja lähti puolustusretkelle suunniteltuaan Accenturen konsulttien kanssa 1,8 miljardin projektia, hän sai aikaan ehkäpä klassikoksi jäävän viisauden:

 

"Summa tuntuu suurelta, mutta oikeastaan se on edullinen. Kun ajattelee, että terveydenhuollon kaikki kustannukset ovat tuona aikana noin 180-200 miljardia euroa, tietojärjestelmän uusiminen on summasta vain prosentin verran."

Mikähän on sitten kallis?

 

Kun lopulta Metson johtaja tulee omalla vuorollaan esiin, hän puolustautuu irtisanomisten ja lisäosinkojen olevan eri asioita. Onhan ne, mutta eihän se olekaan pointti. Vaikka pointti tuotiinkin lautasella nokan eteen, ei se mennyt vieläkään jakeluun: johdon tulisi huomioida toiminnassaan kaikki sidosryhmät, joista yksi keskeinen on työntekijät. Miten he reagoivat tilanteessa? Onko se yhtiön etu? Näivettääkö yksi osingonjako osaltaan työntekijöiden sitoutumista, innovointia ja luottamusta yritykseen? Niin. Ehkäpä se oli sitten niin tärkeä osinko, että tuo hinta tulevaisuudesta kannatti maksaa.

 

Mikä näitä kaikkia yhdistää?

 

Tilannetajun puute ja hölmöt selittelyt. Näin tavallisena sivusta seuraajana tuntuu uskomattomalta, kuinka yksinkertaisia esimerkkien johtajat ovat lopulta olleet. Edes aiempien mokailut eivät ole saaneet myöhempiä ottamaan oppia. Edes itse aiheutettu kriisi ei saa epäilemään omaa tilannetajuaan. Kun ilmeisestä erinomaisuudestaan sairastunut johtaja sitten päättää "korjata" tilanteen avaamalla mielestään niin fiksun suunsa, onkin se bensaa roihuaviin liekkeihin. Oho. "Ne muut ei vaan ymmärrä."

 

Eräs syy on koulujärjestelmässä. Siinä yksi ehkä hiukan yllättävältä kuulostava yksittäinen tekijä lienee se, että aikoinaan Suomesta lopetettiin klassilliset lukiot. Tällöin mm. historian, kirjallisuuden ja filosofian opetus väheni. Kysymys on siitä, menestyivätkö klassillisen lukion käyneet muita paremmin. En tiedä aiheesta tutkimuksia. Vain yhden maininnan tiedän. Gustav Hägglund kertoi klassillisen lukion valinneiden kavereiden pärjänneen myöhemmässä elämässään muita paremmin. Ehkä sanottiin, että katso tilanteita muiden näkökulmasta. Ehkä varoitettiin ahneudesta. Ehkäpä sanottiin paljon muutakin yksinkertaista.

 

Niin, se selittely. Se on vastuunoton kiertelyä. Johtajan pitäisi kantaa vastuu silloinkin, kun aurinko ei paista. Kun pitäisi seisoa ryhdikkäästi, juostaankin pakoon. Omaan nurkkaan jupisemaan.

 

Niinpä olisikin yrityksille terveellisempää pistää sosiaalisen älyn suhteen epävarmat johtajat median eteen vasta viestintäosaston luvalla. Auttaisi tietysti koulutuskin. Siellä kerrottaisiin järisyttävä sosiaalisen älyn kruununjalokivi: tunnusta virheesi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Mika Virtanen

Nerokas aasi.

Isäntä lyö raipalla perseelle, niin vauhti kiihtyy ja korvista kun vetää, niin vauhti hiljenee.

Juha Ritvanen

Millä logiikalla ja arvomaailmalla liität asiaan suomalaisuuden?

Unohdat tekstissäsi niin länsimaalaisuuden kuin ei-länsimaalaisuudenkin sekä inhimmillisyyden ja siihen liittyvät kulttuureista ja historiasta riippumattomat näkökulmat.
Toit esille vain hyvin kapean nationalistisen näkökulman. Mutta sehän se teidän pointtinne onkin: tehdä hyvin laajoista asioista mahdollisimman yksinkertaisia, jotta eläinkin sen ymmärtäisi reviirin puolustamisessa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Millä logiikalla ja arvomaailmalla liität asiaan suomalaisuuden?"

Sitä on avattu kolmanneksi viimeisessä kappaleessa. Tuosta nationalismista en enää lähde änkäämään... :)

Juha Ritvanen

Jaa, en kyllä löytänyt pienellä tutkimuksella oikein mitään historiallista todistetta miten liität tuon klassillisen lukion/koulun muuhun tekstiisi.
Sellaisia kouluja on yhä olemassa, joten mille kriteereille perustat sen ajatuksen, että ns. klassiset koulut olisivat lopetettu?
Olisiko Gustav Hägglund tarkoittanut Viipurin koulun lakkauttamista 1940?

Ja mitenkäs nyt joku G. Hägglund pitää tuoda asiaan muuta kuin oman arvomaailmasi kautta? :)

Meniköhän tämäkin viestiketjusi nyt vain ja ainoastaan sen nationalismin piikkiin...? :)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Jaa, en kyllä löytänyt pienellä tutkimuksella oikein mitään historiallista todistetta miten liität tuon klassillisen lukion/koulun muuhun tekstiisi."

Niin totesin itsekin sanomalla, etten tiedä tutkimuksia. Mielenkiintoista olisi saada niitä todisteita puoleen tai toiseen.

Juha, ihmisillä on usein paljon tekemistä: he käyvät töissä, koulussa, kaupassa. He siivoavat, kokkaavat, syövät, harrastavat, peseytyvät, liikkuvat paikasta toiseen tehdäkseen edellisiä. Näistä enimmälti mikään ei varsinaisesti liity nationalismiin, eikä nationalismi sen takia väritä niitä juuri mitenkään. Ihan rehellisesti ilmaisten, suosittelen tarkastelemaan nationalisminäkökulmaasi jonkun toisen silmin. Vaikutat fiksoituneen aiheeseen liikaa.

Juha Ritvanen

Niin, ja silti vedät omia johtopäätöksiäsi hieman militaarisesta näkökulmasta (ei mikään yllätys Perussuomalaiselta puolueelta), johon et ole halunnut itse tutustua tarkemmin.

Sinulle suosittelisin tutustumista omaan näkökulmiisi ja ajatuksiisi sen arvomaailman kautta, jonka perusteella toimit myös politiikassa.
Saattaisit tiedostaa itsestäsikin jotain oleellista, joka ei taas liity siihen kuvailemaasi normaalielämään usein oikein millään lailla.
Kysypä itseltäsi: Miksi niillä puolueilla ja niiden edustajilla ja kannattajilla, joita sinäkin edustat, on hyvin samanlainen arvomaailma maasta ja kulttuurista riippumatta.

Jos et sinä ymmärrä itsestäsi ja arvomaailmastasi jotain laajempaa, ei se tarkoita sitä, että sellaista ei ole olemassa tässä meidän ihmisten maapallolla.
Jätän syvemmälle menevät kysymykset pois tästä ettei sinulle tulisi liian "orpo olo". :)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Juha Ritvanen, kyllä teitä netin sankareita riittää... Arvioikoon lukijat läppäsi relevanssia puolestani. Älä vaivaudu vastaamaan, ajoit jo niin ojaan, etten ota enää vakavasti. Valitan. Itsekritiikki olisi auttanut asiaasi.

Juha Ritvanen

Etsipä itse maailmalla julkaistuja psykologisia tutkimuksia sellaisista ismeistä ja niihin liittyvistä arvomaailmoista, joita itse tunnet omaavasi.
Sellainen voi auttaa oman itsensä tunnistamisessa ihmisyyden kannalta, miten sen nykyisin ymmärrämme.

Niin, jos lukijoilta kaipaat "Suositteluja" niin varmasti saat puolueen kannattajaltasi runsaasti sellaisia. Hekin kun ovat saman arvomaailman kannattajia, joita ei kiinnosta oman arvomaailman perustelut laajemmista psykologisista näkökulmista. :)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Metso perui lisäosinkonsa, eikä kiertelemällä selitellyt toimintaansa. Ryhdikäs tilanteen korjaus.

Tälle vuodelle jo osinkoja maksettiin, joten jospa se riittää. Hyvä firma kiinnostuneita kyllä kerää.

http://www.uusisuomi.fi/raha/53638-metso-tyontekij...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset