Yhteiskunnasta Muutama sana

Vaalien analyysiä - kansa hylkäämässä hallitusta?

Perussuomalaiset olivat eduskuntapuolueista ainoa ääniään lisännyt. Muut menettivät 215 000 ääntä, kun edellä mainittu sai niitä lisää 170 000. Poliittisten mannerlaattojen uudelleen järjestäytyminen etenee.

 

Kuten tämän päivän tapoihin kuuluu, tappiotakin tuuletellaan voittona. Liekö imagokonsulttien keksintöä, mutta ainakin se luo epätodellisen olon, että missä maailmassa itse kukin elääkään. Herää kysymys, mikä on tappion kokeneiden todellisuudentaju muutoinkaan. Ehkäpä mukana on pelkoa, jota piilotellaan hymyn alle suurempien tappioiden välttämiseksi. Toki tappioon osattiin varautua. Havaittavaa on yllä mainittujen lukujen erotus. 45 000 ääntä katosi, eikä siitä voi syyttää perussuomalaisia.

 

Suhteellisesti Perussuomalaiset nostivat kannatustaan yli kaksinkertaiseksi. Kova saavutus, vaikkei viimeisten galluppien tasolle noussutkaan. Asiaa on hyvä tarkastella ehdokasmäärien avulla. Niin Kokoomuksella kuin SDP:lläkin oli perussuomalaisiin verrattuna yli puolitoista kertaa enemmän ehdokkaita. Keskustalla oli miltei kaksinkertainen määrä. Perussuomalaisten ehdokasmäärä nousi hurjat 138 prosenttia, mutta oli silti vielä selvästi suuria puolueita harvalukuisempi joukko, vaikka sankka olikin (4394). Ääniä nämä ehdokkaat keräsivät kuitenkin keskimäärin yhtä paljon kuin muutkin. Johtopäätös on, että jos puolueen ehdokasmäärät kasvavat edelleen, jytkyjä tulee vastakin.

 

Entäs ne muut puolueet eilen? Selväksi kävi, että kristillisille vaalit olivat aika rökitys. Kannatuksesta hävisi suhteellisesti eniten, 13 %. Toinen turpiin ottaja oli Vasemmistoliitto, 11 %. Kolme suurta puoluetta vetivät nekkuun 9-10 prosentin edestä. Vaalien myllerryksessä Vihreät selvisivät hiukan helpommalla menettäen "vain" 7 % kannatuksestaan. Politiikalle liki immuuni RKP puolestaan pääsi 2 prosentin kannatushäviöllä. Se, että Vihreätkin hävisivät niinkin paljon, ei anna osoittaa syyttävää sormea perussuomalaisiin. Kansaa eivät vaalit kiinnostaneet. Äänestysprosentti lopahti 3,1 prosenttiyksikköä alaspäin.

 

Hyvä kysymys onkin, mikä on hallitusvastuun osuus puolueiden tuuletuksin saattelemissa vaalitappioissa? Se osa tappiosta kätkeytyy helposti perussuomalaisten voiton varjoon. Jospa spekuloidaan. Oletetaan, että Vihreiden kannatuksen lasku ei johdu perussuomalaisista ja on edes isolta osin hallituksen nykypolitiikasta johtuvaa. Oletus on ehkä rohkea, mutta olkoon. Voimme arvella, että samaa rasitetta olisi muidenkin puolueiden harteilla prosenttikaupalla. Paitsi Keskustan, mutta se onkin muutoin ollut selvästi kovimmassa perussuomalaisessa paineessa. Aiemmin Kokoomus oli liki immuuni "persupaineelle", mutta nyt on jotain tapahtunut. Kymmenet tuhannet vaihtoivat leiriä tai jäivät epätietoisina kotiin, kun eivät enää tienneet mitä äänestäisivät.

 

Mannerlaatat liikkuvat edelleen. Nämä vaalit loivat pohjaa seuraaville eduskuntavaaleille. Silloin on taas enemmän mistä valita. Perussuomalaisen puolueen julkikuva jatkaa samoin kehittymistään edustajiensa mukaisesti. Puolue on vallannut markkinoilta muiden jättämän tyhjiön ja valtaa edelleen. Hyvä veli-korruptio, ylhäältä johdettu korporativistinen hallitsemistapa ja laillisen oikeudenmukaisuuden tarve ajavat muiden muassa puolueen piiriin. Matka jatkuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"ylhäältä johdettu korporativistinen hallitsemistapa"

noihin sanoihin kiteytyy syy, miksi tällä hetkellä ainakin minä käännän jyrkästi selkäni kaikille sixpack-puolueille.

"kansa hylkää hallituksen".

Johan Lom

Kyllä vaaleja aina voidaan pitää myös osviittana eri puolueiden kokonaiskannatuksen kehityksestä eikä ainoa tarkastelunäkökulma ole niin muodoin vertailu edellisiin kuntavaaleihin.

Vertailu eduskuntavaalien kannatusprosenteista ja nyt käytyjen kuntavaalien kannatusprosenteista antaa myös oman viestinsä kannatuksen kehittymisestä.

Molemmat näkökohdat ovat varteenotettavia tulkintaperusteita.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Eduskuntavaaleja sekä kuntavaaleja voidaan vertailla, mutta ei sokeasti. Kuten kirjoituksessani mainitsin, ehdokasmäärissä oli eri puolueilla isoja eroja. Sillä on vaikutusta kannatukseen kunnissa. Keskustalla on vanhastaan laaja kannatus monissa kunnissa ja sattumoisin juuri kuntavaaleissa he saivatkin nostetta. Vastaavasti Vihreiden presidentinvaalinoste ei kantanut näihin vaaleihin, ainakaan sanottavasti.

Toinen huomioitava tekijä on esimerkiksi jonkin verran ennen näitä vaaleja tehdyt eduskuntavaaligallupit, joissa oli omanlaisensa korkea kannatus. Jos arvelee kokonaiskannatuksen viime viikkoina alentuneen merkittävästi, on se mielestäni aika rohkea veto. Aika toki näyttää, mitä gallupit jatkossa kertovat - ja aikanaan vaalit.

Harri Lahtinen

Ongelma on se että kaikki puhuu, on huolissaan ja ajaa vanhuksien, nuorten, syrjäytyneitten, vankien, maahanmuuttajien ym. ym. asiaa, mutta ketään ei puhu tavallisesta Suomalaisesta kovasti töitä tekevästä, veronsa maksavasta, rehellisestä duunarista, ainoa asia jota hän saa osakseen on vielä kaiken lisäksi syyllistämistä.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Porukat eivät jätä äänestämättä siksi, että ovat tyytyväisiä. Kansalaiset tuntevat aidosti ja myös aiheesta, että äänestämällä ei voi vaikuttaa. Yksi turhautumisen syy on ettei kansan mielipidettä euron rahalliseen tukemiseen oteta huomioon. Tunnen syvää huolta siitä, mihin tyytymättömyys kanavoituu, jos sille ei nähdä mahdollisuutta demokratian puitteissa.

Markku Laaksonen

..." Kansalaiset tuntevat aidosti ja myös aiheesta, että äänestämällä ei voi vaikuttaa. Yksi turhautumisen syy on ettei kansan mielipidettä euron rahalliseen tukemiseen oteta huomioon"...

Mikä olisi vaihtoehto, ongelmia on helppo luetella tuttuun tapaan, mutta
mikä on vaihtoehto. Euron saattamaminen järjestykseen koetaan tärkeänä, se ei ole helppo eikä lyhyt tie. Ei ole talouskaaoskaan siitäkin tulee turhaumia.

Rehellisten duunarien olisi syytä huomioida Suomen pitkäaikainen velkaantuminen, kauniimmin kestävyysvaje, sen syyt, kuinka korjata.

Kannattaa lukea saksalaisen (Der Spiegel) Prognos-tutkimuslaitoksen laskelmat Eurokaaoksesta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Markku, vaihtoehto on kerrottu. Olisi kai fiksua kertoa se tässä taas uudelleen, mutta ei se näytä kantavan hedelmää, joten antaa olla. Haluatte ajatella, ettei vaihtoehtoa ole ja niin sitten uskotte. Se on teille sallittava.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Perussuomalaiset tulevat voittamaan vielä eurovaalitkin, mutta vuoden 2015 keväällä koittaa se tosipaikka. Äänestäjät tulevat tiedustelemaan, mitä on tullut eduskunnassa tehtyä. Aikaa on vielä kaksi ja puoli vuotta, eli näkemyksiä aletaan kaivata eikä pelkästään muiden haukkumista.

Kokoomus kulkee voitosta voittoon, koska sillä ei ole vastustajia.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Perussuomalaiset ovat saaneet jo oppositiosta käsin vaikutettua. Mielestäni yllättävänkin hyvä mielikuva jäänyt, vaikken erityisen tarkasti tiedäkään.

Kokoomus on menettänyt kannatustaan nyt perättäin niin eduskunta- kuin kunnallisvaaleissakin. Hyvä seurattava asia on, jatkuuko trendi. Katainen on taktikko ja tuulettaa menestystä, kävi miten kävi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hallituspuolueet 1 561 204 ääntä. Oppositio 865 215.
Hallituksella on aika vahva valtakirja nähdäkseni...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset