Yhteiskunnasta Muutama sana

Jälkisuomettunut Suomi ja media

Olli Rehn on asetettu naurunalaiseksi. Nobel-palkittu mies nauraa sille. Olli ei halua, että taloustieteilijät ovat ääneen eri mieltä hänen kanssaan, koska sijoittajat säikkyvät. Tunnen lievää myötähäpeää ja taidan tajuta jotain.

 

Olli Rehn ilmeisesti toistaa sitä, minkä koki oppineensa ysärilaman aikana pääministerin avustajana: talous on tyhmien ja tietämättömien sijoittajien tunteista ja mielikuvista kiinni. No, ehkäpä raflaava kuvaus, mutta lienee osin totta.

 

Kyse ei kuitenkaan taida olla vain Ollista vaan suomalaisista. Mahdammeko liki pelätä erimielisyyttä? Varsinkin, jos se uhkaa yhtenäisyyttä ja selviytymistä - mielenrauhasta puhumattakaan. 

 

Sisällissodasta noustiin sovinnon hakemisella ja Talvisodassa se nähtiin pelastajana, jotta edes voitiin odottaa yhtenäisyyttä uudessa kriisissä. Kova sisäinen kritiikki olisi voinut hajottaa koko maan. Se olisi nähty vastuuttomana. Kun Kylmä sota alkoi, oli taas suun supistelun aika. Toimittajilla oli kokonainen sukupolvi aikaa oppia olemaan hiljaa. Opittiin esittämään tyhmiä asioita fiksusti ja kiertämään asioiden ydin. Siitä tuli koko maan tapa ja kulttuuri. 

 

Sitten Neuvostoliitto romahti. Enää ei tarvittu suomettunutta tapaa suhtautua asioihin. Ikävä kyllä psykologisesti opittu tapa on se mukavin, niinpä tänäkin päivänä ollaan laajalti suomettuneita omasta tahdosta. Enää ei tarvitse pokkuroida itään, mutta sillä ei ole väliä, koska meillä on omatkin johtajat. Uudet toimittajat oppivat vanhoilta tiedostamattomat kulttuuriset tavat ja ajatusmallit. Pelkkä tiedonvälitystehtävä on helppo ja turvallinen. Kriittisyys on raskaampaa kuin myötäily, oli se sitten rakentavaa, tieteellistä tai mitä tahansa.

 

Suomessa on siis opittu paljon yhtenäisyyden arvosta, mutta paljon on tainnut jäädä oppimatta erimielisyyden hyödyistä. Koska luonnostaan toimimme arvojemme mukaan, emme tajua tekevämme väärin, kunnes Paul Krugman kavereineen niin sanoo. Eilen vaahdottiin taas Ylellä, kuinka Suomi on ruotsalainen (ja kulissien takanahan Ruotsi on saksalainen). Mielenkiintoinen ja tuttu näkökulma oli, että ruotsalaiset toimittajat kyseenalaistavat enemmän ja keskustelua on paljon. Vastikään amerikkalainen "hörhö" teki maailman muslimeja raivostuttaneen elokuvan ja Hillary Clinton puolusti elokuvaa sananvapaudella. Suomessa erään merkittävän lehden päätoimittajaa mukaillut kansanedustaja sai tuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

 

Oli detaljit miten oli, tässä kohtaa pitäisi alkaa raksuttamaan. Me suomalaiset olemme erilaisia kuin muut länsimaalaiset. Vähättelemme sananvapautta enemmän, koska menneisyydessä se on nähty hyväksi. Vastakkaisia tasapainottavia myyttejä ei ehkä ole esittää sanavapauden puolesta sitten itsenäistymisen. Niinpä väkisinkin näkee, että Suomessa suitsitaan herkemmin sanoja kuin lännessä. Vastaavia esimerkkejä, tosin pidemmälle vietyjä, löytyy kaiken sortin diktatuureista ja neuvostotasavalloista. Aivan varmaa on, että monet "suitsijat" ovat vakuuttuneita omasta oikeamielisyydestään. Siihen on varaa, koska neuvottelutarvetta ei ole, sillä Krugmanit ja veljet asuvat muualla. Niin ikään, toimittajamme, pienet hellyttävät sylikoiramme, eivät vaadi mitään. 

 

Kyse on siis kulttuurista, jota emme itsekään välttämättä tajua. Kapea ymmärryksemme sananvapaudesta rakentuu kansallisten tarinoiden ympärille. Samalla tavoin Etelä-Euroopassa kansanvallan asema on heikko ja varojen väärinkäyttö laajaa. Se on ollut heidän tarinassaan toimiva tie.

 

Mitä Olli Rehniin ja talouskriisiin tulee, niin sijoittajien arviointikyvyn aliarviointi tuskin auttaa kriisiä ratkaisemaan. Jos tarkoitus on ollut vedättää heitä, mutta tuloksena on ollut onnistua siinä kehnosti, kannattaisi jossain vaiheessa valita uusi tie. Se, mitä erimieliset ovat pyytäneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Veikko Penttinen

Erinomainen näkemys. Suomalaiset suvaitsevat itsensä toisten jalkamatoiksi.
Suomessa ei säihky nuoret, puhumattakaan harmaahapsista. Hyvä veli ja apuraha-systeemit takaavat elon vain samanmielisille.

Taistolaisaikaan tapahtui edes leikki-isänmurhia, mutta nyt ei edes niitä.

Tuomas Taivasaho

Mediakritiikkisi ja suomalaisten ajattelutavan luonnehdinta on paras selitys mitä tähän asti on sanottu. Samaan tulokseen ovat tulleet monet muutkin aivan varmasti. Toimittajat ovat oppineet matelemaan haastateltaviensa edessä ja toimimaan vanhojen mallien mukaan. Siihen törmää joka ikinen päivä. Joulu, juhannus, uudenvuodenpäivä mukaan luettuna. Niitähän vietetään vuodesta toiseen perinteisesti.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen

Täytyy kyllä myöntää, että muutit käsitystäni perussuomalaisista kirjoittajista kertaheitolla aika reilusti.

Hieno analyysi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Yksi kirjoittaja ei kesää tee. Ei silti paha, mut ei paraskaan. Kyllä persuilla yksilönsä on. Kollektiivina se on epäyhtenäisen heikko.

markku palonen

Kuten on heikko myös Suomen kansa ja sen näkee äänestyskäyttäytymisessä sekä perustuslain rikkomisessa.

Kari Ahlava

Ihan vaan Krugmaniin liittyvä asia tänään on se, että hän kannattaa Yhdysvalloissa minimipalkan nostoa 9:ään dollariin tunnilta. Se on nyt alle $8.

Tämä on se, mitä pitäisi ajaa kaikkialla talouden elvyttämiseksi. Palkalla pitää tulla toimeen ja pienten ja keskisuurten palkkojen nostolla raha pääsisi kiertoon.

Tämä elvyttäisi taloutta, toisi lisää verotuloja tarvitsematta nostaa veroja ja liikemaailma hyötyisi taas voimaan hyvin.

Muuten en nyt halua ottaa asioihin kantoja. En minä tiedä, mikä suomalaista sananvapautta oikein vaivaa. Antaa olla miten on, hyvä kuitenkin, että joku ottaa asioita puheeksi.

Kari Ahlava

PS Krugman on kyllä ollut sijoittajien asialla pääosiltaan ja tukenut lisävelkaantumista sun muuta.

The Economist kirjoitti tässä taannoin, että yrityksillä on paljon kuollutta rahaa taseissaan. Sitä ei ole kannattanut sijoittaa minnekkään.

Ainut, mihin nyt kannattaisi sijoittaa, ovat asiakkaat, eli palkansaajat, että raha tulisi kiertoon. Siitä hyötyisivät kaikki. Jo yksistään palkankorotukset Kiinassa tekisivät ihmeitä maailmantaloudelle.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen

Käsittääkseni minimipalkan nostaminen johtaa siihen, että työvoimaa karsitaan kustannusten pitämiseksi entisellä tasolla, jolloin erityisesti pienituloiset joutuvat usein työttömiksi, millä ei voi olla rakentavaa vaikutusta.
Palkkojen ja kustannusten noustessa nousevat myös hinnat, mikä heikentää köyhien asemaa entisestään ja saa aikaan inflaatiota.

Ihan perustason taloustiedettä.

Kari Ahlava

Yritysten on tingittävä tuloksistaan ja bonuksistaan ynnä dividensseistä asiakkaiden hyväksi. Eli palkansaajamassojen hyväksi. Yrityksiin on kertynyt kuollutta rahaa, mikä kannattaisi nyt sijoittaa asiakkaisiin pitämällä nämä ostokykyisinä.

Työttömillä ei mitään rahaa ole tulla asiakkaiksi.

Tämä on vähän makrompaa taloustiedettä, tämä.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen Vastaus kommenttiin #8

En tiennytkään, että minimituloiset ovat kansantalouden suurin mahti, jonka pillin tahtiin yritykset tanssivat. Kiitos tiedosta.

Palkansaajien etu on, että inflaatio ei lähde laukkaamaan. Minimipalkkakorotus saa aikaan kaskadivaikutuksen, jossa kaikkia palkkoja pitää nostaa.

Kari Ahlava Vastaus kommenttiin #11

Palkansaajien etu on, ettei inflaatio lähde laukkaamaan, oikein. Siksi yritysten pitää miettiä, mikä jumittaa taloudessa. Ja sehän on nämä melkein ilmaista työtä tekevät ihmiset kehitysmaissa, Kiina mukaanlukien.

Henry Ford oli viisas mies. Hän maksoi hyvää palkkaa työntekijöilleen, että näillä olisi varaa ostaa tekemiään autoja.

Siitä se lähti ja lähtisi vieläkin.

En ole sosialisti, mutta minun asiakkaillani ei ole rahaa, kyllä sitä pitää jakaa tasaisemmin ainakin jonkun aikaa, sitten voi taas kapitalisti vuorostaan rikastua. Meikäläisen markkinatalousväen pitäisi pitää myös kauppa käynnissä, etteivät palvelut lopahda ja maa muutu riistokapitalistien voimasta autioksi.

Olle Brand Vastaus kommenttiin #13

Ford maksoi viisi dollaria ja sai aikaan palkkainflaation sekä T-Forin myynnin aina 15 000 000 kappaleeseen saakka.

Alihankkijayrityksissä ei maksettu kuin kaksi dollaria tai kaksi ja puoli dollaria. Se oli sen ajan "reilua kauppaa".

Henry Ford ei pitänyt neekereistä eikä juutalaisista. Hän oli Walt Disneyn tapaan samalla amerikkalaisella asialla, mutta kumpikaan ei kuulunut Ku Klux Klaniin.

Kari Ahlava Vastaus kommenttiin #19

Jos massoilla ei ole rahaa, ei ole asiakkaita, ei ole kauppaa, ei ole kauppoja, ei ole tavaraa, ei palveluja. On vain perunapelto ja kurjuutta ...

Olle Brand Vastaus kommenttiin #33

Jospa kaikki muuttaisivat mummonmökkiin maalle viljelemään edes perunamaataan.

Kari Ahlava Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Kari Ahlava,

Kysyin tätä jo aikaisenmmin, mutta en saanut vastausta. Ahlava ei oikein tunnu tuntevan Kiinaa, vaikka kovasti ottaa kantaa Kiinan palkkojen kehittymiseen.

Kuinka huomattavia palkankorotuksia Kiinassa tulisi toteuttaa? 5%, 12% vai esimerkiksi 16%? Nämä olivat nimittäin juuri ne prosenttiluvut, jotka Shanghain kaupunginhallinto julkaisi viime vuoden toukokuussa antaessaan ohjeet vuoden 2012 palkankorotuksista, “Notice on the 2012 Guideline of Wage Increase for Shanghai Enterprises (hurenshezongfa [2012] No. 31)”.

Vuodelle 2013 ei vielä ole uusia ohjeita annettu. Palkat nousivat täällä Shanghaissa vuonna 2012 keskimäärin 10,9 %. Toistan kysymykseni Ahlavalle: kuinka paljon on palkkojen "huomattava" korotus? Ja kuinka paljon palkat nousivat Suomessa (keskimäärin) vuonna 2012?

Kari Ahlava Vastaus kommenttiin #31

Max Jussilalle. En ole mikään Kiinan asioiden tuntija, mutta palkkaa pitäisi saada sen verran, että sillä pystyy asumaan kunnon asunnossa eikä missään kerrosbunkissa ahtaissa huoneissa.

Vaurauden pitää jakaantua siinä määrin, että elintaso nousee länsimaiden tasolle, jolloin oma tuotantomme kilpailee kohtuullisin tuloksin.

Meitä on paljon, jotka emme halua nähdä kurjuutta ja vastapuolella ökyjä, jotka joutuvat piiloutumaan muurien ja vartijoiden taakse panssareilla suojattuine autoineen kuin vankeuteen, kun on niin vaarallista olla rikas. Tämä nyt on vähän tökerösti sanottu, mutta yritän tässä sanoa lyhyesti.

Kyllä annettujen tietojen mukaan yrityksissä seisoo kuollutta rahaa, mitä ei kannata mihinkään sijoittaa. Tämä on hyvä merkki siitä, että nyt on yritysten vuoro, omaksi edukseen, jakaa tulosta tasaisemmin, että maailman talous taas liikahtaisi.

Mitä sillä seisovalla rahalla tekee? Sitä pitää sijoittaa johonkin, ja nyt on aika sijoittaa asiakkaisiin, eli palkansaajiin.

Suomenkin palkkoja pitää korottaa sieltä, mistä korotukset siirtyvät suoraan kulutukseen, ja se on pienituloisilta.

Olle Brand Vastaus kommenttiin #31

Ja tämä kaikki markkinakommunistisessa yksipuoluediktatuurissa ilman ammattiyhdistysliikettä, SDP:ä tai SPD:ä.

markku palonen Vastaus kommenttiin #11

Keskituloiset on suomen suurin mahti ,sillä he maksavat suurimman osan suomen veroista. Jollei sekoiteta suuryhtiöitä vaan puhutaan ihmisryhmistä.

http://varsinais-suomi.perussuomalaiset.fi/mielipi...

Olle Brand Vastaus kommenttiin #27

Keskituloisille maksetaan veroista eniten julkisen sektorin palkkoja.

markku palonen Vastaus kommenttiin #36

Tuota en tosiaan ollut ajatellut.Sehän tuntuu aika suurelta hölmöydeltä kun tiedämme miten suureksi virkamies kunta on paisunut sotien jälkeen.

Lauri Härkä

7
Näin minäkin olen ymmärtänyt.
Tai muuten samoilla linjoilla, minimipalkan nostaminen tuskin on millekkään yritykselle kummoinenkaan ongelma.
Itselläni ei ole kukaan minimillä töissä, läheskään minimillä. Prosenttikorotukset on niitä perkuleita mitä jatkuvasti hinaa kustannuksia ylöspäin. Ei oikeestaan ois varaa nostaa palkkoja enää yhtään, mitään ei voi siirtää enää edes hintoihin asiakkaiden maksettaviksi, kun sit ei oo asiakkaita.
Hyvää palkkaa pitää maksaa, halvalla tehdä priimaa jne. Kaikille kaikkee, yrittäjällekin... luu käteen.

Merja Heikka

Pelko ja kapea-alaisuus koskee kumminkin vain tätä ns. eliittiä mitä toimittajakunta orjana seurailee. Kyse ei ole Suomen kansasta. Suomalaiset ovat itsetuntoinen kansakunta. Se mitä YLE on suoltanut, ja mitä se suoltaa, se on vain sitä ylen juttua ei se ole sitä mitä ihmiset tuvissa ja kaduilla puhuvat. Se on vain harhaa, jonkinlainen illusio.

Esimerkikkinä tämä Pohjanmaan susien salakaato asia. Ministeri Niinistö pitää asiaa suurena rikoksena ihmiskuntaa vastaan, tai siis eläinkuntaa. Paikalliset, ja yleensäkin valtakeskittymän ulkopuoliset ihmiset taas näkevät asian omasta vinkkelistään. He kunnioittavat, ja toisaalta säälivät näitä suuria "rikollisia". He osallistuvat ihmisen hautajaisiin, sudensurmaajan, suurin joukoin. Se on sitä, mitä todellisuudessa tapahtuu. Ei se, miksi joku ministeri sen asian muotoilee tv:ssä. Sillä ei todellisuudessa ole mitään kosketuspintaa ihmisten elämään.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jaha, "eläinystävä" iski jälleen.

Olle Brand

"Talous tekee tyhmäksi", sanoo valtiotieteilijä, onka on ajateltava vuosikymmeniä tai sata eteenpäin. Olli Rehn on itävaltalaisen koulukunnan ja Schumpeterin ihailija. Itävallassa piti saneerata 1918 jälkeen, kun se sai osakseen keisarikunnan velat perinnöksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Riittää kun joku nimekäs ulkomaalainen lyttää tai saattaa naurunalaiseksi suomalaisen Olli Rehnin. Ulkomaalaisesta tulee hetkessä joillekin suomalaisille suuri sankari. No - tähän on tultu....aika näyttää.

Lauri Korhonen

En muista koska viimeksi olisin kuullut Olli Rehniä puolustettavan suomalaisuuteen vetoamalla. Lieko tämä sitten se viimeinen oljenkorsi... aika näyttää.

Olle Brand

Olli Rehn ei ole suomalainen, vaan Euroopan unionin komissaarina länsi- ja keskieurooppalainen, ei mikään itäeurooppalainen Mikkelin Palloilijoiden edustaja. Ei ole siis mitenkään epäisänmaallista arvostaa ja arvostella komissaaria.

Olli Rehn on savolainen niin kuin Erkki Liikanenkin, eteläsavolainen. Seppo Kääriäinen ja Jyrki Katainen ovat emä- eli pohjoissavolaisia.

Eteläsavolaisen Lasse Lehtisen mukaan kun savolainen aukaisee suunsa, siirtyy vastuu kuulijalle.

Käyttäjän linnahe kuva
Heikki Linnapuomi

"Tätäkö te haluatte?" parahti Katainen Soinille ja kansalle. Kyseenalaistatte YK:n, EU:n ja euron.Ennenkuulumatonta.Kun instituutio on seissyt sukupolven ajan se on vakiinnuttanut asemansa.Sen olemassaolo on yhteistä kulttuuriperimää, suorastaan maailmanperintöä.Kansan tehtävä on taputtaa käsiään kuin keskuskomitean kokouksissa Pohjois-koreassa tai Kiinassa.Vai olisiko sittenkin kuunneltava ajoissa mitä mieltä enemmistö kansasta on? Kokoomuksen vaalimainonnassa käytettiin suurta korvaa mutta suuvärkki oli vähemmän esillä.

Jari Reinikka

Media, vallan vahtikoira :) jep jep. Hyvä kirjoitus.

markku palonen

Onneksi on internetti josta saa myös oikeaa tietoa (ja väärää) ettei kaikki ole pelkästään paikallisten sanomalehtien ja -uutisten varassa.On myös mahdollisuus nähdä toisten arvioita jolloin mahdollisuus oikeaan tietoon paranee.

Yhtä asiaa en ymmärrä.Kun palkansaajalla tai köyhällä tai firmalla menee huonosti ne alkavat säästämään.

Kun valtiolla tai virkamiehillä tai poliitikoilla menee huonosti ,ne alkavat haaskaamaan ja elvyttämään.

Olen varma että se joka säästää huonoina aikoina pärjää varmasti,voihan siellä joukossa olla pelureita jotka näitä käyttää hyväksi.

Hannu A Virtanen

Katsotaanpa Suomen viime vuoden budjettia.

Vuonna 2012 52 miljardista lähes 30 miljardia kului 668 000 virkamiehen palkkoihin ja eläkkeisiin (58%). Valtion palkkamenojen nousu katettu on 8-10 miljardin vuotuisella lisävelalla.

Tuota virkamiesten armeijaako pitäisi kasvattaa ottamalla lisää velkaa. Sekö piristäisi vientiteollisuutta, joka viime kädessä maksaa Haaparannankin palkan? Uskokoon ken haluaa.

Kilpaikukyky on avainsana. Kustannuksia tulisi laskea mutta tuo julkinen sektori ei jousta pätkääkään. Nyt joustaa vain yksityinen sektori.

http://www.uusisuomi.fi/raha/57144-olli-rehn-kasky...

markku palonen

Aivan Hannu.
En ymmärrä myöskään niitä, jotka tieten tahtoen pyrkii kansantalouden tuhoamaan vain siksi, jotta elintaso pysyisi normaali tason yläpuolella.
Ehkä kysymyksessä on massojen pelko, kun valtion varallisuus ei enään riitä tukemaan kansalaisten normaalia elintasoa ja suomalainen pitkä pinna ratkeaa.Katson jo nyt ,että kun MC kerhot ovat vuodessa lisääntyneet n.40:stä Yli 60:een,on se osoitus joko lainsäädännön heikkoudesta tai pahaolon oikeudenmukaisuuden häviämisestä nykyisestä yhteiskunnasta.

raunopaavilainen

Jälkisuomettunut Suomi ja media
18.2.2013 16:16 Mikko Kangasoja 37 kommenttia, 37 uutta

Olli Rehn on asetettu naurunalaiseksi. Nobel-palkittu mies nauraa sille. Olli ei halua, että taloustieteilijät ovat ääneen eri mieltä hänen kanssaan, koska sijoittajat säikkyvät. Tunnen lievää myötähäpeää ja taidan tajuta jotain.

Hei Mikko!

Saisit hieman tarkemmin lukea ja ymmärtää sen tekstin, jota kommentoit. Tuntisit myötähäpeää oman kommenttisi vuoksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Raunopaavilainen, kasvoton nimimerkki ilman historiaa on bongattu aivopiereskelemässä trollejaan jo toisessa blogissa. Veikkaan että niitä on enemmänkin.

Sisältöä nimimerkki raunopaavilainen ei ole vielä saanut aikaiseksi, edes kommentin muodossa.

Mutta itse asiasta, eli tästä Rehn-gatesta, niin tämä vaikenemisen ihannointi ja keskustelun rajoittelupyrkimykset ovat erittäin huolestuttavaa kun ne kumpuavat unionin huipulta.

raunopaavilainen

Hei Mikko Kokko 20.2.2013 13:33!

Millaista kaipaamaasi sisältöä edustaa kirjoittamasi aivopiereskely?

Nämä pöljien pölvästit kommentit ovat niin sisällöttömiä, että eivät sisältöä kaipaa.

Kasvoton nimimerkki on nimimerkki. Et ehkä ymmärrä noin vaikeaa ilmaisua.

Lämpimin terveisin

Rauno Paavilainen

eläkkeellä, 67 v

raunopaavilainen

Hei Mikko Kokko 20.2.2013 13:33!

Ei Rehnin teksissä rajoiteta keskustelua, varoitetaan väärin niitä tutkimusten tuloksia ymmärtämästä.

Pitäisikö Teidän uudelleen miettiä lukemisen ymmärtämistä sekä oman tekstin tulostamisen käsittämistä.

Oliko nyt saatu sisältöä aikaiseksi aivopiereskelyn lisäksi?

Kunnioittavasti

Rauno Paavilainen

eläkkeellä 67 v

Kari Ahlava

Niin, siis eivät valtiot sitä elvytystä voi tehdä. Ei valtioilla ole rahaa, niillä on vain suunnattomat määrät velkaa.

Kyllä elvytyksen pitää tulla sieltä, missä rahat lojuvat toimettomina. Yritysten taseista palkkoina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset