Yhteiskunnasta Muutama sana

Tilastoja: pienituloiset kustantavat varakkaiden eläkkeet

Suomessa on tapana, että kun vallanpitäjä huomaa yhden luvun olevan väärin, aletaan siitä kuorossa muiden samanmielisten kanssa vouhkaamaan. Jos ei yksi pääsky kesää tee, ei tee yksi lukukaan. Katsotaanpa tarkemmin melko tuoreita uutisia.

 

Työurien pituudet antavat mielenkiintoisia yhteenvetoja. Taulukoin ja luokittelin linkin antamaan Ylen listaa. Listan työntekijöiden keskimääräinen työura on täten 40,1 vuotta ja he pitävät paalupaikkaa. Seuraavana tulevat 'asiantuntijat' 39,3 vuoden työuralla ja heti perässä 'johtajat' 39,2 vuotta työntekoa.

 

Kun selkeästi teollisuuspainotteiset ammatit lyötiin nippuun, tuli heidän työuraksi jopa 41,1 vuotta. Samoin selkeästi julkisen tai yksityisen sektorin palveluammatit toivat ihmisille 39,1 vuoden työuran. Jako yksityisen ja julkisen alan välillä on hiukan vaikeampi tuon datan perusteella, mutta suuntaa tulee mielestäni selväksi. Julkisella puolella työuraksi tulee (jätin muuten upseerit koko tarkastelusta pois) 37,9 vuotta, kun yksityisellä vastaavasti 40,2 vuotta. Vertailut ovat tietysti yksinkertaisia ammattinimikkeiden välisiä, eivätkä huomioi työntekijöiden määriä kunkin nimikkeen sisällä. Tällä on merkitystä, jos ammatteja luokitellaan tekemälläni tavalla ja halutaan tietää vaikuttavuus.

 

Mielenkiintoisimmat löydöt ovat siis työntekijöiden pitkät urat suhteessa johtajiin ja toisaalta julkisen sektorin lyhyet työurat. Jälkimmäistä painoivat alaspäin opetus ja terveydenhuolto. Syitä on moninaisia, kuten johtajien oletettu pidempi koulutus.

 

Johtajien eläkepommi on muuten jo räjähtänyt. Heidän suuria eläkkeitään on täytynyt maksaa tavallisten kansalaisten eläkkeistä. Reilua. On maksettu liian vähän etukäteen ja samalla hyvätuloiset elävät paljon pidempään.

 

On havaittava, että miesten köyhin viidennes elää 68-vuotiaiksi ja, kun em. listaa katsoo, he luultavasti ovat niitä työntekijöitä ja teollisuudesta. Heistä puolet on kuollut 68-vuotiaina. 30-40 % on kuollut jo ennen nykyistä 63-vuoden eläkeikää. Puolet raskaiden töiden tekijöistä on jo silloin työkyvyttömiä. Vastaava naisten ryhmä elää pidempään, mutta yhteenvetona voidaan todeta, että moni pienituloinen kuolee ennen eläkeikää ja usea pian sen jälkeen - nautittuaan pientä eläkettä. Heitä ei voi eläkepommista syyttää vähääkään. He päinvastoin kustantavat parempiosaisten eläkkeitä. Toisaalta moni (yleensäkin) on jo työttömänä ennen eläkeikää.

 

Eläkeikä yleisellä tasolla pitenee: 20-24 vuotta. Eläkkeelle mennään erityisesti 63-vuotiaina 23 000 vuodessa ja 17 000 sen jälkeen.

 

Jos työuria halutaan pidentää eläkepommin takia, kannattaa pidentäminen aloittaa niistä, jotka sen aiheuttavat: johtajat ja asiantuntijat. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää julkiseen alaan kokonaisuudessaan. Valtion ja kuntien oma tontti ensin kuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

K Veikko

Eläkkeet kuvastavat kuitenkin poliittista tahtoa. Eivät tämän vakuuttamisen todelliset riskit mitenkään heijastu vakuutusmaksuihin: lailla pakotetaan suurituloinen johtaja ottamaan pitkän iän eläkevakuutus halpaan hintaan.

Vieläkin suurempia vääristymiä löytyy sukupolvien kesken: Nuoret pakotetaan ottamaan vakuutus, josta he eivät koskaan tule saamaan eläkettä. – Entä miesten ja naisten välinen ero maksettujen vakuutusmaksujen ja nostettujen korvausten välillä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kyllä, aika kankea järjestelmä.

Jonas Hellgren

Mikähän olisi eläkettä saavien kansanedustajien keskimääräinen työuran pituus?
Tai maanviljelijöiden, yli 55 vuotias maanviljelijä alkaa olla jo harvinainen suojelukohde.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin että jos vuonna 2012 viljelijöiden keski-ikä oli 50,7 vuotta, niin nuo harvinaiset 55 vuotiaat taitavat olla aika yleisiä.
Mutta mitäs jos laitettaisiin kaikille suomalaisille yhtä suuri eläke kuin mitä nyt eläkkeellä olevat maajussit keskimäärin saavat, sopisiko tuo järjesterly esim. sinulle?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ja tämä jälleen vahvistaa sitä,että koko tasavalta on valjastettu palvelemaan kapitalisteja.

Pekka Pylkkönen

Eikö tämäkin hoituisi perustulolla ja vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla? Yhteiskunnan näkökulmasta lähtökohtaisesti eläkkeellä oleva pomo ja duunari eivät eroa millään tavalla toisistaan. Maksetaan niistä pennilleen sama korvaus ja jokainen tekee muuten mitä huvittaa. Loppuu se lakisääteisten eläkefirmojen hallintohimmeleiden kuppaus samalla.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Miettimisen arvoista... Äkkiseltään hidas toimeenpantavaksi laajassa mitassa. Vapaaehtoisia eläkkeitä kun pitäisi alkaa keräämään, mutta mielenkiintoinen ajatus. Pointtinahan on oma vastuu eläkkeestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset