Yhteiskunnasta Muutama sana

EU suuri rauhan projekti?

  • EU suuri rauhan projekti?

EU:ta kehutaan rauhanprojektiksi jopa saaden siitä Nobelin. Väite saatellaan yleensä sillä, ettei EU:n alueella ole ollut maiden välisiä sotia. Sivusta seuraava alkaa haistaa palaneen käryä ja mainospuhetta.

 

Jos jostain pitäisi rauhan Nobel antaa, niin toisesta maailmansodasta. Ei liene sattumaa, että Euroopassa ollaan tuon koulutuksen jälkeen rauhanomaisempia kuin Amerikassa. Maiden välinen kaupankäynti turvaa rauhaa myös, kun esimerkiksi vihulaisen tehtaiden pommittaminen tuhoaa omilta tehtailta tavarantoimittajia tai asiakkaita. Muistini mukaan suomalaisten tärkeimmät kauppakumppanit ovat samoja kuin aina ennenkin, joten lienee vaikea väittää EU:n vaikuttaneen kauppaan, ja siten rauhaan, tässä mielessä merkittävästi. Maailmansotien perillisenä NATO on sitonut läntiset ja eteläiset maat toisiinsa jo vuosikymmeniä. Kauhun tasapaino eli amerikkalaiset ydinaseet pitivät osaltaan Neuvostoliiton kurissa kylmän sodan aikana.

 

Monet asiat ovat siis tuoneet Eurooppaan rauhaa. Turhaa on kiistää, etteikö EU olisi osaltaan tukenut rauhaa Euroopassa vuoteen 2008 saakka, jos unohdetaan IRA, ETA, Punainen prikaati ja sen semmoiset. Väärin on mielestäni kuitenkin liioitella saati edes korostaa sitä ja unohtaa monet muut tärkeämmät vaikuttimet.

 

Rauhan suurin uhka onkin nyt vuorostaan EU. Väärä talouspolitiikka on kurjistanut kansakuntia ja hyydyttänyt koko maanosan talouden. Ei ole hyväksytty sitä, että liika velka on liikaa, koska se olisi tarkoittanut uhkaa EU:lle (sille organisaatiolle), kun valtioita olisi alkanut pudota yhteisöstä ulos. Niinpä haluttiin pelastaa EU Euroopan kustannuksella. Se on surullista. Pyhiä lehmiä ei tulisi olla.

 

Kauppa luo rauhaa, mutta väärä talouspolitiikka vie sitä. Ohessa pieni tilasto teollisuudesta (tietolähde: CIA World Factbook). Kaaviossa on vertailtu kunkin maan teollisuuden osuutta BKT:stä teollisuuden osuuteen työvoimasta. Mitä enemmän on tuotettu mitä vähemmällä työvoimalla, sitä korkeampi tolppa. Ei yllättäne, että sarjan periltä löytyvät Kreikat kumppaneineen ja toisesta päästä ne pärjäävät valtiot. Tosin poikkeuksiakin on, kuten Irlanti ja Ruotsi. Esimerkkinä Kreikan teollisuus lepää paljolti sementin, juomien ja juuston varassa. Eli ei mitään korkean teknologian tuotteita vaan ns. bulkkitavaraa. Jos tuottavuutta haluttaisiin, pitäisi maahan esimerkiksi kasvattaa kokonaisia uusia toimialoja, kun samaan aikaan muut edelläkulkevat kilpailijat pistäisivät kampoihin. Vaihtoehtona on taikoa nykyisistä aloista jotain enemmän esimerkiki automaation ja erilaistamisen kautta.

Pointtinani oli tällä osaltaan kuvata, millä pohjalla eri maat makaavat EU:ssa. Kun on lisäksi haluttomuus maksaa itse maansa kehittämisestä verojen avulla, ei voida odottaa suuria tulevaisuudeltakaan, jos nykymenon tuloksena on jälkeenjääneisyys. Ei ole kovin vahva pohja rauhalle, jos EU:n ajatuksena on jatkaa rahan keruuta pohjoisesta etelään moraalisesti kestämättömällä pohjalla. Se taatusti pitää kitkeryyttä ilmassa, mutta ehkäpä sekin uhrataan, kun vaakakupissa on vallan keskittäminen sitä eniten haluaville.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hetkinen, hetkinen ... kyllä kai nykyisin on "EU suuri rahan projekti".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On ymmärrettävää, etteivät eristäytymiseen pyrkivät ihmiset juurikaan arvosta mitään kansainväliseen yhteistyöhön liittyvää politiikkaa."

Ei kansainvälinen yhteistyö ole toisten velkojen maksamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset