Yhteiskunnasta Muutama sana

Yksi metropoli, yksi kunta? Mitenkäs maailmalla...

Suomen suurimmat kaupunkialueet halutaan kukin yhden kunnan haltuun. Rakenne kuulemma paranee. Ajatuksena se tuntuu selkeältä, mutta uhkana ovat suurten organisaatioiden vaivat. Miten muualla maailmassa?

 

Pieni tutustuminen kertoo, että Tokion ydinalueella on 23 kaupunkia, joilla on jopa oikeus säätää lakeja. Suurimmassa kaupungissa (ns. erillisalueella) asuu 850.000 asukasta ja pienimmässä 40.000. Suur-Lontoo taasen muodostuu 33 kunnasta. Molemmilla suurkaupungeilla on metropolihallinto hoitamassa joitain yhteisistä asioista.

 

Kööpenhaminan kaupungissa asuu 550.000 asukasta ja taajama-alueella yhteensä 1,2 miljoonaa 15 kunnassa. Hampurissa asuu 755 neliökilometrin alueella (n. Helsinki merialueineen) 1,8 miljoonaa asukasta ja välittömässä läheisyydessä 750.000. Hampuriin liitettiin 1938 yhteensä 50 keskimäärin 10.000 asukkaan kuntaa tai kunnan osaa.

 

Tukholma on maapinta-alaltaan jotakuinkin Helsingin kokoinen ja siellä asuu yli 800.000 asukasta. Suur-Tukholman alueella asuu 2,1 miljoonaa ihmistä 26 kunnassa.

 

Laihanlaisesti on kuntaliitoksia pienen otannan perusteella tehty. Jotain kuitenkin löytyi. New Yorkissa tehtiin kuntaliitoksia 1898. Mielenkiintoista on, että se on vielä yli sadan vuoden päästäkin valtataistelun syy kaupunginosien syyttäessä keskushallintoa Manhattanin suosimisesta. Staten Island selvitti 90-luvulla jopa eroa koko kaupungista.

 

Hallitus pyrkii toteuttamaan 2011 kirjattua ohjelmaansa itsepintaisesti. On todettu, että kustannustehokkain kunta on 20-30 000 asukkaan yhteisö, mutta nyt luodaan paljon suurempia. Osa näistä tehokkaista on kermaa kuorivia kehyskuntia, mutta niitä on aina oleva. Kun nykyiset liitetään ja kaupunkialue kasvaa, tulee seuraavista kermankuorijoita. Silti samaan aikaan keskuskaupungit saavat maakunnista kasvatettuja ja ylioppilaaksi koulutettuja opiskelijoita. Ei huono diili sekään, osa jää kaupunkiin ja monet muut tuottavat rahaa yrityksille. Helsingin asukastiheys on vain 60 % Tukholmasta. Voisi kuvitella, että kermaisia asuinmahdollisuuksia olisi tarjota Helsingissäkin, jos olisi tahtoa rakentaa niitä.

 

Hallitusta ei pelota byrokraattisten jättiläisten luominen. Joillekin suuri on kaunista näytti se miltä tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Missä se Suomen metroli sijaitsee? Olisi kiva käydä joskus katsomassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Metropoli

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kandee käydä, siellä Helsingissä. On hiukan syrjässä Suomen mittakaavassa, mutta siksi sinne on tehty hyvät liikenneyhteydet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset