Yhteiskunnasta Muutama sana

MEP:ien erikoisia ääniä EU:ssa

Open Europe on julkaissut MEP:ien äänestyskäyttäytymisestä tilaston liittyen avoimuuteen, demokratiaan ja vastuulliseen yhteisten rahojen käyttöön. Tulokset ovat mielenkiintoisia niin suomalaisten MEP:ien osalta kuin yleisestikin. Näyttää siltä, että EU olisi jaettava kahtia.

Open Europe laski pisteet ja muodosti rankingin MEP:ien äänestystouhuista eräissä kysymyksissä. Kun piti suosia avoimuutta ja demokratiaa sekä vastuullista rahankäyttöä, yllättäen MEP:iemme rivit alkoivat rakoilla. Hauskaa kyllä, puolueen värillä oli silloin väliä:

iemme kirkasotsaisuus

Vertailussa suorin selkä oli Vasemmistoliiton Esko Seppäsellä, joka tosin jätti allekirjoittamasta vetoomuksen Strasbourgin muuttoruljanssin lopettamiseksi. Saman jätti tekemättä Hannu Takkula, Kyösti Virrankoski, Riitta Myller ja Sirpa Pietikäinen. Ei silti, tokko sillä 1,2 miljoonan eurooppalaisen aloitteella olisi mitään vaikutusta ollutkaan, mutta voisihan sitä edes yrittää.

Parlamentin ja Komission epäselvät tilit kuitattiin taas muiden kuin Seppäsen toimesta "selviksi", vastoin tilintarkastajien mielipiteitä. Viisi hyväksyi korruptiosta sotketut European Police Collegen tilit. Neljä sentään oli vastaan. Kannattaa huomioida, että osa MEP:eistä oli äänestyksistä poissa (tai sitten "poissa"). Taulukossa joidenkin kohdalla vuosiluku kertoo milloin henkilö nousi parlamenttiin, joten he eivät ole voineetkaan äänestää osassa äänestyksistä. Taulukko suurenee hiiren oikealla ja "Näytä kuva" (Mozilla Firefox).

Eija-Riitta Korhola oli ainoa, joka vastusti mm. MEP:ien äänestystulosten julkistamista. Miksiköhän?

MEP:ien kulujen julkistamistakin vastusti kuusi suomalaismeppiä kokoomuslaisten johdolla.
MEPs also voted to create a new “top secret” category for EU documents, marking a step backwards for transparency. In effect, all this means that, for instance, financial disciplinary measures and demands for MEPs to pay back money due to unjustified expenses will not count as documents and not be made public. 
Lisäksi demarit ja kokoomuslaiset vastustivat väärinkäyttäjien rankaisemista. Tämä on linjassa EU:n yleisen tavan kanssa, jossa väärinkäyttäjiä ei rankaista vaan paljastajia (kerroin tästä aiemmassa artikkelissani).

Eräs hauska äänestys oli olla kunnioittamatta Irlannin kansanäänestystä Lissabonin sopimuksesta ja kunnioitusta vaati vain Esko Seppänen. Eläköön kansan ääni...

Tupakanviljelijöiden maataloustukia kannattivat Lasse Lehtinen ja paradoksaalista kyllä: kokoomuslaiset (Siitonen ei ollut paikalla). Ketkä polttavat?

Suurten puolueiden MEP:it Hannu Takkulaa lukuunottamatta olivat ottaneet osaa "tuplaeläkkeeseen", jossa jokaista MEP:in sijoittamaa euroa vastaan veronmaksaja laittoi kaksi. Tosin MEP:in euro maksetaan kulukorvauksista, eli veronmaksajan taskusta, ja tämä olisi MEP:in sitten korvattava erikseen palkastaan, mutta laajaa maksamatta jättämistä on havaittu. Paasilinna, Lehtinen ja Itälä olisivat halunneet säilyttää järjestelmän. (Kokoomuksen Siitonen ja Pietikäinen eivät olleet vielä parlamentissa.)

Maiden vertailu

Ilman Kokoomusta suomalaiset olisivat olleet kolmanneksi puhtoisin maiden välisessä vertailussa. Nyt olimme toki vieläkin varsin puhtoisesti viidensiä. Ei liene yllättävää, että Välimeren piirin ja Itä-Euroopan maat olivat "puhtoisuusindeksissä" peränpitäjiä. Jos katsotaan, että avoimuus ja vastuullinen yhteisten varojen käyttö ovat kehittynyttä kulttuuria ja MEP:ien äänestykset kuvaavat sitä maissaan, voi alla oleva kartta selvityksen rankingista kertoa paljon siitä, millainen kulttuuri missäkin maassa tässä suhteessa on.

ien puhtoisuus maittain

Ilman eteläisen EU:n maita (Puolaa lukuunottamatta mustan viivan ulkopuolella) olisi yllä mainituista äänestyksistä moni päättynyt ryhdikkäästi, mutta tosielämässä nämä maat muodostavat niin suuren väestön, että kykenevät jyräämään omaan kulttuuriinsa pohjaavilla mielipiteillään kirkasotsaisen vähemmistön. Tämä vähemmistö ollaan valmiita jättämään laajenevan talouspiirin rattaiden myllytykseen. Idealistiset EU-uskoiset kun uskovat hyvien ajatustensa leviävän EU:ssa kaikille alueille ajan myötä. Onhan esimerkiksi Itä-Euroopalla moraalin rasitteenaan neuvostoaika, jonka kyllä uskotaan hellittävän. Paljon vain on EU:lla sarkaa kynnettävänä, kun edes sen omat toimielimet eivät naurata ketään, surkuhupaista naurua lukuunottamatta.

Onkin havaittavissa ristiriitoja MEP:ien todellisen äänestyskäyttäytymisen (ja sen indikoiman kulttuurin) sekä EU-idealistin katsomuksen välillä. Esimerkiksi Baltian maat ovat nousseet "neuvostoikeestä" nopeasti reippaiksi "partiopojiksi ja -tytöiksi", mutta samalla Ranska, jota ei ole vaivannut mikään, rypee edelleen Bulgarian, Puolan ja Portugalin kanssa samassa sarjassa. Murheenkryyni on Italia, joka kyseenalaisen äänestyskäyttäytymisen lisäksi on Unionin korruptiokuningas, ainakin paljastusten suhteen.

Lopputulema

Käytännössä yllä mainitun perusteella EU:n laajeneminen lisää korruptoivaa ja rapauttavaa voimaa EU:ssa. Italian kaltaisesti äänestävien maiden lisääntyessä, lisääntyy "berlusconien" valta EU:ssa. Helpompi ehkä olisikin, jos kukin kulttuuripiiri leikkisi omia leikkejään ja esim. Pohjois- ja Keski-Eurooppa muodostaisi oman yhteisön. Kuten on ihmisoikeusrintamalla käymässä, ihmisoikeuksien puolustajat ovat alakynnessä maailmantasolla ja muut painostavat tiukasti, on EU:ssa käynyt samoin, kun yllä mainituissa suhteissa heikommin motivoituneet tahot muodostavat enemmistön.

Omien MEP:iemme äänestyskäyttäytyminen herättää myös kysymyksiä ja hauskasti Kokoomus osoittautui olevan lähimpänä eteläeurooppalaista äänestyskäyttäytymistä sekä tukevan tupakan viljelyn tukiaisia. Kirjoittajalla alkaa pikkuhiljaa herätä ihailu Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin ideologisesta uskosta sekä positiivisuudesta kaiken tämän sirkuksen keskellä. Valitettavasti se usko ja positiivisuus saa perinteisesti aikaan sokeutta ongelmien havaitsemiseksi ja korjaamiseksi. Se kuinka Lucky Luke ja John Wayne selviävät, jää nähtäväksi.

[kartan oikeudet kuvattu täällä]

EU:sta kirjoittamaani:
EU:n ongelmat
EU-johtajien moraalin rappio
EU:n korruption historiasta
MEP:ien erikoisia ääniä EU:ssa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Hienoa! Viime kauden meppien äänestyskäyttäytymistä on erittäin tärkeä tuoda esiin. Itse olen pettynyt kokoomusmeppien äänestyskäyttäytymiseen myös ilmastokysymyksissä sekä mm. tasa-arvo- ja finanssilaitosten valvonta -kysymyksissä. Vaikea olisi uskoa, että Katainen olisi äänestänyt aina teollisuuden näkökulma etusijalla:
http://elseturunen.blogit.uusisuomi.fi/2009/05/07/...
Ilmasto- ja ympäristökysymyksiin liittyvä äänestyskäyttäytyminen löytyy helposti täältä: http://stopclimatechange.net/votetracker/
Toki pitää muistaa, että emme tiedä perusteluja. Niitä kannattaa kysyä, jos on aihetta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Naulan kantaan. Näitä tietoja ei ole osunut omaan silmään missään valtamediassa. Olen joko missannut tai sitten niitä ei ole ollut ja se olisi aika luokaton laiminlyönti valtakunnan vahtikoiralta. Tosin ei olisi ensimmäinen kerta ja tuskin viimeinenkään. Nyt olemme tilanteessa, jossa yksittäiset kansalaiset kaivavat näitä tietoja netin uumenista.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kiitos. Oli täällä aikaisemmin kirjoituksia äänestyskäyttäytymisestä, joka oli hyvin linjassa tämän asian kanssa.

Nyt ei tarvitse tippakaan katua sitä, että olen "loikannut" äänestäjänä kokoomuksesta perussuomalaisiin.

Hävettävän huonoa avoimuuden ja demokratian edistämistä. Ettei vain ole oma lehmä ojassa ja lobbareiden rahat taskussa.

eeva-n (nimimerkki)

“Lisäksi demarit ja kokoomuslaiset vastustivat väärinkäyttäjien rankaisemista. Tämä on linjassa EU:n yleisen tavan kanssa, jossa väärinkäyttäjiä ei rankaista vaan paljastajia.”

Siis kokoomus ja demarit vastustivat väärinkäyttäjien rankaisemista. Onpa outoa. Vastustavatko kokoomus ja demarit vastaavien väärinkäytösten rankaiksemista myös Suomessa?
Meneekö nämä ihmiset Brysseliin tietoisesti varastelemaan, kähmimään pimeitä tuloja? Vai miten heidän asenteensa pitäisi tulkita?
Tästä pitää kysyä Mepeiltä.

Suurkiitos, että toit hyvin mielenkiintoista informaatiota palstalle.
Taitaa sittenkin puolueenne olla tuore kykypuolua, jota tarvitaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Taitaa seura tehdä kaltaisekseen ja kotimaan kulttuurikin luoda pohjia. Ruotsi oli muuten maista puhtoisin ja Suomi-MEP:it viidensiä siis. Kannattaa kysellä, se pistää vähän miettimään.

Auria (nimimerkki)

Kiitos, tämä oli erinomaisen valaiseva esitys. Pani ajattelemaan. Perussuomalaisissa on myös hyvää!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Yhden sortin kansan vallan halventamisena voi mielestäni pitää sitä, kun mm. Eija-Riitta Korhola kehottaa äänestämään suuria niiden vaikutusvallan takia ja ettei esimerkiksi "soinilaisilla" ole mitään vaikutusmahdollisuuksia. Suomeksi sanottuna: olette niin pieniä, ettei teidän kannata edes yrittää. Talouselämässä pienille yrityksille kokoomuslaiset eivät näin puhu.

Samalla nämä, joilla tätä vaikutusvaltaa on, ovat äänestäneet artikkelissani mainitulla tavalla. Eli onko se vaikutusvalta hyvästä vai pahasta?

eeva-n (nimimerkki)

No tämä puhe, että kannattaa äänestää “suuria” kätkee muun korruption lisäksi kulissien takaisen rakenteen, jonka nämä suuret ovat valtansa tueksi itse kyhänneet. Yksi tällainen on puoluetuki. Se on tällä hallituskaudella noin 15 milj. euroa/vuosi ja sitä jaetaan eduskunnassa istuville pääluvun mukaan. Lisäksi lehdistötuki. (Vaalien yhteydessä taidetaan antaa erityistä vaalirahoitustukea.) Pian ilmeisesti voimaan astuva vaalilaki ei sekään ole hassumpi. Vallassa olevat puolueet yrittävät tehdä itsestään ikiliikkujia.
Puoluetukea maksetaan EU:ssa yleisesti.

Alkaa olla sormituntuma, että internet hiljalleen tulee uudistamaan demokratiaa. Kansa ei ole loputtoman tyhmä massa. Se haluaa tietää.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Niin, moniko edes ymmärtää olevansa korruptoitunut, kuten kuuluisa suomalaisvirkamiehen lause Transparency Internationalille: "ei meillä ole korruptiota, me vaan hoidetaan asiat kavereiden kesken" tai jotain tuon suuntaista...

Kansa ei ole tyhmää (puolet on keskimääräistä älykkäämpää :), mutta tietämätöntä. Kiitos tästä vallanpitäjille ja erityiskiitos medialle, jonka tehtävä olisi kertoa kansalle. Netti on onni. Toivottavasti sitä ei pistetä rautoihin.

sonja (nimimerkki)

tapa sonja paska

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset