Yhteiskunnasta Muutama sana

Syö oikeaa ruokaa, mutta miten?

Suomalainen mies syö ruisleipää reilu 100 grammaa päivässä. Moniko on onnellisen tietämätön, mitä se oma ruisleipä on? Kenties jauhosta on 72 % ruista? Tai täysjyväruista 65 %? Jos haluaa valita itselleen terveellisempää ruokaa, tulee pujotella muutaman töyssyn ohi.

 

Jotta hyllystä löytää ehtaa ruisleipää, tulee paketissa lukea 100 %. Sama koskee huomattavasti räikeämpänä kauraleipiä. Tyypillisesti kauraleipä on vehnäleipää, johon on lisätty hiukan kauraa kokemukseni mukaan 10-25 %. Täyttä kauraakin löytyy, kunhan paketissa lukee se 100 %. Osa haluaa valita ärtyvän suolensa takia täysin kauraista leipää, koska haluaa gluteenitonta eli välttää vehnää, ruista ja ohraa. Tällöin 100 % paketin kyljessä ei riitä vaan tulee tarkastaa, onko mukana esimerkiksi vehnägluteenia.

 

Ruis ja vehnä ovat muuten kalleimmat leipäviljat.

 

Ennen syötiin kolme kertaa enemmän viljaa ja riitti, että löi voita päälle ja joi maitoa perään. Tänä päivänä yhdenkin lähikaupan ruokavalikoima taitaa peitota minkä tahansa 60 vuoden takaisen suomalaisen kaupan. Myös tuotteissa käytettyjen aineiden määrä on moninaistunut. Jos haluaisi ostaa oikeaa ruokaa lähikaupasta, pitäisi suorittaa kurssi.

 

Eipä tosin ole helppoa kursseillakaan käyminen, kuten viime vuosien ruokakeskustelu on tuonut esiin. Mikä on oikein? Ruoan tutkimus etenee ja vasta nyt aletaan ymmärtää tarkemmin eri ravinnon ainesten vaikutuksia suolistoon, vereen, aivoihin ja muuhun kehoon.

 

Tyypillisiä vedätyksiä kaupan hyllyllä ovat "natural", "vanhan ajan", "mummon" ja "äidin tekemät" keinotekoisia lisäaineita sisältävät tuotteet. Edes luomutuote ei välttämättä ole lisäaineeton. Tuotteita halutaan mättää kerralla suuria määriä, kuljettaa pitkiä matkoja ja seisottaa varastossa, niinpä sekaan täytyy piikittää säilöntäaineita. Puhumattakaan väriaineista proteiinipirtelössä, joka juodaan suoraan läpinäkymättömästä purkista. Eräs tarina kertoo Valion juustoerästä, joka oli homehtunut. Tavara palautettiin varastolta meijerille - höylättäväksi. Suomalainen ruoka on rahan ehdoilla valmistettu.

 

Sitä mukaa, kun tutkimusten painoarvo kasvaa, kasvaa milloin minkäkin ruoan aineksen valmistajan intressit vaikuttaa tutkimustuloksiin itselleen suotuisasti. Elintarviketeollisuus rahoittaa itse suoraan tutkimuksia ja mitä ilmeisimmin voitelee ylimpiä viranomaisia, kuten aspartaamin kanssa näyttää käyneen (tässä yksi lähde).

 

Niinpä kansalainen voi luottaa vain itseensä ja suhtautua varauksella niin viranomaisten kuin yritystenkin lausuntoihin. Voi toki luottaa muihinkin, mutta he eivät sairasta kansalaisen valintojen takia. Ikävä tilanne, mutta minkäs teet. Korruptio elää ja voi hyvin. Uhkaajia ei näy.

 

Kirjoittaja ei kyseenalaista kategorisesti lisäaineita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköös aika paljon ennen syöty enemmän kalaa? ja viljaa taidettiin joskus keskiajalla syödä puurona?

Parhaiten Suomessa taitaa kasvaa kaura, joten aikalailla on vehnä ja kaura sen ohittaneet. Kohta varmaan maissi :/

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samaa mieltä. Vaikka kaupassa on sekä ruis- että kauraleipää, niin kumpaakin on vaikea löytää, jos haluaa 100% tavaraa.

Veikko Penttinen

Ei se 100% riitä, kun itse viljakin on toisenlaista kuin ennen. Jalostetuissa nykyviljoissa on gluteenia enemmän kuin monen maha sietää.

Maha möyryää ja suoli vaikertaa, mutta ihmiset syövät leipää koska Jumalan vilja ja MTk.

Toisekseen ihmisillä on hirveä muutosvastarinta. Tosiasia on että ihmisen terveenä pysymiseen tarvitaan oikeaa liikuntaa. sopivaa ravintoa, ja enemmän hyviä kuin huonoja ajatuksia.

Itseasiassa hyvin yksinkertaisia ja kaikille helppoja asioita, mutta se muutosvastarinta.

Ihmiset ovat valmiita luopumaan vaivoistaan, mutta eivät elintavoistaan joiden johdosta vaivat ovat tulleet.

Kansa joka syö margariinilla voideltua muovipussileipää saa syyttää itseään, kun terveyskeskukset pullistelevat. No apteekit kiittävät.

Pentti Järvi

Espanjassa ja Lidlissä Suomessa voi ostaa muovipussivapaata leipää. Valitettavasti Lidl ei vielä ole laajentunut kovinkaan monelle paikkakunnalle.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Kaikki kierrätetään vääristä syistäkin.

Oletan esim. en tosin tiedä, että nyt kun tätä lisä gluteenia löytyy
niin monesta tuotteesta, on se halpaa jauhon jatketta, ja auttaa nopeaa
tuotantoa, eli taikinan nostoa, joten se ostetaan sieltä mistä se gluteeni
on puolestaan jauhoista poistettu.

Eli menetelmät ovat samat kuin muussakin kemikakiteollisuudessa.

Uusi valion mustikkajuoma oli juuri mainonnassa. Se sisältää muunneltua
tärkkelystä, ja se tehdään perunasta. Jos euroopassa ei viljellä
GMO tuotteita, mistä se tulee valion jugurttiin, mikä pitäisi olla maitoa. Monet muutkin kastikkeet salaateissa ovat jotain muunneltua
tärkkelystä, eli onkin takaportti auki, ja terveytemme kärsii.

Maito ei aina ole maitoa. Ja kun maidosta otetaan pois rasva, se on nestemäistä eläin proteiiniä. Eläin proteiini taas ilman sen omaan rasvaa tiedetään
olevan vaarallista jo japanilaisten vankikokeilusta. Syöttivät paljon
lihaa, ilman rasvaa, eivät vangit eläneet kovin kauan sen tuloksena.

Raha siis määrää nykyisen kaupan. Kauppatoimijat eivät tiedä miten biologia toimii, tai kukaan ei kerro, tai he eivät kuuntele, miksi
kaupassa myydään niin paljon tälläistä epäterveellistä yhdistelmää.

Ihmisten on vaikea tietää, että elintarvike valvonta on politiikkaa, eikä terveyttä edistävää.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kävin kuuntelemassa lauantain kunniaksi Antti Heikkilää (68v), joka markkinoi kirjaansa Suomalaisessa kirjakaupassa Rovaniemellä.

Keliakiadieetti, runsaasti C-vitamiinia, soppelisti kurkamaa, inkivääriä ja oliviiöljyä: se on siinä.

Olen samanikäinen ja samoissa kammareissa lääkäriksi opiskellut kuin Heikkilä, joten kävin tuttua kollegaa ja miestä kädestä pitäen tervehtimässä:

-"Vieläkö olet vauhdissa ja työssä?", kysyi "Pikku-Ana".

-"Niinkuin Sinäkin; meissä tosin on hiven eroa. Minä olen lihava ja valkotukkainen, Sinä hoikka ja brunetti" totesin.

Olemme eläneet erilaisen aikuisuuden, mutta (hammaslääkärin lapsina) samanlaisen lapsuuden ja nuoruuden.

Kumpikin loi toisiinsa arvostavan ja hivenen leikkimielisen "silmäyksen" ja poistui omalle taholleen.

Syömään.

On aika soppeli suola elämälle - ja syömisessäkin - että mausteita löytyy ja suvaitsevaisuus saa sijansa.

Vaikkapa näin:

http://yle.fi/uutiset/tunteet_ovat_aivojen_tarttuv...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Toisenlaistakin vedätystä tapahtuu. Viime viikolla jossain Venäjän provinssissa suosittuja laatujuustoja tekevä tehdas suljettiin terveysviranomaisten toimesta kun youtubeen levisi video työntekijöistä uiskentelemassa maitosammiossa. Hyvää nykyajassa on se että eri vedätykset saadaan myös paljastettua kiitos valtamedian ulkopuolisen kansalaisjournalismin.

Kimmo Huoso

Eikös se vähän niin mene että sitä kasvatetaan mistä saadaan paras voitto.

Onneksi suomessa ei olla ihan vielä siinä tilanteessa kuin jenkkilässä, jossa joudut oikeasti väistelemään kaikkea mitä sisältää maissitärkkelyksestä valmistettuja mitä ihmeellisempiä paketteja ja tuottehia.

Valitettavasti siihen suuntaan ollaan menossa, tämä kaikki siis voittojen tavoittelun nimessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset