Yhteiskunnasta Muutama sana

Valtio myy tuottavia omistuksiaan, koska säännöt ovat tärkeimpiä.

Suomen valtio osoittaa lapsellista ja yksinkertaista uskoa sääntöihin myydessään tuottavaa (6 %) omaisuutta maksaakseen halpaa (2 %) velkaansa pitääkseen alijäämän (3 %) ja velan (60 %) alle EU-rajojen. Ajattelu ja sen aikaan saama sääntöjen järkilähtöinen soveltaminen on hylätty.

 

En usko muiden EU-maiden poliitikoiden arvostavan suomalaisten kuuliaisuutta EU-säännöille. Jokainen arvostaa tietenkin omaa linjaansa eniten. Komissio arvostaa niitä, jotka ovat kuuliaisimpia. Sillä arvostuksella ei ole mitään arvoa, sillä komissio kohtelee kaikkia tiukasti samoilla säännöillä välttääkseen itse sääntöjen rikkomisen. Paitsi suurille jäsenmaille taitaa olla omat sääntönsä.

 

Taloudellisesti järjenvastaisilla päätöksillä Suomi korottaa säännöt käytännön tasolla jumalan sanaksi. Tällä tavoin välttyy omalta riskien ottamiselta ja voi heittäytyä siihen uskoon, että isoveljen (Brysselin) neuvot ovat toimivimpia, vaikka itsestä tuntuisikin toiselta. Säännöt ovat kuitenkin aina yksinkertaistuksia. Niiden kurinalainen periaatteellinen noudattaminen johtaa tehottomuuteen: jossain sääntö on liian tiukka ja jossain liian löysä.

 

Sääntöjen noudattamisen periaate löytää vastinkumppaninsa ehkä yllättävän läheltä: vanhoillisista Raamattu-uskoisista. Suomessa on uskonnollisia ihmisiä, jotka tiukasti pyrkivät noudattamaan Raamattua, kirjaimellisesti tai tulkiten. Koska kirjan säännöt ovat tuhansia vuosia vanhoja ja toistuvasti melko puutteellisia, ellei virheellisiäkin, niiden noudattaminen ja tulkitseminen on monin paikoin vaikeaa. Tästä kertoo muun muassa tulkintojen lukematon määrä. Ongelmana erityisesti on, jos pyrkii noudattamaan sääntöjä hyödyntämättä omaa järkeään ja kokemustaan.

 

Sama ongelma koskee mitä tahansa idealismia. Kuten tuo termikin kertoo, sen pohjana on jokin idea. Kuten moni tietää, moni idea voi kuulostaa teoriassa hyvältä, mutta käytäntöön sellaisenaan toteutettuna tulos on huono. Tarvitaan siis soveltamista ja tilannetajua.

 

Periaate ja tulos ovat joka tapauksessa samat riippumatta siitä noudattaako sokeasti Raamatun tai Brysselin sääntöjä. Omasta itsenäisestä ajattelusta luovutaan. Tilannearviot menettävät merkityksensä, koska lopulta vain sääntö ratkaisee. Sairauden nimi voisi olla sääntöidealismi tai sääntöusko.

 

Ja miten alunperin päätettiinkään, että 3 % julkisia menoja enemmän kuin tuloja on liikaa? Tai että 60 % julkista velkaa BKT:sta on liikaa? Sikäli kun muistan, ne on vain repäistyjä silloisten päättäjien arvioita. Nyt Suomi on nostanut yhdet arviot yli kaiken muun ja kumartaa niille. Toivoisi joskus kumartavan Suomellekin - järjen käytöstä puhumattakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On vähintäänkin outoa että Suomessa myydään valtion omaisuutta velan lyhentämiseksi, kun samaan aikaan Ranska muun muassa vaatii toistamiseen kuinka nopeasti valtioiden pitäisi saada budjettinsa tasapainoon.

Talouselämä; "Ranskan presidentti François Hollande sanoi tiistaina, että maa haluaa lisäaikaa budjettinsa tasapainottamiseen. Maan teollisuusministeri Arnaud Montebourg puolestaan sanoi, että EU-komission talouslinja on haitallinen ja "täysin hyödytön kasvukysymyksessä"."

Myös Italia on ollut samalla kannalla, mutta Sksa yhdessä Suomen kanssa ovat torpanneet vaateen.

http://www.talouselama.fi/uutiset/riita+repesi+bry...

Suomi on siis ollut tiukentamassa linjaa jota Ranska on aiemmin saanut käyttää. On siis sahattu omaa oksaa myymällä tuottavaa omaisuutta velan lyhennykseen jotta on saatu alennettua velan kokonaismäärää. Onkohan tuollaisella käyttäytymisellä vaikutusta Kataisen uuden viran saannille EU:sta?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Veikkaisin, että vähintäänkin alitajuisesti Kataisen päätöksiin on vaikuttanut mahdollinen tuleva EU-virka.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Suomi myy, jotta Kreikka voi pitää isot kultavarantonsa.. pikkasen siis yksinkertaistaen mutta kuvaa hyvin menoa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Suomesta on myyty reilusti yli 500 miljardin edestä valtion tuottavia yrityksiä, luonnonvaroja ja kansallisvarallisuutta, murto-osalla omaisuuden kokonaisarvosta, sen jälkeen kun EU:hun liityttiin. Samaan aikaan valtiomme on ylivelkaannutettu.

Valtiotamme on putsattu systemaattisesti ja järjestelmällisesti useita kymmeniä vuosia ja loputkin valtiomme varallisuudesta aiotaan maanpetoksellisen poliittisen eliitin toimista panna lihoiksi. Lastemme ja heidän lapsiensa tulevaisuus on vaakalaudalla,heidän osansa tulee olemaan velkaorjan´osa, ilman omaa kotimaata!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Älkäätten nyt kirjoittako aivan vastoin järkeä. Sitähän edustavat kokoomus ja rkp, jotka ovat ehdottomasti kaiken yksityistämisen kannalla tai paitsi ruotsinkielen siis suomenruotsin eli pienoisen itäisen murteen. Sitä on tuettava maksoi mitä maksoi. Tästäkin voisimme kysyä vaikkapa kansanedustaja Kimmo Sasilta ohjeet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset