Yhteiskunnasta Muutama sana

Vaalirahoitus - Nyt!

Euroopan neuvosto huomautti Suomen vaalirahoituslaeista vuonna 2007 ja pyysi vastausta saamatta kunnollista sellaista. Vanhan koulun puolueet keplottelivat "nooteista" huolimatta edelleen itselleen rahoitusta yksityisiltä tahoilta ja pitivät tilinsä hämärinä. Tässä vaiheessa voinee jo sanoa, että totuus on alaston.

Puolueita ei myydä kuin jääkiekkojoukkueita, paitsi Suomessa. SAK "omistaa" SDP:n ja yritykset samoin Keskustan ja Kokoomuksen. RKP on ruotsinkielisen varakkaiston. Periaatteessa ei ole ongelmaa, kun ketään ei ole lyöty, tapettu tai raiskattu. Silti on oltu vähän tuhmia. Ongelma on, että ne, joiden tulisi olla luotetuimpia ja rehdeimpiä, ovat osoittautuneet tietoisen hämäräperäisyyden arkkitehdeiksi.

Mikä on väärin?

Itsellä tulee ainakin jokunen asia mieleen, jotka menivät vikaan herrojemme sotkujen takia. Ensinnäkin maailman vähiten korruptoituneen maan pääministeri puolueineen on kieriskellyt epäilysten sateessa viikkokausia, joka on varsin hupaisa ilmiö. Pulmusemme olikin varis? Kuinka sitä ei kukaan huomannut? Siinä oli jälleen uusi syy monelle olla äänestämättä, Suomelle niin tyypillisesti. Kun Keskusta jäi kiinni, eikä mitään enää ollut paljastettavana, tuli intoa vaatia muitakin paljastamaan rötöksensä. Jos Vanhanen ei uskoisi mitään seksikästä paljastuvan, ei hän vaivautuisi vaatimaankaan. Politiikan sisäpiiriläisenä mies kuitenkin tietää varsin hyvin miksi muut suuret vaikenevat. SDP ja Kokoomus ovat valinneet epäiltynä roikkumisen ja salailun tekosyihin vedoten... ja kaikkihan sen näkevät!

Itse asiasta puhuttaessa väärin on se, että maksetaan salaa ja maksetaan ylipäätään. Se, että harvat puolueiden ulkopuoliset tai "puoliulkopuoliset" tahot maksavat merkittäviä summia puolueille tarkoittaa eittämättä kiitollisuuden velkaa maksajia kohtaan. Rahoittajat myöskin, epäilemättä, odottavat odotustensa mukaista politiikkaa ja sitähän he saavat. Salaa maksaminen on petos niitä äänestäjiä kohtaan, jotka eivät olleet tästä tietoisia ja joiden äänestyspäätökseen moinen vaikuttaa. Tavallinen ihminen ei varmasti koe olevansa samalla viivalla puoluetta avokätisesti, ja jopa konkurssia uhmaten, tukeneen yrityksen omistajien kanssa. Toisten kanssa saunotaan, toisten kanssa ei. Myöskään tietämätön SAK:lainen ei todellakaan ilahdu (eikä taannoin ilahtunut), jäsenmaksujensa käytöstä demareiden hyväksi, jos itse on perussuomalainen.

Vaalirahoitus suurille ja vanhoille puolueille on enemmän kuin mieluisaa: se sementoi heidän kannatustaan, kun oma näkyvyys vaaleissa paranee, mutta köyhemmillä puolueilla ei. Vaihtoehdot jäävät siis suuren rahan tallottavaksi, eikä edes 36 miljoonan puoluetuki ole riittänyt.

Suomen eduskuntavaalit ovatkin monelle tylsää seurattavaa. Merkittävät muutokset kannatuksessa ovat selkeästi harvinaisempia kuin demokratian mallimaassa Ruotsissa (tai ylipäätään missään, näin äkkiseltään heitettynä). Meiltä löytyy vain yksi "veret seisauttava" vaalitulos vuoden 1970 jälkeen, jos rajana pidetään 7 %-yksikön kannatuksen muutosta. Ruotsissa vastaavia tuloksia on seitsemän. Vuonna 1970 veret seisautti SMP 9,5 %-yksikön äänten ryöstöllään. Neljä vuotta aiemmin SDP kahmaisi 7,7 %-yksikön nousun. Sitten mennäänkin kauas, vuoteen 1945, jolloin SDP menetti 14,7 %-yksikköä kannatuksestaan. Muutoin puolueidemme kannatus on ollut kuin sementtiä. Vain sadevesi aaltoilee pinnalla.

Oman puolueen kannatuksesta huolehtiminen näyttää voittavan huolen demokratian tilasta. Suomessa äänestysaktiivisuus lähti laskuun 1962 jälkeen, kun Ruotsissa sama tapahtui "vasta" 1976. Molemmissa maissa aktiivisuus oli noussut 20-luvun lopulta lähtien. Suomessa osasyy oli äänioikeutta rajoittavien lakien poistuminen, joka toi merkittävästi äänioikeutettuja "markkinoille", jopa toistakymmentä prosenttia. Meillä tämä kaikkien aikojen äänestysaktiivisuuden huippu oli 85% ja Ruotsissa 92%. Suomessa löydettiin pohjaksi 68,3% (1999) ja Ruotsissa 80% (2002). Liekö Ruotsissakin aktiivisuuden laskun syynä suomalaiset maahanmuuttajat? :) Tai ehkäpä hyvinkin maahanmuuttajat yleensä. Näin ollen etnisten ruotsalaisten äänestysaktiivisuus olisi ennallaan. Meillä ei voi maahanmuuttajia syyttää. Meillä politiikka on vain tapettu. Rikolliset saatetaan rikosvastuuseen ja poliitikot poliittiseen vastuuseen, mutta ei Suomessa, sillä meillä ei ole korruptiota. :)

Rahoitus on taidettu Suomessa kautta aikojen, josta Kalevan artikkeli oivasti kertoo.

Me kaikki ollaan kavereita, jotkut vaan enemmän. ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset