Yhteiskunnasta Muutama sana

Suuret eläkkeet verolle ja pois kansan kukkarolta

Eräs media alitti taas riman pääkirjoituksellaan "Ongelmana pienet, ei suuret eläkkeet". En jaksa puida yksityiskohtia, mutta myös suuret eläkkeet ovat ongelma. Nehän maksetaan samasta pussista. Silmänkääntötempuilla sitä faktaa ei voi muuttaa.

 

Ehdotettu eläkekatto ilmeisesti söisi suureläkeläisten tuloja ja täten eläkemaksuja 0,9 % (IS 9.5.2014). Näiden eläkeläisten eläketulot lienevät siten aika merkittävä siivu.

 

Voisiko kuitenkin verottaa esimerkiksi puolet 3000 euron ylittävistä eläkkeistä? Miten tätä voisi perustella? Ensinnäkin sillä, että johtajat eivät ole maksaneet lisäeläkkeitään vaan kaksi kolmasosaa kaavitaan tavisten pussista. (Se on itsessään irvokas ajankuva Suomesta, mutta en jatka siitä.) Kaikkien eläkeläisten tuloista ilmeisesti kolmasosan maksavat nyt työtä tekevät.

 

Lisäksi palkansaajien on täytynyt vuosien saatossa maksaa yhä enemmän, vaikka samaan aikaan he ovat liian kalliita. Edelleen, lukuisa joukko pienituloisia kustantaa järjestelmää hyötymättä siitä. Heidät on pakotettu mukaan, mutta he kuolevat varhain joko saamatta eläkettä lainkaan tai vain vähän sitä matalaa. Samalla ne johtajat kourivat osansa samasta eläkepotista, kun oma eläkekassa rohmuttiin. Jos Suomen eläkejärjestelmä kaatuisi, kaatajat löytyisivät golf-kentältä ja ovat pitkäikäistä ylempää keskiluokkaa tai rikkaita.

 

"So far, so good", erästä ministeriä lainatakseni.

 

Kaiken hälinän jälkeen itseasiassa onkin niin, että suomalaisten eläkkeet riittävät. Palkansaajat ym. kyllä maksavat nykyään vähemmän eläkkeitä kuin eläkeläisille maksetaan, mutta eläkerahastojen sijoitukset paikkaavat loven. Olennaista olisikin nostaa taloutta laskemalla palkansaajien eläkemaksuja.

 

Kärjistäen on aika järjetön tilanne, jos eläkeläiset kilpailevat samasta rahatukusta työtä tekevien kanssa, kun sen rahan tienaavat ne työtä tekevät, joita on samaan aikaan koko ajan vähemmän. Koska ovat niin kalliita. Koska maksavat edellisten elämisen. Se on jälkipolville siirrettyä velkaa, jotta itse voi vaan olla. Ainahan voi tietysti pistää jäljellä oleva pienenevä työtä tekevä joukko maksamaan enemmän. "Fair play", sanoisi varmaan eräs ministeri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vastustan progressiivista verotusta, mutta eläkkeiden kohdalla kirjoittaja perustelee asian hyvin. Itse ottaisin vielä jyrkemmän linjan. Koko pakollisesta työeläkejärjestelmästä pitäisi luopua kokonaan. Työeläkejärjestelmään osallistuminen pitäisi olla vapaaehtoista. Minulla ainakin olisi rahalle parempaa käyttöä kuin kerätä eläkepäivien varalle.

Kassassa olevat rahat voisi jakaa ne sinne tienanneille, vaikka heti yhdessä erässä pankkitilille, jos joku niin tahtoo, mutta ei yhtään ylimääräisiä verorahoja.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman
Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Jospa muutettaisiin eläkkeenmaksu tarveharkintaiseksi? Eläkemaksut kyllä pitäisi suorittaa kuten tähänkin mennessä, mutta eläkkeen saisi vasta kun eläkelautakunta olisi sen hyväksynyt ja tason määrännyt.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Lisäksi palkansaajien on täytynyt vuosien saatossa maksaa yhä enemmän, vaikka samaan aikaan he ovat liian kalliita."

Kun sä olet noin nuori niin sulle ei ehkä tullu mieleen että aiemmin , eikä niin kauankaan sitten, oli järjestelmä jossa alle 23-vuotiailta perittiin eläkemaksut palkasta mutta niitä ei otettu huomioon eläkekertymässä. Näin kävi esim. minulle ja nyt huomaan että reilun kuuden vuoden eläkemaksut menivät kartuttamaan jonkun toisen eläkkeitä,katkera olen siitäkin vääryydestä.
Eläkekatto 3000€/kk olisi sopiva , silloin jäisi rahaa paremmin maksaa eläkkeitä kaikille. Elopin eläkkeelläkin maksettaisiin melkein vielä jonkun toisen eläke ihan siinä sivussa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Itse maksoin myös eläkemaksuja alle 23-vuotiaana ilman, että ne kerryttivät eläkettäni.

Mikael Kerokoski

Eläke pitäisi olla suhteessa maksettuun eläkepottiin. Jos maksaa vaikka 500 000€ eläkemaksuja niin eläkkeen pitäisi perustua siihen. Tämä vaatisi henkilökohtaisen eläketilin johon sijoitus laskettaisiin. Nykyinen kaikki rahat samaa säkkiin-politiikka ei toimi.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eläkkeille ylä ja alarajat. Kenenkään eläke ei tarvi nousta yli 3000 euron, eikä kenenkään eläke saisi jäädä alle 1500 euron. Eläkkeellä kun ei tarvii rikastua, riittää kun sillä taataan elämisen mahdollisuus jokaiselle.

Mikael Kerokoski

Ylärajat sitten myös eläkemaksuihin. Kukaan ei pysty määrittelemään mitä kenenkin tulo/eläketaso TARVITSEE enintään olla.

Eläkepyramidi on nyt jo sairas.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kyllä maksu voi olla prosentteja / palkkaeuro, oli palkka sitten minkälainen hyvänsä. Siinä silloin hyväpalkkainen ottaa vastuuta myös niistä jotka ei saa palkkaa juuri ollenkaan. Vappaehtoiset eläkkeet ja säästämiset sukanvarteen ovat sitten ihan eri asia ja niihinhän isopalkkaisella on paremmat mahdollisuudet kuin palkattomalla.
Kyllä eläketason pystyy määrittelemään. Sen on oltava sellainen että päivittäiset elämän maksut pystyy sillä hoitamaan , se on eläketaso , palkkatulotaso ja sen "tarve" on sitten hekilökohtainen asia..

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Eläkeveron" voisi pidättää eläkerahasto itselleen. Työntekijöiden maksuja laskettaisiin sen edestä, minkä he maksavat nykyisiä eläkkeitä. Lopuista rahoista voisi siivulla nostaa alimpia eläkkeitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset