Yhteiskunnasta Muutama sana

Mihin jäivät äänet?

Eurokriittiset rynnivät Euroopassa. Suomessa Perussuomalaiset sai hyvän vaalivoiton, mutta vain toiseksi suurimman, mikä jo itsessään on uutinen. Äänestysprosenttikaan ei ollut kummoinen oletetusta "pöhinästä" huolimatta. Iso osa kansasta ei kuullut, eikä haistanut pöhinää.

 

Eduskuntavaaleissa äänesti melkein kolme miljoonaa suomalaista ja nyt oletettavasti juuri heistä 1,3 miljoonaa jäi kotiin. Saman verran nukkuvia suomalaisia oli jo siellä odottamassa. He valtuuttivat muut päättämään puolestaan. Kiinnostavaa ja uskottavaa vaihtoehtoa ei ollut tiedossa.

 

Toistuvasti olen kiinnittänyt huomiota vaalipöhinään, jota Perussuomalaiset ovat Suomessa aiheuttaneet enemmän kuin vuosikymmeniin. Pölyttynyt kansanvalta sai uutta eloa. Se kuitenkin toi 2011 vain 168.000 äänestäjää lisää uurnille. Pöhinä tuntuu ja kuuluu, mutta vain meidän politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostuneiden pikku lammikolla.

 

Miljoonat suomalaiset viittaavat pöhinälle kintaallaan.

 

Heille ei vielä ole mennyt läpi opetus siitä, että eduskunta tanssii 80 prosenttisesti europarlamentin pillin mukaan. Joidenkin viitteiden mukaan suomalaiset eivät piittaa globaaleistakaan ongelmista, kuten monet muut kansat. Monien tiedot suomalaisesta politiikasta ovat hyvin pinnalliset.

 

On ymmärrettävää, että nuoremmilla on vähemmän tietoa yhteiskunnasta ja politiikasta. Tietämättömyys on kuitenkin välinpitämättömyyden veli. Peruskoulu ei herätä nuoria seuraamaan yhteiskuntaa. Koulun loppumetreillä oppilaisiin injektoidaan sulatettavaksi tietopaketti siitä, miten maa toimii. Injektiot eivät auta, yhteiskuntaan täytyy kasvaa sisään. Koulujen varjovaalit tätä auttavat, mutta se ei taida riittää. Oppilasvaltuustot saavat päättää nippeleistä. Nuoret eivät ylipäätään taida uskoa, että astuessaan miljoonien äänestäjien markkinoille, heillä olisi mitään valtaa.

 

Näistä epäilijöistä ja aikanaan joskus maan hylkäämistä kasvaa se suuri selkänsä kääntäneiden joukko. He keskittyvät omiin asioihinsa ja niistä selviytymiseen. Toisilla taas menee hyvin, eikä politiikkaa tarvita siihen soppaan. Yhteys omien ja poliittisten päätösten välillä tuntunee hämärältä, saati että voisi tulla kuulluksi. Suomi on korporaatioiden maa. Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot pyörittävät tuotantokoneitaan ja byrokratiaansa, ihmisen paikka on sopia väliin. Ihmisläheisyys puuttuu, kuten muuan englantilainen toimittaja joskus viittasi.

 

Se, että yksi äänestäjä sen yhden äänensä kanssa voisi oikeasti tulla kuulluksi, taitaa olla monelle lopulta epäuskottava ajatus. Sellaiseen ei ole totuttu. Ja kun ei ole tapana äänestää, kynnys uurnille on korkea. Ihmisen tavat ovat tiukassa.

 

Perussuomalaiset pyrkivät hakemaan nukkuvia uurnille, mutta saivatkin satoja tuhansia muiden puolueiden kannattajia taakseen. Ne, jotka jo olivat pelissä. Poliittiset mannerlaatat järjestäytyivät uudelleen, mutta nukkuvat jatkoivat uniaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Eurovaalit taitavat olla vahvasti julkkisvaalit. Ansioituneet Essayah ja Eija-Riitta Korhola putosivat ja ministerit kiilasivat ohi. Ne, joiden kasvot ovat vilahdelleet puoli yhdeksän uutisten aikaan tv-ruudussa. Tämä voi olla yksi syy, miksi Perussuomalaiset sai laihemmin ääniä kuin eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Suomalaisille Bryssel on liian kaukana. EU-parlamentin asioita täytyisi uutisoida ja tiedottaa konkreettisemmalla tasolla. Yhteiskuntaopin painoarvoa koulussa tulisi myös nostaa. Toisaalta on kuitenkin oikein, että ne ihmiset vaikuttaa ja päättää asioista, jotka haluavat. En siis kannata äänestyspakkoa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Äänestyspakko oli siinä mielessä hyvä, että äänestämättömyys muuttuisi vakaumuksellisempaan suuntaan; Minä en sittenkään äänestäisi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Selittelyn makua. Antti Rinne sentään sanoi rehellisesti ääneen, että turpiin tuli. En ole varma, sanoiko lisäksi, että vika on omassa työssä ja sen perille saannissa.

Kun Keskusta sukelsi 2011, minusta siihen oli silloin täsmälleen yksi syy. Itse ei oltu saatu sanomaa perille eikä ilmeisesti myöskään oltu tehty oikeita asioita. Jos toiset tekevät homman paremmin, niin pitää yrittää parantaa omaa suoritusta.

Veikkaisinpa, että Sipilä kiittää porukkaa hyvästä työstä. Ja sanoo sitten, että näistä äänistä yksikään ei siirry eduskuntavaaleihin. Joten töihin siitä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Juho, eurovaalien äänestysvilkkaus on Suomessa keskimääräistä alhaisempi. Ruotsissa äänesti 49 %. Meiltä eroa 8 %-yksikköä. Eduskuntavaalit eivät ole sen paremmat. Koko muu Pohjola äänestää paljon innokkaammin. Tähän kirjoituksessani etsin lyhyesti vastausta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ok. Minulta hieman kärjekkäästi kommentoitu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuinkahan moni Kokoomusta tai muita hallituspuolueita edustavia äänestäneistä todellisuudessa kannattaa liittovaltiota ja yhteisvastuuta? Kuinka moni kannattaisi Suomen itsenäisyydestä luopumista jos tätä kysyttäisiin?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hyviä kysymyksiä. Kuten kyselyt kertovat, Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat ovat innokkaimpia EU:n suhteen.

Suomalaisten mielipiteet EU:sta ovat tosin jopa harhaisia. 2/3 ajattelee yhteenkuuluvuuden parantuneen euron myötä. Juuri päinvastoin on tainnut tapahtua. Yhtä moni uskoo, että taloudelliset sijoitukset EU-maiden välillä ovat lisääntyneet euron myötä. Tälle lienee vaikea löytää perusteita, ellei tarkoiteta tukipaketteja. Yli puolet uskoo, että EU-maiden talouspolitiikka on yhtenäistynyt euron ansiosta. Itse seuraan aihetta, enkä osaa kysymykseen vastata. Rehniläinen säästökuuri tietysti on kaikkialla, mutta yhtä lailla keskenään samanlainen törsääminen oli ennen lamaa vallalla.

Lisäksi kansalaiset uskovat euron laskeneen korkoja ja inflaatiota, vaikka ne ovat laskeneet myös muissa kuin euromaissa.

Kansalaisten käsitykset EU:sta lienevät siten ilmeisen ohjailtavissa ja sinisilmäisten mielikuvien varassa.

http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2012/03/EU-VA...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset