Yhteiskunnasta Muutama sana

Kiusatusta tappajaksi

Väkivalta ja kosto. Katselin eilen ikkunasta, kun varis nokki rastaan poikasia hengiltä pesäänsä. Kaksi se pudotti maahan. Menin paikalle ja varis lehahti karkuun. Maassa makasi kuollut ja kuoleva linnunpoikanen. Iskun jälkeen emo istui istumistaan läheisillä oksilla. Mato suussa.

 

Näin raadollisesti toimii luonto. Näillä eläimillä ei ollut ketään, joka olisi puuttunut väkivaltaan. Ihmiskunta on halunnut nousta ylemmäs ja luonut valvonnan. Jos joku ei ymmärrä jossain tilanteessa aiheuttamaansa tuskaa, rangaistus auttaa ymmärtämään. Monilla eläinlajeilla on joukon kosto. Kun kaveria kuritetaan, mennään väliin. Ihmiset ulkoistivat aluksi koston käräjäkivillä päätettäväksi ja ajan myötä erikoistuneille tuomioistuimille. Poliisi poimii pahat pojat ja tytöt tuomittavaksi. Oman käden oikeudelle ei ole ollut enää tarvetta.

 

Jotain on kuitenkin paljastunut lintukotomme sisimmästä. Suomi on joukkosurmaajien maa. Sisäasiainministeriö selvitti, että kaikki nuoret 2000-luvun surmaajat ovat olleet kiusattuja. Suomen Kuvalehti kertoi tarinan kiusatusta, joka on suunnitellut joukkosurmaa. Hän kokee hillittyä tunteetonta "valkoista" raivoa. Luultavasti koko elämänsä.

 

Koulukiusaamista ei useinkaan huomata. Kiusaajat ovat yleensä opettajalle hymyileviä työssään menestyneiden vanhempien ylpeitä lapsia. Kiusatut voivat olla ujoja tai vain erilaisia. Vielä tänäkin päivänä moni opettaja kieltää väitteet kiusaamisesta. Kun henkilökunta kiistää, katoaa kiusatulta rippeetkin oikeudesta ihmisarvoiseen kouluelämään ja kiusaajat saavat tiedostamattoman avoimen valtakirjan väkivaltaansa. Koulujen kannattaisikin herkällä korvalla profiloida ja etsiä potentiaaliset kiusatut ottaakseen suojeluun.

 

Opettajien mielestä kiusaamisen syynä on huono kotikasvatus ja vanhempien mielestä lasten oikeudentajun ja myötätunnon puute. Jos vanhemmat ovat oikeassa, miksi lapsilta puuttuu myötätunto? Ovatko menestyvät vanhemmat niin kiireisiä tai itsekeskeisiä, etteivät he ole kasvattaneet lapsiinsa oikeudentajua tai antaneet myötätuntoa? Onko koti lasten säilytyspaikka? Kun tiedetään kiusaajat, olisi hyvä tutkia tarkemmin, mikä kotitaustassa tekee kiusaajaksi.

 

Erilaisuus ärsyttää kiusaamaan. Takana voi olla kysymys, miksi et ole kuin minä? Lapsi haluaa olla vanhempiensa arvoinen. Voiko siten vanhempien menestys luoda lapselle menestyspaineen ohella toiveen, että perii heidän kykynsä onnistua, jotta olisi hyväksytty? Spekuloidaan, että näin on. Sen myötä kuviossa on ongelma. Ne lapset, jotka eivät menesty, mutta ovat silti hyväksyttyjä ja ne jotka menestyvät, mutta ilman menestyviä vanhempia. Tästä seuraavia lapsen tiedostamattomia kysymyksiä voisivat olla: Miksi kaikki hyväksytään, kun itsekään en ole varma hyväksynnästäni? Miksi toiset menestyvät vanhempiaan paremmin, mutta minä en? Olenko siis HUONO!?

 

Seuraukset ovat inhimillisiä katastrofeja. Tunnen raivoa epäoikeudenmukaisuudesta lukiessani kiusattujen tarinoita. Kiusaajien säälimätön narsistinen väkivalta ei herätä minkäänlaista myötätuntoa ja hyväksyntää kiusaajia kohtaan. Väitän, että osa heistä on pilalle lellittyjä ja oppimattomia toisten huomiointiin, narsisteja. Yhtä kaikki, kosto ei ole ratkaisu. Järki ja ymmärrys ovat.

 

Kaikista kiusatuista ei tule nuoria tappajia, mutta kaikki nuoret tappajat ovat kiusattuja. Kiusaaja, katso taaksesi. Tee sovinto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Empatia on Suomessa katoava luonnonvara, nykyiseen egosentriseen elämäntyyliin ei mahdu tilaa enään muille kuin omille tarpeille.

Tervetuloa liberaaliin yhteiskuntaan missä yksilö on aina tärkein.

Valtiomuoto: Sosiopatia

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Suosittelen kaikille Arman Alizadin tekemään ohjelmaa koulukiusaamisesta. Kertoo melko elävän esimerkin äidistä, jonka kaikki toimet koulu halusi estää.

http://areena.yle.fi/radio/2200915

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tuo linkki oli väkivallasta, mikä oli mielenkiintoinen sekin, etenkin Lauerman kuvailut. Tässä kiusaamislähetys: http://areena.yle.fi/radio/2215848

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Nuo koulujen reagoinnit jaksavat hämmentää kerta toisensa jälkeen. Opettajat eivät usein ole ammattilaisia näissä asioissa. Jotkut koulujen ratkaisut ja kieltämiset tuovat mieleen psykopaattien tunnekylmyyden.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ihan vain tiedoksi:
Kouvolan seudulla toimii Seiskan Sovittelijat ry.
yhdistys sovittelee erinomaisella menestyksellä koulukiusaamisia.

Jos systeemi saataisiin maanlaajuiseksi, kiusaamiset kouluissa vähenisivät oleellisesti.

Yhdistyksellä on nettisivut, jotka löytyvät yhdistyksen nimellä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuollaisia saisi olla enemmänkin eikä todellakaan pelkästään Kouvolan alueella....

Mutta aina kun on menettämässä täysin uskon ihmisiin, löytyy pienellä hakemalla ihmisiä, jotka yrittävät auttaa niitä joilla menee huonosti...... helevetin hyvä juttu.... tuollaisia ihmisiä tarvitaan tässä maailmassa. Ei pidä luovuttaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomus ja vihreät haluavat suurkouluja sekä erityislapset samoihin kouluihin kaikkien muiden kanssa,samalle luokalle huolimatta erityisoppilaiden tarpeista.

Lapsilla ei ole mitään väliä eikä merkitystä näiden rahan ahneiden oman etunsa ajavien mielen vieressäkään.

Mahdollisimman halvalla,massatuotantoa.Lapset jotka eivät siinä kilpailussa pärjää viedään huostabisnekseen tuottamaan ÄKKIVOITTOA sijoittajille ja firmojen ulko-sekä kotimaisille omistajille.

On muuten ARMOTONTA satojen miljoonien bisnestä se.Tottakai mukana lääkefirmojen lobbarit jotka myrkyttävät lapset jo pienestä näissä huostabisneksen sijoituspaikoissa.

Kouluissa henkilökunta vähenee ja otteet kovenee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset