Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomen valinta: propagandasota tai kasvava viha

  • Amerikkalaista sodanaikaista propagandaa (Wikipedia).
    Amerikkalaista sodanaikaista propagandaa (Wikipedia).

Venäläisvihaa ja uhkaus kolmannesta maailmansodasta? Johan pomppasi, vaikkei yllättänyt. Mistä on kyse ja mitä tehdä?

 

Kun olen seurannut uutisten venäläislausuntoja, jotkin piirteet ovat pistäneet silmään. Venäjän ylin johto esiintyy pääsääntöisesti liennyttävästi, mutta jää kiinni totuuden vastaisista lausunnoista. Heidän "hovinsa" taas on räväkkä mielipiteissään. Ylin johto tietää, että mm. fennofobisilla lausunnoilla (tai miten ikinä niitä kuvaakin) lännessä hämmennytään. Silti he sallivat ne - tai eivät saa kuriin. Jälkimmäiseen en suuresti usko maan johdon muuten tiukasta viestintäkontrollista johtuen. Näyttää myös siltä, että Venäjällä ajatellaan ulkopolitiikkaa hyvin syvältä omasta navasta käsin. Esimerkkinä Sergei Markov politiikan tutkijana tietää kyllä historian suomalaisille  luoman epäluottamuksen Venäjää kohtaan, muttei ainakaan julkisesti välitä siitä.

 

Arto Luukkanen toi esiin, ettei täällä lännessä olla sen edistyneempiä:

"Jotkut tutkijat kuin poliitikotkin ovat luoneet oman harhaisen maailmansa, jossa Venäjä ei esiinny sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin sen haluttaisiin olevan."

 

Mainittu taipumus on osunut allekirjoittaneenkin silmiin siellä täällä. Millaisena Venäjä halutaan nähdä? Sellaisina kuin itse olemme. Se on ihmiselle tyypillinen arkinen erhe. Ymmärtääkseen toisen näkökulmaa, tulee rehdisti asettua toisen asemaan. Sinivalkoiset lasit on vaihdettava venäläisiin.

 

Charly Salonius-Pasternak näyttää näkevän tarkemmin, mitä venäläiset ajattelevat. Yhä uudelleen hämmentävät lausunnot ovat hänen mukaansa osa suurempaa kokonaisuutta. Eräs tutkija toi esiin, että historiallisesti Venäjän luonne on ollut ekspansiivinen ja nykyiset toimet ovat selitettävissä sillä. Suurvalta on suurvalta ja tykkää siitä. Kun on voimaa, haluaa sillä saada lisää etuja, ellei toimia rajoita moraali. Venäjällä (meikäläinen) moraalinen pidäke ei näytä olevan yhtä vahva kuin täällä.

 

Itänaapurista on raportoitu joitain pitkiä ja vieraannuttavia trendejä. Kansallismieltä on kohotettu sitkeästi Neuvostoliiton romahduksen häpeästä ja joskus se näyttäytyy meille yliampuvana. Toinen kehityskulku on median "raudoittaminen" valtiojohdon työkaluiksi. Tästäkin on runsaasti yliampuvia merkkejä. Näyttää siltä, että monet venäläiset imaisevat valtiopropagandan kritiikittä ja huumaantuvat halutulla tavalla. Propagandalla on aina tavoite, kuten tekemisillä yleensä. Kansallismieli itsessään tuskin on Venäjän johdolle niin tärkeää, eikä venäläismedia todellakaan niin venäläisvastaista, että mediakenttä täytyy sen takia varustaa omaan käyttöön. Viestintä onkin Venäjän politiikan tärkeä työkalu, eikä totuus aina voita.

 

Tietämättä tarkemmin, uskon vakaasti, että tuoreet russofobia- ja maailmansotapuheet ovat päätyneet venäläismediaan sellaisinaan. Se valmistaa kansaa kohottamalla yhteishenkeä muiden uhatessa ja vihatessa. Se luo myös myötämieltä Venäjän mahdollisille tulevaisuuden toimille kritisoituja maita vastaan. Venäjän johdon peli on vaarallinen. Jo ehkä klassinen esimerkki liki tyhjästä nousseista etnisistä erotteluista on Ruandan hutujen ja tutsien välinen raakuus 90-luvulla. Hutut ja tutsit eivät ole kansoja tai heimoja vaan joskus ammattiaan vaihtavia karjanhoitajia ja viljelijöitä. Ukrainan naurettavan tuntuinen etninen jako ukrainan- ja venäjänkielisten välillä toistaa samaa.

 

Venäjän johto vaikuttaa tietoisesti pettävän kansaansa kertomalla heille tarinaa maailmasta, mitä ei ole. Entäs jos natseja ja fasisteja ei löydykään mistään? Ehkäpä uuden venäläisen kriisin siemenet ovat jo itäneet.

 

Suomen vastine - propaganda

 

Täysin riippumatta siitä, onko fennofobisten lausuntojen takana suunnitelma tai ei, on niihin mielestäni ehdottomasti puututtava. Jokainen lausunto vahingoittaa Suomi-kuvaa Venäjällä, eikä kukaan tarkoin tiedä lopputulemaa. Samoin, oli Venäjä kuinka kiva tai ilkeä tahansa, se on Suomen tärkeä naapuri. Päinvastoin kuin Saksa, Suomi on "saari". Ei ole meidän etu, jos ne vähätkin naapurit ovat ongelma. Venäjä olisi suuri taloudellinen mahdollisuus Suomelle, jos maan byrokratia ja politiikka olisivat luotettavampaa ja suomalaiset yritykset uskaltautuisivat 140 miljoonan asukkaan markkinoille. Venäjän valtiopropaganda on täten haitaksi. Milloin koittaa päivä, jolloin suomalaisille vihastuneet venäläiset hyökkäävät suomalaisten yritysten tiloihin?

 

Osuvasti Yle on esittänyt Hengen asein -dokumenttisarjaa, jossa myös Suomen sodanajan propagandaa käsitellään. Ne opit on syytä kaivaa esiin ja jalostaa tähän päivään. Nyrkkisääntönä, kaikki mielestämme virheelliset tiedot tulee korjata pontevasti. Jos sallimme virheellisille suomalaisvastaisille uutisille tiedotusmonopolin, voimme syyttää itseämme mahdollisista ikävistä seurauksista.

 

Suomen on tartuttava toimeen ennen kuin on myöhäistä. Varovaisuus voittaa välinpitämättömyyden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset