Suomen on varauduttava Venäjän uhkaan näin

Putinin valtapolitiikka Venäjän ruorissa on systemaattista. Propagandaa, Georgia, Krim, Itä-Ukraina. Valtapiiriä laajennetaan kärsivällisesti. Miten Suomen tulee varautua vai tuleeko ollenkaan?

 

On lähtökohtaisesti kaksi rintamaa, joilla toimia. Ensinnäkin Venäjän "ukrainahenkisiä pyrkimyksiä" Suomea kohtaan tulee ennakoiden näivettää viestinnällä. Venäjä tietoisesti valmistaa kansaansa hyväksymään pyrkimykset ylivaltaan muissa maissa. Kohdemaita ja niiden tukijoita demonisoidaan ja omia tekoja perusteineen kaunistellaan. Uutinen kerrallaan kansan enemmistö kypsyy vallanpitäjien ajatuksille. Tämä ei ole ennustus vaan jo todettua.

 

Mikäli lännessä vastataan propagandaan vaikenemisella, se antaa viestintämonopolin Venäjälle. Se nopeuttaa kansan kypsyttämistä. Jos propaganda olisi yksittäistä ja hajanaista, vaikeneminen voisi riittääkin muiden suomalaisia auttavien uutisten ylivoiman turvin. Sivusta katsoen näin ei vaikuta olevan, Venäjä viestii ilmeisen harkiten.

 

Talouspakotteet saattavat tehdä saman kuin vaikeneminen. Putinille tulee kiire saattaa tavoitteensa maaliin, kun varaa vielä on. Venäjä ja sen talous ovat vain välineitä perimmäisen tavoitteen saavuttamiseksi.

 

Toinen Suomen turva on tietenkin ehkäistä riippumattomuutemme fyysisiä loukkauksia vahvalla armeijalla. Se vaatii tuntuvasti lisää rahaa puolustusvoimille sekä jo nähtyjen (Georgia, Krim, Itä-Ukraina) kaltaisiin skenaarioihin valmistautumista. Huomiotta jättämättä vielä näkemättä olevia operaatioita, joiden luonne muistuttaa aiempia joillain saroilla. Suomeen voi olla vaikea istuttaa venäläistä separatistiarmeijaa, joten yksi piirre voi olla aseiden käytön välttäminen ja toinen vasallisuhteen muodostaminen. Ainakin kansainvälisen yhteisön yllättäminen on osa tulevia kampanjoita, jos vain mahdollista.

 

Tilanteeseen oman mausteensa antaa Suomen taloudellinen riippuvuus Venäjästä ja ylipätään naapuruus. Varautumisen ohella tulee poliittisia ja taloudellisia suhteita pitää yllä. Jos joskus konflikti tännekin saattaa, se myös loppuu joskus ja mitä vähemmin vaurioin, sitä helpompi on jatkaa naapureina siitä eteenpäin.

 

Onko kaikki yllä vain haihattelua? Toivottavasti, mutta kuten puolustuspolitiikassa yleensä, on parempi varautua ajoissa ja riittävästi. Olemme tottuneet toisenlaiseen maailmaan, emmekä aivan helposti usko uuteen käänteeseen. Harva uskoo kotinsa koskaan palavan, mutta ostamme silti mielellämme palovaroittimen. Toivon mukaan Suomi ei myöhästy puolustamasta maa-aluettaan ja poliittista riippumattomuuttaan Venäjästä.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu