Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomen on varauduttava Venäjän uhkaan näin

Putinin valtapolitiikka Venäjän ruorissa on systemaattista. Propagandaa, Georgia, Krim, Itä-Ukraina. Valtapiiriä laajennetaan kärsivällisesti. Miten Suomen tulee varautua vai tuleeko ollenkaan?

 

On lähtökohtaisesti kaksi rintamaa, joilla toimia. Ensinnäkin Venäjän "ukrainahenkisiä pyrkimyksiä" Suomea kohtaan tulee ennakoiden näivettää viestinnällä. Venäjä tietoisesti valmistaa kansaansa hyväksymään pyrkimykset ylivaltaan muissa maissa. Kohdemaita ja niiden tukijoita demonisoidaan ja omia tekoja perusteineen kaunistellaan. Uutinen kerrallaan kansan enemmistö kypsyy vallanpitäjien ajatuksille. Tämä ei ole ennustus vaan jo todettua.

 

Mikäli lännessä vastataan propagandaan vaikenemisella, se antaa viestintämonopolin Venäjälle. Se nopeuttaa kansan kypsyttämistä. Jos propaganda olisi yksittäistä ja hajanaista, vaikeneminen voisi riittääkin muiden suomalaisia auttavien uutisten ylivoiman turvin. Sivusta katsoen näin ei vaikuta olevan, Venäjä viestii ilmeisen harkiten.

 

Talouspakotteet saattavat tehdä saman kuin vaikeneminen. Putinille tulee kiire saattaa tavoitteensa maaliin, kun varaa vielä on. Venäjä ja sen talous ovat vain välineitä perimmäisen tavoitteen saavuttamiseksi.

 

Toinen Suomen turva on tietenkin ehkäistä riippumattomuutemme fyysisiä loukkauksia vahvalla armeijalla. Se vaatii tuntuvasti lisää rahaa puolustusvoimille sekä jo nähtyjen (Georgia, Krim, Itä-Ukraina) kaltaisiin skenaarioihin valmistautumista. Huomiotta jättämättä vielä näkemättä olevia operaatioita, joiden luonne muistuttaa aiempia joillain saroilla. Suomeen voi olla vaikea istuttaa venäläistä separatistiarmeijaa, joten yksi piirre voi olla aseiden käytön välttäminen ja toinen vasallisuhteen muodostaminen. Ainakin kansainvälisen yhteisön yllättäminen on osa tulevia kampanjoita, jos vain mahdollista.

 

Tilanteeseen oman mausteensa antaa Suomen taloudellinen riippuvuus Venäjästä ja ylipätään naapuruus. Varautumisen ohella tulee poliittisia ja taloudellisia suhteita pitää yllä. Jos joskus konflikti tännekin saattaa, se myös loppuu joskus ja mitä vähemmin vaurioin, sitä helpompi on jatkaa naapureina siitä eteenpäin.

 

Onko kaikki yllä vain haihattelua? Toivottavasti, mutta kuten puolustuspolitiikassa yleensä, on parempi varautua ajoissa ja riittävästi. Olemme tottuneet toisenlaiseen maailmaan, emmekä aivan helposti usko uuteen käänteeseen. Harva uskoo kotinsa koskaan palavan, mutta ostamme silti mielellämme palovaroittimen. Toivon mukaan Suomi ei myöhästy puolustamasta maa-aluettaan ja poliittista riippumattomuuttaan Venäjästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Janne Suuronen

"
Mikäli lännessä vastataan propagandaan vaikenemisella, se antaa viestintämonopolin Venäjälle.
"

Venäjällä on keskitetty propagandakoneisto. Media ja turvallisuusinstanssit.

Länneltä ja erityisesti Suomen kaltaisilta pieniltä valtioilta puuttuu samanlainen keskitetty koneisto. Asiaan linkittyy myöskin tinkimätön sananvapaus länsimaissa.

Joten kysymys kuuluu: Millä keinoin lännen tulisi vastata Venäjän keskitettyyn propagandainvaasioon ?

Tony Hannukainen

Onhan Suomella oma propagandakoneistonsa = Alma Media. Päivittäin julkaistaan ilta(paska) -lehdissä virheellistä tietoa, sekä myynnin vauhdittamiseksi keskitytään dramaattisiin ja puolueellisiin/johdatteleviin otsikointeihin. Suomesta ei muutenkaan taida löytyä yhtään täysin puolueetonta uutismediaa, vaan kaikki ajavat omaa agendaansa ja johdattelevat lukiaa yhtä lailla niin kuin muissakin maissa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jännää kun terrorismisotauutisointikin alkaa muistuttaa pallopelituloksia. Itäfasistiseparatistit vs. laillinen demokraattisesti valittu hallinto: n suhoita ja 1 matkustajumbo - n suhoita ja pari tankkia.

Jos tähän mennään, on Venäjän propagandasota voittanut jo sen merkittävän tavoitteen, johon se pyrkii rinnastamalla eri osapuolten mahdollisesti saamat lisäjoukot toisiinsa ikään kuin tasavertaisina ja yhtä hyväksyttävinä osapuolina joihin on suhtauduttava "puolueettomasti". Suomeakin kovistellaan jos joku vapaaehtoinen on mennyt puolustamaan länsimaisia arvoja ja ihmisyyttä maahantunkeutuneita stalinistipartisaaneja vastaan. Ks. lisää myöntyvyys-, myötäily- ja nöyristelypolitiikkamme: http://mikkokangasoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172...

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Eli, ei lähdetä rinta rottingilla uusilla talouspakotteilla Venäjää vastaan. Loppupeleissä Suomea ei puolusta muut kuin suomalaiset itse. Leikkaukset Suomen asevoimilta ovat järjettömiä. Joillekin oli pääasia, että Dragsvikin yksikkö säilyy, välittämättä siitä, mitä maan oikealle puolustuskyvylle tapahtuu.

Jossain kaukana tulevaisuudessa on mahdollista, että Suomi hyväksytään Natoon. Nyt se ei ole ole mahdollista. Natomaat eivät halua heikentää asemaansa pelkän Suomen takia, kun Venäjä tulkitsee Suomen natohakemuksen omalla tavallaan.

Tony Hannukainen

Natoon haihattelulla ei tehdä Suomelle kuin hallaa. Parempi omin päin, kuin liittyä Natoon, jonka Venäjä katsoisi suoraksi uhaksi heille.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Toivon mukaan Suomi ei myöhästy puolustamasta maa-aluettaan ja poliittista riippumattomuuttaan Venäjästä."

Samaa toivoo omalta osaltaan myös Venäjä. Ympäri käydään ja yhteen tullaan.

Radio Venäjän Ääni: "Toistaiseksi ei ole sotilaallista uhkaa Venäjän itsenäisyydelle tai alueellisella koskemattomuudelle, sanoi presidentti Vladimir Putin Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Putin toivoo, että ulkovaltiot ottavat Venäjän kansallisia intressit huomioon ja jäävät puuttumatta sen sisäasioihin.

Putinin mukaan on sallimatonta, että maiden sisäongelmilla puolustellaan vallankaappauksia."

Lue lisää: http://finnish.ruvr.ru/news/2014_07_22/Putin-Mikaa...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nämä jutut alkavat olemaan jo hieman hupaisia.
Blogisti:
"Mikäli lännessä vastataan propagandaan vaikenemisella, se antaa viestintämonopolin Venäjälle. Se nopeuttaa kansan kypsyttämistä. Jos propaganda olisi yksittäistä ja hajanaista, vaikeneminen voisi riittääkin muiden suomalaisia auttavien uutisten ylivoiman turvin. Sivusta katsoen näin ei vaikuta olevan, Venäjä viestii ilmeisen harkiten."

Kun lukee länsipropagandaa, (mm. Saksa) jonka mukaan humalaiset venäläissotilaat mm. varastavat leluja hylystä -- ja toisaalta katsoo mitä todellisuudessa tapahtui kun venäläisellä sotilas näyttää lelua, tekee ristinmerkin jne.:

https://www.youtube.com/watch?v=xLdRBaL4-wU

versus
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015232949...
____________________

Samaa mieltä olen siitä, että Suomen pitää (ei tämän länsipropagandan vuoksi vaan aina) valmistua ja olla valmiina puolustamaan maatamme.
Blogisti voisi kysyää itseltään: Miksi meillä päinvastoin puretaan puolustusta?
Vastaus: Koska maansamyyjät (hallitukset) haluavat ajaa meidät avuttomuuden tilaan, jossa meidän on pakko liittyä NATOon.

Henry

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jos Suomi ei korjaa Venäjän median virheellisiä tietoja Suomesta, se yllyttää venäläisiä meitä vastaan. Se taas toimii perustana Venäjän johdon mahdollisille Suomen vastaisille operaatioille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katsoitkohan videon?
Voisitko korjata omat virheelliset tietosi? Ja mielellään tietenkin myös Venäjän, USAn, Saksan ja mitä kaikkia niitä onkaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #10

Pätkiä. Viestisi pointti tuli selväksi. Se ei kuitenkaan minua varsinaisesti kiinnosta, koska sotapropaganda ei ole uutinen. Eikä moniinkaan tietoihin voi luottaa, tuli mistä tuli. Siihen luotan, että Krim on Venäjän ja Ukrainassa ovat venäjämieliset separatistit paikoin vallassa. Näyttää siltä, ettei heillä kuitenkaan ole suurta kannatusta kuin pelon ansiosta. Eipä olisi suurta syytäkään.

Kirjoitukseni pointti oli, kuinka juuri meidän Suomen tulisi yrittää pärjätä, kun isot mellastavat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä virheellisiä tietoja pitäisi korjata?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #17

Venäjän mediassa esitettyjä uutisia, joissa Suomea ja suomalaisia demonisoidaan paikkansa pitämättömästi. Joitain olen lukenut, mutta en nyt jaksa lähteä etsimään. Joskus niitä uutisoidaan meidänkin mediassa. Kannattaa seurata aihetta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Reuters tänään: "Lähde kertoo myös, ettei USA havainnut Buk-ohjusten salakuljettamista Venäjältä Ukrainaan vähän ennen laukaisua. Aiemmin nimettömät tiedustelulähteet ovat kertoneet Wall Street Journalille, että Venäjä todennäköisesti toimitti kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä separatisteille vain muutama päivä ennen kohtalokasta laukaisua."

Kukahan se syöttää propagandaa ja kenelle?

Risto Koivula

Jenkit sanovat, että ammuttiin SS-11-ohjuksella.

Se pudottaakin lähes kaiken tähänastisen propagandaa, kuka mitäkin sanoo itsensä/naapuriden tehneen BUK-järjestelmällä...

Näyttää siltä, että jenkit (NATO) eivät ohjaa tuota propgandaa. Kummallista...

Käyttäjän MarttiRokka kuva
Martti Rokka

SS-11 Ohjus on ranskalainen maasta maahan ammuttava.

Kim Niemi

Loistava, itseään todisteleva kirjoitus..: yksi vihollinen ja yksi totuus riittää, muu on propagandaa. Me olemme hyviksiä, nuo tuolla ovat pahiksia. Nuo tuolla haluaa tuhota meidän vapauden ja demokratian, kaiken sen mistä isovanhemmamme urheasti taisteli.

Mutta miksi, miksi pahis haluaisi Suomen?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Höpöhöpö. Loit kärjistetyn olkiukon kirjoituksestani. En demonisoinut Venäjää pahikseksi. Se, että kirjoittaa kriittisen käsityksensä Venäjän tahtotilasta, ei ole ainakaan tietoista propagandaa. Ohitit tarkoituksella kappaleeni naapuruudesta.

Puolustautuminen on pragmaattista varautumista huonoimpaan tai yhteen huonoimmista vaihtoehdoista. Se ei ole aatteellista julistusta eri tahoja vastaan tai niiden puolelle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen hakemus Naton varsinaiseksi jäseneksi taitaa olla ainoa tie tässä tilanteessa!

Risto Koivula

Suomea ei oteta NATOon.

Taitaa olla enempi kyse siitä, kuka siltä eroaa tai erotetaan. Esimerkiksi Turkki ei ole ollut NATOn linjoilla sen enempää Ukrainassa kuin Israelissakaan.

Täytyy sanoa, että Rehn kyllä melko taitavasti jäähdytti Turkin EU-innon...

Juha Hämäläinen

Rehnin "jäähdytyksen" taustalta voi löytyä useitakin vaikuttajia, jotka laskevat Euro-Ollin valotehoa melkoisesti.

Tahoja en ala luettelemaan. Ottakaa itse selvää, jos haluatte nähdä totuuden tai ainakin häivähdyksen siitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoitat "ukrainahenkisillä pyrkimyksillä" Suomea kohtaan?
Suomi ei ole ollut neuvostotasavalta. Täällä ei myös ole mitään venäläistä sotilastukikohta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Onneksi ei, mutta Suomi on kuitenkin ollut Venäjän keisarikunnan osa ja tuota keisarikunnan kunniaa ja alueita Venäjä haluaa takaisin hallintansa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #27

Aleksandr Dugin, jonka sanotaan olevan Putinia lähellä. Euraasian liiton (on jo alkanut jalkautua) yhtenä tavoitteena on Venäjän entisten alusmaiden palautus Venäjälle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin

http://kohudosentti.blogspot.fi/2014/03/krim-on-va...

Siitä voi keskustella, kuinka relevantteja nämä uhkakuvat ovat, mutta itse varautuisin joka tapauksessa ajoissa ja riittävästi. Eipähän tarvitsisi taivastella sen takia, jos käpy käy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Historiaa osa I:
Aamulehti, kolme uutista, maanantai 9.10.1939:

a) "Ministeri Paasikivi matkustaa erikoisvaltuutettunamme Moskovaan. Pääministeri Kajander: "Me olemme rauhallisia ja suhtaudumme Moskovan neuvotteluihin vähääkään hermostumatta."

b) "80.000 venäläistä Latviaan ja 40.000 Viroon. Varuskunta myös Daugavpilsiin Latviassa. Ensimmäiset sotilasosatot saapunevat Viroon tiistaina."
"Taloja takavarikoidaan venäläisten joukko-osastojen majoitukseen: Haapsalussa on jo varattu niitä varten 170 taloa."

c) "Ruotsin lehdet yksimielisiä käsitellessään Venäjän Suomelle tekemää neuvotteluesitystä. Korostavat voimakkaasti maamme erikoisasemaa ja kuulumista Pohjolan valtioryhmään."
"Suomen itsenäisyydellä on niin hyvät poliittisiet ja eetilliset peruskivet, ettei niiden horjuttaminen olla mahdollista."
"On tuskin luultavaa, että Neuvostoliitto ryhtyisi tekoon, jota voitaisiin pitää uhkauksena kaikkia Pohjoismaita kohtaan."

Kuulostaako jotenkin tutulta?

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Meidän toden totta täytyy alkaa varautumaan ja samalla hieroa kauppasuhteita. Venäjässä ovat mahdollisuus ja tuho samassa paketissa. Nyt armeijan budjetti on reilusti alle NATO minimin. Sitä tulee kasvattaa reilusti ja mielellään yli. Enkä puhu nyt liittymisestä jo. Järjestöön.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen ainoa järkevä ratkaisu nykyisen turvallisuustilanteen ongelmiin on jäsenyysanomuksen lähettäminen Nato:n päämajaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näyttää siltä ettei ainaisesti jatkuva myöntyvyys-, myötäily- ja nöyristelypolitiikkamme YYA-henkeen tuota yhtään parempaa tulosta tai lisää liikkumavaraa Suomen kv. asemassa ja suhteessa itänaapuriin kuin rehellinen, kiihkoton ja realistisen selkärankainen linjauskaan toisi. Ajatellaanpa vaikka tutkijoiden Kangaspuro ja Aaltola sanomisia/tulkintoja näiden ilmentyminä. Takaako "tasapainotteleva" myötävalehtelu ja itäfasismin hyssyttely paremmin rauhan tai edes taloudellisen yhteistyön kehityksen kuin arvokas valheeton ja suora suhde tosiasioihin?

Kyllä karhu ärjähtelee ja nöyryyttää meitä 'tarvittaessa' tullipakotteineenkin mielensä mukaan ihan riippumatta siitä kuinka kilttejä saappaannuolijoita olemme olleet. Moni ryhdikkäämpi maa tekee bisnestä Venäjän kanssa täyttä häkää vaikkei liehittelekään sitä maamiinattomuudella ja natostakieltäytymisellä ym. pateettisen itsetuhoisella masokismikäytöksellä.

Yksi oudoimpia piirteitä selkärangattomuudessamme kyyristelevän puheenparren lisäksi on se, että me jostain syystä edelleen olemme paljolti maksamassa neuvostofasistisen valtakunnan jatkajan laskuja, ikäänkuin "sotasyyllisyyden" korvaamisena toisessa ja kolmannessa polvessa. Rahoitamme suurvaltaa, joka voisi kai jo tulla toimeen omillaankin.

Nyt Putin haluaa Krimistä Venäjän Las Vegasin http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887176435... - Pelataankohan siellä vain venäläistä rulettia? Miten tämä suhtautuu siihen, että Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki ei hyväksy uusia investointeja Venäjälle - http://yle.fi/uutiset/7371707

Onhan EU ja Suomikin antanut jo krimittömälle kanta-Putinstanille myös kehitysapua järkyttävän paljon ja pitkään. Voisiko tuo maa rahoittaa kasinonsa ja sotansa ihan itse ja mielellään omalla maaperälläänkin, ja joskus sitten vaikka ympäristöinvestointinsakin?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jep. Korruptiota ei kannata rahoittaa, se pidentää sen ikää.

Yksi tiivistävä kysymys voisi olla: kannattaako maan puolustamista suunnitella optimistisesti vai pessimistisesti.

Markus Lehtipuu

Joku kommentoija 2014: "Venäjä ei ole mikään uhka Suomelle..."

Joku tyyppi 1938: "Venäjä ei ole mikään uhka Suomelle..."

Diktaattorit eivät toimi loogisesti. Vuonna 1917, kun Venäjän keisarikunta hajosi, oli Josif Dzhugashvili 39-vuotias.

Vuonna 1991, kun Venäjän punaimperiumi hajosi, oli Vladimir Putin 39-vuotias.

Myös Adolf Hitler oli suunnilleen samaa ikäluokkaa 1920, kun Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia hajosi.

Kaikille näille hulluille yhteistä on pakkomielteenomainen tarve "palauttaa" imperiumin kunnia ja loisto, ja jos seuraa Putlerin rakentamia kulisseja, niin omiin pippaloihinsa kuin esim. Sotshin olympiakekkereihin, niin täsmälleen samaa napoleon-kompleksia ja vallanhimoa Putlerkin edustaa kuin Stalin ja Hitler.

Marko Haatainen

Miten Suomelle sais vielä lisää velkaa.. aletaan leikkimään Venäjän hermojen kanssa! Sodanlietsonta ja muut puheet on saamassa kultaa ja kunniaa lähinnä, mutta 10 miljardin liikevaihdossa maidemme välillä ei nähdä mitään hyvää. Älkää tulko ruikuttamaan sitte, kun kysyn työhön otettavien henkilöiden jonosta kysymyksen mielipiteistä Venäjän kaupan suhteen. Voin sanoa, etten palkkaa ainuttakaan työntekijää yhteenkään vakanssiin, joka on valmis hoitamaan kaikki päin persettä. Tyhjäntoimittajat sossunluukulla voi olla toista mieltä jos haluaa, ei ne minua elätä.

Käyttäjän kaarlo1erjala2 kuva
Kaarlo Erjala

Onneksi viisas presidenttimme ja ulkoministerimme osaavat uhkien hoidon järkevällä harkinnalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset