Yhteiskunnasta Muutama sana

Virallinen eläkeikä nousee - floppi?

Järjestöjen sopu eläkkeistä vaikuttaa laihalta, vaikka suurimpaan ääneen mainostettu eläkeiän nosto toteutuukin.

 

Akavan Fjäder on melko tyly: "ratkaisu ei sisällä työuraa aidosti pidentäviä elementtejä." Kannusteita työuran venyttämiseen kun ei ole.

Akavan hallitus on vielä tylympi: "Hallitus pitää väistämättömänä, että eläkejärjestelmään on tehtävä laaja uudistus jo kymmenen vuoden sisällä." Uutta uudistusta povaa myös OP-Pohjolan pääekonomisti, tosin eri syistä.

 

Vakuutustieteen professori Olli-Pekka Ruuskanen tuo esiin varsinaisen ongelman ytimen eläköitymisiän suhteen: Suomessa on valtavasti työkyvyttömyyseläkeläisiä (251.000). Tästä ei neuvotteluissa päätetty (josko olisi edes voitu). Kuormittaville töille määriteltiin kyllä mahdollisuus eläköitymiseen 38 vuoden jälkeen, mutta Sture Fjäder pitää kuormittavuuden määrittelemistä epämääräisenä ja itse mallia päällekäisenä työkyvyttömyyseläkkeeseen. Tätä se mielestäni onkin. Lisäksi 38 vuotta koskee vain varsin ikääntyneitä ja käytännössä alimmillaan 56-vuoden ikäisiä. Sitä nuorempia eläkeläisiä oli pari vuotta sitten 93.000 ja 'muita työvoiman ulkopuolisia' 150.000.

 

Ylipäätään mahdollisuus eläköityä työkyvyttömyyden tai työn kuormittavuuden perusteella ei tietenkään itsessään pidennä ainoatakaan työuraa. Työkyvyttömyyden ehkäisy tekisi sen, kuten ikääntyneiden huomiointi työpaikalla ikäohjelmin.

 

Jo nykyisellään ikääntyneiden työllisyys on noussut hurjasti. Vuosien 2005-2012 aikana 60-vuotiaiden työllisyysaste nousi 49 %:sta 59 %:ään. Vuotta vanhempien työllisyysaste oli 2012 13 %-yksikköä korkeampi kuin 2005. 62-vuotiailla kasvua oli 14 %-yksikköä. Töissä jatkaminen on siis yleistynyt kolmanneksen tai jopa miltei puolitoista kertaiseksi aiemmasta. Kasvua on ollut myös 63-64-vuotiailla neljänneksen-kolmanneksen. Vaikka työllisten määrä on 65-vuotiaissa pienin, suhteellinen työllisten määrän kasvu on ollut hurjinta juuri siellä: +70 %. [1] Tämä kaikki kasvu laman aikana ja siitä huolimatta, että pahimpana vuonna 2009 kehitys hetkeksi pysähtyi! Ilman sitä työllisiä olisi pikaisesti laskien 7.000 enemmän. Yksi merkittävä syy on työkyvyttömyyseläkeläisten väheneminen varhaiseläkereittien tukkimisen ohella [2], mutta kumpikaan ei selitä 65-vuotiaiden työbuumia.

 

Eläkeläisten osuus on romahtanut 60-62-vuotiaissa noin 40 %. 63-65-vuotiaissa eläkeläisten osuus on vähentynyt 5-10 %. Työttömien määrä taas on räjähtänyt 60-62-vuotiaissa yli 1,5-3 kertaiseksi. Kaiken tämän veivaamisen tuloksena ihmisiä on tilastoissa siirtynyt eläkeläisistä työttömiksi (22.000) ja töihin (70.000).

 

Kaikesta huolimatta Suomen työllisyysaste pikemminkin laskee tällä hetkellä [3]. Ikääntyneiden työurien pidentyminen, niin positiivista kuin se onkin, elää omaa elämäänsä muihin nähden. Alle 60-vuotiaiden työllisyysaste nousi 2005-2012 noin 2,4 %, kun 60-65-vuotiailla se nousi hurjat 24 %.

 

Edellinen eläkeuudistus taisi kaatua lamaan, kun eläkkeitä maksavien määrän kasvu notkahti töiden vähyyteen. Kaatuuko tuore uudistus rahallisten kannusteiden puutteeseen vai kantaako parantanut työterveys ja muu kannustaminen porukkaa töissä ja näennäisesti myös uudistuksen maaliinsa? Aika näyttää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Onhan se floppi sdp:n kannalta. Sdp:n yksi tärkeimmistä vaatimuksista hallitusohjelmaan oli, että eläkeikä ei nouse. Voi tietysti saivarrella siitä onko tämä sama hallitus kuin se mikä aloitti 2011.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://yle.fi/uutiset/tem_yli_50-vuotiaita_tyottom...

Mitä nämä vartiaiset,ministerit,kansanedustajat ynm.paperien pyörittäjät etuineen ovat tehneet isojen palkkojensa ja sopeutumis ynm.tulevien eläkkeidensä eteen.Suojatyöpaikat ja palkkiot eläkeyhtiöiden ynm.kaksien pallien istumisilta.Puhumattakaan valtion erinäisistä viroista muistakin.Valtion yhtiöt jne.kultaiset kädenpuristukset ja muu rahansiirto puoluetaustan perusteella.300 000 korvaukset irtisanotulle!!

Arkadianmäen 200 hukkasyöjää,plus avustajat.Brysselin lihapatojen ääressä toinen mokoma avustajineen.Suomessa lisäksi avustajat,jotka kirjoittelevat meppien puolesta lehtiin.

Eipä tarvitse eläkkeitä maksaa duunareille,kun kuolevat ennen sitä pois.Eläkkeitä ei testamentata ,eikä palauteta.Nämä sisäpiiriläiset saavatkin muiden lahjustensa lisäksi huippueläkkeensä.Alle 50 ikäisille ei ole työtä,eikä nuorillekkaan.Nämä kääkät jotka vallankahvassa roikkuvat hampaat irvessä,ajattelevat ainoastaan omiaan.Hehän ne lait säätävätkin.Istuvat eläkepuljuissa palkkioineen,ja petaavat itselleen hyvät eläke edut.

Siellähän näitä roikkuu palkintoviroissa ja palleilla,hyvä veli/sisko systeemin mukaisesti,koko Suomi miehitetty tarpeen mukaan.

SDP on sossujen yhdistys,ja sossu on aina vaarallinen.100 000 työpaikkaa meni,EI tullut.Sossu urpilainen antoi lupauksensa tilalle kreikalle Suomalaisten rahat,sekä työpaikat virolaisille.Hallitus kokoomus ja sdp,kaksi marjaa tavoitteissaan yhtenevät:Suomi nurin ja köyhät hautaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Niinhän sitä sanotaan, että eläkejärjestelmä on suurten ikäluokkien hallinnassa ja päätökset sen mukaisia:

- Virallinen eläkeikä nousee, kun ovat jo itse eläköityneet.
- Suuria eläkkeitä ei lasketa, koska se söisi niistä päättävien ja yleensäkin suurituloisten - ja pitkäikäisten - eläkkeitä.
-- Edellinen siitä huolimatta, että kansa näyttää tukevan leikkauksia.
--- Vain vallankumouksen kautta, sanoi Suvi-Anne Siimes. Niinpä, valtaeliitin valta kumoamalla.
- Siksipä leikataan tulevien polvien eläkkeitä.
-- Nykyinen eläkeikäpolvi on noin neljänneksen eläkkeensä kustantamisesta siirtänyt tuleville -> velkaa jälkipolville maksettavaksi.

Elämä on.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siimes joka vasemmistosta loikkasi kokoomuksen leipiin,saikin palkintoviran allekirjoitettuaan 90-luvulla elinikäiseen velkavankeuteen yrittäjät.Itsemurhien aikaansaaminen ja omaisuuden varastaminen tapahtui Norjalaisille myytyjen velkojen kautta.Niitä maksetaan vieläkin,jo neljättä kertaa.

Koivisto puuttui poliittisella ohjauksella pankkien etujen varmistajaksi.Sama tilanne odottaa ,nimensä menettäneitä velkaorjia on enemmän kuin 90-luvun konkurssipesäksi ajetussa Suomessa.
Sittemmin eulle maksajiksi siirtyneet suomalaiset saavatkin kaikki kokea seuraukset näistä alasajoista.

Taloja pakkomyydään,myös vastikkeen maksajat ovat päässeet maksukyvyttömien leiriin.Leipäjonot kasvavat,ainoita pohjoismaissa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hyvä kirjoitus.

Suuret ikäluokat ovat todella Suomen syöpä. Ne eivät ole itse tehneet mitään eikä antaneet muillekaan vähääkään. Heillä on ainoastaan käynyt hyvä onni, jota he ovat käyttäneet häikäilemättömästi omaksi edukseen.

Suurilla ikäluokilla on kaikki. Heillä on velaton asunto, kesämökki ja auto. Useimmat käyvät vielä talvella Lapissa ja keväällä sekä syksyllä etelässä. Hyvin monet harrastavat golfia ympäri maailmaa.

Suuret ikäluokat eivät ole tehneet mitään muiden hyväksi eivätkä tee.

Suuret ikäluokat saavat valtavia eläkkeitä ja pienentävät muiden eläkkeitä.

Mitä voimme tehdä? Kaikille suuriin ikäluokkiin kuuluville on säädettävä maksimieläke. Se suuruus voi olla vaikkapa 2000 euroa kuussa brutto. Tämä on aivan fantastinen eläke verrattuna niihin summiin, joita he säätävät muille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset