Yhteiskunnasta Muutama sana

Tilastoa - Pitenevätkö työurat?

  • Työllisyysaste on parantunut alle 25-vuotiailla, mutta etenkin yli 55-vuotiailla. 25-47-vuotiaiden työllisyys on jopa laskenut.
    Työllisyysaste on parantunut alle 25-vuotiailla, mutta etenkin yli 55-vuotiailla. 25-47-vuotiaiden työllisyys on jopa laskenut.

Yksi hyvä työuriin viittaava mittari on työllisyysaste. Työllisyysasteen muutoksen voi hyvin otaksua viittaavan työurien pitenemiseen. Kuvassa työllisyysasteen muutos 2005-2012 ikävuosittain [1]. Vievätkö ikääntyneet muiden työpaikat?

 

Kaavio kertoo mielenkiintoisesti, että aivan nuorimpien työllisyys on parantunut merkittävästi. Ylivoimaisesti kovin juttu kuitenkin on ikääntyneiden hurjasti lisääntynyt työnteko. 65-67-vuotiaita työskenteleli pari vuotta sitten 22.200, mikä oli yli 16.000 enemmän kuin 2005. Heidän ikäisten työssäkäynti on lisääntynyt räjähtäen, vaikka lähtökohta onkin ollut alhainen. Heitä ei kuitenkaan kepillä ole töihin patisteltu. Kasvua on ollut 88-220 %.

 

Aivan toinen tarina ovatkin 25-47-vuotiaat, joiden työllisyys on jopa aavistuksen laskenut. He ovat sitä ryhmää, jonka työllisyys on jo korkein, eli työllisiä sinne on vaikeampi saada. Koska kuitenkin olemme suuren työttömyyden maa, muita korkeampi työllisyysaste tuskin on ensisijaisesti työllistymisen ongelma. 80-luvulla työllisyysaste oli korkeampi, vaikka ikääntyneet olivat nykyistä harvemmin töissä.

 

Työllisten määrä on laskenut 25-47-vuotiaissa 21.000, kun yhteensä työllisten määrä oli lisääntynyt 75.000. Toisin sanoen, muun ikäisiä työllisiä oli 2012 yli 95.000 enemmän. Väkiluku on kuitenkin noussut esim. 18-75-ikäluokissa 3,4 %. Tästä seuraava lisääntynyt työn tarve näyttää tulleen tyydytetyksi ikääntyneillä ja aivan nuorimmilla. Näyttäisi, että peiton jatkaminen loppu- ja alkupäästä on vienyt palan keskeltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Olen pohtinut tätä silleen, että eläkeiän nostaminen ei ole läheskään tärkein tavoite ja ihmettelen sen nostoa, koska varsinainen ongelma on vain kokonaistyöttömyys. Nuorten pääseminen työelämään on tärkeintä, koska jos siihen ei pääse nuorena, voi olla vaikea päästä vanhanakaan.

Minusta eläkkeistä tietty osa tulisi maksaa "suomiseteleinä", jolloin eläkerahoista suurempi osa tulisi takaisin kiertoon. Saataisiin eläkeläiset käyttämään suomalaisia matkailu ja terveyspalveluita ulkomaiden sijaan.

Pekka Heliste

Tuo +55-vuotiaiden työllisyyden kasvu on pääosin tilastoharha. Julkinen sektori rekrytointi paljon väkeä 80-luvulla ja nyt nämä julkisen sektorin suuret ikäluokat ovat 50-68 ikävuoden välissä.

Julkisen sektorin työntekijöiden osuus kaikista työllisistä on n 25%. Mutta kun kunnan työntekijöistä yli 50% on +50-vuotiaita ja valtionkin yli 40 % niin sillä on vaikutusta ikääntyneiden työllisyysasteeseen.

Niinpä yli 50 vuotiaista työllisistä julkisen sektorin työllistä on yli 50% ja kun katsotaan yli 55-vuotiaita niin julkisen sektorin työllistetty osuus on jo 60-70% luokkaa.

Valitettavasti en löytänyt tarkkaa jakaantumaa + 50-vuotiaista julkisen sektorin työntekijöistä.

Tilastoharha todistaa sekin, että +50-vuotiaista juuri akateemisten osuus on kasvanut, Akateeemisista 60% työskentelee julkisella sektorilla tai julkisiin varoin ylläpidetyissä organisaatioissa

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Muistan, kun taannoin puhuitkin tästä ja tässä jotain tietoja, mitä löysin. Kiireen takia en tarkemmin asiaa käynyt läpi.

Viime vuonna kunnissa työskenteli 2700 yli 65-vuotiasta. Edellisenä vuonna sen ikäisiä oli töissä Suomessa yhteensä 23.000. Täten kuntien osuus olisi 11,7 %. 63-64-vuotiaissa kuntien osuus oli 26,4 %. Yli 60-vuotiaista luku oli hiukan alempi.

Kunnat:
http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/ajankohtaista/ti...

Valtio:
https://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat...
Jäävät muita myöhemmin eläkkeelle. Se varmaankin näkyy tilastoissa jo merkitsevästi.

Ikääntyneimmät ammatit (2009):
http://www.stat.fi/til/tyokay/2007/tyokay_2007_200...
Tämän mukaan kaikkien palkansaajien keski-ikä Suomessa oli viisi vuotta sitten 41 ja kuntapuolella se on noussut myöhemmin 46:een. Päättelisin, että kunnissa ollaan muutaman vuoden vanhempia. Suomalaisista yli 44-vuotiaita on 75.000 ikävuotta kohden, kun nuorempia on 67.000. Se syönee virkamiesten vanhuuden vaikutusta tilastoihin.

En kuitenkaan kiireessä katsonut tarkemmin, kuinka suuresti julkisen puolen vanhojen määrä todella vaikuttaa kokonaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset