Yhteiskunnasta Muutama sana

Männistön-Rädyn-Stubbin urakiihdyttämö ja Ailuksen kosto

Kevasta eroamaan painostettu Merja Ailus puhui suunsa puhtaaksi. Kritisoin itsekin häntä vuosi sitten ja piti nyt tarkistaa, etten vain puhunut ohi suuni. Mielestäni pysyin kuivilla, sitä kukin kiinnostunut arvioikoon. Mutta alkaako eräiden poliitikoiden urakiihdyttelyllä olla jo elokuvan aineksia? Saiko Ailus kostonsa?

 

Kevan tapauksessa tulevat käänteet olivat ehkä jopa yllättävämpiä ja häikäilemättömämmän näköisiä, mitä keskustalainen Ailus ehti touhuta. Keskustan Juha Sipilä uhosi tapauksen tiimoilta, että poliittisten virkanimitysten aika on ohi. Puoli vuotta myöhemmin Ailuksen tilalle valittiin keskustalainen Jukka Männistö. Hakijoita virkaan oli 48 ja on sanottu pätevämpiäkin ehdolla olleen. Listalta löytyy vakuutusjohtajaa, finanssineuvosta ja kauppatieteilijöitä tohtoristasoa myöten. Allekirjoittanut ei osaa sanoa, kuinka oikeustiede pätevöittää sijoitusalalle. Suopeimmillaankin on vaikea nähdä sitä kauppatieteen tasoisena alatietämyksenä. Kokemusta rahoituksesta onneksi kuitenkin löytyy.

 

Laura Räty jääväsi itsensä Männistön valinnasta, mutta kukaan ei voi kiistää, että nimitys näyttää erikoiselta, sillä Jukka on Lauran frendin, Lassen, iskä. Laura tunnetusti pääsi ministeriksi, koska Alex tykkää Laurasta (ammatillisesti). Lassen piti päästä Lauran entiseen duuniin, Alexikin ideasta tykkäsi, mutta muut eivät tykänneet ollenkaan ja Alex muutti mielensä. Niinpä Lassen piti jäädä kansanedustajaksi - ja sekös harmitti.

 

Alex valitsi ministeriksi entisen alaisensa, 31-vuotiaan Sannin, valvomaan 200 miljoonan euron budjettia. Alex oli iloinen, nyt oli hyvä vaalitiimi kasassa ja hallitus oli hänen mielestään työnsä tehnyt, joten voitiin keskittyä vaaleihin seuraavat puoli vuotta. Suomi kylläkin on historiallisen uhkaavalta näyttävässä hitaasti etenevässä kriisissä, joten moni ihan syystäkin kysyy, josko hallituksella olisi vielä töitä tehtävänä, mutta Kokoomus ensin. Osmo Soininvaara on monien muiden kanssa sitä mieltä, että istuva hallitus on huonoin ikinä. Osmo eroaa eduskunnasta ja Vihreät hallituksesta. Voisiko tarinan eräiden henkilöiden hyvästä vedosta virkaan jos toiseen tehdä päätelmän, että Suomesta on vihdoin löytynyt osaamiskeskittymä, joka työllistää. Väikkärin paikka.

 

Pieni vertailu: teollisuuden toimihenkilöksi pyrkivä saattaa joutua haastatteluiden lisäksi luonne- ja päättelytesteihin, joilla tutkitaan soveltuvatko työtapa ja kyvyt vaadittuun tehtävään. Nämä siis sen jälkeen, kun on valittu koulutuksen ja kokemuksen puolesta pätevimmät. Valituksi tultuasi saatat vastata miljoonan-muutaman-kymmenen laajuisen budjetin tietystä osa-alueesta. Vähemmän vastuuta ja osaamista vaativiin tehtäviin, kuten ministereiksi, vastaavia valintaprosesseja ei sovelleta.

 

Tapaus Ailus oli esimerkki median vallasta, jota se harvoin käyttää. Kun poliitikkojen ja puolueiden taustoja ja tekemisiä lähdetään pöyhimään, saa aina ennemmin tai myöhemmin mehukkaan jutun. Ne ravistelevat puolueiden kannatuksia, kun äänestäjien viidenneksen vähemmistö, liikkuvat, reagoivat. Tämä ei tosin koske politiikalle immuunia Kokoomusta. Sen kannatuksen ratkaisee pukeutuminen ja tyyli.

 

Ailuksen kosto. Merja Ailus pääsi nyt ihan oikeutetusti puhumaan. Jokaisella tulee olla mahdollisuus kertoa näkökulmansa omaan asiaansa. Lukijat arvioivat näkökulman pätevyyden. Muistan esiin tuodut kohujutut autosta ja sen erikoisvarusteluista. Totta puhuen, silloiset Ailuksen puolustuspuheet eivät jääneet ainakaan minulta huomiotta. Tulee kuitenkin huomioida, että kohussa oli erilaisia aineksia. Toisaalta Ailuksen ahneus kohautti, mutta toisaalta virkajohtajien leveät edut ylipäätään tyrmistyttivät. Poliittisten virkanimitysten kulttuuri oli kolmas paheksuntaa aiheuttava piirre. Se on sitä edelleen, mutta me äänestäjät emme voi estää poliitikoitamme oman edun ajamiseen, koska valta on heillä. Tästä Ailus puhuukin suorasanaisesti (HS 4.10.):

"Ilman keskustan jäsenkirjaa en olisi ikinä saanut sitä [Kevan toimitusjohtajan] paikkaa"

"Kun kaikki päättäjät ovat poliitikkoja, he miettivät tuollaisessa [Ailus-kohussa] tilanteessa vain oman selustansa turvaamista. He työntävät päänsä puskaan, kuten Sampsa Kataja miehekkäästi teki."

Ailus ei usko, että poliittisista virkanimityksistä edes halutaan päästä eroon, koska puolueet ovat itse niissä kiinni.

"Olin itsekin osa sitä systeemiä, ja sitä puolta en työuraltani todellakaan kaipaa. Se on ihan puhdasta kaupankäyntiä."

"Ja jos tulee rytinää, jokainen suojaa vain itseään. Viis muista ihmisistä, viis organisaatiosta, viis lainmukaisuudesta, kunhan poliitikolta ei vain mene alta oma tuoli tai hänelle luvattu ministeripaikka tai jokin muu siirto kavereiden tuolileikissä."

 

Ailus sai kostonsa. Hän kertoi sisäpiiriläisenä mielipiteensä muiden touhuista ja Räty jäi kiinni siitä, mistä Ailusta syytti: ahneudesta. Näin kansalaisena ja äänestäjänä tulee toivoton olo. Vastikään on virkamiehiä syytetty oman edun jyräämisestä ohi yhteisen edun (Julkea sektori), eivätkä "nimityspoliitikot ja -puolueet" edusta mitään sen kummempaa. Koko julkinen hallinto on erilaisten pikkumafioiden ja hyvä veli -kerhojen kaappaamana. Heille Suomi tulee selvänä kakkosena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Nyt Kokoomus ja Keskusta voivatkin lanseerata entisen sloganin " SULLE JA MULLE " ( poliittiset virkanimitykset ) tilalle uuden :

SULLE JA MULLE JA SITTEN VIELÄ SUN ISÄLLE ( =Lasse Männistön isälle Jukka Männistöälle ).

Suomi on suossa. Poliittinen korruptio vain lisääntyy ja syvenee. Ahneus on saanut vallan.

Järkyttävää on myös se, että mikä alkuun vaikutti " uudelta politiikalta " olikin KOKOOMUKSEN pestaamien mainostoimistojen korulauseita.

Irvokasta, mutta ennenkaikkea traagista.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mikko,

nyt meni vaikeaksi, kun ei enää tiedä kuka kostaa kenellekin; Aarno Loka Laitisen mukaan varsinainen kostaja on Hesarin toimittaja Tuomo Pitiläinen:

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2013/12/...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mielenkiintoista. Tuomo ja Merja kostivat molemmat. Paha pistettiin kiertämään.

Käyttäjän KirmoWiln kuva
Kirmo Wilén

Mistä tämä kaikkien otsikointi Soininvaaran erosta eduskunnasta?

Eikös se mene nyt ihan normaalin kaavan mukaan. Valitut istuvat sen säädetyn ajan ja sitten on vaalit. Vaaleissa valitaan uudet kansanedustajat.

Ei kait niitä paikkoja ole etukäteen jo jaettu?

Olen useammat vaalit ollut keskusvaalilautakunnassa jäsenenä tai sitten ollut laskemassa vaalien tuloksia atk-keskuksissa.

Siis mistä se Soininvaara on eroamassa? Kuka tulee tilalle?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Siis mistä se Soininvaara on eroamassa? Kuka tulee tilalle?"

Mietin samaa, mutta jäi bloggauksen osalta epäselväksi. Otsikossaan Osmo kertoo eroavansa. That's all what I know.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset