Yhteiskunnasta Muutama sana

Työvoima ei liiku EU:ssa - mahdollisia syitä

Stubb: "Olen huolestunut siitä, ettei työvoima liiku. Rajat ylittävä työvoiman osuus Euroopassa on 0,29 prosenttia, kun se Yhdysvalloissa on 2,40 prosenttia."

 

Arveluita eurooppalaisten vähäisempään muuttointoon:

  • Kielimuuri. Eurooppa on kielien ja kulttuurien tilkkutäkki, kielitaidon puute estää usein työn saannin. Kielitaidottomana vieraassa kulttuurissa voi olo tuntua todellakin vieraalta.
  • Molempien puolisoiden työssäkäynti. On astetta vaikeampi vaihtaa maakuntaa tai maata, jos töitä pitäisi löytää myös kumppanille. [1] [2]
  • Suurtyöttömyys. Työnsaanti on joka maassa monille vaikeaa, eikä se ole helppoa tietysti ulkomaalaisillekaan. [3] [4]
  • Vieras ympäristö ja ilmasto. Tämä tuli tutuksi Suomeen tulleiden espanjalaisten hoitajien myötä. On miellyttävämpää muuttaa kotoisiin oloihin kuin - kenties pahimmillaan - helteestä kylmään pakkaseen. Ihmiset ovat kautta historian suosineet kotimaata muistuttavaa ympäristöä.
  • Hajanainen maanosa maantieteellisesti. Suomesta ei hurauteta noin vain Tukholmaan, eikä muuallekaan. Samalla tavoin Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Irlanti, Iso-Britannia, Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua, Romania ja Bulgaria ovat enemmän tai vähemmän eristyksissä.

Nämä seikat ovat toisin Yhdysvalloissa. Sama kieli, naisten työllisyysaste on 11 %-yksikköä alempi kuin Suomessa (lapsiperheissä samalla tasolla), parempi työn tarjonta, tuttu kulttuuri ja usein samankaltainen tai muuten puoleensa vetävä ilmasto. Meillä on toki myös työttömyysturva, joka hillitsee lähtöhaluja. Eteläeurooppalaiset eivät mielellään jätä perhettään.

 

Näiden kaikkien eurooppalaisten muuttoa haittaavien seikkojen vastapainona pitäisi tietysti olla hyvä palkka uudessa maassa odottamassa. Tämä kynnys on ylittynyt vain muuttaessa köyhistä jäsenmaista vauraampiin. Parempaa ei ole jatkossakaan tarjolla, vain työttömyysturvan murtaminen taitaa olla mahdollista muuttaa. Suurtyöttömyydestäkään tuskin päästään, sikäli kun EU:n näytöt talouden hoidosta ovat mitä ovat. Stubb saa siis olla huolestunut työvoiman liikkumattomuudesta koko uransa.

 

Voidaan myös kysyä, kuinka edistyvät muuttotappiosta kärsivien maiden taloudet (ilman tukiaisia), jos kuluttajat kaikkoavat muualle töihin. Onko kovin aktiivinen muuttoliike siksi edes suotavaa? Maahanmuuton vaikutus BKT:hen näyttää olevan hyvin marginaalinen (huomioimatta työperäisen maahanmuuton osuutta):

"An increase of 50% in net migration of the foreign-born generates less than one tenth of a percentage-point variation in productivity growth."

Edelliseen lähteeseen viitaten, muuttajien osaamisella on hyvin suuri merkitys heidän hyödylle muulle yhteiskunnalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Onhan se jännä kun "Johanna" Vartiainen samaan aikaan vaatii lisää "työperäistä" maahanmuuttoa...
Eihän meillä ole kun n. 400 000 työtöntä tällähetkellä...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Työttömyys on aina korkeinta muuttotappioalueilla ja vähäisintä muuttovoittoalueilla.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mutta onhan se jännä kun työ mitä on tarjolla 2000e/kk niin vuokrat on noin samat...
Jännä kun pääkaupunkiseudulla on työvoimapula...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mutta kumpi on syy ja kumpi seuraus? Olisiko luontevaa ajatella, että sieltä, missä on korkea työttömyys, muutetaan pois. Sinne missä on työtä tarjolla, muutetaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomesta Ruotsiin muutti jopa 300 000 ihmistä 60 ja 70 luvuilla.

Mot-ohjelma taas esitti, että Suomeen on muuttanut 100 000 virolaista.

Tuo Euroopan maantieteellinen hajanaisuus on mielenkiintoinen näkökulma. Voisi olla hyvinkin perusteltua rakentaa rautatietunneli Suomesta Tallinnaan. Silta Ruotsista Tanskaanhan jo tehtiin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mikko Ahtolakin tietää hyvin, että kyseiset muutot perustuivat työpaikkojen olemassa oloon. Ruotsiin mentiin Volvolle tai muihin töihin, jotka saatiin heti. Virolaiset tulevat myös tänne valmiisiin työpaikkoihin, jotka syystä tai toisesta eivät kelpaa suomalaisille tai sitten heidät on hinnoiteltu alalta ulos.

Stubbin ihmettely työvoiman liikkumisesta EU:ssa on juuri häneltä odotettavissa olevaa tietämättömyyttä.

Vihreiden entinen meppi Tarja Cronberg esitti huikean ajatuksen, jota kaikki Suomen vihreät riensivät kilvan kannattamaan. Suomen pitää ja täytyy auttaa taloudelliseen kriisiin joutunutta Espanjaa ottamalla 50.000 nuorta espanjalaista joko työhön tai opiskelemaan Suomeen. Tästäpä ehdotuksesta täysjärkisyys puuttui kokonaan. Suomessa ei ole noita työpaikkoja eikä opiskelupaikkoja. Piste. Punkt.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä luin, että Espanjasta tuli hoitajia Suomeen, mutta että osalle riitti pari viikkoa kaamosta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Taisi tulla myös kulttuurishokki Kotkan kokoisissa kaupungeissa, eikä neideille löytynyt (selvinpäin olevaa) miesseuraa. Kielivaikeudet puolin ja toisin tuskin auttoivat asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset