Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomen kriisin syyt asiantuntijoiden ja vallanpitäjien mukaan

Tässä on kokoelma vallanpitäjien ja asiantuntijoiden tunnettuja kuvauksia talouskriisimme syistä ja pahentajista:

 • Kataisen vaalilupaus palkankorotuksista hoitajille sekä siitä seurannut korotusralli ja kilpailukyvyn romahdus
 • Nokian älypuhelinmyynnin romahdus kilpailun kiristyessä
 • Paperitehtaiden alasajo myynnin kroonisesti taantuessa
 • Yhdysvalloista alkanut pankkikriisi 2008
 • Eurokriisi
 • Devalvoinnin mahdottomuus
 • Eläkeläisten määrän kasvu ja työikäisten määrän lasku (nämä ovat vasta tulolla)
 • Julkisen sektorin kalleus ja kankeus
 • Aikaansaamaton ja epävarma hallitus
 • Hallituksen kilpailukykyä haittaavat päätökset (mm. ns. viherverot)
 • Venäjän talouspakotteet

Onhan tuossa jo kestämistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Sosiaali- ja hoitoalan töitä tekevänä / tehneenä, minun on siltikin hankala lämmetä sille, että hoitajia esim. lähihoitajia syyllistetään, kun niitä palkkoja verrataan vaikkapa ns. keskipalkkaan. Hoitakoot sukulaiset sitten kotonaan toinen toisiaan jos hoitaja ei ole kunnon palkan arvoinen. Mikäpä pakko kuntien ja valtion olisi hoitoa tarjota, otetaan se pakko sitten laista pois.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Eihän hoitajia tyypillisesti syyllistetä tästä vaan vain todetaan tapahtunut. Toisekseen, tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa. Kolmanneksi, palkka maksetaan lähtökohtaisesti palkanmaksajan maksukyvyn mukaan. Kun hoitotyö ei ole ns. tuottavaa vaan ylläpitävää työtä, eli ei tuo rahaa muualta kansantalouteen, se jarruttaa maksuhaluja. Hoitotyö on myös paljolti käsin tehtävää palvelutyötä, jonka tuottavuus nousee hitaasti suhteessa palkkojen nousuun. Teollisuudessa uudet koneet tuovat enemmän lisää tuottavuutta, josta on vara antaa siivu työntekijöille. Se myös osin täytyy maksaa, koska koneiden käyttö ja huolto vaatii niihin erikoistunutta osaamista, mikä rajoittaa työvoiman saantia.

Sairaanhoitajien keskiansio on hyvä, keskipalkan luokkaa.

ulf fallenius

Ja sitten vielä kansa joka on aina lomalla ja harrastusten parissa niin millä luot nousua ei millään .Ei edes ei kaveritkaan halua keksiä innovaatioita tai tehdä enemmän työtä nousun eteen kuin nekin on lomalla ja harrastusten parissa.Ollaan lomalla ja harrastetaan kyllä se Kreikka sieltä tulee vastaan pikkuhiljaa tai jos kaikesta huolimatta halutaan Suomi nousuun kaikki joutuu osallistumaan tai sitten ei nousta ikinä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Olen kiinnittänyt huomiota, että monet työttömät ovat aika verkkaisia työnhakijoina. Johtajat lähtevät kuusikymppisinä golffaamaan ja meuhkaavat, että muiden pitäisi mennä vasta viisi vuotta myöhemmin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Suomessa pitää olla heikosti kannattavaa suurteollisuutta ja massavalmistusta, jolla on vankka kotimainen köliomistaja. Kotimaiseksi köliomistajaksi kelpaa niin valtio kuin joku ikivanha äärikonservatiivinen pappaparonikin, kunhan se ei lähde mihinkään eikä siirrä tuotantoa mihinkään.

Millään palkkaratkaisuilla suomalainen teollisuus ei ole ikinä kilpailukykyistä, jos Suomessa tuotannolle asetetaan kymmenen kertaa suuremmat tuottovaatimukset kuin esimerkiksi Saksassa, Japanissa tai Etelä-Koreassa. Saksassa jokin firma sanoo, että meillä osakkeiden tuottoprosentti 0,5 ja voitonjakosuhde viisi (5)prosenttia, älkää ostako jos ei huvita. Suomalainen yritysjohtaja ja ekonomisti taas sanoo, että kyllä meillä Suomessa tuottoprosentti on ainakin seitsemän ja voitonjakosuhde vähintään 50. - Voi olla jonkin aikaa, mutta silloin se tuotanto myös siirtyy halvan työvoiman maihin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Juu, mitä kovemmat ovat tuottovaatimukset, sitä harvemmassa ovat paikat, missä se onnistuu. Jos firma tuottaa menojensa edestä ja tekee hyödyllisiä tuotteita, se on paikkansa ansainnut. Kiistämättä tietenkään, että enemmänkin voi pyrkiä tuottamaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuosta unohtui minimipalkka, ay-liikkeet ja yhteiskunnan loiset (eli ne jotka elävät alle 2300 eurolla kuussa tai ovat muuten laiskuuttaan jouten). En itse kuitenkaan usko näiden olevan oikeat syy Suomen talous tilanteeseen, vaan korkeiden elinkustannusten. Eikä alle 2300 nettoaminen ole laiskuutta kun opiskelijan budjettikin on 800 euroa kuussa, olis pitäny vaa jättää väliin ja hakea oikeisiin töihin yläasteen jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset