Yhteiskunnasta Muutama sana

Yxi pieni gallup-analyysi ja Perussuomalaiset

Ennustin, että Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan ja korkealla ainakin vaalien yli ja että Keskustan lasku jatkuu. Tuore kysely sotii vastaan. Kuka/Mikä on oikeassa?

 

Ensin demareista arviona sanoisin, että kannatus joko pysyy nykytasolla tai jatkaa laskuaan, mutta säilyy yli 15 prosentin. Puolueella ei näet ole mitään millä iskeä isosti, muttei se myöskään kärsi kohusta - ainakaan vielä. Se ei siis nouse tai laske omavoimaisesti. Sen sijaan jonkun toisen puolueen hyvä isku voi viedä liikkuvia demareiltakin. Uhka voi olla todellinen, koska vaaleissa haettaneen taloudelle pelastajaa. Parhaat keräävät potin, mutta SDP:llä ei ole taloudessa epäonnistuneen hallituksen pääpuolueena talouden pelastajaksi kaksista uskottavuutta. Ilman omia aseita, puolue voi päätyä haaskaksi.

 

 

Suurin yllätys gallupissa oli Keskustan laskun pysähdys ja Perussuomalaisten lasku. Nämä liittyvät varmasti toisiinsa, mutta vain osin. Siirtymä puolueiden välillä vaikuttaa ainakin hetkeksi seisahtuneen. Äkkiseltään mitään erityistä julkisuudessa ollutta syytä ei näytä olevan. Päinvastoin. Uutiset kertoivat kansalaisten kannattavan juuri Perussuomalaisten esittämiä säästöjä, autoveron laskua ja Soinikin koettiin parhaaksi kansan ymmärtäjäksi.

 

Perussuomalaisten kannatuksen notkahtamiselle lienee kaksi vaihtoehtoa, virhe tai vuoto pienpuolueisiin, kristillisiin tai Muutokseen. Ryhmä muut onkin kasvattanut kannatustaan yli puoli vuotta ollen korkeasuhdanteessa.

 

Kristillisten noussut kannatus taas seilaa luultavasti kyselyvirheen takia edestakaisin kuukaudesta toiseen pysyen kuitenkin noin 3,4 %-yksikössä. Sama kyselyvirhe voi selittää edes osin Perussuomalaisten laskua. Suurilla puolueilla virheestä johtuva huojunta on mielestäni prosentin luokkaa, ajankohdasta riippuen yli tai alle. En näet jaksa uskoa, että liikkuvien äänestäjien mielipiteet muuttuvat kuukausittain aaltoina. Vasta isommat poliittiset uutiset kaikuvat heidän korviinsa ja saavat liikkeelle. Lisäksi HS:n ja Iltalehden kyselyt näyttivät nousua aiempiin (jälkimmäisen virhemarginaali on tosin jopa 3 %-yksikköä). Ylen kertoma 0,8 %-yksikön lasku mahtuu hyvin 1,5 %-yksikön sisään, vaikka verraten iso lasku onkin. Taloustutkimus tosin luottaa tuloksiinsa minua enemmän korjauskertoimiensa takia. Arvelisin joka tapauksessa, että todellinen kannatus on edellisen kuun tasolla.

 

Kantansa ilmoitti 56,5 % vastanneista, kun edellisvaaleissa äänestäneitä oli 67,4 %. Painotettu vastausprosentti oli kuitenkin melkein edellisvaalien tasoa. Lukujen 12 %-yksikön ero antaa tilaa spekuloida monien vaikenijoiden aikeista, mihin Taloustutkimuksen edustajakin viittaa. Paljon piilopersuja?

 

Perussuomalaisten kannatus voi jatkaa nousuaan sinänsä tyypillisen hetken katkoksen jälkeen. Katkelmia on ollut kaikissa suurten puolueiden nousuissa esimerkiksi viiden vuoden aikana, paitsi Keskustan 2014 nousussa. Parin viikon päästä monet ennakkoon äänestävät jo tutkivat listoja, mikä on totuuden hetki. Perussuomalaiset on vieläkin nousukaspuolue, joten puolueen listojen houkuttelevuus on vaikeimmin ennakoitavissa. Voidaan kuitenkin hyvin syin olettaa, että puolue on kehittynyt neljässä vuodessa ja on siksi aiempaa paremmissa asemissa.

 

Vaalit muuten kertovat myös, minkä kannatuksen hallituksessa epäonnistumalla voi saada.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Herää tietenkin kysymys miksi juuri persut kainostelevat kantansa kertomista gallupissa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Demareilla on 1,5 miljoonan euron vaalibudjetti. Varmaan se tulee näkymään jossain.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tänään julkaistu kysely tehtiin aikana, jonka alkupuolella tuli Yleltä MOT-ohjelma ja oululainen naishenkilö julkaisi kirjansa. Ne ehtivät vaikuttaa runsaan viikon verran, kunnes kirjan kirjoittajan menneisyys nousi otsikoihin ja romahdutti koko operaatiolta pohjan. Samoin MOT-ohjelma unohtui, koska siinä esitetyt neljä tapausta eivät synnyttäneet mitään keskustelua.

Em. tapaukset vaikuttivat siis gallup-kyselyajan alkuun hämminkiä runsaan viikon verran. Nyt viimeisellä kyselyviikolla Taloustutkimuksen mukaan Ps:n kannatus on ollut nousussa.

Jonkin verran myös aiemmin Ps:a tukevia on jättänyt kantansa avoimeksi, koska epävarmojen osuus on erittäin suuri. Minipuolueiden kannattajien perusjoukko on uskollisia, joten se nostaa tilapäisesti osuutta.

Viime päivien tuntuma vaalikentällä on selkeästi myönteinen. Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita Ps:n esillä pitämistä asioista. Se lupaa hyvää.

Vahva työ niin tulos on hyvä!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoista! Jos kyselytulokset ovat hyvät, ne osoittavat vahvaa nousua. Jos kyselytulokset ovat huonot, niihin on ollut joku selittävä syy, joka on poistunut, tai vaihtoehtoisesti kysely on epäluotettava. Kuulostaa seli-seli-menetelmältä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Olin vallan unohtanut tuon MOT:n ja kirjan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Keskustelimme asiasta vajaa kuukausi sitten. Yritän taas kommentoida vähän omalta osaltani, jos vain suinkin ehdin.

Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että taidat olla suunnilleen ainoa (tilasto)matematiikantaitoinen täällä esiintyvien perussuomalaisten joukossa. Niin vinhaa tulosten analyysia täällä taas näkyy... Kannatuskyselyt kun ovat vain matematiikkaa, jonka algoritmeja pyritään sovittamaan mahdollisimman hyvin vastaamaan todellisuutta.

Ja kuten totesin, Accuscore on tällä hetkellä mielenkiintoisin, koska he yrittävät ennustaa vaalien tulosta. Tulikos sanotuksi, että he olivat simuloineet viime kesän MM-jalkapallon pudotuspelit 14/15 oikein. Vain loppuottelun Saksa - Argentiina voittajaksi he saivat alkulohkojen jälkeen Argentiinan. Mutta välierien jälkeen simulointi antoi myös loppuotteluun oikean voittajan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kommentissasi esiin nostamasi Accuscore näyttääkin päivittäneen omaa aiemmin julkaistua galluppia YLEn mittauksen tuloksella, joka antaa tällaisen tuloksen;

http://static.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/gr...

http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150...

Eikö olekin mielenkiintoinen tulos? Sain kommentistasi pikaluettuna käsityksen että tuo Accuscore on pätevämpi ennustamaan tuloksia kuin YLEn käyttämä tutkimusyhtiö.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Enpäs vielä löytänyt Accuscoren sivuilta tuota YLEn (ja varmaan myös HS:n) mittauksilla päivitettyä ennustetta. Ehkä katsoin vain huonosti.

Accuscore tekee oikeastaan eri asiaa kuin tutkimusyhtiöt. Tutkimusyhtiöt yrittävät arvioida, mikä olisi puolueiden kannatus, jos vaalit olisivat nyt. Accuscore yrittää laskea, millainen on puolueiden tulosten todennäköisyys ja todennäköisyyden hajonta vaalipäivänä. Siis vain Accuscore 'ennustaa'.

Siitä Accuscoren jakaumaennusteesta näkee, että Keskustan putoaminen ykkössijalta on erittäin epätodennäköistä. Keskustan todennäköisyysjakauman ala-alue ja muiden yläalue menevät erittäin vähän päällekkäin. Todennäköisyys sille, että Keskusta todellisuudessa putoaa niin paljon ja samanaikaisesti joku nousee niin paljon, on erittäin pieni. Tosin sen ilmeisesti moni sanoisi tietävänsä jo ihan maalaisjärjellä.

Heillä tämä ilmeisestikin on enemmän kokeilu (ja leikkiä), miten ne menetelmät, joilla urheilun tulosten todennäköisyyttä yritetään laskea, soveltuvat vähän erilaiseen tapahtumaan. Sivut ovat kaiken kaikkiaankin hyvät ja tulosten analyysikin on mielenkiintoista luettavaa. Siitä huolimatta, että eräät kokoomuslaiset ovat täällä yrittäneet esittää, että kyseessä olisi Keskustalle myötämielinen yritys, luulisin, että porukka tekee asiaa ennen kaikkea tiedonkäsittelymielessä ja siis yrittää vain mahdollisimman hyvää laskentaa. Keskustan ennustehan on koko ajan ollut noiden kyselytutkimusten arvojen alapuolella.

En tiedä, miten hyväksyttävää yhden yrityksen näin kehuminen on. Joka tapauksessa pidän aina kaikesta sellaisesta, jossa yritetään kehittää jotain uutta luovalla tavalla. Sellaisia toimijoita Suomi tarvitsee. Vaikka vaalituloksen 'ennustaminen' ei ehkä maailman tärkein asia olekaan, menetelmä sovelluksineen on mielenkiintoinen ja sille varmaan voi kehittyä myös oikeaa hyötykäyttöä. Muutakin kuin vedonlyönnissä todennäköisyyksien huommioonottaminen ihan laskennallisesti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Niin tuo Accuscore onkin analytikkayhtiö, joka mielestäni käyttäkin enemmän hyväkseen matematiikkaa kuin mitä tutkimuslaitokset. Oletko samaa mieltä?

Ei todellakaan ollut ko. yrityksen nettisivulla uutta päivitystä YLEn julkaisuun perustuen.

http://www.accuscore.fi/koko-maa-4.html

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Kyllä tutkimuslaitoksetkin käyttävät matematiikkaa. Hehän yrittävät tilastomatematiikan keinoin saada otoksesta mahdollisimman hyvin perusjoukon jakaumaa vastaavan tuloksen.

Accuscore taas on ymmärtääkseni mallintanut äänestyskäyttämistä esimerkiksi alueen ja äänestysprosentin mukaan. Ja sovittavat noiden tutkimuslaitosten eri tulosten jakaumia omiin simulointeihinsa. Jos olen oikein ymmärtänyt, he 'heittävät noppaa' annetuilla parametreilla riittävän monta kertaa ja sen jälkeen laskevat simulointitulosten jakauman.

Joten kärjistetysti voisi ehkä sanoa, että tutkimuslaitokset laskevat, Accuscore yrittää mallintaa. Matematiikkaa molemmat.

En tiedä, ovatko he simuloineet jälkikäteen vuoden 2011 vaaleja. Jos ovat, olisi ehkä eettisesti väärin kertoa, miten simulointi olisi silloin osunut.

Heidän simulointinsahan ei millään tavalla ota huomioon esimerkiksi ehdokasasettelua tai vaalitaistelun tapahtumia. Ne vaikuttavat välillisesti noiden tutkimuslaitosten tulosten kautta. Mutta eivät he mitenkään yritä ottaa huomioon, mitä vaikuttaa Ihalaisen olo ehdokkaana Keski-Suomessa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ymmärrän sanomasi, mutta ymmärrätkö itse omia ennakkoluulojasi? Luepa kerran kirjoituksesi läpi täysin puolueettomasti. Huomaatko, miten puolueellinen olet arvioissasi? Eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Toisaalta et ole pahempi kuin muutkaan omasta näkökulmastaan kommentoivat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kaikissa vaaleissa vuoden 2011 jälkeen vaalitulos on ollut huomattavasti heikompi kuin ennusteet.
Katsotaan muuttaako ahkeruus nyt kovankin onnen.
Ehkä 11-13 % on realistinen puolueen sisäisen tilanteen huomioiden.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tehdäänkö Johan niin, että tarkastetaan tilanne vaalien jälkeen ja todetaan puolueellisuus/puolueettomuus silloin?

Epäilemättä olen PS-myönteinen, mutta olen silti koettanut arvioida asioita verraten neutraalisti, jotta tajuaisi tilannetta paremmin. Unohdin kyllä kokonaan tuon MOT:n, joten arvioni on puutteellinen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Iltalehden paikkajakoennuste on mielenkiintoinen. Siinä näkyy se, että Ps:n kannatus on suurista puolueista kaikkein tasaisin kautta maan. Siksi paikkamäärä on isompi kuin prosenttiosuus äänistä antaisi.

Kepu on vahva Pori-Lappeenranta linjan pohjoispuolella, muuta heikko tai erittäin heikko etelän suurissa vaalipiireissä ja varsinkin etelän suurissa kaupungeissa.

Sdp ja Kok ovat vahvoja etelän vaalipiireissä, mutta erittäin eikkoja maakunnissa pohjoisempana. Lapista kumpikaan ei saane enää edes yhtä paikkaa.

Ps saa kaikista vaalipiireistä paikan. Se on melko vahva myös etelän isoissa kaupungeissa ja vaalipiireissä. Siksi on todennäköistä, että Ps:n ryhmä on uudessa eduskunnassa kahden suurimman joukossa eli suurin tai toiseksi suurin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuossa on kyllä unohdettu äänestysaktiivisuuskin ja se miten eri puolueet saavat kannattajansa liikkeelle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toimi, Lapissa tuo paikka saattaakin lipsahtaa KD:le, jos paikka yleensä tulee, toivottavasti kuitenkin Mariapori tulisi valituksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lainaan omaa kommenttiani edellisestä keskustelusta (en edes yritä väittää, että olisin ollut oikeassa):
"Tuolla tavalla laskien esimerkiksi Keskustan tammikuun arvo olisi 25,9 ja joulukuuhun nähden -0,6. Tasaisen vauhdin arvo helmikuulle olisi silloin 25,3, josta tuo tulos on edelleen -0,4. Onko kyse laskun kiihtymisestä vain tuloksen kohinasta, sen kertoo paremmin maaliskuun tulos.

Perussuomalaisille vastaavat luvut ovat 14,5 ja +0,4. Tasaisella vauhdilla helmikuu olisi siis 14,9, joten tulos on siihen nähden +0,5. Sama kysymys, onko kyse nousun kiihtymisestä vai kohinasta?"

Nyt (joulukuu - tammikuu - helmikuu):
Keskusta (26,5 - 25,9 - 25,2)
- aika lähelle (25,3) ja maaliskuun 24,9 hyvin lähelle trendin mukainen
- ehkä laskun kiihtymisen voi jättää pois laskuista
PS (14,1 - 14,5 - 15,1)
- helmikuun tasoitettu jopa vähän yli trendistä (+0,2) mutta maaliskuun 14,6 on selkeästi trendin alapuolella
- loppuiko siis nousu jo vai osuiko tulos vain marginaalin alaosaan? Vai oliko helmikuun 15,6 marginaalin yläosassa?

Tasoitettujen lukujen ongelmana on tietenkin, että ne tulevat koko ajan (laskemallani tavalla) kuukauden viiveellä. Toisaalta ne kertovat juuri sen, mitä ei näe, jos vain lukee uutisvälineiden kuukausittaisia +- arvoja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Google Trends antaa oman kiinnostavan näkökulmansa. Googlen mukaan se ennustaa hyvin vaalitulosta. Hakujen mukaan Perussuomalaiset ovat kuroneet Kokoomuksen kiinni suosiossa. Keskusta on menettänyt ykkösasemansa (tosin hakutermi on vertailussani täytynyt määritellä hiukan toisin). Demareita en saanut vertailuun.

https://www.google.fi/trends/explore#q=perussuomal...

Eurovaalien osalta hakutrendit kertovat, että Kokoomus oli vaalipäivänä huippusuosittu ja Keskusta suosiossa ennakkoäänestysaikana. Perussuomalaiset matoivat juuri silloin alhaalla ja vaalipäivänä Keskustan kanssa tasoissa. Vaalituloksissa PS jäi prosenttitolkulla. Tulos näyttäisi jotenkuten täsmänneen.

Tein haun myös puoluejohtajien nimillä: Sipilä selkeä ykkönen, Soini kakkonen ja Stubb/Rinne tasoissa. Stubb on tullut alas ohi Soinin.

http://www.google.fi/trends/explore#q=%2Fm%2F07z4v...

Rinne lienee tuntemattomampana saavuttamassa "vaalisuosion" googlehauissa.

Ylen gallup oli kerätty heti pian MOT:n jälkeen, tosin usean viikon aikana (mutta mihin painottuen). Iltalehden kysely oli taas 1,5-2 viikkoa kohua myöhemmin. Tapaus alleviivaa uutisten ennusteita sotkevia vaikutuksia ja siten olisivat bigdata-henkiset ennusteet kenties käyttökelpoisia. Voisiko joka tapauksessa olla niin, että Ylen ps-kyselyt olisi tehty yhden viikon aikana ja IL seuraavalla viikolla... Juuri nyt ps on googlessa kovassa vauhdissa, mutta niin oli MOT:n jälkeenkin.

Joka tapauksessa Ylen kysely jätti paljon kysymyksiä, kuten viittasit marginaaleista, mutta myös trendin jatkosta. Vastauksia ei saada kuin aivan vaalien alla. MOT:n jälkeen PS:n suosion suhde Kokoomukseen googlehauissa on minun silmiini ollut korkeampi kuin aiemmin, tasoissa. Mitähän se tarkoittaa? Juorujen urkkijoita vai lisääntynyttä kannatusta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaihtoehtoinen näkökulma tuokin.

Eurovaaleissa Keskustan ja Perussuomalaisten ero oli suurempi kuin tuo Google Trends ero. Seuraava Kokoomuksen piikki taitaa osua puoluekokouksen aikaan.

Miksi Keskusta laski kesällä selvästi muita vähemmän?

Mistä tulee Kokoomuksen piikki lokakuussa? Räty, Männistö ym. kohuista.

Jouluna kaikki putosivat.

Helmikuun alussa Keskustan piikki. Keppanagate?

Se Accuscore on sikäli mielenkiintoinen, että Keskustalle se on ennustanut koko ajan alle kyselytulosten. Nyt Kokoomukselle ja varsinkin PS:lle yli. SDP on nyt varsin lähellä kyselyjen arvoa.

Olen hiukan epäileväinen sen suhteen, että tällä kertaa tulisi yhtä suurta yllätystä kuin viimeksi. Luulen, että kyselyt osuvat suurten puolueiden osalta +-2% väliin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #19

Juu, ei varmastikaan yhtä suuria ylläreitä. Suurimmat virheet/yllätykset liittynevät eniten liikkeessä oleviin kannatuksiin, eli PS/KESK. Perussuomalaisten suhteen on uutukaisuuden takia varmaankin oma epävarmuuslisänsä.

Tuo Trends sisältää ongelman juuri siksi, että kohut sotkevat. Luotettavimmillaan se lienee juuri vaalien alla, kun tiedon haku puolueista on aktiivisinta. Synteesi kaikista menetelmistä voisi olla mielenkiintoinen.

Accuscore on kiinnostava seurattava. Itse taidan vielä pelata omaa veikkaustani, vaikka se kolauksen MOT-kohusta sai. Lasken sen varaan, että Trendsin kertoma pieni nousu hauissa kertoo kohun sataneen persujen laariin. Toisekseen, vallitsevat trendit voivat katkeilla hetkeksi aika suurella todennäköisyydellä, mutta jatkua siitä, jos kohulla ei ole aineksia elää pidempään.

Haluatko heittää oman arviosi lopullisista kannatuksista?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #20

Samaa ajattelin tuosta Google Trendsistä. Jos siinä on positiivinen korrelaatio vaalitulokseen, oli mielenkiinnon syy mikä tahansa, silloinhan pätee juuri 'Ei väliä, mitä puhutaan, kunhan puhutaan'.

Pistit pahan haasteen.

Mielestäni suhtaudut hieman toiveikkaasti Perussuomalaisten kannatuksen kehitykseen. Itselläni taas on tapana veikata varman päälle, ts. arvioin Keskustan tuloksen toiveideni alapuolelle. Silloin joko ennustan hyvin tai sitten voin olla tyytyväinen hyvästä tuloksesta.

Ehkä sitten tällä kertaa yritän vaihtaa toimintatapaa.

Veikkaan siis, että Keskustan lasku on jo taittunut. Tuosta helmikuun tasoitetusta tullaan vielä vähän alaspäin - 24,5! Ikävä, että Keskusta on erittäin vahvasti vielä Sipilän kuvasta kiinni. Toisaalta Sipilä tuntuu kääntävän varsin hyvin toistaiseksi kaikki epäoleelliset arvostelut pikemminkin voitoksi. Keppana, kielitaito, EU-keskustelu.

Vastaavasti kysely-yritykset ovat parantaneet kykyään arvioida Perussuomalaisten tulosta. Joten pääosa noususta on nähty - 15,5! Soini oli mielestäni erittäin vaisu MTV:n tentissä. Tosin katsoin sitä enemmän vain sivusilmällä, kun jouduin tekemään töitä vielä 9 aikaan illalla. Oliko syynä se, että halut hallitukseen ovat niin suuret, että enää ei voi hyökätä retorisesti todennäköisten hallituskumppanien kimppuun. Ja ikävä kyllä, Soinin paras hyökkäysase 2011 oli repivä retoriikka.

Vaaleissa Kokoomus saa jälleen kerran kootuksi joukkonsa, joten he voittavat niukasti SDP:n kisassa toisesta sijasta. Molemmat ovat ihan siinä 17% tuntumassa!

Lukkalan kisaan varaan kuitenkin itselleni mahdollisuuden mennä toisenlaisellakin rivillä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #21

Kyllä, olen toiveikas persujen suhteen. Tosin voin perustellakin: 17,9 vaaleissa on "vain" 1,1 %-yksikköä enemmän kuin tuorein gallup (IL). Myönnän, vastaavasti HS näyttää selvästi vähemmän. IL on saattanut pamahtaa virhemarginaalin yläpäähän. Mikäli näin on, ennusteestani saa pyyhkiä pois ehkä prosenttiyksikönkin.

Kokoomuksen ja demareiden kannatuksen uskon olevan helpommin ennustettavissa. Mielenkiintoista on seurata, kuinka äänestäjät käyttäytyvät, kun ehdokas pitää lopulta oikeasti valita ja ääni antaa. Yllätyskortin voi tuoda se, että esim. Perussuomalaisilla on listalla paljon uusia nimiä, kuinka he onnistuvat myymään itsensä, ja toisaalta tällä kertaa myös tuttuja kansanedustajia (keräävätkö entistä enemmänkin ääniä). Äänestäjien vertaillessa puolueiden listoja, tämä voi veivata kantoja. Miten sitten vaikuttavat vaalikoneet, kun asetelma on yllä mainittu? Entäs Keskusta ja sen Sipilä-keskeisyys? Voiko vanha Keskusta aiheuttaa osalle porukasta allergiaa ja katoa persuihin? Voivatko viime kuiden kannatusmuutokset olla siitä merkki... Toisaalta kokoomuslaisten pako Keskustaan lienee saavuttanut rajansa. Hirveästi on spekuloitavaa... :)

Itse katsoin maikkarin paneelin keskittyen ja mielestäni pj:t vetivät kukin tuttua omaa rooliaan. Osa muutenkin niukasta ajasta meni kiukutteluun, mikä turhautti ainakin minua. Stubb sai twitterin käyttäjien suosion, mutta mielestäni erityisiä esiinnousijoita ei ollut. Stubb, Haglund ja Arhinmäki menettivät pisteitä heikon tyylinsä takia.

No, kahden viikon ja yhden päivän jälkeen alkaa ääniä tippumaan ja neljän viikon päästä on finaali.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #22

Tuota muutoksen mahdollisuutta voi myös laskea.

Verrataan vaikka Keskustan ja Perussuomalaisten tilannetta olettaen, että niiden kannatuksessa on kyse keskinäisestä nollasummapelistä (yksinkertaisuuden vuoksi). Oletetaan lisäksi, että jo kantansa ilmoittaneiden osalta kyselytutkimukset antavat oikean tuloksen. Käytetään lukua 55%.

Jos oletetaan, että kantansa ilmoittamatta jättäneistä äänestämään tulee 15% kokonaismäärästä, jolloin äänestysprosentti olisi 70%. Oletetaan lisäksi, että heidän joukossaan kannatukset menevät päinvastoin, ts. PS 25% ja Keskusta 15%. Luulisin, että kyselytutkimukset eivät ota tätä joukkoa mitenkään huomioon, vaan olettavat, että se ei poikkea perusjoukon jakaumasta.

Noilla arvoilla Keskustalle tulee (55*25+15*15)/70=22,9% ja Perussuomalaisillle (55*15+15*25)/70=17,1%. Toisin sanoen noin 10 %-yksikön poikkeama kantansa ilmoittaneiden jakaumasta vastaa noin 2 %-yksikköä vaalituloksessa. Tietynlainen Worst Case skenaario Keskustan kannalta. Tai Best Case Perussuomalaisille.

Ja tuossa siis oletan, että jo kantansa ilmoittaneet pysyvät kannassaan. Ja että kyselytutkimukset antavat 'oikeita' tuloksia. Niissä tuloksissakin voi olla kohinan lisäksi tasopoikkeamia.

JK. Tuolla samalla perustelen, että kantansa ilmoittamatta jättäneiden määrällä ei ole oleellista merkitystä tulosten tulkinnan kannalta.

JJK. Mielenkiintoinen tuo Accuscoren viimeisin, jossa on mukana HS ja YLE. Se on aika pitkälle näkemyksesi mukainen. Perussuomalaiset nousee ja Keskusta laskee. Ennuste Keskustalle 23,4% ja PS:lle 16,7%. Nämä muutokset siis siitä huolimatta, että viimeisimmissä kyselyissä PS oli laskussa.

En vielä onnittele mutta totean, että näyttäisit olevan jäljillä...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #23

Mielenkiintoinen laskelma. Tuntuu osuvalta. Pohjaluvut toki säädettävissä, kuten PS 25 jne.

Niinpäs näyttää Accuscore stemmaavan samaan suuntaan omani kanssa. Jännä seurata.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Eihän tuo Accuscorekaan aina onnistu. Jalkapallon MM-kisoja ennen tehdyssä ennusteessa he saivat maailmanmestariksi Espanjan, joka putosi jo lohkovaiheessa...

Semifinaaleissa Hollanti päihitti Saksan ja Espanja Argentiinan. Joten sinänsä semifinaalijoukkueista oli 3 oikein neljästä. Ennustaminen on vaikeaa, jopa supertietokoneenkin avulla.

http://accuscore.com/sports-betting-system/soccer-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset