Yhteiskunnasta Muutama sana

Miksi elvytys ei toiminut?

Professori Pertti Haaparanta totesi kaikkien olevan väärässä: puolueet, järjestöt, EU. Kaikki. Siinä ei ole uutta. Väärässähän ne ovat. Viemällä ihmisiltä rahat valtion menoja vähentämällä piti saada ihmisille enemmän rahaa ja siten talous kasvuun. Ei onnistunut. Jokin kumma kaavassa tökki.

 

Professorin mukaan taloustiede on aiheesta tyly: valtion säästäminen lama-aikana ei kannata. Piste. Tuorein eeppinen moka on EU. Vastalauseena mm. virkamiehet esittävät, että kyllähän Suomessa on elvytetty. Sivusta seuraavan on vaikea seurata tällaista keskustelua. "Olette säästäneet", "eipäs olla". 

 

Jos katsotaan, että velaksi eläminen on elvyttämistä, niin Suomi elvyttää. Apua siitä ei ole ollut, koska tärkeä vientikumppani, EU on riutunut edelleen talousongelmissa, koska siellä monissa maissa päätettiin säästää talouden alamäen aikana.

 

Suomalaisten velaksi eläminen ei tavallaan kuitenkaan välttämättä ollutkaan elvyttämistä vaan vallitsevan tason ylläpitämistä. Saman verran rahaa kuin ennen ei elvytä yhtä paljon kuin jos saisikin enemmän. Kun samaan aikaan talousahdinko syövyttää taloutta, ylläpitävä elvytys vain tasoittaa kuoppaa, muttei auta ponnistamaan ylöspäin.

 

Nyt jos koska olisi aika korjata homekoulut sekä oikaista julkisten rakennusten ja teiden muutkin korjausvelat. Aikaa neljä vuotta, pistäkää haisemaan. Julkinen investointi työllistää siinä missä yksityinenkin. Koska se ei tyypillisesti luo vientiä, sen taloudellinen hyöty laimenee ajan saatossa. Siksipä julkisten investointien paukkuessa tulisi vientiteollisuuden tuottavuutta nostaa. 

 

Teollisuuden tuottavuuden nostaminen on hankalaa, koska se homma kuuluu teollisuudelle, eikä huippuyritystemme varjossa painiva pk-teollisuus useinkaan panosta tuottavuuteen. Matalastikin koulutetut ja sinänsä saavutuksiltaan ansiokkaat tehtaiden perustajapatruunat eivät tiedä mitä eivät tiedä tuottavuuden kehittämisestä. Kun Nokia ja paperiteollisuus romahtivat, paljastui takaa monen muun teollisuudenalan ongelmat. Samaan aikaan yrityksille ei riitä jatkajia ja koulutettua teollisuuden väkeä on suurin määrin työttömänä. Se kertoo siitä, etteivät nekään markkinat toimi.

 

Paradoksaalisesti tuottavuuden kehittämisen voi välttää lähinnä vain nousukauden avulla. Kääntäen ilmaisten lamassa on myös hyvää, se voi pakottaa kehittymään tai kuolemaan. Moni ei ole valinnut mitään ja on tullut valinneeksi kuoleman.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kas, meinasin ensin, että torppaat elvytystä jota ei ole todellisuudessa tapahtunutkaan, mutta oletkin liikkeellä oikealla asialla, eli ongelma todellakin on elvytyksen suhteen siinä, ettei sitä ole tapahtunut. Yli varojen eläminen ei todellakaan ole elvytystä. Tosin elvytyksen suhteen itse laittaisin pikkaisen erilaisia esimerkkejä edelle (mm kotitalouksien energiatehokkuuteen investointien tukeminen (meillä on yli 600.000 sähkölämmitteistä taloa, kymmeniä tuhansia öljylämmitteisiä vastaavia)). Samalla painottaisin uusien toimialojen kasvattamiseen enemmän kuin joka tapauksessa taantuviin aloihin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Itse kannatan suurella lämmöllä energiatehokkuusinvestointeja. Nyt on halvempaa rakentaa ja investoida, joten kaikki paukut olisi hyvä saada liikkeelle.

Jakaisin elvytyksen kolmeen ryhmään:
- Kasvun tekijöille suunnattuun rahaan
- Kasvun helpottajiin suunnattuun (tiet ja infra)
- Kasvua haittaavien ongelmien ehkäisyyn (homekouluissa kasvaa sairaita lapsia)

Kasvavat alat kannattavat kyllä, mutta aivan selvänä en pidä jaottelua taantuviin ja kasvaviin. Aina sitä eivät tiedä alan ekspertitkään. Toki, eipä valtion välttämättä kuulu leikkiäkään viisaampaa, mutta tarkoittaako se taas sitä, ettei pyri valkkaamaan varmasti kasvavia aloja (mitä ne sitten on). Esimerkiksi selluteollisuuden uudet investoinnit saattavat piristää monien perinteisten alojen yritysten toimintaa, ehkä hamaan tulevaan saakka. Eli vanhasta alasta (sellun poltto) on tulossa "uusi" ja kasvava.

Pekka Pylkkönen

Paljon hyviä ehdotuksia. Terveellinen sisäilma, nopea ja laadukas liikenneinfra sekä tuontienergiariippuvuuden vähentäminen ovat selkeitä investointeja joille voidaan laskea tuottoa tulevaisuudessa.

Rahoitetaan puoliksi leikkaamalla tulonsiirtoja kautta linjan ja puoliksi velalla. Tämän voinevat hyväksyä melko monet suomalaiset.

Elvytys on ookoo kunhan syömävelka saadaan samalla kuriin. Heti.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tuo omavaraisuus energiasta olisi Suomessa jos missä paikallaan, kun teollisuus kuluttaa paljon energiaa.

Pekka Iiskonmaki

Mitäs elvytät, kun ei ole elvytettäviä, eli yrityksiä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomi ottaa tänä vuonna velkaa 16,7 miljardia. Paljonkos persu pistäisi lisää?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kyl täs tarttis tehdä jotain.

Puntariin on laitettava kaksi asiaa:
- Valtion talous
- Suomen talous

Jos valtion talouden pistää nyt kuntoon karsimalla toimintaa ja tukia, viedään Suomen taloudelta rahaa. Se olisi okei, jos Suomen talous tuottaisi karsimista enemmän. Valtion menoja tulee nyt vähentää karsimalla turhaa työtä, mitä on aina. Sen ansiosta voi alentaa veroja ja siten säästää Suomen talouden rahoja.

Pekka Iiskonmaki

#4
Aika haipakkaa. Kauankohan sitä velkaa vielä annetaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pitäisi saada talous nousu-uralle, mutta mitäs teet kun päättäjät EU:ssa ovat toista mieltä.

Pekka Pylkkönen

Ei sillä ole päättäjien kanssa mitään tekemistä. Omilla käsillämme me tässä noustaan jos halutaan.

Vai oletitko että komissio tänne tulee kaikki työt tekemään sinun ja minun puolesta?

Jokainen voi kysyä: teenkö minä oman osani?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Omilla käsillämme me tässä noustaan jos halutaan."

Et sitten ole kuullutkaan austeritysta, talouskurista ja vaatimuksista joita euromaiden pitää noudattaa? Sattumaltako hallituksemme on juuri samalla kannalla kuin EKP. Islannista voi ottaa mallia miten taloutta hoidetaan, Kreikasta näkee mitä talouskuri saa aikaan.

"Saksan Schäuble: Uskokaa nyt, vain talouskuri tuo kasvun"

http://www.talouselama.fi/uutiset/saksan+schauble+...

Pekka Iiskonmaki

#7
Kaiman kanssa samaa mieltä. Suomi on tekemättömyydessään itsensä vanki.

Työmatkat pitenevät ja autoveroja korotetaan. Ei vaikuta järkevältä, jos on tarkoitus nostaa Suomi työllä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset