Yhteiskunnasta Muutama sana

Kun uutiset epäonnistuivat - MTV 17.3.

Toimittajakin on maailmankuvansa vanki. Näin se tihkuu uutisiin.

 

(kriittiset sanat kursiivilla)

Toimittaja: "Marine Le Pen uhkaa sulkea maan rajat"

Fakta, joka selviää itse uutisesta: "Haluamme päättää rajoistamme, kuten 95 % maista. Sitten toimimme, mikä on hyväksi Ranskan kansalle: Avaamme rajat, kun hyväksi näemme."

Joku ilkeämielinen voi todella tulkita viimeisen virkkeen niin, että rajat ollaan sulkemassa, mutta vähänkään tasapuolisempi tulkitsija tuskin moiseen uskoo. Huomaa viestiä värittämässä sanavalinta uhkaa. Vaihtoehtona olisi voinut olla lupaa, poliitikko kun pääasiassa lupaa kannattajilleen, tuskin uhkailee heitä.

 

Toimittaja Front Nationalista: "...Ranskan puolesta ja EU:ta vastaan välillä epämääräisillä lupauksilla"

Marine LePen samaisessa uutispätkässä: "Pidetään euro yhteisvaluuttana, mutta palataan järjestäytyneissä raameissa kansalliseen valuuttaan."

Epämääräistä? Ei ainakaan kuulemma monien asiantuntijoiden mielestä. Epämääräiseksi toimittaja maalasi myös Schengen-sopimuksen purkamisen, mutta joka ei ehkä oikeastaan ole lukutaitoisille epämääräistä, koska sopimus on kirjoitettu paperille. Niinpä lupauksen irtautumisesta voi lukea ja päätellä sopimuspaperista.

Uutiseen otettiin avuksi Ranskan pääministeri, joka varoitti "todellisesta äärioikeiston vaarasta". Ottaen huomioon, että pääministeri on ranskalainen poliitikko, jolla oli vaalit edessään, läppää voinee kritisoida puolueellisuudesta. Suomen uutisiin auktoriteetin huuto kuitenkin pääsi.

 

Toimittaja: "Puolue on saanut 9 miljoonan euron lainan Venäjältä."

Suomalainen alkaa jo kurtistella kulmiaan ranskalaisten touhuista. Lainan myöntäneen tsekkiläis-venäläisen pankin omistajana on Kremlin kaveri Roman Popov, mikä kiistämättä herättää kysymyksiä. Lainaa oli kuitenkin jouduttu pyytämään ulkomaiselta pankilta, koska kotimaisilta pankeilta sitä ei saa.  "Skandaalimaista on se, että ranskalaiset pankit eivät lainaa", sanoi Le Pen Le Mondelle. Vanhoihin puolueisiin nähden heikkovarainen ja lainasta riippuvainen puolue ei saanut sanojensa mukaan rahaa myöskään Espanjasta, Italiasta, USA:sta saati Aasiasta. Uutistoimitus olisi voinut googlata tämän tiedon vaivatta, sillä tieto lainasta oli jo marraskuussa.

Puolueella on Venäjä-sympatioita, mikä on syytä muistaa, mutta sitä ei kategorisesti tule pitää kyseenalaisena. Jokainen tapaus on arvioitava rakentavasti.

 

Toimittaja: "... ja hyvä kysymys on, tuleeko vastaavaa tukea jossain muodossa myös Suomeen? Tällaisiakin epäilyksiä on heitelty, mutta mitään todisteita siitä ei ole."

Eli joku on epäillyt jotain perusteetta ja se pääsi uutisiin. Koska ketään ei epäillä ja jotain epämääräistä kuitenkin teki mieli epäillä, jäivät kaikki äärioikeistolaiset, mikseivät äärivasemmistolaisetkin, puolueet toimittajan tumman puhuvan leimasimen alle. Ottaen huomioon monien innokkaan halun nähdä Perussuomalaiset äärioikeistolaisena puolueena, toimittajan leiskautus varmasti maistui makealta. Epäilyksiltä vie pohjaa se, että tarkan markan puolue saa suomalaiseen tapaan puoluetukea enemmän kuin missään muussa maassa.

Pitäähän sitä toki jotain uutisoida, toimittaja kun on. Tämän tarinan opetus on, että epämääräiset ja pelkoa nostattavat kielikuvat veivät tämänkin uutisen viestiä joko valittuun tai toimittajan maailmankuvan määrittämään suuntaan. Katsojaa ohjailivat myös vaikeneminen, vähättelyt, epäilyt ja liioittelut. Löytänet ne uutisesta etsimällä.

 

Tähän tuotokseen taisi viedä toimittajan vaaleanpunainen maailmankuva ja sitä uhkaavien toisenlaisten värien pelko. Uutisissa ei tunteita näytetä äänensävyssä vaan se tihkuu sanavalintoihin ja sanomatta jättämisiin.

 

Kannattaa olla tarkkana, kun uutisia seuraa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Le Penistä leivotaan Länsi-Euroopan putinistien johtajaa. Ihan mielenkiintoista nähdä, hyppäävätkö persut tuohon kelkkaan.

http://praguemonitor.com/2015/03/27/le-pen-attend-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten ajattelet persujen hyppäävän ylipäätään tuohon kelkkaan, sillä kirjoituksessahan puhutaan kokoomuksesta "Conservative party"? Sitä paitsi persut kuuluvat aivan eri ryhmään parlamentissakin kuin mihin NF.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No miksi Mikko Kangasoja näkee niin paljon vaivaa kaunistaakseen Le Penin kuvaa tai pestäkseen "toimittajan saastat" siitä kuvasta.
Onhan PS koko ajan kaksilla rattailla. Viihdytään hienosti uusnatsien kanssa keskustelupalstoilla sitten vaan skraga kaulaan ja esitetään luotettavaa. Ja muutospuolue toimii jonkinlaisena varaventtiilinä. Ruotsin SD´tä matkitaan kaikissa linjauksissa mutta virallisesti ei näyttäydytä samoissa ympyröissä. Pelkään. Pelkään. Pelkään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #3

Hyvin tyypillinen kommentti kirjoittajalta, johon ei kannata ruutia uhrata. ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #4

Täytyy sitten laittaa blogi aiheesta. ; ) Senhän useammat näkevätkin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #6

23 tuntia ennen kirjoitustani vaadin Eurooppaa pistämään Venäjä kuriin. http://mikkokangasoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191...

Nyt olenkin putinisti. :D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

Mitä tarkoitat lännen "koukkauksilla itään?"

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #14

EU:n ja USA:n pyrkimys saada Ukraina vaikutuspiiriinsä. Kysymys on niin monitahoinen, eikä aivan osu tämän jutun fokukseen, joten en lähtisi sitä tässä purkamaan. Jotenkin aavistelen, että siitä tulisi pitkä keskustelu. Venäjä on aika allerginen sille, että etupiirikseen katsomansa alueet tekevät yhteistyötä lännen ("fasistien") kanssa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #3

Sini, persut ovat antikristuksia, jotka haluavat kaikkien paholaisten kelkkaan tekemään kaikkea pahaa kaikillle.

Tyydytinkö tunne-elämäsi tarpeita?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #3

"No miksi Mikko Kangasoja näkee niin paljon vaivaa kaunistaakseen Le Penin kuvaa tai pestäkseen "toimittajan saastat" siitä kuvasta."

Joskus kannattaisi lukea kirjoitetun niinkuin se kirjoitetaan. Ilman anti-persulaseja.

Jari Rauhala

Hyvä kirjoitus. Pätee lukemattomiin uutisiin vuoden aikana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset