Yhteiskunnasta Muutama sana

Vaalit tulossa - Yle kampanjoi gallup-petoksella

Tuorein gallup-floppikuninkuus myönnettäköön Ylelle ja Taloustutkimukselle.

 

Yle kertoo maaliskuun 24. päivä, että "Taloustutkimus on haastatellut marraskuun alun ja maaliskuun loppupuolen välisenä aikana 19530 henkilöä."

 

Eduskuntapaikat oli uutisessa jo jaettu ja uutista leviteltiin somessa. Keskustalle rökälevoitto ja Perussuomalaisille kahdeksan paikan tappio. Haastattelut olivat, varmaankin kooste, kyselyistä jopa marraskuun alusta alkaen. Ajanjakson valinnalla on se mielenkiintoinen merkitys, että juuri silloin Perussuomalaisten kannatus oli alimmillaan neljään vuoteen: marraskuussa 14,3 ja joulukuussa 13,3. Niinpä ne ja myöhemmät kyselyt yhteen niputtamalla Perussuomalaisten keskimääräiseksi kannatukseksi saadaan vaalien kannalta tärkeintä nykyhetkeä alempi. Ratkaisuun on voinut vaikuttaa se, että Perussuomalaisten kannatus on ollut nousussa ja Yle pyrkii katkaisemaan nousulta siipiä ja bandwagon-efektiä. Terveiset hallitseville puolueille. Kiva nolo yritys.

 

Huijaus ei ollut ensimmäinen rehellisyydestään tunnettujen suomalaisten tempaisemana. Vuoden 2011 vaalien alla pelattiin myös, kertoo Helsingin yliopiston tilastotieteen professori Seppo Laaksonen.

Hän epäilee, että Ylen Taloustutkimukselta ja HS:n TNS-Gallupilta tilaamissa viimeisissä gallupeissa "painotuksia oikaistiin toivottuun suuntaan". Laaksonen on yllättynyt myös siitä, että TNS Gallup ei korjaa haastateltavien alueellista vinoumaa. Taloustutkimuskin mutuilee korjauskertoimillaan.

 

Suomalaiset ovat korkeasti koulutettu, sivistymätön kansa, sanoi Paavo Haavikko. Totta. Kun intressit törmäävät, sivistys saa väistyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

YLE hoitaa muutenkin arvelluttavasti tonttiaan eduskuntavaalimainonnassaan.

Verorahoin toimivan yhtiön tulisi olla tasapuolinen "mainonnassaan" kaikkien ehdolla olevien puolueiden kesken.

Janne Suuronen

Viime eduskuntavaaleissa Yle taisi avata myös raakadatan yleisön käyttöön. Olin hieman hämmästynyt, kun nyt ei ole tehnyt niin.

Pieni otos toimii erityisesti KD:n kaltaisia pienpuolueita vastaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei toimi! Jos ennustaa, että KD saa 3,7% vaaleissa, niin se on 0,5% marginaalilla oikein. Kaikki kyselyt osuvat tuohon haarukkaan, joten se siitä.

Vasta, jos KD:lle (tai RKP:lle tai ryhmälle muut) ilmaantuisi vaikkapa puoli vuotta kestävä +0,3/kk trendi, olisi syytä yleensä miettiä kyseisen pienpuolueen kannatuksen muutosta. Trendi näkyisi taatusti jo Taloustutkimuksen lähes 4000 henkilön otoksessa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Juu, tuo otannan pienuudesta seuraava virhemarginaalin suuruus suhteessa tyypillisiin muutoksiin on niin iso, että aina joutuu spekuloimaan paljon virheen mahdollisuudesta ja miettiä onko se isokin. Itselle vähintäänkin epäilyttävä merkki jatkuvista virheistä on kannatusten tyypillinen huojunta kuukausien välillä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siksi itse teen sen kolmen kuukauden tasoituksen. Toisaalta seuraan sitä Accuscorea, koska heillä selkeästi on johdonmukainen lähestymistapa äänestyskäyttäytymisen mallinnukseen, ilmiöiden dynamiikkaan ja viimeisimpien ja aiempien kyselyiden tulosten painotukseen. Vaikka he osin epäonnistuisivatkin, joka tapauksessa lähestymistapa on hyvä.

Median lähestymistapa on valitettavasti se, että viimeisimmästä tuloksesta pyritään ottamaan se kaikkein raflaavin otsikko. Asiantuntijoita ehkä hieman lainataan sivulauseessa mutta itse ilmiöitä ja niiden matematiikkaa toimittajat eivät ymmärrä lainkaan. Ei sikseen, ei niitä ymmärrä suurin osa lukijoistakaan tai edes poliitikoista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Accuscore on laatinut julkaistujen galluppien pohjalta oman laskelmansa puolueiden kannatuksiin ja paikkamääriin tulevissa ek-vaaleissa. Laskelmat ovat koko maata koskevaa että jokaista vaalipiiriä.

Accuscore kertoo nettisivulla tietoja päivitettävän aina uuden gallupin ilmestymisen jälkeen. Niinpä viimeisin onkin päivitetty 25.3.2015 eli tuorein.
Kiinnitti huomiota että kokoomus (-10) ja sdp (-7) olisivat suurimmat häviäjät. PS menettäisi vain 3 paikkaa (käytännössä nykytilanteeseen -1 paikka) ja suurin voittaja olisi laskelman mukaan keskusta 18 lisäpaikalla (käytännössä 17, yksi PS:stä keskustaan loikannut).

http://www.accuscore.fi/koko-maa-4.html

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Empiirisen vaaligallupin tulokset povaavat rökälevoittoa Nukkuvien puolueelle, joka ei ole jaksanut edes avata Nukkuvien vaalikonetta.

Kun PS alkoi flirttailun salongin kanssa, protesti valui hukkaan ja usko politiikkaan saattoi mennä lopullisesti. Soinilta voisi kysäistä, oliko tämä koko homman tarkoitus?

Politiikasta ovat kiinnostuneita enää poliitikot itse.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Timo hei, en tiedä ymmärränkö kommenttisi oikein kun käsitän että pienpuolueiden vaalityön tulokset katsot Soinin syyksi? Eikö todellakaan puolueiden omalla vaalityöllä ole mitään merkitystä vaan joku toinen puolue, tuossa mainittu Soini, on syyllinen menestymättömyyteen vaaleissa? Mikäli olen ymmärtänyt kommenttisi sanoman kertomallani tavalla, niin kyllä silloin kaiketi oma protestisanomanne ei ole uponnut äänestäjiin. Uskonpa että PS ja muutkin eduskuntapuolueet ajavat vain omaa vaaliohjelmaansa vaalitilaisuuksissa. Herää kysymys, onko puolueellanne sitten oikeaa sanomaa äänestäjille jos katsot ettei sanomanne mene perille?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

En kylläkään tarkoittanut sitä tuosta näkökulmasta, vaan yleistyneestä piittaamattomuudesta tai suoranaisesta inhosta politiikkaa kohtaan.

Meillähän on mennyt erinomaisesti lähtökohtiin nähden, mutta siihen nyt ei kovin paljoa ole tarvittukaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Timo, kertoisitko sitten miksi nostit esille juuri Soinin nimen? Jonkinasteista loanheittoa Soinin ja PS puolueen niskaan?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #10

Ei. Minua vain kiinnostaa yleisellä tasolla, että kaikilla puolueilla näyttää oma kannatus menevän maan asioiden edelle. Ainakaan en ymmärrä logiikkaa, miten ne olisivat tuossakaan tapauksessa nivoutuneet yhteen niin, että äänestäjä kokisi saavansa sitä mitä tilaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko se median vai Soinin vika jos ps:et ei menesty hyvin vaaleissa, eduskuntavaalien jälkeen on ollut vain alamäkeä, mutta uskotaan vaalivoittoon kuin ruumiiden ylösnousemukseen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Onneksi teot ratkaisevat, eivät muiden epäilyt tekemättä jättämisistä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

PS sai eurovaaleissa 2014 12,9% kannatuksen ja siinä mielipiteen antaneiden otos oli paljon suurempi kuin gallupeissa, 1 728 294 henkilöä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset