Yhteiskunnasta Muutama sana

Muutama sana ay-liikkeen TTIP-kannasta ja läntisistä arvoista

Taloussanomat uutisoi ay-liikkeen haluavan Suomen USA:n leiriin arvojen takia. Pointti on mielenkiintoinen (siitä jäljempänä), mutta niin ovat myös ay-liikkeen vähemmän uutisoidut muut kannat TTIP:stä.

 

Muistiossaan järjestöt pitävät investointisuojaa joko tarpeettomana tai ongelmallisena ja vastustavat sitä. Investointien esteiden purkaminen helpottaa suomalaisten investointeja Yhdysvaltoihin, muttei päinvastoin, koska tänne saa jo vaivatta investoida. Kannattaa huomata, että vastaavasti Kiinaan on paljon vaikeampi investoida, mutta juuri sinne kaikki investoivat.

 

Koska tullit ovat jo matalia tai niitä ei ole, sopimus voisi lähinnä poistaa tariffeja maataloustuotteilta puolin ja toisin, helpottaa palveluiden vientiä sekä vähentää teknisen sääntelyn aiheuttamaa turhaa byrokratiaa. Julkiset palvelut ja työelämän säännöt ollevat suojassa jatkossakin.

 

Huomiolle pantavaa on, että T&T:n kyselyn mukaan yritysjohtajat ovat nuivia TTIP:tä kohtaan. Niinpä ay-liikkeemme kannattaa vapaampaa kauppaa ja yritykset eivät, mikä on mielenkiintoinen asetelma (EK:n kanta on toki myönteinen). Yritysjohtajat pitävät sopimusta joko vähäpätöisenä tai liian kovaa kilpailua luovana. Amerikkalaisilla yrityksillä on kokoetu kotimarkkinoidensa ansiosta. Jos tästä voi jotain päätellä, vain pieni osa yrityksistä hyötyy sopimuksesta sääntelybyrokratian vähentämisen ansiosta.

 

Otsikoihin nousi se, että ay-liikkeet puolustavat länsimaisia arvoja etenkin venäläis-kiinalaisia äärikapitalistisia ja totalitaristisia arvoja vastaan. Demokratia, tasa-arvo, vapaus ja työntekijöiden oikeudet näyttävät saavan paremmin vastakaikua kapitalistiseksi haukutussa lännessä kuin kommunistisessa idässä. Sinänsä ei ole ihme, että ay-liike näitä arvoja kannattaa. Toinen asia - akateemisena kysymyksenä - on, kuinka TTIP niitä vahvistaa suhteessa kilpaileviin arvoihin.

 

Vaikutelmaksi jää, että on rakentumassa uusi dualistinen valta-asetelma maailmaan (aiheesta ovat eräät muut näköjään kirjoitelleet). Läntinen kulttuuri vastaan muu maailma. Ei näytä siltä, että muut olisivat antamassa arvoistaan periksi. Vastakkainasettelun syveneminen taitaa olla vääjäämätöntä. Se on myös YK:n kykenemättömyyden takana. Jos läntisten arvojen mukaisia oloja halutaan muualle, lännen tulisi tehdä se omin päin. Vapaita kansoja ei siihen voi kuitenkaan pakottaa, mutta kaupankäynnissä arvojen mukainen toiminta voi olla ehtona. Äärimmillään arvoista tulee oman vallan osoittamisen tärkeitä välikappaleita.

 

Henkilökohtainen vaikutelmani on, että monet läntiset arvot eivät ole tainneet juurikaan levitä viime vuosikymmeninä. Arabikevät taisi lässähtää. Tutkitusti demokratiakaan ei toimi köyhimmissä maissa ja Kiina on kaapannut kaupan Afrikassa, kun länttä se ei kiinnostanut. Läntisten arvojen ristiretki maailman vapauttamiseksi on kääntynyt omien arvojen puolustamiseksi omalla maalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Läntisten arvojen leviäminen näyttää kyllä pysähtyneen muutama vuosi sitten. Ilmeisesti nimenomaan arabimaissa asia on törmännyt kohtuuttomiin odotukseen.

Dramaattisesti toinen kuva demokratiasta ja järjestäytymisen vapaudesta syntyy, jos tarkastellaan neljää vuosikymmentä 1970–2010.

Vuonna 1973 maailmassa laskettiin olevan vähän yli 40 joten kuten demokraattista maata. Kreikka, Espanja, Portugal ja Chile olivat sotilasdiktatuureja. Apartheid omalla nimellään tai tosiasiana vallitsi suuressa osassa maailmaa. Yhdessäkään Itä-Euroopan maassa kukaan ei saanut vapaasti matkustaa tai äänestää.

Nykyinen 120 demokraattisen maan todellisuus on kuitenkin toista. Finanssikapitalismilla menee huonosti, mutta en jotenkin jaksa sitä surra.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

70-luvulla Kekkosella oli niin paljon valtaa, että myös Suomi oli lähellä diktatuuria.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Otteita kansallisen turvallisuuden strategiasta 2015

"We believe trade agreements have economic and strategic benefits for the United States.
...our trade agenda is focused on lowering tariffs on
American products, breaking down barriers to our goods and services, and setting higher standards to level the playing field for American workers and firms."

"Through the Trans-Pacific Partnership (TPP) and Transatlantic Trade and Investment Partnership (T-TIP), we are setting the world’s highest standards for labor rights* and environmental protection**, while removing barriers to U.S. exports and putting the United States at the center of a free trade zone covering two-thirds of the global economy.

"Our goal is to use this position, along with our highly skilled workforce,
strong rule of law*, and abundant supply of affordable energy, to make America the production platform of choice and the premier investment destination. In addition to these major regional agreements, we will work to achieve groundbreaking agreements to liberalize trade in services, information technology, and environmental goods—areas where the United States is a global leader in innovation."

Ja sitten pikainen vertailu työtekijöiden oikeuksista USA-Eurooppa.

*In the United States labor laws, there is no requirement for an explicit contract of employment./In Europe, the employment contract, derived from common law, is the basis of all employer-employee relations.

*American federal laws and the U.S. Fair Labor Standards Act do not require that employers notify their employees before termination./ Under European labor laws, an employee can claim wrongful dismissal or termination if the employer breaches the employment contract.

-Ympäristöasioissa** kannattaa tutustua esimerkiksi liuskekaasun (abundant supply of affordable energy) tuotannon räjähdysmäiseen kasvuun ja sen merkittäviin ympäristöongelmiin. Myös arktisen alueen öljynporaaminen käynnistyy Shellin toimesta.
Eli kovin korkealle en jenkkiläistä ympäristötietoisuutta nostaisi.. Toki meilläkin on oma Talvivaaramme..

-Pointtina kuitenkin se, että kuten NSS 2015 kertoo että noiden vapaakauppasoppareiden tarkoitus on ajaa USA:n etua. Todellisuus on kuitenkin karumpi, sillä todellinen tarkoitus on kaventaa kansallista päätäntävaltaa koskien työ- ja ympäristölainsaadäntöä monikalnsallisten suuryritysten eduksi ****.

-Niihin sisältyvien investointisuojien kautta monikansalliset voivat haastaa valtioita välimiesoikeuteen esimerkiksi ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi tehtyjen lakien takia. Näitähän on jo vastaavien sopimuksien nojalla nähty...

Trans-Pacific Partnership Seen as Door for Foreign Suits Against U.S.

"An ambitious 12-nation trade accord pushed by President Obama would allow foreign corporations to sue the United States government for actions that undermine their investment “expectations” and hurt their business**** , according to a classified document."

-Hälyyttävintä noissa sopimuskokonaisuuksissa on niiden sisältöön ja valmisteluun liittyvä salailun ilmapiiri. Tästä esimerkkinä toimikoon vaikka seuraava..

"The chapter in the draft of the trade deal, dated Jan. 20, 2015, and obtained by The New York Times in collaboration with the group WikiLeaks, is certain to kindle opposition from both the political left and the right. The sensitivity of the issue is reflected in the fact that the cover mandates that the chapter not be declassified until four years after the Trans-Pacific Partnership comes into force or trade negotiations end, should the agreement fail."

http://www.nytimes.com/2015/03/26/business/trans-p...

-Työlainsäädäntöä olisi sopimuksen hengessä muokattattava ja äkkinäinen voisi kuvitella sen parantavan työntekijöiden asemaa siellä missä se on heikompi. Mutta mutta... jännä nähdä mikä muuttuu ja mihin suuntaan..

"Trans-Pacific Partnership won't improve workers' rights in Asia, critics warn"

http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/21/tra...

-Obama on juuri allekirjoittanut lain, joka antaa hänelle oikeuden ajaa pikavauhtia läpi TPP soppari. Kiire johtuu mitä ilmeisimmin Kiinan yuanin todennäköisestä pääsystä IMF:n valuuttakoriin syksyllä 2015, yhdeksi maailman reservivaluutoista..

-Meikäläisessä mediassa ei juurikaan (jos ollenkaan) ole ollut puhetta tuosta Obaman fast-track projektista, mutta uutisointia ja ihmettelyä se on kyllä herättänyt kovin muualla maailmassa.

"U.S. President Barack Obama on Monday signed into law legislation that gives him "fast-track" power to push ahead on a Pacific Rim trade deal that has been the subject of intense debate in Congress and across the nation."

http://www.reuters.com/article/2015/06/29/us-usa-t...

-Rovaniemellä on huomattu uutisoida asiasta.. Muuten näyttää aika hiljaiselta..

"Obama signs trade bills into law, giving boost to TPP talks"

http://www.finlandtimes.fi/worldwide/2015/06/30/18...

Että semmosta...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdysvaltalainen laatulehdistö on monesti ihmetellyt sitä, että edes amerikkalaisille ei kerrota sopimusten neuvottelutavoitteita. EU:n tavoitteethan ovat julkisia:

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/doc...

Yhdysvalloissa ammattiyhdistysliike vastustaa yksimielisesti TPP-neuvottelujen jatkamista nykypohjalta. Sen sijaan TTIP:tä vastaan sen kumemmin Euroopan kuin Amerikankaan ay-liikkellä ei näyttäisi olevan mitään.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Tavoitteet ovat tavoitteita ja sopimussisältö on sopimussisältöä..

Kovin salaistahan tuo sopimuksen sorvaaminen on ja komissiolle on annettu melkoisen lavea mandaatti sen valmisteluun..

"Suomalaistutkijat varoittavat: Kauppasopimus vaarantaisi demokratian"

"– Näkemyksemme mukaan TTIP:n kautta siirretään Suomen eduskunnalle ja viranomaisille kuuluvaa julkista valtaa Suomen ulkopuolelle, pienelle kansainväliselle juristieliitille. Epäilemme myös, että TTIP:n taloudellisia hyötyjä Suomelle on yliarvioitu, tutkijat kirjoittavat julkilausumassaan.

Julkilausuman on allekirjoittanut 49 suomalaista tutkijaa. Mukana ovat muiden muassa professorit Risto Alapuro, Martin Fougère, Martti Koskenniemi, Heikki Patomäki ja Teivo Teivainen."

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/05/07/su...

Paljon tietoa sopimuksesta ja esimerkiksi julkisuuteen vuotaneita asiakirjoja...

http://www.vapaakauppa.fi/

"Komission oman väitteen mukaan se on ”sitoutunut tuottamaan mahdollisimman paljon tietoa neuvottelujen kulusta”. Se väittää jopa, että ”komissio on ottanut ennennäkemättömän askeleen antamalla julkisuuteen jopa joukon papereita, jotka kuvaavat EU:n lähtökohtia neuvotteluissa”, joita se esitti USA:lle neuvottelujen alkaessa heinäkuussa Washingtonissa, ensimmäisellä neuvottelukierroksella.

On toki rohkaisevaa, että komissio on lopultakin alkanut tuoda neuvottelukantojaan julki. Julkaistut paperit käsittävät kuitenkin vain pienen osan neuvotelluista. Tietovuotona Corporate Europe Observatoryn nähtävänä olleiden sisäisten raporttien mukaan Washingtonissa on keskusteltu julkaistujen lisäksi laajalla skaalalla monista muista kysymyksistä – alkaen palvelujen kaupan vapauttamisesta, aina kiistanalaiseen investoijien ja valtioiden välisten kiistojen ratkaisumenettelyn käsittelyyn asti.

Komissio on siis vienyt neuvottelupöytään useita asioita, joita ei komission verkkosivulta löydä."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin kauan kuin neuvotellaan, ei ole muita sopimussisältöjä kuin osapuolten tavoitteet. Europarlamenttia tunnetusti huolestuttaa investointisuojaan liittyvä välimiesoikeusehdotus. Sehän huolestuttaa myös noita suomalaistutkijoita, Paul Krugmania ja AFL-CIO:ta.

Kerrassaan mikään ei pakota europarlamenttia tuon muotoista investointisuojaa hyväksymään, eikä sitä varmasti hyväksytäkään, jos myös Amerikan ay-liike sitä vastustaa. TTIP ei siihen kaadu.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Sopimusneuvottelut ovat keväällä edenneet tekstipohjaiseen neuvotteluun, ja ne pyrittäneen päättämään vuonna 2016. Virallisen prosessin mukaan EU:n jäsenvaltiot tai Euroopan parlamentti eivät enää voi asettaa neuvotteluille ehtoja vaan ainoastaan hyväksyä tai hylätä valmiin sopimuksen."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tekstipohjainen neuvottelu jatkuu tavoitteiden, ei ehtojen, pohjalta. Investointisuojakysymys on täysin avoin siihen asti, kun teksti tuodaan nähtäväksi vuonna 2016. Mikäli välimiesoikeudet ovat silloin mukana, sopimus hylättäneen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #8

Eli tarkoitatko että välimiesmenettylystä luovutaan TTIP neuvotteluissa? Jos uskot ettei sopimus tule kaatumaan sen takia..

Rohkenen epäillä, se on kuitenkin aivan normaali järjestely noissa kauppasopimuksissa. Ja seurauksia on rutkasti.. Tässä yksi.

"Canada is facing a law suit by the private owner of the Detroit-Windsor bridge for billions, under the North American Free Trade Agreement, which has provisions related to investor protection. Matty Moroun, owner of the bridge that connects Windsor to Detroit, wants damages from Ottawa in connection with Canada's plan to build a second bridge linking Ontario to Michigan at Detroit.

The claims against Ottawa for damages are made under the Chapter 11 investor-state dispute settlement mechanism in NAFTA."

http://www.ibtimes.com.au/canada-facing-law-suit-a...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #9

Näin luulen. Toki Euroopan poliittinen tilanne ehtii muuttua vuodessakin. Europarlamentin suurin ryhmä, johon CDU, Kokoomus ja Venstre kuuluvat, ei ole erityisemmin vastustanut välimiesmenettelyä, mutta yksin se on vähemmistö.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

Huomaan kirjoittaneeni hieman elliptisesti. Tarkoitin siis puoluejoukkoa, joka on suurempi kuin EPP:n parlamenttiryhmä, johon kuuluvat mm. CDU ja Kokoomus. Esimerkiksi Venstre ja Britannian konservatiivit ovat suhtautuneet varsin nonchalantisti koko välimiesoikeuskysymykseen.

Tämä suurempikin joukko on kuitenkin toistaiseksi vähemmistössä. Perinteinen pessimisti odottaisi silti epäilemättä, että jo vuoden päästä välimiesoikeuksien hyväksyminen osaksi sopimusta kelpaa enemmistöllekin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Toivon mukaan mitään uusia oikeuslaitoksia ei tule. Nykyisten pitäisi kyllä kyetä hommat hoitamaan. Ay-liikkeen muistiossa mainitaan USA:n patenttioikeuden olleen tutkitusti puolueellinen, joten tuunattavaa silläkin saralla on.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #11

Paljon olisi muutakin "tuunattavaa", USA on niin epätoivoissaan noiden sopimustensa kanssa, että TPP:n kanssa suostuivat hiljaisesti hyväksymään ihmissalakuljetuksen ja pakkotyön... Ehkä ne sitten joustaa myös noissa riidanratkaisumekanismeissa. Tai sitten ei, ehkä joustot on joustettu ja TPP on strategisesti myös tärkeämpi kun TTIP...

Why Is The U.S. Desperate To OK Slavery In Malaysia?

The provision, which bars countries that engage in slavery from being part of major trade deals with the U.S., was written by Sen. Bob Menendez (D-N.J.). At the insistence of the White House, Menendez agreed to modify his language to say that as long as a country is taking "concrete" steps toward reducing human trafficking and forced labor, it can be part of a trade deal. Under the original language, the country that would be excluded from the pending Trans-Pacific Partnership pact is Malaysia.

Understanding this is key to understanding why President Barack Obama has been pushing so aggressively for a trade deal that so many of his allies insist will harm American workers. It's about global power, geopolitics and pushing back against the rise of China. And that starts with Malaysia.

http://m.huffpost.com/us/entry/7444978

Vähän ajetaan kaksilla rattailla, vasta bannattiin konfederaatiolippu kun muistuttaa orjuudesta..

Selvää on ainakin se, että noi sopparit liittyy vahvasti geopolitiikkaan... Ja siinä leikissä ihmisoikeudet ja riidanratkaisumekanismit on sivuseikkoja ja kauppatavaraa..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katsoin äsken Food inc. dokumetin Yhdysvaltain elintarviketuotannosta ja aivan sairaalta näytti. Toivottavasti tämä kehitys ei edisty Euroopassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset