Yhteiskunnasta Muutama sana

Kuinka kauan häviävä imperiumi voi hävitä?

EU:n onnistumisten lista on lyhyt, eikä Kreikan tapaus näytä listaa pidentävän. Kuinka kauan häviävä imperiumi voi hävitä?

 

1) Euroa ei olisi pitänyt luoda, mutta uhallakin se luotiin (fail 1). Luotiin riskialtis ympäristö, jota ylenkatsottiin (fail 2). Seurasi kriisi, jonka hoidossa siinäkin epäonnistuttiin (fail 3).

 

2) EU:n budjetista jaetaan rahaa lähinnä maataloustukeen ja reuna-alueiden auttamiseen. Rahoja väärinkäytetään valvonnasta huolimatta ruohonjuuresta huipulle. Aavelentoasemia, turhia moottoriteitä, satoja ja satoja miljoonia rautateihin, joita ei koskaan rakenneta. Sielläkin, missä näyttää hyvältä, kulissien takana mätä kuplii. Nyt tuensaajat ovat vararikon partaalla. Mitä enemmän saatua tukea, sitä pahemmin kuralla. EU ei uskalla laskea milloin tuet maksavat itsensä takaisin. Kreikkaa heidän nokiansa, EU-tuet, eivät todellakaan pelastaneet.

 

3) EU on epäonnistunut myös lainsäädännössään. Yli-innokkaana organisaatio on rikkonut subsidiariteetti-periaatetta vastaan ja sotkeutunut jäsenmaiden asioihin. Se on jo luultavasti talouden jarru. Virkamiehet eivät Brysselissä tienneetkään paremmin, kuinka bisnestä ja kutakin jäsenmaata johdetaan. Äänekkäiden vähemmistöryhmien läpi saamat agendat eivät aina toimineetkaan.

 

Epäonnistumisten listalla ovat tyrkyllä Venäjän luoma kriisi ja Välimeren laittomat maahantulijat. Venäjän politiikan epäonnistumista ennakoi erimielisyys, haluttomuus ja aloitekyvyttömyys. Venäjällä päinvastoin tuntuu olevan visio ja tahto. EU:n ja Venäjän kriisin mahdollisesti kärjistyessä konfliktiksi, jo koettu eurokriisin aiheuttama sisäinen eripura syönee halua puolustautua yhdessä Näin etenkin, jos konflikti koskettaa vain joitakuita ja loput jäsenmaat taas ovat EU:n kurittamisen takia taloudellisesti puolustuskyvyttömiä. Jos Venäjä on todellakin vallalle ahne, se pyrkii hyödyntämään lännen heikkoutta ajoissa.

 

Välimerellä epäonnistumista ennakoi "lamujen moottoritie" eli pakolaisten jyvitys jäsenmaihin. Se passivoi komission, koska välitön ongelma on ratkaistu ja toisaalta innostaa lisää maahantulijoita. Näin silloin, jos raja ei ole raja, eikä siirtolaisten muuton syitä oikeasti ja aktiivisesti poisteta. (Assad, Eritrea ja muut on laitettava maksamaan aiheuttamistaan vahingoista. Tuet pois ja Sveitsin tilit talteen.) Muuton syitä pitäisi poistaa uudenlaisella politiikalla ja sen pitäisi vieläpä tehotakin tavalla, johon ei ole vielä kyetty. Niinpä suurta onnistumista tuskin tulee. Jos tulisi, samalla tultaisiin ratkaisseeksi kaikki köyhien maiden keskeisimmät ongelmat.

 

20 vuotta on testattu uutta uljasta unionia ja tuloksena on ennätyksellisen pitkä taantuma ja liuta epäonnistumisia jokaisessa keskeisessä tehtävässä. Federalistille tosin riittää onnistumiseksi se, että EU on ylipäätään olemassa. Jos pelkkä pystyssä pysyminen on saavutus, paljoa enempää ei kannata odottaa, jos resurssit hukkuvat hengissä pysymiseen. Pystyssä EU taas on tasan niin kauan kuin Saksa voittaa. EU:n hajoamisen laukaisijoina voisivatkin olla:

  1. Tyytymättömien häviäjien joukkopako
  2. Saksan hyödyn kuihtuminen

Mikäli näin kävisi, seurauksena luultavasti olisi löyhä valtioliitto. Lähivuosina voikin tapahtua isoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ensin Saksan hallitus jäädyttää maan teollisuuden palkat ja sitten käyttää teknologista ylivoimaa Kreikan ja kumppaneiden kilpailemiseksi pois markkinoilta. Saksan vaihtotaseen ylijäämä on tällä hetkellä maailman suurin, eikä tarvitse ihmetellä miksi - Saksa jättää kokonaiskysynnän ylläpidon muille euromaille jotka velkaantuvat miljardikaupalla. Käytännössä siis muu euroalue elättää Saksan vientiyrityksiä. Mikäli Grexit tapahtuu, alkaa muidenkin maiden kohdalla pohdinta siitä onko eurojäsenyys enää mielekäs. Kun muutama euroalueen jäsenmaa no poistunut, alkaa Saksan vientiyrityksissä olla vetelät housuissa.

Ei tässä ole mistään muusta kyse kuin vanhasta kunnon merkantilismista. Merkantilismillahan on Saksassa pitkät perinteet. Valitettavasti muut euroalueen maat eivät ymmärtäneet asian tilaa ennen liittymistään. Nyt alkaa olla jööti lentänyt tuulettimeen niin monta kertaa että kohta lähtee tuuletin vaihtoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset