Yhteiskunnasta Muutama sana

Immosgate - Aftermath

Kohu ei ole ohi, mutta jäsentelen jo tapahtunutta. Ketkä hyödynsivät kohua?

 

Hyödyntäjissä on kaksi keskeistä ryhmää: media ja eräät puolueet. Kolmas oma ryhmänsä on kohun keskeinen välikappale: kohahtaneet (tai pöyristyjät, mielensäpahoittajat).

Kohahtajat tarvitsevat rasisteja, joita vastaan taistelemalla voi tuntea parantavansa maailmaa. Historiasta ja maailmalta haetaan johtolankoja, joista punoa mielikuva natsipersuista.

 

Poliittiset hyödyntäjät

Eräs puolue tykitti kuin tilaisuutta odottaneena. Mielenkiintoinen näky näet kohtasi, kun vierailin viime viikon puolessa demarien Demokraatti-lehden kotisivulla. Kahdesta kymmenestä etusivun jutusta vain kolme käsitteli jotain muuta kuin Immoskohua. Demarit olivat muutenkin aktiivisesti ottaneet kantaa tapahtuneeseen, mutta Demokraatti tuntui mässäilevän tapahtuneella, ellei suorastaan rypenyt kaulaansa myöten siinä. Hämmentävän erilaisen vastineen tälle antoi Vihreä lanka: yksi ainoa juttu kohusta ja sekin varsin maltillinen. Ottaen huomioon keskustelun tason, etäisyys oli viisasta. Vihreiden edustajat toki ottivat kantaa ketään yllättämättä, mutta jotain kertoo esimerkiksi Jyrki Kasvin suhtautuminen. Hän oli alkuun halunnut pysyä keskustelun ulkopuolella.

Ongelma oli, ettei keskustelussa tiedetty mistä puhuttiin. Monikulttuurisuus oli asian ydin, jonka jokainen käsitti omalla tavallaan. Samalla media epäonnistui termin selventämisessä. Puheenvuorossakin on erinomainen selvennys termin variaatioista, mutta toimitus ei joko löytänyt helmeä tai ymmärtänyt sen arvoa.

Ymmärtämättömyys paistoi valtakunnan poliittisen eliitinkin kommenteista. Niin Sipilä, Stubb, Rinne kuin Niinistökin puhuivat jostain sinne päin. Pohjat veti Antti Rinne verratessaan monikultturismin vastustamista maahanmuuttajien vastustamiseen. Anttia ei häirinnyt se, että Immosella itsellään on maahanmuuttajataustainen puoliso.

 

Media haaskalla

Ehkäpä heinäkuu oli vailla tärkeitä uutisia ja Olli Immonen onnistui pistämään toimittajia oikeaan hermoon. Alkoi hyökkäys joka meni överiksi. Lausunto, joka ei ollut rasistinen, tulkittiin ennakkoluuloisesti niin. Kohu oli mitä parasta tienestiä medialle. Eräs puheenvuorolainen valitteli Facebookin täyttyneen aiheesta. Kansaakin kiinnosti ja toimittajat näkivät sen. Ongelmaksi muodostui uutisoinnin vinous. Se on toki tyypillistä kohuissa. Uutisointi kuitenkin lietsoi kiihkeimmät mielenosoituksiin eri puolilla Suomea, liekö yhteensä parisenkymmentä tuhatta. Helsingin tapahtuma meni osin mönkään, kun Tino Singhin johdolla väki lietsottiin vihaan Matias Turkkilaa kohtaan, eikä annettu tulla kuulluksi. Sepä se on varsinaista ”Minulla on unelma”-meininkiä. Kuvaavaa on, että järkeä kiihkoilijoille jälleen kerran yritti puhua maahanmuuttaja.

Hyvä esimerkki uutisoinnista on Uusi Suomi. Uutiset noudattivat yleistä linjaa. Erikoisuutena olivat uutisten alle ja Poimintoihin linkitetyt Puheenvuorot, jotka paria poikkeusta lukuun ottamatta olivat kallellaan tiettyyn suuntaan. Puolueellisuuden näki niin sanotusti otsallaankin, jos vain katsoi. Tasapainoisempia tilannearvioita löysi lukijoiden suosikeista.

Tässä on tunnustettava, että edes maahanmuuttaja ei auta puhumaan järkeä. Media voitti, vaikka maine meni. Kansa on liiankin koulutettua ja osaa lukea toimittajien rivien välitkin, puhumattakaan tilannetajusta. Media elääkin omassa kuplassaan. Ehkä alalle hakeutuu maailmanparantajia ja samanlaiset kouluttavat heitä. Jos toimittaja koulutetaan parantamaan maailmaa, hän tekee sen oman ymmärryksensä rajoissa. Valitettavasti se ei riitä maailman parantumiseen. Hyvillä tarkoituksilla on pilattu paljon, hyvällä ymmärryksellä ei.

 

Tulos

Kenties kohu ja sen toispuoleinen uutisointi lietsoi pienen äärijärjestön muksimaan Jyväskylässä. Niin ei tulisi tietenkään tehdä. Mitään hoitoa vaativia vammoja ei tullut, toisin kuin Kuokkavieraiden juhlissa Itsenäisyyspäivänä. Nyt toimittajat ainakin kohisevat väkivallasta. Totta on, että askel väkivallattomuudesta väkivaltaan on iso, mutta kannattaa suhteuttaa sekin vammoihin. Suuressa kyvyttömyydessään itsekritiikkiin media kiistää osavastuunsa. ”En se minä ollut ja oli siellä muitakin.”

Immosen tulkinnanvarainen ja kiihkeä lausunto aloitti palon. Sitä ei kukaan kiistä. Nyt demokraattinen puolue on joutunut perumaan toritapahtumansa turvallisuuteen ja järjestykseen vedoten.

Hullu heinäkuu. Katsokaa peiliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mitään hoitoa vaativia vammoja ei tullut"

Poliisin mukaan:

"Poliisin mukaan yhden pahoinpitelyn uhrin vammat olivat erittäin lievät, eivätkä vaatineet hoitoa. Kahden muun vammat olivat olleet lähinnä veriruhjeita ja iskujen seurauksesta syntyvää kipua."

Eli yhden vammat kolmesta eivät vaatineet hoitoa. Silminnäkijöiden mukaan siellä hakattiin maassa verilammikossa makaavaa tajutonta miestä.

Olisiko mielestäsi pitänyt rökittää paremmin?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Olisiko mielestäsi pitänyt rökittää paremmin?"

En vastaa typeriin kysymyksiin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eräs heikoimmista esityksistä.

Persukansanedustaja aloitti kohun verihuuruisella julistuksella facebook-sivuillaan ja oli jo esitellyt veriveljeyttään natsien kanssa kuvin ja sanoin, puoluejohto ei oikein jaksa irtisanoutua kansanedustajansa manifestista ja tämän hengenheimolaisista, ruohonjuuritaso puolustaa poikkeuksin raivoisasti soturiaan. Muut ovat syyllisiä, kun ihmettelevät hallitus- ja ulkoministeripuolueen kansanedustajan avautumista.

Lopuksi persu puristuu pieneksi herneeksi itseensä. Torilla ei tällä kertaa todellakaan tavata.

Jaakko Häkkinen

"Persukansanedustaja aloitti kohun verihuuruisella julistuksella facebook-sivuillaan"
-- Maa kutsuu, kuuleeko Eeron planeetta? Et ole näköjään edes lukenut kohun aiheuttanutta Immosen kirjoitusta. Silloin ei kannattaisi lähteä mustamaalaustalkoisiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Nyt demokraattinen puolue on joutunut perumaan toritapahtumansa turvallisuuteen ja järjestykseen vedoten."

PS:n viimeisin kanta lienee tämä, puoluesihteerin:

– Haluamme suojata jäsenistöämme pahalta mieleltä ja tympeiltä fiiliksiltä.

http://yle.fi/uutiset/puoluesihteeri_slunga-poutsa...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tämä on opettavainen kaneetti. Ei ehkä kannata metsästää sitä ainoaa oikeaa totuutta. Totuuksia on monia riippuen keltä kysyy ja vieläpä milloin kysyy.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Taisin olla sitten "pöyristyjä" - vitsi, vitsi... miten voisin myös "kehua" Immosta jos olisin noissa gategorioissa (kts. linkin lopussa).

Laita mulle oma kategoria vielä, Mikko, jooko - "Hirvimäki" ;-)

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1996...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Joku tivasi minulta nuivaliston määritelmää. Se on helppo. He ovat poliittisia kylmäkköjä. Kantavat pöytään etikalla entisöityjä eilispäivän tähteitä.

Mikon lista hyödyntäjistä ei ole täydellinen. Mikä se sellainen puolue on, joka ei kritiikkiä käännä voitoksi? Keinoja voisi kylläkin välillä vaihtaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Milloinkaan ei näin suvaitsevaisessa maailmassa ole loukkaannuttu yhtä paljoa.

Suomi ei ainakaan ollut voittajien joukossa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jotenkin koko Immoskohu on ihmeellinen. 29 vuotias nuori mies saa koko Suomen paniikkiin mielipiteillään. Voi olla että muutama muukin on samaa mieltä hänen kanssaan, mutta mitä sitten? Onhan meillä putinistejakin, eikä heidän mielipiteensä synnytä kovin suuria intohimoja vaikka joskus voisi olla aihetta syyttää vaikka maanpetoksesta tai vähintään yllyttämisestä vieraan vallan agentiksi.. Suomessa saa onneksi esittää vapaasti mielipiteensä. Eri asia on sitten jos ryhtyy laittomiin tekoihin tai kiihottaa sellaisiin tekoihin.

Se nyt on ainakin tullut selväksi, että Immosen blogikirjoitus on tulkittu niin mitä Immonen ei nähtävästi tarkoittanut. Nuoret eivät aina harkitse sanomisiaan ja sanavalintojaan tarpeeksi. Kun lukee tekstin tarkkaan, on väärin päätellä, niin kuin media ja sote tekee, että hän kiihottaa väkivaltaan vaikka puhuukin "taistelusta".

Taisi tästä tulla kärpäsestä härkänen. Voiko maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta edes puhua ettei leimaannu natsiksi tai fasistiksi? Saattaa olla vaikeaa.

Seuraavana yksi avaus mutta kovin vähän siihen on asiallisia kommentteja. Ei tainnut olla kovin mediaseksikästä tekstiä?

http://jannemuhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19951...

Maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta ei kai sitten voi keskustella asiallisesti leimaantumatta fasistiksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Media haaskalla"

Ilmeisesti Putkosen tikun nokkaan nostama Ylekin, joka näkyy panttaavan yleensä kuun vaihteessa ilmestyvää puoluekannatusgallupiaan kenties PS:n puoluekokouksen aattoon saakka.

Toki voisi olettaa että julkaisun ajankohta johtuu heinäkuun kesälomista, mutta kai siinäkin on persujen mielestä joku puolueen vastainen salaliitto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset