Yhteiskunnasta Muutama sana

Mitä turvapaikanhakija tietää?

Suomeen tulleilla ei useiden uutisten perusteella näytä olevan juuri minkäänlaista tietoa Suomesta. Vähistä tiedoista iso osa on huhuja, joista niistäkin osa salakuljettajien propagandaa. Vähemmistö pakenee oikeasti sotaa ja vainoa. Heidän tietämättömyytensä ei yllätä, mutta muiden kyllä.

 

Niillä monilla muilla turvapaikanhakijoilla usein on älypuhelimet, kuten maailmassa nykyään yleisesti jo on. Puhelimien Instagrameilla, Facebookeilla ja muilla tulijat kertovat elämästään. Yhtä kuitenkin näyttää puuttuvan.

 

Monella ei näytä olleen uteliaisuutta ja itsesuojeluvaistoa, jonka voimin olisi hakenut puhelimellaan netistä faktaa siitä, mihin maahan sitä onkaan menossa. Niinpä pakkaset järkyttävät, vaikka Suomen kylmyys on rasitteeksi ja liioitelluun asti kuuluisaa maailmalla. Myöskään naisten tasaveroinen asema miesten rinnalla ei näytä olleen tuttu. Puhumattakaan koskemattomuudesta.

 

Sen sijaan monet tulijat "tietävät", että Suomessa kaikki saavat tukia 1500 euroa kuussa ja että täällä on kauniita vaaleita naisia. Vain jälkimmäinen pitää varmuudella paikkansa.

 

Jokaisen siirtolaisen kannattaisi ensin selvittää, mikä maa Suomi on ennen kuin irtisanoutua työstä sekä myydä auto ja asunto ja lähteä salakuljettajien matkaan. Silloin selviäisi, että Suomessa ei saisi omaa asuntoa, koska välttämättä ei töitäkään ja autokin on vieläpä kalliimpi.

 

Minun silmääni näyttää siltä, että tällaisten tulijoiden suhde tietoon ei ole hallussa olevan teknologian tasolla. Luotettavaa tietoa on käden saatavilla, mutta sitä ei hankita. Sen sijaan luotetaan muutamiin harvoinhin tiedon ja luulon sirpaleisiin. Koko elämä ollaan valmiita oudon sinisilmäisesti ja sumeilematta laskemaan sellaisen varaan. Suhtautuminen huhuihin ja tietoon on paimentolaisyhteiskunnan tasolla. Se asenne vaihtelee tietysti suomalaistenkin välillä, mutta luulojen varassa elämisessä näyttää olevan isokin ero. Se ei anna hyvää ennustetta selviytyä nimenomaan tietoyhteiskunnassa.

 

Naisten väheksyminen on sekin vakava ongelma. Tarttumatta enempää Kölnin, Helsingin ja muiden kaupunkien uudenvuoden juhliin, on suuren enemmistön röyhkeys auttajia kohtaan suorastaan hämmennyttävää: kuvittelisi, että turvaan pääsy olisi jo hieno lahja, mutta tulijoiden kerrotaan vaativan kaikkea mahdollista, mitä edes monilla kantaväestöstä ei ole. Kiitollisuus on tällöin selvästikin vasta puhkeamatta. Auttavia naisia ei myöskään kuunnella ja kunnioiteta.

 

Tällaiset kuvaillut tulijat ovat pakolaisten irvikuvia. He ovat saaneet myös todellisten pakolaisten maineen kyseenalaiseksi (kuinkapa erotat kiitollisen kiittämättömästä). Auttamisen halu rapisee länsimaissa.

 

Kuinka tulija voi muuten olla niin röyhkeä? Yksi selitys saattaa olla se, mistä jotkut Suomen somalit joskus ovat kertoneet. Tulijan kotiseudulla saattaa näet olla vallalla kulttuuri, jossa kunnioituksen saa osoittamalla valtansa. Nöyrä auttaminen on täysin päinvastoin. Niinpä kiittämätön autettu saattaa tulkita auttamisen alemmuudeksi. Hän yrittää käyttää tilannetta hyväkseen, kuten aina "toisheimoisten" kanssa, ja tinkaa ylemmyyttään osoittaen itselleen niin paljon kuin voi. Kun se ei työntekijää rajoittavien sääntöjen takia onnistukaan, tulee maahanmuuttaja itse nöyryytetyksi ja loukkaantuu. Niinpä hän suuttuu. Jopa raivoon voi yllyttää se, että valtakamppailun voittikin a) valkoinen b) "porton asuun" pukeutunut c) nainen.

 

Patriarkaalisista yhteiskunnista tulevilla heikon yleissivistyksen omaavista ei tule Suomessa tyytyväisiä asukkaita. Työttömiä kylläkin. Kulttuurien konfliktit tulevaisuudessakin ovat varmoja, kun "arvokoodistot" törmäävät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Liekö syynä, että ei osata englantia tai ei haluta lukea mitään englanninkielistä? Tuskin Suomesta edes on olemassa kovin paljon faktatietoa arabiaksi...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

On todellakin sanottu, ettei arabiaksi ole käännetty kirjallisuutta nimeksikään, mutta ainakin Wikipediassa on kattava artikkeli. Arabia sinänsä on laajasti puhuttu kieli, joten jotain tarjontaa luulisi löytyvän.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Asia on juurikin noin. Auttamista nähdään tahallisena nöyrytyksenä. Ne , jotka Suomeen päätyvät ovat aatelisto ja rikkaita toimijoita/sotilaita eivätkä koskaan suostu tekemään alempiarvosta työtä kuin mihin ovat tottuneet. Kun ryhmä saavuttaa kriittisen massan niin lainsäädäntö on turha silloin. Suomesta on annettava realistinen kuva lähtömaihin ja kannustettavaan rakennepoliittiseen maahanmuuttoon, jossa karsitaan hakijoita ja otetaan parhaat mahdolliset mukaan. Työnperäisille maahanmuutjaille pitäisi antaa porkkanoita eikä kaikille turvanpaikanhakiojoille keppeja.

Mitä kulttuuriin tulee , niin olen itse puhunut turvapaikanhakijoiden kanssa (siirtolaisena minulla on paljon kavereita Irakista , Somaliasta ja Afganistanista, joilla on suhteita hakijoihin) ja voin todeta, että hakijat ovat tietoisia seksuaalisäännöistä ja ne, jotka häiritsevät yeistä järjestystä tulevat tekemään näin aina, koska ovat kotimaissa osallistuneet rikollistoimintaan myös. Turvapaikanhakijoita ärsyttää eniten , että niitä kohdellaan alempiarvoisina yksilöinä eikä anneta senkaltaista työtä, kun mitä tekivät kotimaassa tai se,ettei työntekoa sallitaan ollenkaan ja antavat niille "turhia" tehtäviä ajankuluksi.

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jep, vaikka kauniisti sanotaan, ettei saa, joukosta löytyy niitä, jotka silti tekevät rikoksia. Jos kotimaassa on tottunut siihen, tapa jatkuu täällä. Vain kuri auttaa.

On toiveajattelua, että ihminen sanomalla lopettaa rikokset, joihin on tottunut.

Koko hyysääminen perustuu siihen, että tulijoita pidetään avuttomina ja heikkoina uhreina. Auttajat ovat usein naisia ja autetut miehiä. Niinpä heidän välillään on sukupuolten välinen kuilu. Suomalainen mies ymmärtää miehenä arabimiehen ajattelua monin osin paremmin kuin nainen.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Ehkäpä, itse näen syynä enemmänkin sidosryhmien hyöty, kun valtiolta voidaan laskuttaa esimerkiksi edunvalvojatehtävistä maahanmuuttajien hyväksi. Ja sitten oikeusturvaa käytetään jatkuvasti väärin. Suomessa valehdellaan harvoin päin naamaa, mutta se on normaalia rikollispiireissa puhumattakaan siitä että islam sallii valehtelemisen vääräuskoiselle. Sama näkee nistien hyysäämisessä. He tietävät oikeusjärjestelmää jopa lakimiehiä paremmin ja sen takia voivat käyttäytyä miten haluavat. Jos on jo rikosrekisteri ja luottotiedot mennyt niin niillä ei ole mitään menetettävää enää.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Maahan saapuville pitää luonnollisesti opettaa suomea, etteivät tee niin paljon yhdys sanavirheitä. Esimerkiksi "vapaa matkustusoikeus" ei ole yhdyssana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset