Yhteiskunnasta Muutama sana

Caruna ja muut - valtio yrityskauppoja tekemässä

Kun hallitus päättää myydä, kannattaa pelätä pahinta. Varsinkin Kokoomuksen johdolla on myyty veronmaksajien omistamia yrityksiä alihintaan tai vähintään yksityisen oligopolin luomalla. Lopussa tarkemmin Carunasta ja sähkönsiirrosta.

 

Katsastus. Valtio myi 2003 koko A-Katsastuksen suomalaiselle pääomasijoitusyhtiölle. Kauppa oli ostajalle houkutteleva, koska sillä sai koko katsastusmarkkinat. Niinpä tulevina vuosina autoilijoiden oli pakko maksella kohonneita katsastusmaksuja. Etenkin A-Katsastus ja K1 myivät katsastuksia yli 70 euron hintaan, kun jotkin pienemmät kilpailijat jossain päin Suomea ottivat jopa alle 40 euroa samasta palvelusta.

Tuottoisuus houkuttelee aina rahamiehiä paikalle. 2006 kansainvälinen Bridgepoint osti A-Katsastuksen. Vielä nykyäänkin yritys tekee liikevoittoa 11-18 % liikevaihdosta. Tyypillisesti yli kymmenen prosenttia on hyvä. Markinakakkonen, espanjalaisen Applusin omistama K1 Katsastajat, on tehnyt liikevoittoa 11-22 %, muttei ulkomaisena yrityksenä "luonnollisestikaan" tee verotettavaa tulosta.

Kuvaavaa on, että hintojen nousu on päättynyt ja lähtenyt laskuun viime vuosina. Kymmenet uudet yritykset ovat tulleet markkinoille. Valtio on yrittänyt korjata virhettään antamalla korjaamoille lupia katsastaa. Autonomistajan kannalta vuoden 2003 moka on vasta korjautumassa ja markkinajohtajat menettävät joka vuosi liikevaihtoaan.

 

Digita. Yle myi radio- ja televisioverkot ranskalaiselle TDF:lle vuonna 2000 ja 2003, jotta saisi rahaa digitalisointiin. Yle, Nelonen ja MTV3 valittivat Digitan hinnoittelusta KHO:een, mutta hävisivät. Valittajat syyttivät Digitaa monopolihinnoittelusta ja 40 % katteista, Ruotsissa jakeluhintojen sanottiin olevan puolet Suomen hinnoista. Vuonna 2012 koko paketin osti First State Investments. Tuotot houkuttelevat rahamiehiä paikalle. 2011-12 liikevoittoa tuli 24-37 % ja omavaraisuus oli lähellä sataa prosenttia. Vuosina 2013-14 oli sentään rauhallisempaa ja liikevoitot olivat 16 %.

 

Caruna. Koska Fortum on sähköntuottaja, sen oli EU-sääntöjen takia myytävä sähköverkkonsa. Ostajiksi löytyi etenkin kaksi ulkomaista pääomasijoitusyhtiötä, joista toisen nimi on First State Investments (kts. Digita). Caruna oli kiinnostava, koska se teki liikevoittoa 22-39 %.

Perinteisesti verkkoyhtiöt ovat olleet laiskoja. Niinpä valtion on pitänyt pakottaa ne kaivamaan kaapelit maahan, jotta sähkö kulkee kelissä kuin kelissä. Carunan arvoissa lukee kaikkea kaunista asiakaspalvelusta, mutta valtio oli se, joka pakotti firman toimimaan arvojensa mukaan.

Suomen mitassa maakaapeloinnin sanotaan maksavan 3,5 miljardia. Carunan 20 % osuus verkoista voisi tarkoittaa 700 miljoonan euron paukkua. Täytyyhän se maksaa. Samalla sijoittajien pitää saada voittonsa. Carunasta maksettiin muhkeat 2,5 miljardia ja ostajat huomioiden sen täytyy kertoa sijoituksen kannattavuudesta.

 

Olemme heikossa tilanteessa. Pääoman maksimaalista tuottoa tavoittelevat ulkomaiset yritykset omistavat verkkomme, mutta monopolin takia heiltä puuttuu asiakkaiden vaatima vastuu ja halu. Jos firman pitää investoida, sen täytyy ja se voi nostaa hintojaan, koska voitot on pumpattu Hollantiin, eivätkä asiakkaat voi lähteä. Tämä on "epämarkkinataloutta". Varainsiirtovero voittojen siirroista Hollantiin voisi joskus olla paikallaan.

Näin First State Investments mainostaa infrastruktuurirahastoaan:

Over the past decade global listed infrastructure securities have delivered higher returns than global equities with a lower level of risk. These highly attractive risk-adjusted returns have been underpinned by assets with high barriers to entry, strong pricing power, predictable cash flows and sustainable growth.

 

Terveessä markkinataloudessa suurien tuottojen pitäisi löytyä sieltä, mistä suuret riskitkin. Yllä oleva osoittaa päinvastaista. Yksityiset ja "lukitut" monopolit ovat sairaus. Valtio yrittää hillitä oireita sääntelyllään. Huolettomat valtiot ovat antaneet sijoittajille liki varmoja ja hyvin tuottoisia bisneksiä hyötymättä siitä  mitenkään pitkällä tähtäimellä.

 

Mitä enemmän yksityisiä pysyviä monopoleja, sitä enemmän yhteiskunnan perustoiminnot maksavat. Aivan keskeistä on, että juuri perustoiminnoissa tulisi olla pienimmät voitot, koska liiketoiminnan riski on pieni, markkina on kypsä, eikä suuria investointeja enää tarvita.

 

Jos kunnat omistavat verkkoyhtiön, ne paikkaavat voitoilla myös talouttaan. Jos asiakkaat omistaisivat verkon, yhtiö keräisi voittoja vain infrainvestointeja varten. Liikevoitto saattaisi olla nykyisen 30 % sijaan 3 %, riippuen tietenkin täysin investointitarpeista. Siirtomaksut voisivat siten olla 27 % alemmat.

 

Ja kas... Meillä on Muonion Sähköosuuskunta (jokunen osuuskunta Suomesta löytyy, kaikki eivät ole edullisia). Siirtomaksut olivat pari vuotta sitten Fortumiin (Carunaan) verrattuna tosiaankin 15-33 % halvemmat. Muoniossa jos missä on asutus harvaa. Erona on myös se, ettei se pyri tekemään voittoa.

 

Nyrkkisääntö näyttäisi olevan, että Itä-Suomessa ja Satakunnan-Pirkanmaan syrjäseuduilla on kalleinta. Halvinta on Pohjanmaalla, Lapissa ja viidessä suurimmassa kaupungissa. Harva asutus ja pitkät etäisyydet eivät näytä korreloivan korkeiden siirtohintojen kanssa. Voimakkaampi korrelaatio tulee varmaankin siitä, jos siirtoyhtiö on iso.

 

Suomi ei kaipaa enää uusia yksityistämisen virheitä. Yrityskaupat kuuluvat ammattilaisille, ei poliitikoille. Maan etu aina ensin. Nykyiset virheet tai niiden seuraukset on korjattava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mitä olisi pitänyt tehdä? A-Katsastus olisi ainakin pitänyt pilkkoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Muistutetaan nyt vielä täsä kokoomuksen järjestelystä katsastuskaupassa:

"Entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok) kehuu yhä valtion 2003 tekemää kauppaa, jossa se sai katsastusyhtiönsä osakkeista 59 miljoonaa euroa. Vain kolme vuotta myöhemmin samat osakkeet myytiin eteenpäin sadoilla miljoonilla euroilla ja valtion leivistä yksityiseen kelkkaan lähteneet viisi johtajaa tienasivat vuonna 2006 yhteensä yli 44 miljoonaa euroa." (MOT)

Käyttäjän JariKorpela kuva
Jari Korpela

Ei mennyt ihan putkeen juu. Sopimuksessa oli määritelty tuoton yläraja, mutta ei vissiin tajuttu että tuotto saadaan konsernijärjestelyillä aina alle vaaditun vaikka hinnat tuplattaisiin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Juu, olisi pitänyt sitoa tuotto liikevoittoon, eikä lopulliseen tulokseen.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Valtion myynneissä ihmetyttää sekin, että ensin myydään hyvätuottoisia yrityksiä, kun taas väkisin pidetään omistusta tappiota tuottavissa kuljetusliikkeissä mm. VR transpoint ja Posti (Itella). Nämä ovat kuitenkin koko kuljetusalan suurimmat hintahäiriköt, jotka jatkuvalla syötöllä rikkovat tilaajavastuulakia.

Johtuuko tämä vaan osaamattomuudesta, vai onko näissä takana jotain suurempaa??

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Minusta tuntuu, että Posti on liemessä. Perinteinen posti vähenee ja kansainvälinen pakettiposti lisääntyy, mistä Posti taas ei ilmeisesti saa suurta siivua. Alakynnessä. Jotain tosiaan pitäisi tehdä.

Antti Liimatta

Vaikea uskoa, että joku olisi niin tyhmä, että myy lypsävän lehmän vain pikavoittojen takia.
Kun ei löydy oikein mitään järkevää logiikkaa, niin voisiko taustalla olla jokin muu, Ideologia tai jopa jokin kummallinen uskonnonomainen asia, jokin salaliitto, ruusuristiläisten, tai/ja vapaamuurarien, vallan anastuspyrkimys, uusi maailman järjestys, jostakin tällaisesta on ainakin löydettävissä viitteitä ja kun hallituksen porukkaa noissa Bildenbergin pippaloissakin vierailee, niin sitähän porukkaa tuo on, eikö!? Tällöinhän olisi loogista, että maan talous ajetaan kuraojaan kaikilla huonoilla kaupoilla, poliittisilla päätöksillä ajetaan kansalaiset ahdinkoon ja sitten vielä ajetaan maa sekasortoon erinäisillä keinoilla ja kaikki laitetaan kansalaisten syyksi, eikö tämä tunnu kovin tutun oloiselta tilanteelta juuri nyt?
Jospa takana on oikeasti salaliitto, tulee vain kaikenlaista mieleen ja silloin se voi olla EU:n laajuista ja laajempaakin.
Aika jäätävää asiaa EU:sta löytyy seuraavasta, kannattaa tutustua: http://kaarle.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14700-palja...
Jos uskaltaa, kannattaa tutustua muuhunkin tarjontaan, vaikkapa siihen, että Vatikaani on jossakin muodossa EU:n taustavaikuttajana, mm.Razinger siis, se Natsin näköinen Papparainen.
En ym. seikoista huolimatta väitä mitään tietäväni, mutta tuo ym. artikkeli kun on faktatietoa/historiaa, sen edessä menee aika hiljaiseksi tämä poika ja ymmärtää, että aika vakavia asioita nämä on.
Onneksi sattuma monesti pilaa salaliittojen hankkeet, jos sellainen on kyseessä, niin ehkä nytkin käy niin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Arvelen, että takana on tyhmyys. Ei voi poissulkea, etteikö olisi ajateltu liikaa ostajien etua maksetun tai periaatteellisen myötämielisyyden takia.

Sen lisäksi etenkin Kokoomuksessa on ideologista yksityistämishalua. Valtion ydintehtäviin ei kuulemma kuulu omistaminen, joten on myytävä. Valtion ydintehtäviin ei myöskään kuulu veronkeruu, mutta se on keino rahoittaa ydintehtävät. Omistamisen tuomat osinkotulot ovat sama asia.

Jos myydään tuottoisa yritys, myydään tulot lapsiltamme.

Näkemykseni on, että:

suomalaiset poliitikot ovat liian tyhmiä ja sinisilmäisiä monimutkaisiin ja suuriin salaliittoihin.

Olen tietoinen näistä natsien "EU"-suunnitelmista. Karsastan EU:ta sen monien perustavaa laatua olevien vikojen takia. Se, että natsit suunnittelivat samaa, ei kuitenkaan saa minua kokemaan EU:ta huonommaksi. EU on mokannut liki kaikki isot asiat ihan itse.

Käyttäjän MarkkuPeltola kuva
Markku Peltola

Salaliitto on isompi kuin valtamedia suostuu ymmärtämään ja kertomaan.
Tämäkin kommentti poistetaan pian.
Miksi myydään väkisin SOKLI, KEMIRA, sähköverkko, ja miksi ajetaan väkisin Suomeen Guggenheim, TTIP, GMO ?

ROTSCHILD and DEREGULATION

(​ http://www.rense.com/general96/dicke.html )
_______David Icke: ...Peter Orszag was the founder and president of the economic consultancy firm which advised the Central Bank of Iceland in the period before it went bankrupt and he advised the Russian Ministry of Finance when the country’s resource assets were being given to Rothschild Zionist oligarchs like Chelsea football club owner, Roman Abramovich, who became instant billionaires....Greenspan received unquestioning support for this policy from Bill Clinton’s Treasury Secretaries, Robert E. Rubin (Rothschild Zionist), former co-chairman of the Rothschild-controlled Goldman Sachs...Another Greenspan supporter of deregulation was Timothy Geithner (Rothschild Zionist), the President of the Federal Reserve Bank of New York, the most powerful in the Federal Reserve cartel...... Without the collective demolition of financial checks and balances by this cabal of Rothschild Zionists there would not have been the crash of September 2008 with its catastrophic consequences for billions worldwide.

But when Barack Obama became US President a few months later, who was in the ‘economic team’ that he ‘appointed’ to ‘sort out the mess’? Er, the very ones who created it and it was all done from a White House controlled by Rahm Emanuel (Rothschild Zionist) and David Axelrod (Rothschild Zionist).

Obama made Timothy Geithner (Rothschild Zionist) his Treasury Secretary ­ Obama’s mother worked for Geithner’s father, Peter F. Geithner (Rothschild Zionist), the director of the Asia programme at the Ford Foundation in New York.

Larry Summers (Rothschild Zionist) was appointed director of the White House National Economic Council, and Paul Adolph Volcker, business partner of the Rothschilds, was made Chairman of the Economic Recovery Advisory Board.

The gang that trashed the town was now back in town to trash it even more and you’ll never guess … they decided that the only way to save an economy brought to its knees by their collective actions and the banking system they represent was to, well, no, surely not … hand trillions of taxpayer-borrowed dollars to the Rothschild-controlled banks and insurance companies like CitiGroup (advised to disaster by Rothschild Zionist Robert E. Rubin, see above), J. P. Morgan, AIG and a long list of others....Rothschild goal ­ to ban any view or research that exposes the Rothschild agenda...No one who only gets their ‘news’ from the Rothschild-Zionist-controlled mainstream media...The Rothschilds have a network of organisations, including B’nai B’rith and its offshoot, the Anti Defamation League (ADL), that work with other Rothschild- controlled groups to target anyone who gets close to seeing the elephant in the living room and exposing it for all to see.

They attack and undermine them in every way they can to stop the simple and devastating truth coming to light ­ that the Rothschild Zionists control the mainstream media; Hollywood and the movie industry; governments, not least in the United States; and crucially in the light of current events, they control global finance and commerce...One of Obama’s chief funders and controllers is the Rothschild Zionist agent, George Soros, the multi-billionaire financial speculator and manipulator of countries, not least in the former Soviet Union. ... I have written and spoken extensively about the agenda behind the unfolding global financial crisis and here I will expose the coordinating force, or at least the prime one, behind that agenda and so much else, including 9/11... I’ll explain the connection later to the gathering economic catastrophe, but some background is necessary to put it all in the context that it needs to be seen...the Anti Defamation League (ADL), that work with other Rothschild- controlled groups to target anyone who gets close to seeing the elephant in the living room and exposing it for all to see.

They attack and undermine them in every way they can to stop the simple and devastating truth coming to light ­ that the Rothschild Zionists control the mainstream media; Hollywood and the movie industry; governments, not least in the United States; and crucially in the light of current events, they control global finance and commerce.​

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Lienee yleisesti uutisia seuraavilla tiedossa, että juutalaiset omistavat Amerikassa muita selvästi enemmän media- ja rahoitusyrityksiä. Heitä on myös liittovaltion hallinnossa ylikorostetusti sekä aggressiivinen lobby. Myös venäläisten energiasektorin he saivat suuresti omistukseensa. (Luultavasti siksi, että heillä oli rahaa ja suhteita. Neuvostoliitto ylipäätään perustettiin isosti juutalaisten voimin. Heidän osuutensa käsittääkseni tosin pian pieneni.) Mm. Pertti Salolainen on kritisoinut juutalaisten asemaa ja vaikuttamista jenkkihallinnossa. Näiltä mainituilta osin juutalaisten asema on monilla tiedossa.

Selvää on, että kukin kansa/perhe/blokki on taipuvainen suosimaan omiaan. Siksi juutalaisten, tai minkä tahansa ryhmän, hyvin vahva yliedustus jossain on omiaan aiheuttamassa syrjintää muita kohtaan, enemmän tai vähemmän. Tervehdyttävää olisi, että muut saisivat enemmän roolia em. sektoreilla.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #10

No nyt pääsevät syvissä mustissa vesissä kalastavat persut ääneen! Kangasoja alkaa ihmismieleninsinööriksi.
Nyt hän intoutuu juutalaisten leimaamiseen. Ongelmaksi kokemansa juutalaisten yliedustus tulee siis poistaa? Haluaako laatupäällikkö ottaa käyttöön tunnetun saksalaisen menetelmän, siis sen jonka eräs Adolf teki tunnetuksi!
Mitä tähän tavoitteeseen sanoo puolueenne omistaja Timo Soini?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #11

Mikäs sekopää sinä olet? Kallisten suvun edustus jenkkihallinnossa on pahempi ongelma kuin juutalaisten. Niinpä heidät pitää kaasuttaa taivaaalle, koska mitään muuta keinoa ei ole ja Reijo Kallinen haluaa sitä. Tämä oli sarkastinen läppä.

Pakene vuorille ja mieti typerää urputustasi toisen kerran. Äläkä palaa ulostamaan tähän blogiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset