Yhteiskunnasta Muutama sana

Persujen valtaannousu oli vihreille taivaanlahja

  • Vastareaktio sai persuvastaisia Vihreisiin. Demarien kannatuskupla näyttää toistavan historiaa.
    Vastareaktio sai persuvastaisia Vihreisiin. Demarien kannatuskupla näyttää toistavan historiaa.

Tuoreimmat kannatuskyselyt kertovat Perussuomalaisten kannatuksen nousseen ja demareiden laskeneen noin prosenttiyksikön. Lienemme saavuttaneet taitekohdan, kuten aina ennenkin. Kuluvaa vuotta taaksepäin tarkastellessa nähdään, että Vihreät ovat aallonharjalla. Syy on kiinnostava.

 

Demareiden nousu alkoi syyskuussa ja alkaa saavuttaa kuuden kuukauden iän. Kuplat eivät tapaa kestää noin vuotta kauempaa, joten nähnemme demareiden kuplan puhkeavan sen mukaisesti kesällä.

 

Jännä ilmiö on Vihreiden kannatuksen pomppaaminen, kun Perussuomalaiset marssivat neuvottelemaan hallituksesta. Demareiden kannatus notkahti heti prosenttiyksikön, Vasemmistoliitolla vähemmän ja heinäkuuhun mennessä Vihreiden kannatus oli noussut 3,9 %-yksikköä eli 30 %. Osa uusista kannattajista näyttäisi tulleen demareista sekä Vasemmistoliitosta ja osa oli poliittisesti heränneitä. Heidät herätti persujen hallitusoven paukaus. Se taisi tuntua sydämessä asti. Netin videotkin henkivät sellaista synkkyyttä.

 

Vihreistä näyttää tulleen vihervasemmiston (Vihr + Vas + SDP) vastavoima Perussuomalaisille ja se taitaa olla agendana aivan uudessa roolissa. Pienimmillään nousijan kannatus oli vain 1,8 %-yksikköä alle SDP:n. Vihreiden kannatus lienee melko vakaa, mutta demareiden odotan tulevan alas ennen syksyä. Onko Vihreät silloin vihervasemmiston ja opposition gallupjohtaja, jos Perussuomalaiset saavat riistettyä demareihin loikanneet takaisin? En odota Ville Niinistöltä kiitoskukkia Timo Soinille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Onko Vihreät silloin vihervasemmiston ja opposition gallupjohtaja, jos Perussuomalaiset saavat riistettyä demareihin loikanneet takaisin?"

Ei niitä persuista demareihin loikanneita niin paljon ole, että SDP:n kannatus hirveästi siitä muuttuisi, vaikka he palaisivatkin persujen äänestäjiksi. Vajaan 1,5 prosenttiyksikön muutos ei vielä maata kaataisi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

6 %-yksikköä laski perussuomalaisten kannatus ja demareilla nousi enemmän. Kun muilla kannatus pysyi samana, johtopäätös on, että moni meni demareihin. Jos enemmistö olisi mennyt nukkuviin, olisi PS:n kannatus laskenut, mutta demarien pysynyt ennallaan, kuten muillakin.

Nukkuviinhan persuja meni. Niin käy aina vaalien välillä ja ehkä erityisesti nyt.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

No, sinulla on tuossa väärä johtopäätös. Ei demareihin siirtymä ollut kuin tuo vajaat 1,5 prosenttiyksikköä.

Tätähän on jo tutkittukin:

"Kahdeksan prosenttia perussuomalaisia äänestäneistä antaisi äänensä nyt SDP:lle."
Eli siirtymä prosenttiyksiköissä on 1,4 (17,6*0,08=1,408, jossa 17,6 on viime vaaleissa persujen äänisaalis prosentteina.)

Nukkuviin persujen kannattajista on mennyt yli kolmannes, eli vaalikannatuksesta (17,6%) hävisi 6,5 prosenttiyksikköä nukkuviin.

"Jopa 37 prosenttia perussuomalaisia äänestäneistä ei osaa sanoa tai halua vastata, mitä puoluetta äänestäisi nyt."

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaisiin_pettyneist...

Jytky II:n sulaminen:
17,7% (vaalitulos) - 6,5% (nukkuviin) - 1,4% (demareihin) = 9,8% (nykyinen kannatus)
Eli demarien kannatuksen nousu tuli muualta kuin persuilta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #7

Jep, havaitsin uutisen jälkijunassa. Perussuomalaisia valuu vanhan tavan mukaan nukkuviin vaalien välillä. Se normaali nukahtaminen ei tokikaan selitä kuin vähemmistöosan laskusta. Selkeästi suurin syy on pettymys.

Reijo Jokela

Entäpä jos opetetlatisiin lukemaan lukuja?
Jos meillä on neljä puoluetta joista jokaisen kannatus on 25% ja äänestysprosentti sata. Yhden puolueen äänestäjät ilmoittavat etteivät enää äänestä ketään. Siis jäljellä olevien kannatusprosentit nousevat 33.3%:iin. Kuinka paljon tuo kannatus nousee? Paljonko uusia äänestäjiä jäljellä olevat saavat?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kiitos laskuharjoituksesta. Kuinka se liittyy aiheeseen?

PS:n kannatuksesta on mennyt nukkuviin enemmän kuin muilta, mutta se on vain yksi osa kokonaisuutta. Blogini kuvasta pitäisi valjeta, että jokin muu merkkaa enemmän.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tai niin, huomasin uutisen: 37 % persuista nukkuvissa. Se ei kuitenkaan selitä demareiden nousua. Olisiko takana päinvastoin nukkuvien herääminen SDP:n taakse...

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #5

Kyllä se osaltaa selittää. Oikeat kannatusmuutokset saataisiin, kun arvioitaisiin todellisia kannatusprosentteja, eikä kuten nyt näytetään tekevän. Nyt tämä "nukkuvien suosion kasvu" tavallaan jaetaan muille.
Jos on 10 000 äänestäjää, joista 5000 äänestää jotakin puoluetta ja loput joitakin muita puolueita, niin tuon yhden kannatus on 50%. Jos nuo 5000 muita puolueita äänestänyttä ilmoittaa, ettei äänestä, niin ei tuon yhden puolueen kannatus nouse 100%:n, vaan se saa 100%:a annetuista äänistä.
Nykyisellä uutisoinnilla pulueen kannatus olisi kaksinkertaistunut.
Todellisuudessa kannattajien määrä (kannatus)olisi pysynyt ennallaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Mikko, kyllä persuihin pettyneet ovat lähteneet lopullisesti, lähde sinäkin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #8

8 kuukautta on turhan lyhyt aika tehdä tiukkoja johtopäätöksiä. Lisäksi en ole uskonut, että Perussuomalaiset yksin päättää hallituksen linjan, joten kompromisseja - eli pettymyksiä - osasin odottaa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #10

Yksi sana kuvaa minun mielipidettä nykyisestä hallituksesta: selkärangattomuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset