Yhteiskunnasta Muutama sana

EU:n ruumiinavaus - taudit ja kuolema

EU ei kykene. Sillä on myös strateginen haitta: perääntymättömyyden ideologia. Kun EU julistaa integraatiovaiheidensa olevan peruuttamattomia, se maalaa itseltään ruudun pois käytöstä. Muut käyttävät tätä hyväkseen neuvottelupöydässä.

 

EU:ta on helppo hajottaa ja hallita itsenäisten jäsenvaltioidensa kautta. Valtiot, ja niistä riippumatta myös kansat, ovat identiteetiltään vahvoja ja erilaisia, niinpä edutkin.

 

EU:n heikkoutta ilmentää myös se, että se keskittyy lahjomaan neuvottelukumppaneitaan (kuten Turkkia), koska ei kykene muuhun. Joskus on toisinkin, Venäjää vastaan se nosti talouspakotteita, tehottomiksi tiedettyjä tosin. Kun EU on tiukkana, ketään ei pelota.

 

EU on epäonnistuja. Se on epäonnistunut euro- ja ilmastopolitiikassa. Liian usein sen maataloustuet ja heikkojen alueiden kehittämisrahat tuntuvat ajautuvan väärille tahoille, vääriin paikkoihin ja vääriin asioihin. Jos menisikin oikein, niin ainakin se raha maksetaan väärin ja väärästä syystä. Samaan aikaan pohjoisten nettomaksajien rahat valuvat etelän maatalouteen, eikä investoinneiksi omaan teollisuuteen ja tutkimukseen.

 

Paradoksaalisesti eniten tuetut maat ovat eniten kärsineet eurokriisissä. Tuet eivät siis ole pelastaneet, mutta näyttävät lisäävän maiden riippuvuutta (tuetusta) maataloudesta. Se hirttää niitä yhä enemmän matalan tuottavuuden maatalouteen ja etäännyttää siten teollistuneista maista. Se heikentää yhteisvaluutan kykyä vastata kunkin maan olosuhteita.

 

Kun maatalous on joka tapauksessa tuettua ja Etelä-Euroopassa se on selvästi merkittävämpi toimiala ja EU on isolta osin maataloustuen jakaja, olemme saaneet käsiimme tulonsiirtokoneen pohjoisesta etelään. Tulonsiirtojen tarkoitus pitäisi olla siirron saajan vapauttaminen siirron tarpeesta. Nyt se ei todellakaan näytä siltä.

 

Tuetut maat eivät ole osattomia osattomuuteensa. Euroopassa ajatellaan usein, että tuen tarpeessa oleva on osaton tilanteeseensa. Köyhä maa tai henkilö on köyhä olosuhteiden pakosta. Yksilötasolla näin voi hyvinkin olla sairauden tai työttömyyden takia. Kansakunnan tasolla se ei samassa määrin enää ole niin. Lähtökohtaisesti pitäisikin olettaa miljoonien ihmisten kansakunnilla olevan kyvykkäitä ihmisiä ja mahdollisuutensa hoitaa asiansa itse. Kansat ovat selvinneet näihinkin päiviin, joten miksei jatkossakin?

 

Jos kansakunnalla ei ole varaa järjestää asioitaan naapurinsa tavoin, sen tulee tehdä ne toisin. Muiden kansakuntien ei tule ottaa vastuuta siitä, että toiset ovat päättäneet asua siellä missä siihen ei ole varaa ja siten miten ei ole varaa. EU tekee perustavaa laatua olevan virheen, jos lähtee vielä merkittävämmin tekohengittämään toisten kansojen rahoilla toisten kansojen elämää heille sopimattomilla tavoilla.

 

Kreikassa ja Suomessa ei mitenkään voi järjestää yhteisiä asioita samalla tavoin. Suomalainen luottamus on teoilla ansaittua pääomaa, joka mahdollistaa laajasti toimivan valtion. Kreikassa luottamusta ei selvästikään ole, eikä siihen näytä olevan syytäkään. Asiat on siis hoidettava suppeamman valtion kautta. EU voi kyllä yrittää ulottaa byrokratiansa jäsenvaltioiden reviirille, mutta luultavasti korvaten vain jäsenvaltioiden ylimmän johdon korruption uudella.

 

Pohjoiset vähäisen korruption maat eivät tule koskaan suuresti hyötymään Brysseliin keskitetystä byrokratiasta. Brittien erohalut ovat siten ymmärrettäviä. Markkinat voidaan standardoida ilman EU:ta, vaikka EU toki on siinä yksi työkalu.

 

Kyllä tämä on niin nähty. EU:n kello tikittää. Jos britit eroavat, konfederaatiohenkiset jäsenmaat menettävät ison tukijan. Valtioliittoa kannattavat maat päättävät luultavasti erota. Pelkkä ero ei kannata vaan eroajat muodostavat uuden (pohjoisen) valtioliiton. Jos jokin liitto tai unioni hyväksyy ja hyödyntää Euroopan kirjavuutta, se pärjää. EU-sopimuksissa on siitä kauniita sanoja. Ne eivät merkitse mitään. Teot ratkaisevat. Niitä ei ole. Päinvastainen nykyinen integraation tie on hidas ja hankala. EU:n hylkiessä ominaispiirteitään, muut ajavat ohi hyödyntäessään omiaan. Todellisuutta voi vastustaa, muttei voittaa.

 

Eikä se EU edes luonut tai taannut rauhaa Eurooppaan. Sen ovat tehneet ihmisten kyllästyminen sotimiseen ja NATO.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Hyvä kirjoitus. EU todellakin vetelee viimeisiään. Jatkuvat kriisit ja nouseva nationalismi repivät EU:n hajalle ennen pitkään. Ja se voikin olla hyvä juttu pitkällä tähtäimellä. Maat kykenevät hoitamaan omat asiansa paremmin ilman byrokraatista monikansallista keskusjohtoa. Eikä tarvitse maksaa rahaa maille, jotka ovat itse sössineet asiansa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Yhdyn edellisen puhujan mielipiteeseen. Olen 62v itseäni askarruttaa se kerkiänkö vielä näkemään rakastamaani Suomea itsenäisenä, kuten sodassa kuolleet sukulaiseni olisivat halunneet. Sensijaan, että maamme on nyt luotiakaan ampumatta luovutettu vihollisille.

Suomen täytyy, teidän persujen täytyy saada meidät ulos tästä Eu/eurokauhuista.

Jos sen teette, annan vaalivalehtelut, takinkäännöt sun muut, anteeksi, mutta meidät täytyy saada eroon tästä EU/euro hirvityksestä, väärästä valuutasta ja direktiivi tehtaasta, jotka tuhoaa maamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset