Väärinkäsityksiä sukupuolesta ja myytti sukupuolettomuudesta

Joillain on ongelma. He eivät koe olevansa tavallisia miehiä tai naisia. He kokevat, että miehen on oltava jotain ja naisen jotain. Yksi ydinkysymys – jota jotkut eivät hoksaa kysyä – on, miksi maailma on keksinyt miehen ja naisen roolit?

 

Ensinnäkään en täysin ymmärrä porua. Perussuomalaiset Nuoret päräytti kampanjansa aiheesta ja se ammuttiin joissain piireissä alas umpimielisenä. Kampanja ei kuitenkaan ollut niin äärimielinen kuin reaktioista jäi kuva. Pääviestejä olivat, että geneettisesti sukupuolet ovat kiistattomia ja että PS-Nuoret näkevät sukupuolineutraalia yhteiskuntaa ajavien kiistävän sukupuolten erot. Lisäksi "itsensä kieltämisen sijaan jokainen voi olla ylpeästi sitä, mitä on."

 

Viimeksi Ylen Perjantaissa, joka on selkeästi profiloitunut suvisaiheistaan, väitettiin, ettei sukupuolilla ole henkisiä eroja kuin yhteiskunnan tuottamina. Tätä jopa perusteltiin tieteellä.

 

Naisilla ja miehillä on luontaisia psyykkisiä eroja. Ehkä tärkein syy niihin on, että naiset kantavat kohtua ja tuntevat itse mitä kuukautiskierto on. Tästä seuraa hormonaalista vaihtelua, mikä vaikuttaa myös tunteisiin.

 

Sukupuolten roolien eroja kannattaakin etsiä historiasta. Kun naaras oli valikoitunut kohdun kantajaksi, se johti haavoittuvuuteen raskauden aikana. Oli vaikea paeta sikiön ja ylimääräisen rasvan kanssa. Toisaalta arvokasta lasta piti suojella. Kun naisen rinnalla oli yleensä yksi joutilas, mies, hän sai suojella pedoilta ja vihamiehiltä. Ilman ylimääräistä kuormaa hän kykeni hankkimaan ravintoa kauempaa kotoa kuin nainen. Samaan aikaan nainen päivysti kotopaikkaa miehen retkien aikana ja "shoppaili" lähimetsissä kasvisruokaa. Vahvemmat, riskinottohaluiset ja metsästyksessä riittävästi väkivaltaan taipuvaiset miehet valikoituivat aikojen saatossa jatkoon.

 

Sukupuolet saivat siis selvät roolinsa jo kauan sitten. Niitä ei asetettu millään käskyllä. Luonto ohjasi siihen. Miehelle oli etu, että huomio keskittyi asioihin naisen keskittyessä hoivan tarpeessa oleviin ihmisiin ja kotieläimiin. Hoivaamishaluisten naisten jälkikasvu selvisi paremmin. Mies, jonka aseet toimivat hyvin, pärjäsi. Kun toimimattomat asiat saivat ärsyyntymään, ne pistettiin kuntoon. Näin miehestä oli tullut metsästäjä, sotilas, poliisi, insinööri ja raksamies. Äidit olivat hoitajia, kokkeja, siivoojia ja sisustajia. Koska mies kiinnitti herkemmin huomiota "tylsiin" asioihin ja näki ympäristöä retkillään, hänelle tuli kokonaiskuva asioiden tilasta kodin ympärillä. Jos ympäristö muuttui liian vaaralliseksi, mies totesi muuton olevan edessä. Tämä johti väkisinkin siihen, että mies päätti näistä isoista asioista. Tänä päivänä sitä vastaa johtajan työ.

 

Ennen isät opettivat poikansa ja äidit tyttärensä osaamiinsa tehtäviin. Nyt opetettavaa on liikaa ja vain elämisen perustehtävät riittävät vanhempien opetettavaksi. Ihminen voi valita itse mitä perusasioiden lisäksi opettelee. Kun nyky-yhteiskunta lisäksi sallii karkeasti ottaen tehdä mitä tahansa, osa ei valitse perinteisiä tehtäviä. Se on tilastollisesti väistämätöntä. Harrasteiden tarkoitus ei myöskään ole enää kotitalouden hyöty (vaikkapa vuoltujen veitsien muodossa) vaan silkka huvi. Niinpä hyöty ja vaativat olosuhteet eivät ole vaatimassa poikaa opettelemaan miehen harrasteita.

 

Jotain on kuitenkin jäänyt jäljelle. Evoluutio on muovannut miehestä miehen ja naisesta naisen. Se ohjaa kummankin kiinnostuksia, yleensä. Mieheksi ja naiseksi kasvetaan, ehkäpä koko ikä. Ihminen opettelee käyttämään kehoaan ja mieltään. Ne ovat kaikilla omanlaisia.

 

Ympäristö painostaa poikia? Minulle ei koskaan tietääkseni ole sanottu, että pitäisi tehdä miesten juttuja tai ettei pitäisi itkeä koska miehet eivät tee niin. Itkemisestä sen sijaan murrosiässä tajusin, etten enää kyennyt siihen. Parhaana selityksenä näen sille hormonit. Sekin olisi aivan ymmärrettävää: jos pariskunta joutuu onnettomuuteen, ei ole avuksi jos molemmat vain järkyttyvät ja itkevät. Parempi, että ainakin toinen toimii. Näin onkin tutkittu: miehet kestävät paremmin akuuttia stressiä, kun naiset taas pitkäkestoista. Historia ja arki selittävät tämänkin.

 

Jos joku kokee ympäristön painostavan johonkin rooliin, täytyy ymmärtää että ympäristö ei välttämättä painosta mutta joku voi silti kokea niin. Aina vapaassa ja moninaisessa kulttuurissa joku painostaa johonkin, mutta sitä ei pidä langettaa kaikkien synniksi. Koska painostajiin ei voi vaikuttaa, jättäkää heidän mielipiteensä omaan arvoonsa. Jos nainen haluaa olla insinööri, olkoon. Omat kyvyt ja into ratkaisevat.

 

Naiset ovat syntyjään ainakin mieleltään miehiä – ja päinvastoin? Luonto ei luokittele ihmisen ominaisuuksia henkisiin ja fyysisiin. Niinpä on kaukaa haettua väittää, että miesten ja naisten erot rajautuisivat sattumalta juuri luokittelumme mukaisesti. Lisäksi fysiikkamme vaikuttaa mieleemme ja päinvastoin, joten keho itse loukkaa tekemäämme rajanvetoa jatkuvasti.

 

Suomalaista arkea helpottaisi, jos tunnustettaisiin miesten ja naisten erot sillä varauksella, että henkilötasolla piirteet voivat poiketa suuresti. Enemmistö kuitenkin hyötyisi, kun pariskunnat tuntisivat toisensa tämän ansiosta paremmin. Kun nyt on leikitty, ettei eroja ole, ne tulevat yllätyksenä ennemmin tai myöhemmin vastaan. Tällöin niitä saattaa luulla henkilökohtaisiksi heikkouksiksi, vaikka ne olisivatkin yleisiä. Toisaalta puoliso ei välttämättä osaa tunnistaa toisen vahvuuksia. Sukupuoliosaaminen on maassamme heikkoa.

 

Lisää: testosterone, estrogen

Korjattu 14.3. 21:20

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu