Yhteiskunnasta Muutama sana

Miksi islamistiterroristiksi ryhdytään?

Perinteinen selitys terrorismiin on köyhyys, mutta toistuvasti saamme huomata, ettei se päde. Osama bin Laden oli upporikas, Pariisin terroristeista osa oli hyvin pärjääviä yrittäjiä. Osama lähti sotimaan Neuvostoliittoa vastaan ja nykyajan jihadistit taitavat sotia kaikkia vastaan. Joku myi heille tarinan epäoikeudenmukaisuudesta.

 

Niin WTC- kuin Pariisin iskujen tekijöiden on sanottu eläneen hyvin maallista elämää. Huumeita, viinaa, naisia ja rahaa. Tavallisen länsimaisen tallaajan silmissä elämä on ollut rappiolla ja epäilemättä samoin kuvailisivat islamiin uskovat. Ilmeisesti tärviöelämä samaistetaan monen muslimin mielessä länsimaiseksi elämäksi. Elämä on ollut niin äärimmilleen "länsimaistunutta", että se on jo ollut erikoista. Kun tiedetään miesten päätyneen erikoisiin tekoihin, elämäntapa jättää kysymyksiä sen osallisuudesta. Tarkennan tätä jäljempänä.

 

Toinen toistuvasti huomiota herättänyt piirre terroristeissa on ollut kiinnostuksen puute politiikkaan. Kun eteen on etsiytynyt värvääjä, on tietämätön nuori ollut helppo saalis. Ensimmäinen ja tunteikas "totuus" pureutuu syvälle mieleen. Tätä ensivaikutelmaa on jälkeenpäin vaikea murtaa, kuten yleensäkin elämässä. Mielenkiintoinen ristiriita on, että useat terroristit ovat olleet maallistuneita ja kaikkea muuta kuin hyviä muslimeja. Vanhan elämän jättäminen olisi kuvitellut herättävän vastustusta. Hyvä kysymys on, miten huumeiden sivuvaikutukset persoonaan ovat altistaneet äärimielisyyteen.

 

Tärviöllä eläminen ei selvästikään tuonut tarpeeksi syvälle pureutuvaa sisältöä elämään. Päinvastaisesti se luultavasti ylläpiti henkistä tyhjiötä, jonka ensimmäinen täyttäjä saisi halvalla. ISIS:in värvärit tajusivat markkinasegmenttinsä, heillä oli motiivi etsiä se. Tänä päivänä tiedetään, että muslimi-insinöörit ovat tyypillisimpiä islamisteja. He ovat lääkäreiden ja kauppatieteilijöiden tapaan usein konservatiivisia, kuten islam ja siten vastaanottavaisia sen sanomalle. Insinöörit eivät kuitenkaan ole tunnettuja uskonnollisuudesta, joten tarvitaan tilaisuus: työttömyys. Se on useissa arabimaissa toteutunut. Islam on yksiviivainen selkeä totuus samanhenkiselle insinöörille ja se vieläpä paikoin yllyttää väkivaltaan.

 

(Insinöörinä ei tietenkään ole ylevää todeta yllä oleva. Sen mitä tutkin yo. linkin takaa alkuperäistä tutkimusta insinöörien terrorismialttiudesta, vastoin joitain tulkintoja kristittyjen alttius ei ole ollut yhtä korkea kuin muslimien. Nykypäivän kristinuskon leimallinen rauhanomaisuus selittänee eroa.)

 

Maallistuneisuus ja toimettomuus jättivät mieleen tyhjän tilan ja tietämättömyys alensi sen täyttämisen hintaa. Kun Muhammed sortui väkivallan ja vihan tielle muutettuaan Mediaan, hän kivesi tietä tämän päivän jihadisteille. Väkivaltaan kannustava islamin oppi määritti sallitun rajat. Islam tarvitsee uskonpuhdistuksen ja selkeän irtisanoutumisen väkivallasta. Se murtaisi aatteellista perustaa jihadismille ja loisi pohjaa rauhalle.

 

PS. Värvätään toimettomat nuoret muslimimiehet terrorismin vastaiseen sotaan. Viedään jihadismilta jihadistit ja käännetään heidät jihadismia vastaan. Tolkun kanssa tietenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mielenkiintoinen pieni tieto Wikipediasta: muslimit ovat ilmeisesti rukoilleet aluksi Jerusalemiin päin, mutta Medinan juutalaisten kieltäydyttyä kääntymästä islamiin suunta käännettiin Mekkaan ja sen pakanalliseen Kaaban pyhäkköön.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Muhammad#Profeetta_j...

Minna Hänninen

Olen ehdottanut, että terroristiksi synnytään, joten ainoa vaihtoehto on valita terroristin ammatti, kun sille vielä kysyntää on. Mielipiteeni ei ole vielä herättänyt vastakaikua.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Itse olen käsittänyt, että terrorismiin tarvitaan ismi, karismaattinen johtaja, nuoruuden naiiviutta ja liikaa vapaa-aikaa. Noilla aineksilla melkein kenestä tahansa voi tulla terroristi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tässä on hyvää, että on yritetty kiihkottomasti eritellä ongelmaa ja miettiä ratkaisua.

Minulla nousi mieleeni CIA:n MK-Ultra-projekti 1950- ja 1960-luvuilla, jossa tutkittiin mm. LSD:n mahdollisuuksia mielenhallintaan. Projekti oli eettisesti kyseenalainen ja se lopetettiin. LSD:stä ei tullut CIA:n hyödyntämä aine, koska sen vaikutukset olivat liian ennalta-arvaamattomia.

LSD:tä on kuitenkin tutkittu ja siitä on kirjoitettu paljon. Eräs vaikutus suurilla annoksilla on mahdollinen suuri hämmästyttävä kokemus tai itseoivallus, joka muuttaa henkilön arvoja pysyvästi. Mielestäni länsimaissa voitaisiin palauttaa laajemmassa mitassa LSD:tä ja muita vastaavia aineita koskevat tutkimukset mm. äärijärjestöihin kuuluvien kohdalla. Mikä tutkimustulos olisikaan, jos hyvin psykiatrin ohjaama LSD-sessio suurella annoksella saisi äärijärjestöön kuuluvan syvällisesti kyseenalaistamaan ideologiansa tai äärimmäiset uskonnolliset tulkintansa!

Petteri Hiienkoski

Juuri näin, Mikko Kangasojaa! Samoilla linjoilla ollaan. Työ olisi paras koutouttaja. Haastetta riittää kuitenkin siinä miten lähtömaissa olosuhteet saataisiin sellaisiksi siellä olisi mahdollisista elättää itsensä ja perheensä rehellisellä työllä.

Länsimaisesta yhteiskunnasta lähtevien islamistien taustalla vaikuttaa myös islamin olemus, joka ei toiveajattelulla ja toisaalta länsimaisen yhteiskunnan moraalinen nykytila:
"Islamin haaste ja länsimaisen kulttuurin juuret" http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset