Yhteiskunnasta Muutama sana

Maan tila - täydellinen tiivis raportti

  • Kuva 1. Vienti Saksaan vetää nousukauden tahtiin (Tulli).
    Kuva 1. Vienti Saksaan vetää nousukauden tahtiin (Tulli).

Otsikkoni on itseironinen. Maan tilaa ei kukaan voi arvioida kattavasti ja oikein. Jokaisella on oma näkymä ympärillään ja mielipide sen mukainen. Muusta kuullaan vain huhuja tai ei ollenkaan.

 

Esimerkiksi työn kilpailukyvystä puhutaan paljon, mutta vasta nyt aletaan yleisesti tietää työvaltaisen palveluviennin pitäneen maata jaloillaan hurjalla kasvullaan. Se jopa jättää Suomeen rahaa miltei saman verran kuin tavaravienti! Tavaraviennistä taas selvä enemmistö on prosessiteollisuuden tuotteita, joiden kustannuksista vain pieni osa johtuu omasta ja suomalaisesta työstä.

 

Jos maata halutaan auttaa, kannattaa auttaa kasvajia kasvamaan. Kasvu on merkki, että kasvulle on tilaa. Vastaavasti tavaraviennin (työ)kustannusten lasku ei taida kummemmin lisätä kauppoja, jos viejien asiakkaat eivät muutenkaan saa tuotteitaan myydyksi rahattomille loppuasiakkailleen. Kuivan sitruunan puristelu ei paljoa kieltä kostuta. Sen sijaan vapaampi sopiminen työpaikoilla antaa sinne mahdollisuuden käyttää järkeä, eikä lukea sitä kaavamaisista ja joustamattomista sopimuskirjoista.

 

 

Vientimme tasosta kannattaa ymmärtää seuraava. Kun kännykkäbisnes meni ja paperivienti notkahti, ei korvaavia kerry hetkessä. Aikaa pitää tavallisesti mitata vuosikymmenissä. Kännyköiden kehityksen yhdet juuret ovat sodan jälkeisessä ajassa, kun Suomessakin suunniteltiin radiopuhelimia. ARP otettiin käyttöön 1971, mutta silti kännykkävallankumous tapahtui vasta 90-luvun puolessa välissä. Samoin on muuallakin. Valtio teollisti Suomea kansan yhteisin rahoin. Rautaruukki perustettiin 1960, mutta metallien vienti saavutti merkittävän aseman vasta 80-luvulla ja kasvoi vieläkin merkittävämmäksi 2000-luvulla. Nesteen kanssa oli sama juttu. Olennaista onkin auttaa (usein pieniä) kasvajia kasvamaan. Huomio sinne siis. Bisnekset rönsyilevät kuin puut.

 

Vientimme on myös maailmantalouden oikkujen uhri. Polttoaineita myytiin määrällisesti 17 % enemmän maaliskuussa kuin vuotta aiemmin, mutta vientihinnat olivatkin laskeneet kolmanneksen. Öljyn hinnan lasku maailmalla tuskin on osaton tästä. Ostamme toki itsekin öljyt polttoaineisiin halvemmalla, mutta yksinkertaisia vientilukuja se rumistaa. Sellun vientimäärät ovat nousseet vuodessa jopa 28 %. Lääketieteellisten laitteiden viennin arvo kasvoi vielä enemmän, kolmanneksen. Koneet eivät mene kaupaksi (-11 %). Sekin on maailmantalouden ja isosti EU:n syy. Kaivoskoneita ei osteta, jos maailma ei tarvitse metalleja.

 

Edes euron devalvoituminen noin 10-20 % suuriin valuuttoihin nähden eli vientituotteidemme halventuminen 10-20 % ei ole kääntänyt Suomen vientikäyrää ylös. Kaiken sekavuuden lisäksi kauppa saman valuutan Saksaan käy (kuva 1) ilman kustannusten alenemisia. Valitettavasti meille tärkeiden Ruotsin ja Venäjän valuuttojen halpeneminen on ollut isku viennillemme. Nyt toivotaan vientituotteidemme työkustannusten muutaman prosentin alen auttavan. Sallikaa minun epäillä. Todelliset ratkaisut ovat ihan muualla: kehitetään tuotteita ja tehdään myyntityötä enemmän. Kovat paukut sinne.

 

Olemme hampaattomia maailmantalouden vedon hiipumisen edessä, mutta voimme tehostaa Suomea. Elämisen kustannuksia tulee saada alas. Paljon lisää asuntoja ja teitä työtä tekeville. Kilpailu toimimaan kotimarkkinoilla. Kymmenen vuoden päästä tämä ei saa olla kallis maa. Halvasta viljasta ja lihasta pitää saada aikaan halpaa ruokaa, eikä kallista. Kun kotimainen kilpailu on trimmannut kauppaketjumme innovatiivisiksi ja tehokkaiksi, voimme tehdä saman kuin muut Pohjoismaat tekivät meille: vallata ne. Saa suorittaa. Nyt on kiire. Läskipöhö pois.

 

 

PS. Valtio laskee ansiotuloveroja kikyn ansiosta. Sitä veroa maksavat keski- ja suurituloiset. Sopimuksen aiheuttamat tulonmenetykset keskiluokalle korvataan veroalella täysimittaisesti. Tukia puolestaan on heikennetty ja niitä saavat köyhät. Niinpä tällä hetkellä näyttää, että Sipilän "kaikki kärsivät" teema näyttääkin olevan "kaikki köyhät kärsivät". En usko, että tuollainen setti voi mennä edes hallituksessa maaliinsa. Ongelma on, että veroale velkaannuttaa, joten tukia on hankala kasvattaakaan. Toivottavasti perussuomalaisten edustajat päättävillä paikoilla pitävät puolensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset