Yhteiskunnasta Muutama sana

Ylen suomalaisuus ja monikulttuurisuus - mikä muuttui?

Laissa Ylelle on perustehtävän lisäksi annettu 7 erityistehtävää. Tuore muutos vaikuttaa merkittävästi viidenteen. Hiukan samalla tontilla surffailee myös toinen: "ohjelmatoiminnan tulee - - tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä."

 

Nyt myös viides erityistehtävä painottaa kotimaisuutta: "Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta." Ero on siinä, että kohdan kaksi viitekehys on ennemminkin vain taiteen ja viihteen tekeminen, eikä kotimainen kulttuuri. Näin siitä huolimatta, että lause suoraan toteaa, että tulee säilyttää kotimaista kulttuuria. Se on lauseyhteyden takia tulkittavissa lähinnä korkeakulttuurina ja taiteena. Lisäysten myötä suomalaisen kulttuuriperinnön vaaliminen selkeästi myös yleisellä tasolla on erityistehtävä. Tämän seikan painottumista en miettimättä vähättelisi. Jos emme itse vaali kulttuuriperintöämme, ei sitä kukaan vaali.

 

Yle on tietenkin vaalinut monella tapaa tähänkin saakka suomalaista kulttuuria. Näyttävimpiä tapoja ovat olleet suurten urheilukisojen esittäminen kaikille suorana ilmaiseksi. Tai no, "ilmaiseksi".

 

Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. 38 % suomalaisista epäilee median tasapuolisuutta ja perussuomalaiset vielä enemmän. Yleen ei puolueessa luoteta. Juopa on helppo ymmärtää. Toimittajat ovat Suomessa puoluekannaltaan pitkälti kokoomuslaisia, vihreitä ja demareita. Arvaan, että kokoomuslaisistakin moni on ennemminkin boheemi porvari kuin konservatiivi. Perussuomalaisia toimittajia saa etsimällä etsiä. Se ei voi olla näkymättä näkemyseroina siinä, mikä on hyvä uutisjuttu. Siksipä moni kannattaja taisi olla näreissään, kun Ylen rahoitus taannoin hetkeksi sementoitiin kasvavaksi muiden julkisten alojen säästäessä.

 

Pohjoismaisia ohjelmia tulee Yleltä kai päivittäin. Nyt tiedämme, missä norjalaiset lohet kutevat ja millainen on tanskalainen puutarha, muttemme tiedä onko Kajaani Lappia vai ei. En vastusta skandinaavien ohjelmia, mutta epäsuhta suomalaisiin on iso. Jos ohjelma on suomalainen, se on tehty studiossa. Toimittajat saattavat olla niin etäällä maakuntien ja maaseudun ihmisisten elämästä, etteivät osaa oikein kysyä saati löytää mitään.

 

Suomalaiset eivät edes tunne Suomea. Moni ei ole koskaan käynyt Lapissa, Pohjois-Suomessa saati maalla. Kanaria on tutumpi kuin valtaosa Suomesta. Kolia, Saimaata ja avantouintia kehutaan ulkomaalaisille, muttei ole itse koettu. Yhteisestä historiastamme ei tiedetä kuin Pähkinäsaaren rauha, itsenäistyminen ja viime sodat. Televisiossa muiden maiden historiasta kerrotaan sotapäälliköiden diivamaisuuksia myöten kaikki, mutta omastamme ei osata edes kysyä. Ikään kuin mitään kerrottavaa ei olisi. Niinhän sitä luulee, kun ei tiedä.

 

Jotkut jo ihmettelivät, miten sitä kulttuuriperintöä vaalitaan. Helposti. Kerrotaan, mitä suomalaisille on tapahtunut kautta aikojen ja millaista missäkin päin Suomea on nyt. Suomen historia on täynnä mielenkiintoisia tarinoita, jos vain joku osaa ja uskaltaa kertoa. Nykyinen pinnallinen kuva Suomesta ja suomalaisista ylläpitää harhaluuloja.

 

Kun monikulttuurisuus poistui Ylen tehtävistä, jotkut ehtivät lausumaan, ettei (käytännössä) koko erityistehtävällä ole mitään merkitystä. Ikään kuin toimittajia ei voisi ohjeistaa. Yleensä rengit ennemmin tai myöhemmin oppivat kuka isäntä on, joten en olisi huolissani. Toisten mielestä taas olisi tärkeämpääkin tekemistä. Politiikassa muiden voitot usein kyseenalaistetaan ja omat tappiot myydään voittoina. Jatkossa Ylen tulee joka tapauksessa tukea kulttuurista moninaisuutta, mikä ei periaatteessa kaukaa liippaa monikulttuurisuudesta. Näkyvin ero lähinnä on, että selkeän ideologinen termi katosi. Tätä paljon olennaisempaa kuitenkin on asiayhteys. Tehtävässä näet korostetaan myös suomalaista kulttuuriperintöä. Niinpä kulttuurinen moninaisuus on asettuu suhteeseen sen kanssa. Aiemmin suhdetta ei ollut lainkaan ja nyt suomalaisuus on ensin.

 

Toivonkin, että jatkossa Yle välittää meille kaikille yhä enemmän tarinoita meistä ja esi-isistämme. Siten tunnemme itsemme paremmin. Se auttaisi myös arvostamaan ja ymmärtämään muualla Suomessa asuvia. Se voi jopa innostaa liiketoimintaan, jos nähdään aiempaa paremmin mahdollisuuksia eri puolilla maata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Yle on tietenkin vaalinut monella tapaa tähänkin saakka suomalaista kulttuuria. Näyttävimpiä tapoja ovat olleet suurten urheilukisojen esittäminen kaikille suorana ilmaiseksi".

Kyllä minä tuohon kulttuuriin lisäisin musiikkitarjonnan yleensä ja RSO:n erityisesti. Radio jää nykyisin helposti telkkarin varjoon, mutta arvostan kyllä sen puolen ammttitaitoisia musiikkitoimittajia ja muutamia hyviä ohjelmasarjoja, joista otettakoon esimerkiksi vaikka suomen kielen kysymyksiä nokkelasti käsittelevä Aristoteleen kantapää.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Itse kuuntelisin Puhetta, jos autossa radio toimisi. ;) Antenni sökö jostain väliltä, eikä pelitä korvaavilla antenneilla saati mankkaa vaihtamalla. Pitäisi repiä vällyjen alta koko pitkä piuha ja vaihtaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Suomen historia on täynnä mielenkiintoisia tarinoita, jos vain joku osaa ja uskaltaa kertoa. Nykyinen pinnallinen kuva Suomesta ja suomalaisista ylläpitää harhaluuloja."

Mitä ihmettä? Et taida olla yhtään perehtynyt Ylen tarjontaan tv:ssä, radiossa ja Areenalla. Seitsemän radiokanavaa alueradioineen, neljä televisiokanavaa ja Areenan nettiarkisto - kolmella kotimaisella kielellä, lastenohjelmista kansanradioon ja kokeilevaan taidemusiikkiin!

Tässä nyt muutama esimerkki:
- Klassinen Suomi: kymmenosainen sarja suomalaisesta taidemusiikista, radiossa ja tv:ssä esitetty
- Erämaan lumo: kansainvälistä korkeaa tasoa oleva luontodokumenttisarja
- Metsien kätkemä: ihan uudenlainen luontosarja, tätä eivät ehkä muut kuin suomalaiset ymmärtäisi
- huumorin saralta hyvin suomalaiset Kätevä emäntä, Siskonpeti ja Kohtuuttomuuksia
- radion puolella Politiikkaradio: hyvää puheohjelmaa, jossa poliitikot eivät pääse helpolla, välillä toimittajat ja haastateltavat innostuvat yhdessä, jopa sotekin saadaan lentoon.
- tiedeohjelmat Prisma Studio, Aspekti ja Tiedeykkönen
- Perttu Häkkisen ja Kalle Haatasen loistavat ja aina yllättävät ohjelmat
- Strömsön rento lifestyle-makasiiniohjelma, josta pidetään yli kielirajojen. Laatuero mainoskanavien vastaaviin piilomainoshöttöihin on valtava.
- vain Yle soittaa kotimaista tuoretta ja vanhaa kansanmusiikkia, liian vähän tosin, mutta hyvin toimitettuina ohjelmina
- Luontoilta on oikeastaan suomalaista tarinaa yhtä paljon kuin tietoa luonnosta.

Kaikkea muuta kuin pinnallista!

Ja vielä sokerina pohjalla esimerkki nimenomaan siitä Suomen historiasta, Ylen aarrearkusta ja sen nykyaikaan sovitetusta hyödyntämisestä: Sotilaiden äänet http://areena.yle.fi/1-2302965 - tuntitolkulla sodan kokeneiden miesten puhetta kuunneltavissa haastattelunauhoilta.

En todellakaan hyväksy päättömiä väitteitä että Yle väheksyisi suomalaisuutta tai olisi pinnallinen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Totta, blogistin käsitys on hyvin outo.

Esimerkiksi Ylellä on upea historia-tarjonta, runsaasti Suomen historiaa siitä kiinnostuneille, esim.

Pimeä Historia http://yle.fi/aihe/historia/pimea-historia

Hurjia suomalaisia http://areena.yle.fi/1-14703

Ajankuvat-sarja http://areena.yle.fi/1-2635712

Ylen historia-oppimateriaalit http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/historia-s...

Yle Teeman sivulla ollaan Sodankylässä Peter von Baghin jäljillä ja etsitään saunakuvia ympäri Suomea. http://yle.fi/aihe/yle-teema

Jne jne jne.

Minusta tuntuu, että blogistin ja hänen muutamien puoluekollegoiden pitäisi ryhtyä tutustumaan Ylen palveluihin. Paljon on kenties mennyt ohitse!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Höpöhöpö, tulkitsette kirjoitusta halunne mukaan. Kun kritisoin suomalaisten Suomi-tuntemusta kahdessa kappaleessa, kritisoin juuri ja nimenomaan sitä. Kappaleen ensimmäinen virke on lihavoitu. Siinä sisältö tiivistyy ja siitä kannattaa lähteä liikkeelle.

Olen itse katsonut Pimeän historian ja vähän tutustunut hurjiin suomalaisiin. Nämä monet ovat varsin uusia tulokkaita tarjontaan. Paljon kerrottavaa olisi vaikkapa Isosta vihasta, nälänhädistä ym. Rautakauden uudet varsin poikkeukselliset löydöt ansaitsisivat huomiota (kansainvälistä huomiota herättänyt Janakkalan miekkamies, vanhempi löytö soturiprinsessasta jne.). Erämaan lumo on tuttu ja Metsien kätkemä tiedossa. Prismasta en ole koskaan kuullutkaan. Taitaa olla ihan uusi sarja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itseäni on aina kiinnostanut rehellinen analyysi Suomen varhaisemmasta historiasta ja varsinkin Ruotsin ja ruotsalaisten sekä Venäjän rooli tässä viitekehyksessä. En nyt viitsisi sanoa mutta meille on aina tarjottu pelkkää tuubaa tässä asiassa kuten tuo ohjelmasarja, Suomi on ruotsalainen ja varhaishistoria on täysin unohdettu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei Ylen tehtävä ole tarjoilla natsionalistisia satuja Suomen historiasta vaan tietoa. Suomi on ruotsalainen ja Suomi on venäläinen olivat hyvin perusteltuja ja faktoihin perustuvia ohjelmia.

Uusinta tieteellistä tietoa varhaishistoriasta: http://areena.yle.fi/1-3272635
Näennäistieteellinen Suomen historia, todella hauskaa kuunneltavaa: http://areena.yle.fi/1-2930910

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kun pyydettiin rehellistä kuvausta, niin ei sitä lähtökohtaisesti kannata tuomita "natsionalistiseksi saduksi".

Linkkisi on pronssikaudelta. Suomen rautakauden, mihin Makkonen viittaa, tuntemus on käsitykseni mukaan verraten heikko. Tutkijoiden mielenkiinto on ollut muualla. Myöhemmältä ajalta saa toki helpommin löytöjä. Kuvaavaa onkin, että harrastelijat tekevät merkittäviä löytöjä rautakaudelta.

Suomalaisten yleiskuva Suomen alueen tilasta rautakauden lopulla on tiedon puutteen takia vääristynyt. Jos ei ole tietoa, tulkinta on, ettei ole ollut mitään. Niin sanotusti kuva voi äärimmillään jollakulla olla, että poimimme marjoja, kunnes lännestä tuotiin sivistys ja järjestys.

Sellainen olisi ensinnäkin poikkeavaa. Kaikkialla ympärillämme oli siihen aikaan rakentunut hallintoalueita (Novgorod, Viro, Svea, Göta, Tanska, Liettua jne.). Niin on miltei kaikkialla aina ollut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #7

Linkkini on uusin ohjelma, mitä esihistoria-aiheesta nyt löytyy, kun väite oli, että siitä ei Ylessä välitetä. Areenalta löytyy kyllä mm. radio-ohjelmasarjat Itämeren alueen historiasta ja viikingeistä, jossa rautakauden eloa ja oloja sivutaan.

On se kyllä vähän omituista, jos Yleä moittiakseen pitää esittää kuvitelma, että suuri yleisö ei tiedä rautakauden historiasta. Mutta joo: Ei varmaankaan tiedäkään, kuten ei juuri mistään muustakaan. On sitten eri asia missä määrin siitä voi Yleä syyttää. Mielestäni ei missään määrin.

Ja Makkosen aatokset tuntien arvelin hänen toivovan lohtduttavia ja pullistavia satu-ohjelmia suomalaisten muinaisesta suurmerkityksestä á la Wettenhovi-Aspa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #9

Hohhoijaa. Oikeasti alkaa tympiä kirjoitella Puheenvuoroon, kun kaiken maailman viisastelijoiden kanssa pitää vääntää siitä, mitä kirjoitin (tai no, eihän mikään ole pakollista). Näin silti, että kirjoitukseni on koko ajan naaman edessä. Joku viisas on sanonut, että jos lukija ei ymmärrä, syy on kirjoituksessa. Enää en allekirjoita tuota. Joskus vika on lukijan asenteessa.

Ihan esimerkkinä, millainen kuva jää näistä lainauksista:

"Yle on tietenkin vaalinut monella tapaa tähänkin saakka suomalaista kulttuuria. Näyttävimpiä tapoja ovat olleet suurten urheilukisojen esittäminen kaikille suorana ilmaiseksi. Tai no, "ilmaiseksi"."

"Toivonkin, että jatkossa Yle välittää meille kaikille yhä enemmän tarinoita meistä ja esi-isistämme. Siten tunnemme itsemme paremmin. Se auttaisi myös arvostamaan ja ymmärtämään muualla Suomessa asuvia. Se voi jopa innostaa liiketoimintaan, jos nähdään aiempaa paremmin mahdollisuuksia eri puolilla maata."

Niinpä toistan taas, mitä jo yhdelle sanoin ja mitä kirjotin, vaikka tämä älytöntä toistoa onkin. Jos "syytän" suomalaisia, etteivät he tunne Suomea, niin silloin syytän suomalaisia. Jos syytän Yleä, sanon syyttäväni tai kritisoin Yleä. Älä lähde keksimään omia vinoutuneita tulkintoja. Halusin tuon suomituntemuksen tuoda esiin, koska se on jo ollut mielen päällä ja sopi tuoda esiin tähän aiheeseen liitettynä. Viimeisen kommenttini kappale, jossa viittaan rautakauden historian tuntemukseen, oli taustoittava.

Itse en juuri radiota kuuntele, joten en tiedä tarjonnastakaan. Siellä kohden kirjoitusta, missä Yleä kritisoin, mielessäni oli lähinnä televisiotarjonta. Yllä linkattu Ylen historiasivu on muuten varsin pintapuolinen, toki sisältää poikkeuksia. Joitain keskeisiä aiheita puuttuu kokonaan.

Itse kuvittelin, että kritiikkini on varsin pliisua, eikä herätä kommentoimaan, mutta ainapa joku jankuttaja löytyy. Älä enää vaivaudu kirjoittamaan tänne. Joudun toistamaan kirjoituksiani yhä uudelleen ja selittämään mitä mikäkin kirjoitus tarkoittaa. Ajoittain sellaisia vänkääjiä tulee vastaan, eikä silloin mistään tule mitään. Dialogi vaatii halua ymmärtää, ei halua olla ymmärtämättä. Johtopäätös on, ettet tule ymmärtämään jatkossakaan mitään mitä kirjoitan. Minulle on ihan sama johtuuko se ulosannistani tai ymmärryksestäsi (tai sen halusta), joten ei tarvitse todistaa tähän alle mieleistäsi vaihtoehtoa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Persu haukkuu nuivien vakiofraasein Yleä ja kun hänelle osoittaa, että hän itse on nätisti sanottuna ignorantti Ylen suhteen, niin saakin kuulla olevansa jankuttaja.

Jätän mielihyvin sinut tietämättömyytesi ja ennakkoluuloisuutesi kuoppaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jätä myös jatkossa. Tyylisi ei anna toivoa. Dialogi mahdoton. Toisto toiston perään on tuloksetonta. Kaltaisiasi tulee vastaan muutama vuodessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset