Yhteiskunnasta Muutama sana

Kiinalaiset ostivat jotain ja Metsäteollisuus erosi jostain

Japanilaiset myivät osuutensa Supercellistä kiinalais-eteläafrikkalaiselle yritykselle hämmästyttävän huikeaan hintaan. Aiempi kauppa oli Suomen ennätys (1,1 miljardia) ja uusi on seitsenkertainen. Sivusta seuraava ihmettelee.

 

Supercell myi pelejä toissa vuonna 1,5 miljardilla ja viime vuonna 2,1 miljardilla. Taskuun jäi nyt 850 miljoonaa, kun edellisvuonna 500 miljoonaa. Yhteensä 1 350 000 000 euroa! Yritys pärjää kuin tapaturmavakuutusyhtiö. Firma on mobiilipelien kuningas, tällä hetkellä. Rahasampoja on ollut neljä kaikkiaan kahdeksastatoista pelistä. Joka viides peli lyö läpi.

 

Firma perustettiin 2010 ja ensimmäiset läpilyönnit tulivat 2012 (HayDay ja Clash of Clans), seuraava 2014 (BoomBeach) ja viimeisin 2016 (Clash Royale). Pelien teko on yhdenlaista vedonlyöntiä tai jatkuvaa startupien perustamista, joka tuottaa Supercellille joka toinen vuosi jättipotin. Tencentin sijoitus näyttää kalleudestaan huolimatta olevan jollain lailla tuottava. Kovia odotuksia ladataan Supercellin pelien Kiinan levitykseen.

 

Samaan aikaan toisaalla...

 

Metsäteollisuus ry erosi EK:sta. Ei ihan jokapäiväinen päätös. Keskusjärjestöä on julkisuudessa kritisoitu silloin tällöin, eikä yksinkertaisesti sivusta katsoen järjestön askeleet aina näytä auttavan teollisuutta. Mene ja tiedä. On myös helppo kuvitella ristiriitoja palvelujen ja teollisuuden välillä, mutta EK:n pitäisi ajaa molempien etuja.

 

Mielenkiintoisia ovat Metsäteollisuuden puheenjohtajan taustoitukset erolle: "moni yritys on viimeisten vuosien aikana ”tehnyt kikyn” joka vuosi". Lausunto kertoo ensinnäkin sen taas, että yrityksillä itsellään on paljon mahdollisuuksia pelastaa itsensä. Niiden hyödyntäminen tuo paljon enemmän hyötyjä kuin yksittäinen kiky. Monet firmat ovat savottaa vailla. Jonkun vain pitäisi tehdä se, enkä puhu irtisanomisista. Puheenjohtaja Jussi Pesosen lausunto asettaa kiky-sopimusta ehkäpä oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Japanilaiset myivät osuutensa Supercellistä kiinalais-eteläafrikkalaiselle yritykselle hämmästyttävän huikeaan hintaan. Aiempi kauppa oli Suomen ennätys (1,1 miljardia) ja uusi on seitsenkertainen.

Ikävä kyllä tästä huimasta arvonnoususta Suomi ei nettoa mitenkään, vaan huima erotus menee japanilaiselle Softbankille.

No, himpun verran suomalaiset omistajat myivät myös, joten kai jotain pääomaveroa on luvassa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asiaan syvällisemmin perehtymättä olisi tunnuslukujen perusteella helppo sanoa, että kiinalaiset ovat maksaneet ylihintaa osuudestaan. Joku voi tietysti myös alkaa parkua, että suomalaiset möivät liian halvalla.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mitä vähän yritin ROI:ta laskea, hinta vaikutti varsin kovalta (firman vieraan pääoman määrää piti arvella). Tuotto jäisi siten esim. välttäväksi, mutta odotukset ja niiden toteutuminen olivat kaupan keskeinen peruste, joten tuotto voi parantua. Ala ja yritys ovat vaikeammin ennakoitavia kuin tavallisesti.

Halvallahan se eka kauppa on jälkiviisaasti katsottuna mennyt, mutta kukapa osasi ennustaa. Itse yrityksen tavoitteet ovat kuitenkin suosittujen pelien tekemisessä ja tuottojen mittakaava, varsinkin näin tähtitieteellisessä perspektiivissä, on toissijaista.

En tiedä mihin japanilaisten myyntivoittojen verot menevät. Jos Suomeen niin, aika potti pärähtää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset