Raikas Brexit-jytky – nämä syyt ovat piilossa taustalla

Kun kiihkoilija tappoi EU-myönteisen brittipoliitikon, näytti Brexit menettäneen sympatiat. Toisin kävi ja Brexitin voitosta tuli taas uusi kiila kansojen ja poliittisen eliitin välille. Luottamusta ei ole, sitä ei ole hankittu ja siksi EU on vaikeuksissa.

 

EU ei edes halua hankkia luottamusta, koska se vaatisi laajaa kansanvaltaa. Komission ja ministerineuvostojen tulisi luopua osasta vallastaan. On valittu itselle edullinen: jo saatu suurempi oma valta. Se on vapautta päättää. Vapaudesta ei luovuta vapaaehtoisesti. Luottamuspulasta juontuva taustavire on Brexitinkin taustalla, vaikka pintakuohuissa näkyvät ajankohtaiset aiheet.

 

Jos EU valitsisi laajan kansanvallan, sen johto joutuisi hankkimaan kansojen luottamuksen vaaleissa. Tämä olisi erityisen tärkeää rikkonaisessa EU:ssa, missä kansat puhuvat eri kieliä sekä kunniottavat erilaisia arvoja ja tapoja. EU-johdon vaali lienee silti sekin ongelmallinen. Etelä-Euroopan maat suosivat luultavasti omaa ehdokasta ja väkiluvultaan isona alueena voittaisivat. Esimerkin tästä antaa komission puheenjohtajuus, joka on mennyt vuodesta 1981 alkaen aina Reinin "tuolle puolen". Me kansalaiset emme tiedä, miten yhteisten asioidemme hoidosta vastaava henkilö valitaan, mikä on itsessään häpeä demokratiaa julistavalle alueelle.

 

Joudumme siis veikkaamaan – kansan luottamusta syövyttävää – valintatapaa. Etelä-Eurooppa vaikuttaa pitävän yhtä, koska sitten vuoden 1977 ei ole ainoatakaan puheenjohtajaa valittu pohjoisen EU:n maista. Jopa kolmesti valinta on osunut piskuiseen Luxemburgiin, mikä antaa kuvan kulissien takaisen valtataistelun päätymisestä tasapeliin ja samalla "emme kykene päättämään"-tilaan. Erilaiset sosialististaustaiset puheenjohtajat ovat hallinneet puolet ajasta sitten 1958. Suurin osa heistä on istunut puheenjohtajana vuodesta 1977 alkaen. Siitä alkaen he ovat hallinneet yli 10.000 päivää, kun rintaman ovat murtaneet vain hyvin europopulistiset luxemburgilaiset kristilliset ja liberaalit.

 

Komissio on siten ollut sosialistin tai sosiaalidemokraatin hallinnassa liki 30 vuotta 40 vuoden aikana. 35 vuotta toimeenpanovalta on ollut eteläeurooppalaisella tai luxemburgilaisella. Luultavasti aina valinnan ehtona on ollut europopulistinen vakaumus. Ei siten pidä ihmetellä, jos EU on paljon sääntelevä, byrokratiaan ja keskushallintoon suuntautuva, leväperäinen rahankäyttäjä ja EU:lle valtaa keskittävä. Se on johtajiensa ja heidän arvomaailmansa mukainen luomus. Sitä saa mitä tilaa.

 

Samaan aikaan kansat kapinoivat. Euro hylättiin useissa, lähinnä vauraissa, maissa. Lissabonin sopimus hylättiin eri maissa useita kertoja. Muualla kansalta ei haluttu enää edes kysyä. Britit ovat saaneet katsella omiin arvoihin ja käytäntöihin vierasta edellä kuvaamaani EU:n kehitystä vuosikymmeniä. Ruorissa ovat vieläpä olleet vieraat johtajat jostain muualta. EU:n poliittinen eliitti on aiheuttanut tänään jo hyvin tunnetun kuilun politiikkansa ja kansojen tahdon välille. Cameron oli tämän tien yksi poliittinen uhri. Ehkei viimeinen. Demokratia ilman demokratiaa ei toimi.

 

Englannin parlamentilla ja demokratialla on pitkät juuret. Jo 1400-luvulla äänioikeutettuja arvellaan olleen puoli miljoonaa 2,5 miljoonan kansasta (40 % miehistä). Se ehkä selittää meille suomalaisille vielä outoja ratkaisuja: pääministeri antoi kovin erimieliselle kansalle oikeuden päättää. Pitkä historia on tuonut kansanvallalle kunnioitusta. Onnittelut briteille!

 

Lähde: Euroopan komission puheenjohtaja (Wikipedia)

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu