Tyypillisiä harhoja EU:sta

Tavallisesti EU:ta puolustellaan epämääräisin ja virheellisinkin väittämin:

 

"EU:n aikana on tapahtunut hyvää kehitystä, siispä se on EU:n ansiota."

Tyypillisesti suotuisa kymmenen vuoden takainen talouden kasvu pistetään EU:n ansioksi. Sillä on kuitenkin monia muitakin tärkeitä syitä. Jos maailmantalous kasvaa, eurooppalaisilla yrityksillä on töitä. Uuden markkinan, kuten kännyköiden, syntyminen loi aikoinaan kasvua. Yritykset tekevät työn ja tuloksen, ei EU. Ennen EU:ta ja sen ulkopuolella oli ja on edelleen tullittomia vapaakauppa-alueita. Siten EU-jäsenyys ei Suomelle tuonut välittömiä etuja vapaasta kaupasta. Vasta ajan myötä tapahtunut tuotevaatimusten standardointi helpotti kauppaa maasta toiseen.

 

Yllä oleva lainaus sisältää toisen ja aika heikosti tiedostetun harhan. Kuvitellaan, että ilman EU:ta ei olisi samoja edistysaskeleita tehty. Monia olisi, mutta eri tavoin. Maailma etenee EU:sta riippumatta.

 

"Nyt tavarat, palvelut, raha ja ihmiset voivat liikkua vapaasti."

Vapaus on suhteellista. Liikkuminen jäsenmaasta toiseen ilman passia on toiselle vapautta, kun toiselle passin kanssa liikkuminenkin on vapautta. Ajokortti rajoittaa vapaata liikkuvuutta, mutta kukaan ei kyseenalaista sitä. Matkalipuista puhumattakaan. Passi rajoittaisi rikollisten liikkumista, muttei häiritsisi tavallisia ihmisiä jos tarkastukset haluttaisiin tehdä jouhevasti. Nykyteknologialla se on mahdollista. Reilaajia oli jo 70-luvulla.

 

Myös opiskelu on EU:sta riippumatta mahdollista ympäri maailman, vaikka tuoreeltaan Olli Rehn pelotteli brittien tulevaisuudessa kohtaavan vaihto-opiskeluun pääsemisen paljon vaikeammaksi. Tuttujani on opiskellut mm. Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

 

En muista kenenkään valitelleen 80-luvulla, ettei olisi voinut liikkua vapaasti maasta toiseen. Maihin, jonne oli vaikeampi päästä, ei edes haluttu.

 

Kummastelen uhoa tavaran liikkumisen vapaudesta. Olen ostanut netitse tavaraa Kiinasta ja Yhdysvalloista. Tulleja lukuunottamatta en osaa nähdä mitään syytä epäillä tavaroiden vapaata liikkumista näistäkin maista. Itseasiassa maailmantalouden kasvun ydin on ollut Kiinan avautuminen 80-luvulla ja tavaroiden liikkuminen sieltä tänne.

 

Tavaroiden ja palveluiden liikkumista rajoittanevat lähinnä maiden erilaiset tuotevaatimukset. Pieni yritys ei vaivaudu opiskelemaan tai kykene muokkaamaan tuotteitaan eri maiden lakeja vastaaviksi. Tällä saralla maailmalla on tehty tärkeää standardointia, jota myös EU on välittänyt jäsenmaihin. Projekti on kuitenkin kesken, joten tässä mielessä tuotteiden vapaasta liikkumisesta puhuminen nimenomaan EU:n sisällä on katteetonta, tuotteesta riippuen. On hyvä myös huomata, että monet standardoidut tuotteet voivat liikkua EU:n ulkopuolellakin vapaasti.

 

Rahamarkkinoiden vapautus oli maailmalla laaja ilmiö 80-luvulla. Se lähti Suomessakin lapasesta, eikä valvontaa ollut, joten maailmalta otetut lainat räjähtivät käsiin devalvaation koittaessa.

 

"EU on ylläpitänyt rauhaa Euroopassa."

Onhan se totta, että EU:n toimet eivät nyt ainakaan ole ennen finanssikriisiä etäännyttäneet jäsenmaita toisistaan vaan lähentäneet. Kunnia rauhasta Euroopassa kuuluu kuitenkin monille. Kun EU:n alkuja kaavailtiin 40-luvun lopulla,  rakennettiin myös NATO:a. Puolustusliitto luotiin aluksi Neuvostoliittoa ja Saksaa vastaan. Molemmat pyrkivät itsekin liiton jäseneksi, mutta vain Saksaan luotettiin. On muita hillitsevä lupaus, että hyökkäys yhtä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan.

 

NATO:akin tärkeämpiä "rauhanprojekteja" olivat maailmansodat. Toinen maailmansota päätyy totaaliseen hävitykseen monin paikoin Euroopassa. Jos siitä ei kantapään kautta opittu, niin silloin ei ihmiskunnalla ole toivoa oppimisesta. Ihmiset näkivät omakohtaisesti, ettei tuhoaminen ole oikea tie. On pyrittävä rauhaan. Siksi Euroopassa sotimisella on selvästi huonompi maine kuin esimerkiksi Amerikassa. Ne, jotka kärsivät eniten, varovat eniten.

 

Tärkeä rauhan tae Euroopassa on ollut markkinatalous, kun talous kärsii sodista. Suomi on teollistumisensa alkuajoilta lähtien kasvattanut vientiään ja siten siteitään muihin maihin. Näin on ympäri maailman ja niin oli tapahtuva täälläkin EU:sta riippumatta. Rauhan Nobel kuuluisi myös omalla tavallaan niin vientiyrityksille, vapaakaupalle, maailmansodille kuin NATO:llekin.

 

Särö. EU:n laajentuminen tapahtui aiemmin suurvaltojen välisessä valtatyhjiössä. Kun EU solmi sopimuksen Ukrainan kanssa, astuttiin alueelle mitä Venäjä pitää omana piirinään. Silloin EU tahtomattaan ja huolimattomuuttaan oli aiheuttamassa sotaa. Rauhanprojekti johti sotaan.

 

"EU on Eurooppa."

EU:ssa asuu 508 miljoonaa asukasta. Euroopassa asuu 742 miljoonaa. Joka kolmas eurooppalainen asuu siis EU:n ulkopuolella.

 

 

Yhteenvetona voi todeta, että EU:n ansioita suurennellaan ja muiden suuremmat ansiot unohdetaan. Ihmisille myydään viallista pinnallista kuvaa historiasta ja todellisuudesta.

 

Lisää:

EU suuri rauhan projekti?

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu