Yhteiskunnasta Muutama sana

Tällaiselta mieheltä Turkissa valtaa yritettiin viedä

Sotilasvallankaappaus näyttää Turkissa epäonnistuneen. Tosin tapaus on niin tuore, että Pohjan perukoilla pitää tyytyä odottelemaan tilanteen selviämistä. Kaappaajat halusivat puolustaa Mustafa Kemal Ataturkin perintöä, jossa uskonto ja valtio oli erotettu toisistaan. Ataturk on turkkilaisten eräänlainen ylin maallinen profeetta, jota ei saa kritisoida. Islamistinen ja vanhoillinen presidentti Recep Tayyip Erdogan on astunut Ataturkin perintöä vastaan.

 

Historia antaa näkemystä tähän päivään, joten koukataan sen kautta:

 

Kauppatieteitä opiskellut Erdogan liittyi islamistiseen Milli Selamet Partisi -puolueeseen 70-luvun lopulla. Puolue kuitenkin kiellettiin jo 1980 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Erdogan yritti uudelleen 1983 alkaen Refah Partisi -puolueessa, mutta sekin kiellettiin 1997 sotilasvallankaappauksessa islamistisena, vaikka puolue oli suurin ja hallituksessa. Perustuslakituomioistuin viimeisteli puolueen lopun 1998 islamismiin vedoten. Päätöstä kritisoitiin EIT:n ja Human Rights Watchin toimesta.

 

Erdogan vastustaa naisten tasa-arvoa. Naisen tehtävänä on kuulemma äitiys, eikä heille kuulu miesten työt.

 

Vuonna 1994 miehestä tuli Istanbulin pormestari. 1999 hän marssi vankilaan kärsimään kymmenen kuukauden tuomiota lausuttuaan seuraavan runon julkisesti:

»Minareetit ovat pistimemme / kuvut kypärämme / moskeijat parakkimme, / uskovat sotilaamme. Tämä pyhä armeija suojelee uskontoani. Matkamme on kohtaloni, loppu on marttyyrius»

 

Erdogan yritti taas ja perusti tällä kertaa puolueen itse vuonna 2001 (AKP). Tämänkin puolueen aateperustasta löytyy islamismi. Tuloksena oli 34 %:n vaalivoitto seuraavana vuonna. Vuodesta 2007 alkaen puolue on saanut 41-50 %:n kannatuksen. AKP:n toimien takaa on sanottu pilkottavan vanhan ottomaanien vallan palauttaminen maallisen yhteiskuntajärjestyksen kustannuksella. Juuri ottomaanivaltaa vastaan Ataturk aikoinaan taisteli, maallisen yhteiskunnan puolesta. Erdogan tuki sittemmin syrjäytettyä Egyptin vanhoillista ja islamistista Muslimivelkeskuntaa. Yhdysvaltalaiset diplomaatit pitävät häntä vallanhimoisena islamistina. Nyt Recep Tayyip Erdogan on Turkin presidentti.

 

Mielenkiintoista siten on, että turkkilaiset kannattavat islamistia puolueineen yli kaiken, vaikka aate on nimenomaan maan kunnioitetun isän periaatteita vastaan. Ikään kuin olisi tapahtunut isänmurha. Aika lienee haalistanut Ataturkin perintöä. Samaan aikaan islamistinen ajattelu on yleistynyt muuallakin muslimimaailmassa.

 

Euroopassa lukuisten kyselyjen mukaan noin 15-33 % muslimeista voi hyväksyä itsemurhapommi-iskun siviilikohteeseen islamin puolustamiseksi. Muslimimaissa 30-60 % saattaisi hyväksyä saman. Kyselyjen tuloksissa on suuria eroja kyselystä, ajankohdasta ja maasta riippuen. Pienimmillään iskujen kannatus on voinut olla 7 % (Irakissa 2013). Joka tapauksessa tiedämme melko hyvin, että muslimien joukossa on enemmän kuin marginaalinen vähemmistö, joka kannattaa terrorismia. Länsi ei olisi moiselle korvaansa lotkauttanut vuosisatoja sitten, mutta nyt on toisin.

 

Turkki puolestaan on kahtia jakautunut maa. Köyhällä ja syrjäisellä maaseudulla ollaan vanhoillisempia kuin suurissa läntisissä kaupungeissa. Ataturkin länsimaistamisen perintö ja islamismi ovat yhä kasvavassa ristiriidassa ja kilpailussa. Vallankaappausyritys on siten jatkumoa aiemmille yrityksille hillitä islamismia. Sen vaikutusvalta on maassa tiedostettu. Koska Ataturkin asema on ollut niin vahva aiemmin, lienee mahdotonta välttää konflikteja tulevaisuudessakaan. Ainoa vaihtoehto olisi yhdistää vastakkaiset ideologiat rakentavasti toisiinsa, mutta mitenpäs sen teet. Et voi samaan aikaan painostaa naisia kotiäideiksi ja sallia heidän olla työssä.

 

Vaikka maailman johtajat reagoivat maltillisesti ja kaappausyritystä vastustaen, osa olisi varmasti mielellään nähnyt Erdoganin kukistuvan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Niko Sillanpää

Valitettavasti näyttää nyt siltä, että tässä coup d'état -yrityksessä vastakkain olivat kaksi islamistista toimijaa, ei islamismi ja sekularismi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Erdogan on kunnon suuruudenhullu kaheli.. ollut jo pitkään. Ikävä kyllä pääsikin suureksi.

Harvemmin tulee toivottua sotilasvallankaappauksen onnistumista.... nyt oli vähän kaksijakoiset fiilikset ja joskus on vain huonoja vaihtoehtoja.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Niinpä. Ei tuota Erdogania todellakaan voi jättää valtaan. Sotilasvallankaappaus on aina varsin ikävä homma, mutta se olisi ollut se pienempi paha ainakin pidemmällä aikavälillä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Euroopassa lukuisten kyselyjen mukaan noin 15-33 % muslimeista voi hyväksyä itsemurhapommi-iskun siviilikohteeseen islamin puolustamiseksi.»

Kyselytuloksia kannattaa vertailla vähän laajemmin niin maailma näyttää vähän erilaiselta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 26% kristityistä pitää siviilien tappamista ryhmien tai yksityishenkilöiden tekemillä iskuilla "joskus" oikeutettuina. Muslimeista vain 11%. Muut maailmankatsomukselliset ryhmät ovat siinä välimaastossa.

Niko Sillanpää

Abu Dhabi Gallup Center? You gotta be fekking kidding. Ihan mielenkiinnosta, millä islamin valkopesu-sitella olet tuohon törmännyt? Loon watch? CAIR:n verkkosivut?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Grönroos: "Kyselytuloksia kannattaa vertailla vähän laajemmin niin maailma näyttää vähän erilaiselta."

No voi ristus! Minä viittasin Wikipedian koostamiiin lukuisiin lähteisiin ja sinä YHTEEN. Pientä itsekritiikkiä kommentointiin, niin uskottavuus pysyy. Auttaisi myös, jos lukisit:

"Pienimmillään iskujen kannatus on voinut olla 7 % (Irakissa 2013)."

Joten miten ajattelet maailman näyttävän toisenlaiselta, jos esittelet isompaa prosenttia kuin mitä itse kirjoitin. Jos angstin aikaansaama putkinäkö iskee kesken lukemisen tai muuta vastaavaa, kannattaa kommentoinnin sijaan pitää tauko.

Tarkennuksena vielä lähteeseesi: kysymys pitää sisällään hyväksynnän sellaiseenkin tilanteeseen, jossa asunnon omistaja ampuu murtautujan. Amerikassa, missä aseita on yllin kyllin, tämä ajatus on varmasti ollut monella mielessä. Niinpä on vaikea sanoa, mitä kunkin ryhmän edustajat olisivat vastanneet, jos kysymyksenä olisi nimenomaan ollut terrorismi. Ainakaan itse kysymys ei siihen johdattele.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Täytyy kehua kun sen aika on. Kangasoja on perehtynyt asiaan ja valtaosaan hänen analyysiinsä on helppo yhtyä.
Sen sijaan en ole järin innostunut sotilasvallan kaappauksen kaipuuseen ja toiveeseen. Vanhana vasemmistolaisena uskon enemmän äänestyslippuun kuin kiväärin. Maailmassa on paljon esimerkkejä siitä millä linjalla saadaan aikaan parempia ja pysyvämpiä tuloksia.
Huomatan Sillanpäälle, että sekularismi on ollut iät ja ajat Turkin armeijan keskeinen oppirakenne. Tästä löytyy paljon näyttöä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös sotilaitakin ollut mukana bolseviikkien vallankaappauksessa, joka skin päättyi Neuvostoliiton hajoamiseen.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Tämän kaappausyrityksen jälkeen Erdogan tulee ajamaan myös armeijaan islamin täyttämän maailmankuvan.

Tämän hän on jo tehnyt poliisien suhteen. Poliisien täytyy olla kunnon muslimeja.

Ei mene kauaa kun islamisti Erdogan ajaa sekularismin ja sen kannattajat armeijasta ja korvaa sen islamilla. Kohta armeijan väenkin pitää olla kunnon muslimeja.

Erdogan on vainoharhainen sekopää. Näitähän on nähty ennenkin ja yleensä tarina päättyy huonosti.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kiitos Kalliselle vaivannäön arvostamisesta. Palkkaakaan kun tästä ei saa.

Heitän ennustukseni, yhden skenaarion: jos Erdogan kykenee jatkamaan tiellään, hän islamisoi armeijan ja oikeuslaitoksen tappamalla upseerit ja tuomarit Stalinin malliin. Tilalle tulee islamisteja, jotka sallivat perustuslakituomioistuimessa vallan keskittämisen presidentille. Aikanaan muut puolueet kielletään. Media vaiennetaan.

Eli tyypillinen pelko persiissä hallitseva vallanhimoinen wannabe-diktaattori.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #11

Aivan. Tämä tässä pelkona onkin!

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Juu oli ja sotilaita on aina kautta aikojen osallistunut kaikkiin sotiin. Tinastakin on tehty sotilaita ja muistaakseni sinä Remes olet siitä omakohtaisesti kokemuksesi kautta kertonut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset