Yhteiskunnasta Muutama sana

Erdoganista uusi Saddam?

Kuin valmiiksi kirjoitettuna löytyi Recep Tayyip Erdoganilta listat vallankaappausyrityksen syyllisistä. Kaukaisimmat asuvat Amerikassa. Gülen, Erdoganin pääsyytetty, on islamisti ja armeija maallinen. Kovin mielikuvituksekas Turkin presidentti ei syyllisten etsimisessä siis ole, jos aatteelliset keskinäiset vastustajat ovatkin liitossa (kuten itse tuon pintatiedoin käsitän).

 

Jos logiikkaa ei julkisissa kannanotoissa ole, sitä on teoissa: kaikki syytetyt ovat Erdoganin vastustajia. Huoleton ja liki sumeilematon syyllisten etsintä kertoo presidentin luottavan asemaansa kansan suosikkina, vaikkei olekaan uskottava perusteluissaan.

 

Erdogan islamisoi armeijan ja oikeuslaitoksen. Sen jälkeen armeija ei enää estä Turkin islamisoimista. Kun oikeuslaitos perustuslakituomioistuinta myöten on kokenut saman, hän voi keskittää pääministerin vallan itselleen. Ehkä enemmänkin. Kriittisiä mediataloja pistetään kiinni tai oikeuteen. Oppositiopuolueita kielletään. Lopulta diktatuuri on valmis.

 

Mielenkiintoisesti Erdogan pahoitteli vastikään venäläiskoneen alasampumista. Ottaen huomioon, kuinka herkkä ja ylpeä hän vaikuttaa olevan, ele lienee ollut vaativa. Jos näin on, se on ollut tärkeä. Pääsyynä on selitetty venäläisturistien katoamista Turkista. Voiko syynä lisäksi olla halu lähentää suhteita Venäjään? Jos vallankaappausyritys oli lavastus ja Erdoganilla oli suunnitelmat jo valmiina tästäkin eteenpäin, hän osaa nähdä suhteiden länteen kärsivän. Lähentymistä Venäjään hän voi käyttää kiristyskeinona länttä vastaan. Länsi ei halua Turkin vyörähtävän Venäjän leiriin.

 

Ongelmallista lännen kannalta on, että diktaattoreilla lienee paljon enemmän yhteistä keskenään kuin liberaalin lännen kanssa. Paitsi ydinaseet. Turkissa on syntymässä uusi diktatuuri ja lännellä on maassa ydinaseita. Pahimmassa tapauksessa jonain kauniina päivänä ne voivat olla Turkin. SE ei näytä eikä tunnu hyvältä. Yhdysvalloissa taitaa jo kylmä hiki valua ohimoilla. Ehkäpä aseet haetaan kiireen kaupalla kotiin.

 

Länsi ei haluaisi yhden miehen takia päästää vaikutuspiiristään maata, jolla on ehkä kahdeksanneksi vahvin armeija ja joka kuuluu NATO:on.

 

Toisinkin voi käydä. Maallisemmat turkkilaiset voivat nousta kapinaan. Puolet äänestäneistä kun ei äänestänyt AKP:ta. Itse asiassa heillä alkaa olla totinen kiire, jos vähän helpommalla aikovat asiaansa ajaa. Pian Erdogan on huolehtinut, että vastustajatkin tottelevat ja vaikenevat. Saatamme nähdä mellakoita tai jopa sisällissodan. Länsi saattaa yllyttää/rohkaista, kulissien takana, Erdoganin vastustajia kaduille.

 

Erdoganin on annettu hallita, koska kansa on hänet valinnut. Enää se ei ole leikin asia. Nyt kuolee ihmisiä. Irvokasta on, että kun taannoin Turkin oikeus pisti Erdoganin edustaman aiemman puolueen aisoihin, ihmisoikeusinstanssit protestoivat. Eivät tainneet tietää keitä puolustivat. Erdoganin nykyistä puoluetta oikeuslaitos ei sitten ole kyennyt kieltämään. Ehkä islamismi kätkettiin tarpeeksi piiloon, ehkä kansainväliset huomautukset saivat varomaan tai ehkä jotain muuta.

 

Nyt ei näytä hyvältä Turkissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Turkissa tilanne tosiaan kehittyy huolestuttavaan suuntaan, tosin maa ei ole ainoa jossa on samankaltaista kehitystä, mutta Pakistanin rinnalla se on merkittävin sellainen.

On selvää, että nykykehityksellä Turkki erkaantuu EU:sta. Mutta toivotaan, että siellä vältytään sisällissodalta (pidän tätä riskiä vähäisenä, sillä varteenotettavaa haastajaa ei oikein ole). Kuitenkin pelkään, että Turkin kehitys vain lisää epävakautta Euroopan rajoilla.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Turkki etääntyy EU:sta, mutta tuleeko EU etääntymään Turkista. Jatkuvassa jäsenyyskiimassa olevalla EU:lla lienee vaikeuksia jälleen kerran tuomita kehitystä Turkissa ja tehdä oikea pesäero maahan. Sellaiset asiat kuin Venäjän "intressi" ei pitäisi kuulua keskusteluun ollenkaan, kun EU miettii suhtautumista Turkin kehitykseen ja konkreettisessa mielessä vaikutuksia EU:n ja Turkin väleihin.

EU:lla on hyvät mahdollisuudet myydä alennusmyynnissä kaikki pyhät tarkoitusperänsä (rauhan säilymisen ja demokratian edistämisen) vain siksi, että tämäkin EU:n epäonnistuminen on vaikea hyväksyä tapahtuneeksi. Väärässä oltiin kaiken aikaa, eikä Turkista tulekaan EU:n 29. jäsentä, vaan saattaa suuntautua ihan muualle. Vaikeaahan se on tunnustaa EU:n vetovoiman katoavan myös idässä.

Mielenkiintoista se on seurata, kuullaanko Federica Mogherinilta koskaan poikkipuolista sanaa Turkin sisäisestä kehityksestä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mogherinista ei ole kuulunut kyllä yhtään mitään. Aikamoisen kokemattoman keltanokan pistivät 500 miljoonan asukkaan yhteisön ulkoasioita vetämään. Se kertoo, miten tärkeänä ministerit pestiä pitävät. Ja etelästäpä tuokin taas valittiin.

Mielenkiintoista on seurata, miten EU ja USA reagoivat. Noloa on, jos oikein mitään ei tehdä. Vaikeapa sinänsä on toisen maan sisäisiin asioihin vaikuttaa, mutta sanansa voi sanoa.

Käyttäjän JanneLaaksonen kuva
Janne Laaksonen

Sisällissota ei ole välttämättä uskottava vaihtoehto. Helpommin Erdogan saa kansan taakseen yhteisen vihollisen avulla - Kreikan. Ja tästäkin Turkilla on jo kokemusta 70-luvulta.

Toinen 'helpompi' yhteinen vihollinen on tietysti kurdit.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Länsi yleisesti voi olla hyvä vihollinen, jos suhteet kylmenevät liikaa. Se olisi tosin aika iso suunnan muutos kai Erdoganillekin, mutta veikkaan hänen rohkenevan mihin tahansa, jos mahdollisuudet riittävinä näkee.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Juuri pääsin miettimästä ettei vaaleilla saatu valtakirja suo päättäjille Suomessakaan vapaata oikeutta unohtaa kansan edustamisen olevan tarkoitus ja demokratian perimmäinen idea. Rivien väliin on ikäänkuin kirjoitettu kansalaisten etujen ajamisen ja puolustamisen olevan tarkoituksena, ei sunkaan armeijan, ay:n tai Bilderberg-porukan etujen ensisijainen edistäminen, jos halutaan ettei kansa ala äänestämään väärin. Kun niin tapahtuu, kehitys ei hyvään suuntaan etene. Joku eliitin ulkopuolinen ja itselleen valtaa himoava käyttää kansan syviin riviin syntyneen epäluottamuksen lopulta hyväkseen.

Miten liittyy Turkin tilanteeseen? En tiedä, mutta ihmettelen lännen asennoitumista Turkkiin ylipäätään. Vaikka Erdogan on vaaleilla valittu, ei hän toimi kuin demokratian kannattaja. Kansa on hänelle enemmänkin pelimerkki, jonka varjolla voidaan pönkittää omaa valtaa. Siis populismia länsimaisittain ilmaistuna. Jos populismia ei Euroopassa hyvällä katsota, niin ei pitäisi olla ongelma tuomita sitä muuallakaan.

Erdogan on demokraattisesti valittu, mutta sillä nyt ei pitäisi olla mitään väliä harkittaessa tuomitsemista tai pakotteita tms. tilanteessa, kun itse demokratia on uhattuna. Ei se nyt niin pitkä askel pitäisi EU:llekaan olla, että Turkkiin alettaisiin suhtautua taas kuin etääntyvään "jäsenehdokkaaseen".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mikko "Erdogan islamisoi armeijan ja oikeuslaitoksen. Sen jälkeen armeija ei enää estä Turkin islamisoimista. Kun oikeuslaitos perustuslakituomioistuinta myöten on kokenut saman, hän voi keskittää pääministerin vallan itselleen. Ehkä enemmänkin. Kriittisiä mediataloja pistetään kiinni tai oikeuteen. Oppositiopuolueita kielletään. Lopulta diktatuuri on valmis."

Tämä tulee olemaan Turkin järkyttävä kehitys, jos kansa uskoo edelleen Erdogan valheisiin. Itse uskon monen muun lailla, että koko vallankaappausyritys oli Erdogan itsensä masinoima peitetarina, saadakseen täyden vallan itse ja varmistaakseen poikansa vallanperimyksen siinä samalla.

Mikä häpeä se on myöskin koko Natolle, kun heillä on demokratiaa vailla oleva tahra joukoissaan. Tunnen suurta sääliä ja myötätuntoa nyt näitä vankilassa istuvia, ja kidutettuja syylliseksi leimattuja ihmisparkoja kohtaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Lavastus vaikuttaa hyvin mahdolliselta näin etäältä katsoen. Voi olla niinkin, että Erdogan käytti tilaisuutta hyväkseen. Asia tarkentunee ajan saatossa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Sääliksi käy nuoria sotilaita, jotka epäonnekseen olivat kaappaajien puolella. Ehkä heille valehdeltiin, että kyse on vain "yöllisestä harjoittelusta".
https://www.almasdarnews.com/article/torture-murde...

Seppo Hildén

Haiskahtaa Erdoganin etukäteen suunnittelemalta tempulta. Mies pidätytti lähes 3000 (siis kolme tuhatta) tuomaria viroistaan 12 tunnin sisällä "sotilaskaappauksen" alkamisesta salaliittoon kuulumisesta epäiltynä.

Tuollaista määrää tuomareita ja heidän toimiaan ei ole pystytty siinä hässäkässä tutkimaan, vaan listat erotettavista on pakko ollu olla jo etukäteen tehtynä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset