Yhteiskunnasta Muutama sana

Uutta tietoa Turkin tilanteesta

Erdogan etenee puhdistuksissaan vauhdilla. 103 kenraalia on pidätetty. Turkin armeijassa on ollut 365 kenraalia, joten yli neljännes sai lähteä tällä kierroksella. International Spectator väittää Twitterissä potkittuja tai pidätettyjä (7543) olevan nyt näin paljon:

  • 103 kenraalia
  • 3000 tuomaria (sisältäen ehkä myös syyttäjiä)
  • 8000 poliisia
  • 3500 sotilasta
  • 9000 sisäministeriön virkamiestä
  • 600 sotilaspoliisia
  • 33 kuvernööriä (yht. 81 Turkissa)
  • 52 korkeaa virkamiestä
  • 1500 valtiovarainministeriön virkamiestä

Turkin parlamentti on evakuoitu hyökkäysuhan perusteella. Virkamiehet eivät saa poistua maasta. WikiLeaks uhkaa paljastaa 100.000 dokumenttia Turkin hallinnosta.

 

Turkin presidentin Twitter-tili uhoaa, että demokratia kestää. Lauseessa tiivistyy Erdoganin tyyli, valehtelu. Hän sanoo päinvastaista mitä tekee.

 

Kommentti:

Luultavasti hallinto pyrkii toimimaan mahdollisimman nopeasti, jottei kansa ja muu maailma ehdi kuin ihmettelemään. Siksi olisi tärkeää, että lännessä istuttaisiin jo tänään alas miettimään keinoja Erdoganin diktatuurin estämiseksi niin, että huomenna on suunnitelma valmis. Osa keinoista näet olisi toteutettava jopa tuntien sisällä, jos toimia halutaan.

 

Mielenkiintoista on, että tällä hetkellä vastatoimet ovat lähinnä WikiLeaksin ja somekansan varassa. Jos Erdogania vastustavat turkkilaiset eivät nouse nyt vastarintaan, se on paljon työläämpää ja ehkä verisempää myöhemmin.

 

Erdoganin häikäilemättömyys viittaa siihen, että mies ei tunne juurikaan rajoja teoilleen. Presidenttinä hän on asevoimien ylipäällikkö ja käytännössä johtaa armeijaa, jonka käden ulottuvilla on ydinaseita. Niiden haltuunotto tuo valtaa ja sitähän tuo mies haluaa. Puolet kansasta tukee häntä ja puoluetta. Totalitaristiseksi muutettavassa maassaan hän pystyy pitämään muiden soraäänet kurissa. Pelko puree. Niinpä haaveet Osmanien valtakunnan uudelleen tulemisesta saattavat saada tekoja alleen. Varsinkin, kun Syyria ja Irak ovat heikkouden tilassa.

 

Lännen tulisi asettaa matkustuskielto Turkkiin ja nimittää niitä Erdogan-pakotteiksi. Tulisi myös alkaa välittämään riippumatonta tietoa kansalaisille kaikkia kanavia käyttäen. Mediasotaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

 

Hämmennystä kuvaa se, että kuolemantuomion suunnittelu on tuomittu, mutta muuten lännen johtajien lausunnot ovat varovaisia. Se johtuu politiikasta, mutta myös siitä ettei esimerkiksi puhdistuksia osata nähdä vääryytenä. Potkut ovat arkipäivää ympäri maailman. Teot eivät yksinään ole vääryyttä, mutta motiivi ja seuraukset voivat olla. Puhdistuksista tulee Stalin mieleen. Turkilla ei onneksi ole Siperiaa.

 

Erdogan ei tajunne kaikkia tekojensa seurauksia. Mies vaikuttaa hyvin yksiviivaiselta ja sikäli yksinkertaiselta. Ratkaisuja ongelmaan kuin ongelmaan ovat kielto ja pakko voimalla uhaten. PKK:n ärsyttäminen johtaa terrori-iskuihin, ellei jopa laajenevaan sisällissotaan. ISIS puolestaan pyrkii hyödyntämään Turkin tilannetta jotenkin. Se on aivan varma. Pahimmissa painajaisissa se liittoutuu Erdoganin kanssa. Toisessa ääripäässä on terrori Turkissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä Yhdysvaltain Turkin suurlähettilään lausunto herättää parhaillaan suurta parran pärinää Twitterissä: "Some news reports – and, unfortunately, some public figures – have speculated that the United States in some way supported the coup attempt. This is categorically untrue, and such speculation is harmful to the decades-long friendship between two great nations."

http://turkey.usembassy.gov/ambassador_statement_1...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ei vielä, mutta USA:lla on Turkissa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Sinällään vaarallista leimata Erdogan, kuten Putinkin, yksinkertaiseksi.

Em. valtioiden johtoon kun harvemmin yksinkertaiset pääsevät. Länsimaissa se saattaa jopa onnistua kun vaalikarjan typeryyttä ei tule ikinä aliarvioida.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Erdogan on perusjärkevä, muttei ole osoittanut mitään enempää. Yksinkertaisuutta osoittaa PKK:n kuritus, mikä on jo ilmeisesti lisännyt kurdien terrori-iskuja. Kaikki toimet, mitä "Iso-E" on käyttänyt, ovat suoraan kopioitu historiasta ja kuvaavat luonteeltaan ennemminkin maanisuutta, vaikka samalla ovatkin tehokkaita.

Arvaan kyllä, että Erdogan on päässyt valtaan islamistista propagandaa julistaen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitä tästä opimme? Typerintä, mitä voi tehdä, on epäonnistunut sotilasvallankaappaus.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos Kangasojan luvut pitävät paikkansa, toimenpiteitä on kohdistettu noin 27 000 henkilöön. Sepä tarkentuu lähipäivinä. Olennaisinta kuitenkin on, että Erdogan puiolueineen on pitkään valmistellut vastustajiensa syrjäyttämistä kaikilla tasoilla.

Vallankaappausyritys antoi siihen oivan tilaisuuden. Se avasi uskonnollisen fanatismin pullon korkin. Sen sijaan, että Eurooppa voisi yhdessä Turkin kanssa hillitä laitonta siirtolaisuutta, saamme nyt sydän syrjällään odotella, millainen kansainvaellus pois Turkista on parhaillaan alkamassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mun himasta on noin 120 km - muistaakseni, Turkin rajalle.
Jos kellään teillä on tuttuja, jotka tarvii jotain, niin voi olla yhteydessä.
Sanon ihan suoraan, että nämä tapahtumat pelottavat.

Mä uskoin, että kaverini tulee Turkin kautta lentäen - mutta en ole saanut yhteyttä.
Onko kellään tietoa, miten toi lentoliikenne toimii?

Henry

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Netistä löytyi tämän verran:

Some Flights To Turkey To Resume After Coup

http://news.sky.com/story/some-flights-to-turkey-r...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kumpi on armeliaampi tuomio, kuolemantuomio vai 25+ vuotta vankeutta turkkilaisessa vankilassa? Kuka nähnyt Midnight Expressin eli vankilapaon turkkilaisesta vankilasta (huumetuomio)? Turkki on ja tulee olemaan puoliksi eurooppallainen puoliksi aasialainen persläpi, jota tulee vastustaa kaikin keinoin.

Raakalaismaisesti toivon muutamaa em. tuomiota jolloin nämä uhrit olisivat niiden kaduille lynkattujen sotilaiden ohella "marttyyreja" meille unionilaisille demokratian kannattajille. Rehnin märkä uni Turkin jäsenýydestä EU:ssa uppoaisi viisumivapauden kanssa lopullisesti.

http://www.liveleak.com/view?i=53e_1468663893

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, oikeassa oot.
Ja väkiluvultaan 11 - 12 kertaisesti Suomen väkilukuun verrattuna.
Eli uskoisin, että EUssa heillä olisi saman verran suurempi edustus.

Henry

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Vallankaappauksen onnistuminen eli kertarytinä olisi ollut parempi kuin se kitinä joka tästä alkaa. Turkki ja Venäjä ovat liittoutuessaan vahva kaksikko niin sotilaallisesti kuin poliittisesti. Osmanien valtakuntaa ovat monet turkkilaiset sosiaalisessa mediassa haaveilleet ja kohta heillä on siihen mahdollisuus. Islamismi, fasismi ja kommunismi ovat maailman tuhoisimpia aatteita.

"Professori: Liittymäkohtia fasistiseen Eurooppaan

Turkissa presidentti Erdoğan on sanonut, että "viruksen" siivoaminen kaikista valtion instituutioista jatkuu.
Jukka Kekkonen pitää lausuntoa erikoisena: se kuvaa ajatusta siitä, että kaikkien pitäisi yksimielisesti olla jonkin tietyn ajatuskannan takana.

– Näen tässä hyvin selviä liittymäkohtia 1920- ja 1930-lukujen fasistiseen Eurooppaan. Myös silloin oli erittäin voimakas vaatimus kansallisesta yksimielisyydestä. Oli tietty ideologinen lähtökohta, jota piti noudattaa."

http://yle.fi/uutiset/professori_arvioi_presidentt...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yksi kansa, yksi puolue ja yksi johtaja, ei mitään uutta historiassa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Erdoganhan ei luovu vallasta vaalien kautta, kunhan saa perustuslait "kuntoon". Länsi nyökyttää perässä kuin Hitlerille, kun kerran on vaaleilla valittu. Tuhotkoon vaikka koko maan, kunhan on vaaleilla valittu. Tuollaista logiikkaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Selvää lienee, että Turkista tulee tämän takia Eurooppaan paljon turkkilaisia pakolaisia – kurdeja, alaviitteja, liberaaleja ihmisiä, joiden henki ja elämä on oikeasti uhattuna. He ovat oikeutettuja turvapaikkaan vaan kuinka paljon heitä mahtanee tulla?

Tämän lisäksi, jos EU:n ja Tukin välinen karusellisopimus nyt kaatuu, Turkin kautta tullee paljon syyrialaisia ja muita mahdollisia turvapaikanhakijoita. Turvapaikkapolitiikka voi muuttua hyvin sekavaksi ja vaikeasti hahmotettavaksi ja hallinnoitavaksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jokseenkin noin minäkin olen Turkin toimia ja Euroopan tulevaisuutta arvioinut.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ettei vaan tämä Erdoganin tekemisten rajoittaminen kumpua samasta ajatuksestamme kuin Saddamin poistaminen demokratian nimissä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kuvernöörien pitäisi olla lain mukaan poliittisesti neutraaleja. Se ei näinä päivinä taida paljoa painaa.

"There are 81 Governors in Turkey,[1] one for each province, appointed ceremonially by the President on the recommendation of the Interior Ministry. Governors are legally required to be politically neutral and have power over public offices within their Province, including the provincial police force."

https://en.wikipedia.org/wiki/Governor_(Turkey)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei siellä taida olla näinä päivinä painoa ihmisoikeuksillakaan:

Amnesty tutkii tietoja Turkissa pidätettyjen ihmisten pahoinpitelystä

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/amnes...

Turkey: Human rights in grave danger following coup attempt and subsequent crackdown

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/07/tur...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Turkin tilanteella näyttäisi olevan suuri merkitys myös Saksassa, siellä on suuri turkkilaisperäinen yhteisö, joissa on paljon Erdoganin kannattajia. Mielenosoitukset taitavat olla Saksassa myös arkipäivää.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1571...

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1571...

Meneekö meillä samalla periaatteella kuin Saksassa?

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1569...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset