Yhteiskunnasta Muutama sana

Nizzan syypäitä huonot muslimit

Nizzan terroristi käytti huumeita, joi viinaa, söi sianlihaa ja kävi naisissa miten tahtoi. Työ oli, mutta ero tuli.  Mieli oli vialla ja tavat väkivaltaiset. Siinäkö ovat iskujen laukaisevat seikat? Näin terroristi tehdään:

 

Jo 9/11-iskuissa huomiota herätti terroristien aiempi säädytön elämä. Kaava toistuu liki järjestään. Harva, jos kukaan, on ollut vakaumuksellinen muslimi vaan maallinen. He eivät voi pitää itseään hyvinä muslimeina. Koska he rikkovat niin räikeästi islamin sääntöjä, heidän täytyy pitää itseään huonoina muslimeina. Se ei vielä tee terroristia, mutta voi olla alku.

 

Kun elämässä tulee vastaan islamistivärväri tai epäonnistuminen, alkaa tapahtua. Avioero, potkut, vankilatuomio tai konkurssi saa henkilön toteamaan itsensä epäonnistuneeksi länsimaisessa yhteiskunnassa. Hän on siten epäonnistunut niin uskontonsa kuin maansa silmissä. Pakopaikkaa ei tunnu olevan ainakaan sillä hetkellä. Henkilö voi syyttää itseään, mutta miellyttävämpää voi olla etsiä syntipukki muualta.

 

Kun länsimaita syytetään usein muslimiretoriikassa rappeuttavaksi, se voi tuntua helpottavalta epäonnistujan korvissa. Syy epäonnistumiseen muslimina onkin länsimaiden (kenties saatanallisia) huokutuksia tarjoavassa yhteiskunnassa. Kun elämässä on samaan aikaan kriisi, rajut viestit voivat upota hyvin. Niitä suoltavat terrorijärjestöt. He tarjoavat sovituksen: tapa itsesi jihadin puolesta, niin saat hyvitettyä virheesi.
 

Ehkä.

 

Lisäys 24.7.2016 0:45: mielenkiintoinen artikkeli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Reijo Jokela

Jos tullaan kulttuurista missä erimielisyydet on vuosisatoja totuttu ratkaisemaan väkivalllalla niin, että väkivalllan suhteen vahvemman näkemys jää sellaiseen voimaan, on todellista "meillä on unelma" idiotismia, että tällainen ajtusmaailma muuttuisi lyhyessä ajassa miksikään. Kuinkahan kauan meiltä menisi, että omaksuttaisiin täysin arvomaailmamme ja moraalikäsitystemme vastainen elämäntapa? Tietous uudesta elämäntavasta on helposti saavutettavissa, mutta sen omaksuminen vie paljon aikaa. Etenkin, jos olosuhteet kannustavat säilyttämään entisen elämäntavan ympäristön mutoksesta huolimatta.

Risto Laine

Näyttäisi yleensä olevan nuorta porukkaa, iältään n.18-35 vuotiaita. On selvää, että nuoreen elämään kuuluu kokeilun halukkuus ja tehdään päättömiä asioita ja ratkaisuja. Nuoret ovat kaikkialla samanlaisia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uskontojen pyhät kirjat merkitsevät mahdollisesti miljardeille ihmisille edelleen kirjaimellisesti Jumalan sanaa eli tunnetasolla ja kulttuurisesti jopa voimakkaampaa imperatiivia kuin valtiolliset lainsäädännöt. Kategoristen imperatiivien teksteissä ei saisi olla kohtalokkaita ja vaarallisia inhimillisiä virheitä ja vanhentumia. Moni alun perin hyvässä uskossa laadittu ohjeistus on ajan saatossa muuttunut nykyihmisen ja jumalan näkökulmasta pykäläpiruksi maailmanuskontojen pyhissä reliikkikirjoituksissa.

Nykypäivänä jihad-oppia muistuttavia pykäliä minkä tahansa yhteisön, organisaation, järjestön tai uskontokunnan viralliseen ohjelmaan sisältyvissä legitiimisti kirjallisina toimintaohjeina pidettävissä kohdissa voidaan luonnehtia laillisuuden kannalta lähinnä rikokseen yllytämiseksi ja vihapuheeksi ja hengellisessä mielessä 'saatanallisiksi säkeiksi'.

Käytännössä kirjaimellisesti tulkitun jihad-opin olemassaolo, laillinen levittäminen, siihen uskominen ja nopeastikin tapahtuva sitoutuminen ovat näkyneet erityisesti viime vuosikymmeninä paitsi Lähi-idässä ja Afrikassa, myös Euroopassa ja muillakin mantereilla muslimiväestön muita monin verroin suurempana alttiutena mahdollisesti yhteiskunnallisesti syrjäytyessään ja radikalisoituessaan valita väkivaltaisia ja terroristisia toimintamalleja kuolemanjälkeisen helpotuksen ja hengellisen palkkion toivossa. Muut uskonnot eivät pääsääntöisesti nykyisin laillisesti harjoitettavissa muodoissaan viitteellisestikään tulkittuina lupaa tällaista muka kulttuurisesti kunniakasta ja jopa aistillisesti tavoiteltavan arvoista tapaa lopettaa kärsimyksensä ja saada nykyinen syntinen elämänsäkin anteeksi laajennetun itsemurhan, inhimillisen katastrofin ja joukkomurhan avulla enempää 'vääräuskoisia' kuin 'maallistuneitakaan' vastaan tai minkään jumalan nimeen tehtyinä.

Aikamme iljettävimmät rikolliset ovat ottaneet terrorismikutsunsa levittämisen kohteiksi ja uhreiksi oman uskontotaustansa haavoittuvimmat eli yhteiskunnasta syrjäytyvat, epävarmat ja helposti radikalisoituvat kulttuurisiirtolaiset ja myös uuskäännynnäiset, jotka helposti lankeavat uskomaan jihadin sotasanomaan pyhyyteen. Tähän liittyvä tulkintaepäselvyys on poistettava lopullisesti myös islamin suhteen: väkivaltainen jihad on julistettava rikokseksi ja saatanalliseksi opiksi, ja siihen viittaavat jakeet on poistettava koraanista.

Kansalaisaloite: Pyhän sodan jakeet pois koraanista Suomessa ja EU:ssa -
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220319-k...

Niko Sillanpää

No, Ranskan sisäministeriön mukaan Nizzan iskua oli suunniteltu ainakin noin vuosi ja viisi henkilöä on nyt pidätettynä avustamisesta epäiltynä.

Suomalaisen valtamedian ja Osmo Soininvaaran mielestä tärkeintä kuitenkin on, että mies käyttä shortseja, joi joskus alkoholia ja hänellä ei ollut pitkää partaa. Näin ollen hän ei kuulemma ollut tarpeeksi harras skottimieheksi eiku jihadistiksi.

Josta taas seuraa, että islamilla ei ole tekemistä tämän islamilaisen terrori-iskun kanssa.

Risto Laine

Terrorismin yleispiirre on organisoitu verkosto, jonka hallitsemattomat yksilöt tai pieni ryhmä suorittaa massateurastukset. Tämä totuus yleensä selitetään maton alle, syrjäytymisellä tai mielenterveys ongelmilla. Varmaan näinkin, mutta onko se koko totuus.

Ainakin näissä on yksi motiivi: Joukko teurastus.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"Valtamedialla" ei varmaankaan ole yhtä "mieltä".

Soininvaaralla on, hän kirjoitti näin: "Tämä ei tarkoita, etteikö viimeinen sysäys tekoon olisi voinut tulla Isisin kutsusta oma-aloitteisiin iskuihin. (...) On Isisiltä pirullisen taitava veto valjastaa mieleltään järkkyneet toteuttamaan murhia."

En ole sattunut näkemään mediassa yhtään kannanottoa, että "islamilla ei ole tekemistä islamilaisen terrori-iskun kanssa". Sillanpään kommentti on ainoa laatuaan. (Otokseni on tosin pieni.)

Sen sijaan paljon arviointia siitä, mikä on toisaalta radikaalin islamismin osuus ja toisaalta henkilökohtaisten taustojen osuus näissä iskuissa. Ja arviointia siitä, mikä on radikaalin islamin vaikutus islamilaisessa maailmassa yleensä. On näkynyt monenlaisia arvioita, ja tuskin monikaan on väärässä.

Tässä linkki yhteen niistä, ranskalaisen Olivier Royn arvioon:
https://en.qantara.de/content/interview-with-frenc...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Oli Jounilla niin mielenkiintoinen linkki, että liitin blogiini. Artikkelin mukaan tiivistetysti länsimaissa iskeneet terroristit ovat kuin alussa kuvasin. Tuttu oli näkemys, että toisen (joskus sanotaan kolmannen) polven maallistuneet maahanmuuttajasisarukset kapinoivat uskonnollisempia vanhempiaan vastaan. He ihannoivat väkivaltaa toisin kuin vanhempansa.

Tässä kohden tulee esiin islamin sallivuus väkivallalle. Se, että on olemassa käsite jihad, muuttaa uskonnon luomaa tunnelmaa.

Alan Salehzadeh kritisoi poliittista islamia ja hyssyttelyä:
http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2016/07...

Lähtökohtaisesti hyssyttelystä paistaa läpi terroristien uhriuttaminen ja syypään hakeminen yhteiskunnasta tai ainakin yhteiskunnan epämääräinen mustamaalaaminen. Kaikki tietysti vaikuttaa kaikkeen, mutta länsimaissa moni paisuttelee länsimaiden roolia islamilaiseen maailmaan. Omat varpaat näyttävät isommilta kuin muiden. Lisäksi ei näytetä tuntevan muita kulttuureja vaan maailmaa katsotaan meikäläisestä näkökulmasta.

Toisen kulttuurin ymmärtämiseen ikään kuin pätevöittää se, että hyväksyy kaiken, eikä syyllistä mistään.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Oliko tämä sarkasmia? Jos ei, niin analyysi on järjettömän huono. Terrori-iskujen tekijöissä on ollut korkeasti koulutettuja henkilöitä, jotka ovat rahallisesti menestyneet. Itsemurhaiskuun lähteville lienee oikeutus vähän harjoittaaa paheita ennenkuin päästään paratiisiin.

Kyseessähän ei ollut mikään yksittäistapaus, vaan Nizzan tapauksessa tekoa oli suunniteltu kuukausia ja mukana useampi henkilö. Ainut yhdistävä motiivi tällaisten henkilöiden välillä on kiihkouskonnollisuus.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

;) No on täytynyt olla tosi huono, jos on "järjettömän" huono. Aiemmin pohdin aihetta täällä (sanon siellä saman kuin sinä juuri):
http://mikkokangasoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214...

Se, että jotkut ovat korkeasti koulutettuja ja menestyneitä, ei tarkoita etteikö muunlaisia terroristeja olisi. Tilastoissa perinteisesti tutkimusten mukaan insinöörikoulutus korreloi, mutta nykypäivän länsimaissa tehdyissä iskuissa sellaisia ei ole ainakaan minulle tullut juuri vastaan. Kaikissa tunnetuissa iskuissa terroristit ovat olleet kirjoituksessani kuvatunlaisia. Nämä iskijät eivät ole alkaneet paheellista elämää silloin kun ovat päättäneet iskeä vaan ovat olleet sitä jo ennenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset