Yhteiskunnasta Muutama sana

Ketkä gülenistit Turkista puhdistetaan?

Tuoreessa Yle jutussa haastatellaan Suomessa asuvaa turkkilaista Erdoganin kannattajaa. Mehmetin mielipiteissä kuvastuu tavallisen muslimin näkemys islamista ja sinisilmäisyys Erdoganiin. Valtion propaganda näyttää tehneen tehtävänsä ja kulttuuri nähdään yksinomaan islamin tuottamana, eikä toisinpäin. Mies vaikuttaa uskovan gülenistien olleen vallankaappauksen takana ja ymmärtävän niiden siivoamista valtion palkkalistoilta.

 

Gülen-liike näyttää vastoin propagandaa olevan nimenomaan demokratiaan ja sivistykseen perustava samanmielisten verkosto. Gülenismissä yritetään yhdistää maltillinen islam tieteeseen ja teknologiaan. Liikkeen väitetään syyttävään sävyyn olevan hierarkinen, eli organisaatio tehtävineen. Turkissa onkin kamppaillut vallasta kolme tahoa: maalliset kemalistit, filosofis-islamilaiset gülenistit ja AKP:n islamistit. Kemalistit ovat jo tainneet hävitä kamppailunsa ja gülenistit ovat seuraavia. Erdoganin diktatuuri voittaa.

 

Yritin hiukan tutustua gülenisteihin ja silmiin pisti se, että liikkeestä etsitään tummia sävyjä hanakasti. On vaikea uskoa oikein mihinkään mitä Turkissa vallasta taistelevat toisistaan sanovat varsinkaan kun et välttämättä tiedä kuka on kenenkin puolella. Gülenistit vaikuttavat ikään kuin turkkilaisilta vapaamuurareilta. He kärsivät rakentamastaan julkikuvasta, jossa ollaan korostetusti hyväntekijöitä, ylläpidetään kouluja ja ollaan löyhästi verkottuneita, mutta toisaalla kamppaillaan vallasta. Kun AKP tekee samaa, se on monelle ilmeisesti hyväksyttävää, koska siinä ei ole mitään salaista.

 

En lähtökohtaisesti näe syntinä, että gülenistit pyrkivät "soluttautumaan" hallintoon, vaikka jotkut turkkilaiset niin kokevat. Meistä jokainen haluaa "soluttautua" jollekin työpaikalle. Vastaavasti Suomessakin on suomenruotsalaisten ja eri uskonlahkojen "soluttamia" organisaatioita. Se aiheuttaa ongelmia, kun organisaatioon syntyy klikki, joka tukee jäseniään ja hylkii muita. Tämä tosin on enemmän ja vähemmän arkipäivää työelämässä. Sille on vaikea voida mitään. Kaverit saattavat tukea toisiaan pätevyyden kustannuksella. Suhteilla pärjää. Tuttuihin luotetaan. Ei jonkin aatteen kannattamista voi tavallisesti pitää syynä jättää ottamatta töihin. Aate ei voi olla ongelma, keinot voivat. Toisekseen, jos organisaation valtaa vain yksi klikki, kuten AKP:n, jälki tuskin tulee olemaan kaunista.

 

Gülenistien moraali ei näytä syytösten perusteella eräissä suhteissa korkeammalta kuin kilpailijoillaan. Turkkilainen mielen maisema voi sivistyneemmissäkin käsissä sallia näytösoikeudet ja vallankaappaukset oman asian ajamiseksi. Maan tapa. Tosin, mistäpä tiedät mikä on tekaistu syytös ja mikä ei. Peli Turkissa on ollut likaista ja on edelleen.

 

Gülenistien julkituomat periaatteet ovat kestäviä ja länsimaiseen ajatteluun sopivia. Ajatuksia saattaa kannattaa Turkissa jopa usea miljoona korkeasti koulutettu. Tähän nähden Erdoganin valtataistelu voi onnistua vain hallinnossa, muttei helposti ihmisten mielissä. Hän kylvää tulevaisuuden koston siemeniä tänään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Näkee paljon kannanottoja, että on vain yhdenlaista islamia, fundamentalistista. Kuitenkin maltillisella islamilaisen on paljon kannatusta. Pew-tutkimuslaitoksen mukaan maailmanlaajuisesti yli 50 prosenttia. Gülenistien voi katsoa kuuluvan tähän.

Paljon harrastettu islamin parjaaminen on usein oikeutettua mutta väärä strategia. Pitäisi panostaa maltillisen suunnan tukemiseen. Tätä myös Salehzadeh toivoo. "Onko lasi puoliksi täysi vai puolityhjä." Voimme valita näkökulman, vaikka puolitäysi-strategia leimataan usein valkopesuksi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Sellaiset kannanotot voivat olla yleistyksiä pyrkimättä sen kummemmin tarkentamaan. Joskus toki jotkut näkevät kaiken samana. Selvää tietenkin on, etteivät muslimit ajattele kaikki samoin vaan jokainen on yksilö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset