Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomiremppa - 9 ajatusta

Suomi nousuun:

 

1. Kansa elinikäiseksi opiskelijaksi kirjaimellisesti. Ihmiset eivät poistu koulujensa listoilta valmistuessaan vaan jäävät passiivisiksi opiskelijoiksi. Jos sellainen jää työttömäksi, hän siirtyy koulun opiskelijaksi automaattisesti. Opiskelijalle rakennetaan opintosuunnitelma, joka sisältää työnhakupäivän joka viikko. Työtön hankkii näin alansa erikoisosaamista tai vaihtaa alaa ja voi vaihtaa koulua.
 

Näin yhteiskunnan resursseja, työikäisten aikaa, ei haaskata toimettomaan työttömyyteen vaan kasvatetaan muskeleita. Alan ihmiset tietävät parhaiten, mitä tarvitaan.

 

2. Henkilökohtainen konkurssi. Jos henkilö on ylivelkaantunut, eikä velkajärjestely auta kohtuullisessa ajassa, hän vapautuu veloistaan. Näin silloin, kun velka ei ole aiheutunut törkeän huolimattomuuden tai epärehellisyyden takia.

 

Suomessa ylivelkaantuminen johtaa helposti pidempiin tuomioihin kuin esim. väkivaltarikokset. 15 vuotta "ehdonalaista" epäonnisista ja alunperin maltillisista veloista on paljon. Taka-ajatus on vapauttaa konkurssin kokeneita yrittäjiä veloista, jotta voisivat yrittää uudelleen. Niin ikään yrittäjäriskin alentamisen voisi kuvitella lisäävän intoa yrittäjyyteen.

 

3. Peruspäivärahaa kaikille. Perustulon rakentaminen tuntuu vaikealta, joten voisiko yksinkertaisesti maksaa työttömyyspäivärahaa myös työssäkäyville ja yrittäjille? Ansioveroastetta nostettaisiin kulujen verran. Järjestelmä ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta ainakaan tulot eivät söisi tukea ja aiheuttaisi tuloloukkua. Työttömien velvollisuudet tuen saamiseksi säilyisivät ennallaan. Asumistuki kutistuisi palkan kasvaessa, mutta kutistukoon. Sillä on katto nytkin, joten rahamäärä on maltillinen.

 

Palvelualaa rasittavat nykyään isot maksut, joita ei aikoinaan ollut. Myydyistä palveluista ei maksettu veroa ja palkkojen sivukuluja ei ollut. Helpotus voisi olla paikallaan yllä mainitusti.

 

4. Asuntosääntely yksityiseksi. Osa asuntorakentamisen sääntelystä kipattaisiin rakentajien vastuulle. Ne luokittelisivat/sertifioisivat asuntoja sääntelyn luoman tason mukaan. Ylellisyysluonteisista säännöistä luovuttaisiin, myös kaupungeissa.

 

5. Asuntoja, teitä ja tiedettä. Moottoriteitä ja luotijunia maakuntiin. Työntekijöitä nopeammin ja kauempaa työpaikoille. Halvemmat asunnot, halvemmat työntekijät ja rahaa palveluihin asumisen sijaan. Enemmän tiedettä. Valtioiden panokset ovat olleet yritysten tuotteiden perusta.

 

6. Oma valuutta. Suomi kärsii nyt siitä, mistä syrjäseutumme markka-aikana. Valuutta on liian kallis. Arvo ei heijasta sen kysyntää kaupankäynnissämme. Kustannuskilpailukykymme on siltä osin "euroarvan" varassa. Se suosii jos suosii.

 

7. Sisäinen tehokkuus kuntoon. Julkinen hallinto paremmaksi ja joustavammaksi. Nykyaikaiset menetelmät johtamiseen. Kilpailu toimimaan kaikilla tärkeillä aloilla.

 

8. Suuria hankkeita. Tehdään jotain isoa, kuten ennen. Sotakorvaukset maksettiin ja maa teollistettiin yhteisillä rahoilla ja ponnistuksilla. Kehitetään tekniikkaa hyödyksemme ja myydään muille: vaaratonta fissiovoimaa, fuusiovoimaa, nopeita halpoja junia, robottiautoja, puhdasta tekniikkaa... Suuntia on jo haettu, mutta riittääkö vauhti?

 

9. Odotetaan. Voi kuulostaa ärsyttävältä, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan. Pieniä tehdään päivässä, suuria ei vuodessakaan. Nokian romahdus kuroutuu ajallaan. Yrityksemme romahtivat kilpailun ja alan hiipumisen takia, eikä taloutemme "rakenteiden" takia. Vientilukumme aaltoilevat. 2014 vietiin autoja, instrumentteja, sahatavaraa ja polttoaineita enemmän kuin 2011. Metalleja ja koneita (mm. Nokian) vietiin vähemmän. Monet alat veivät yhtä paljon kuin ennenkin. Hetkellisten heiluntojen ei kannata antaa sydäntä rasittaa.

 

Tilastokeskuksen mukaan yrityksiä on nyt 29 % enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Suomalaiset ovat pistäneet rahaa likoon. Sieltä löytyvät tulevaisuuden sammot. Kumarrus sinne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset